Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Y510P - Touchpad nie działa

QuarK

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Byłoby za miło, gdyby wszystko dobrze działało. Tym razem w moim laptopie (Lenovo Y510P) touchpad przestał działać. Gdy używam myszki wszystko jest w porządku, lecz gdy ją odłączam (i chcę używać touchpada) kursor pozostaje, lecz nie reaguje. Próbowałem usuwać sterownik, aktualizować (wyskakuje, że sterownik jest aktualny). Przed usunięciem sterownika do myszki kursor znikał, teraz pozostaje.

Za pomocne odpowiedzi daję polubienia, zaś za tą która pomoże parę limitów polubień.

Opublikowano

Spróbuj tego:

1. Odinstaluj wszystkie sterowniki i oprogramowanie do touch pada.
  2. Po restarcie systemu zainstaluj sterowniki Synaptics.
  3. Jeśli po następnym restarcie touch pad wciąż nie będzie działał, odinstaluj jego sterownik w ustawieniach myszy w panelu sterowania (mysz -> sprzęt -> właściwości -> sterownik -> odinstaluj).
  4. Po kolejnym restarcie system powinien wykryć urządzenie i automatycznie zainstalować odpowiednie sterowniki.
Opublikowano

@OnnPL szukam sposobów do naprawy tego samemu. Ponadto najlepiej, żeby to było jakieś software'owe rozwiązanie, bo wątpię, żeby leżało ono w sprzęcie.

Opublikowano

@QuarK hmm próbowałeś zajrzeć do środka?

Nie, laptop jest na gwarancji, więc nie będę go rozkręcał.

Ponadto najlepiej, żeby to było jakieś software'owe rozwiązanie, bo wątpię, żeby leżało ono w sprzęcie.

Opublikowano

Sprawdź na innym systemie albo przy instalatorze windows czy działa.

Opublikowano

Jak ma działać jeśli czujnik zepsuty. Wymień cały pad albo oddaj do naprawy zamiast bezsensowne tematy pisać.

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Może w biosie się przestawiły jakieś ustawienia?

Opublikowano

Może w biosie się przestawiły jakieś ustawienia?

Wątpię, żeby były tam jakieś opcje za to odpowiadające. Pytałem @Kirito. czy tam może leżeć problem i zaprzeczył.

Opublikowano

Ściągnij sterowniki ze strony producenta, a nie przez aktualizację windowsa i wyłącz podpisywanie sterowników.

Opublikowano

Ściągnij sterowniki ze strony producenta, a nie przez aktualizację windowsa i wyłącz podpisywanie sterowników.

Robiłem to, nic nie dało.

Opublikowano

Chyba trzeba drukowanymi literami napisać by dotarło : USZKODZONY PADZIK, NAPRAW W SERWISIE ALBO WYMIEŃ 

Opublikowano

Chyba trzeba drukowanymi literami napisać by dotarło : USZKODZONY PADZIK, NAPRAW W SERWISIE ALBO WYMIEŃ 

Nie będę taki chamski jak Ty, więc napiszę kolejny raz - szukam rozwiąznia software'owego, bo może tu leży problem. Nie pisz takich postów, bo nie świadczy to dobrze o tobie.

Opublikowano

Jak naprawisz USZKODZONY układ padzika programem?  Trzeba być niezłym przymułem by nie zrozumieć prostych rzeczy jak uszkodzenie elektroniki. 

Układy elektroniczne odpowiedzialne za sterowanie i działanie sa sprawne bo widzi pad jako sprawny, nie działa ELEKTRONIKA PŁYTKI DOTYKOWEJ BO JEST USZKODZONA. Zalałeś czymś padzik albo z powodu przepięcia został uszkodzony. 

Na koniec wywal całkowicie jakikolwiek soft co masz zainstalowany do padzika, łącznie z urządzeniem

Na google poszukaj sterowników do padzika ELAN touchpad i zainstaluj. Jak to nie zadziała to tylko serwis bo uszkodzenie elektroniki murowane. 

Opublikowano

@Ktosiu nie obrażam Cię, więc wymagam od Ciebie trochę szacunku do mnie. Wiem, że elektronika moze się zepsuć - to chyba oczywiste, ale może akurat nie w tym leży problem, mam nadzieję. Czekam więc na propozycje użytkowników, którzy może mają pomysł. Jeśli mój plan nie wypali to zrobię tak jak mówiłeś, dlatego proszę nie pisz takich postów. To co opisałeś poradził mi już ktoś wyżej, nie pomogło.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...