Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Temka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

MargoBot

Program zaprojektowany w celu ułatwienia grania w polską grę przeglądarkową - Margonem. Automatyzuje on proces zdobywania punktów doświadczenia i zbierania przedmiotów. Pozwala na granie całkowicie bez potrzeby ingerencji z zewnątrz.

Zrzut ekranu wersji 1.0.5:
254zvwo.jpg

Strona projektu: margobot.pl
Fanpejdż: facebook.com/botdomargonem

Krótka prezentacja w postaci filmu (na filmiku widoczna jest archiwalna już wersja 1.0.0):

Program jest płatny

Ten temat wcześniej był poświęcony wersji beta programu. Link znajduje się tutaj. Wersja ta jest darmowa, ale też mocno okrojona i niedopracowana. Pierwsze 3 strony tematu poświęcone są właśnie tej wersji. Jeśli chcesz korzystać z większej ilości funkcji, patrz wyżej.

• Odpowiedzi 111
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

A kiedy będzie można ściągnąć ten programik ? :P czekam na niego ! może masz linka do pobrania do daj !!!

Już jest. Wystarczy wejść w link strony, który podałem, a następnie przejść do zakładki Pobierz z panelu nawigacji i kierować się dalszymi instrukcjami. Ułatwię sprawę i podam już bezpośredni link do tematu na forum:

http://margobot.vgh.pl/forum/viewthread.php?forum_id=8&thread_id=4

Opublikowano

Panowie po 1 i 2 posty.. niezbyt przekonujące. Wygląda to na scam+ multikonto aby ''zachęcić'' do..tego czegoś. ;)

Zgodzę się z Tobą, też zauważyłem jak to wygląda. Jednak nie powinno się oskarżać kogoś, jeśli nie ma się wystarczających dowodów. Także czekam na jakieś przeprosiny, gdy sprawa się wyjaśni. :)

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngTemka

Co do przeprosin.. poczekamy aż ktoś to stestuje, jak będzie legit, to przeproszę. :)

Pozdrawiam.

Pewnie, rozumiem to doskonale. Sam z niecierpliwością czekam na testerów. Mam już pomysły jak rozwinąć projekt dalej, ale nie zrobię tego, jeśli nikt nie będzie zainteresowany albo będzie to grupka kilku osób. 

Jeśli chodzi o testowanie to dodałem na swojej stronce wymagania systemowe. Potrzebny jest Windows XP lub nowszy i Mozilla FireFox. 

Opublikowano

Ja mogę przetestować

Pewnie, testuj śmiało. Bot jest darmowy i ogólnodostępny, więc każdy może go używać. Myślę jednak, że tutejsi forumowicze czekają na kogoś bardziej wiarygodnego, tzw. z większą ilością postów. 

Opublikowano

Możesz coś więcej powiedzieć, działa w tle?

Pewnie, mogę nawet napisać artykuł o tym (co zrobię, jak będzie więcej zainteresowanych). Uchylę jednak rąbka tajemnicy już teraz.

Bot działa na zasadzie serwera proxy. Normalnie gdy gramy w Margonem to wymiana informacji między serwerem gry a naszym komputerem (za pośrednictwem przeglądarki) wygląda tak:

przeglądarka ---> serwer gry

następnie:

serwer gry ---> przeglądarka 

i tak w kółko. 

Otóż mój program tworzy serwer proxy między grą a przeglądarką. Pakiety są wysyłane wtedy tak:

przeglądarka ---> bot ---> serwer gry

i serwer gry ---> bot ---> przeglądarka.

Wewnątrz programu odczytywane są wszystkie dane na temat bohatera i otaczającego go świata (czyt. mapa, przedmioty, potwory, NPC itd.). Bot modyfikuje niektóre komendy, aby kontrolować naszą postać i "wstrzykuje" też własne funkcje JavaScript, aby na przykład zablokować wyrzucanie z gry z powodu braku aktywności. Dlatego możemy bez obaw zostawić program i odejść od komputera na kilka godzin. Jednak po każdym przejściu między mapami wszystkie zasoby gry są wczytywane ponownie. Więc jeśli ktoś zamknie MargoBota, a następnie przejdzie do innej lokacji to dalej będzie wyrzucany. Problemem są popularne w ostatnich czasach dodatki do gry. Kolidują one z pracą mojego programu. Dlatego po wejściu do gry MargoBot usuwa wszystkie aktywne dodatki i odświeża grę. Wybaczcie, ale musi tak być. Spokojnie, niebawem bot zastąpi wszystkie te dodatki własnymi, a nawet lepszymi funkcjami. 

Stwierdziłem, że większość graczy Margonem to głównie dzieci i nie mają wystarczającej wiedzy na temat komputerów czy ruchów sieciowych. Zresztą dorośli są jeszcze mniej obeznani w tej tematyce. Dlatego postawiłem wszystko zautomatyzować. Zajęło mi to oczywiście sporo pracy. Jednak dzięki temu użytkownicy mojego programu nie muszą ręcznie konfigurować proxy. Przeglądarka musi być wyłączona, przy pierwszy uruchomieniu bota. Program tworzy wtedy ustawienia i  nadpisuje ustawienia domyślnego profilu przeglądarki, które znajdują się w ścieżce %APPDATA%\Mozilla\Firefox\Profiles\x\prefs.js, gdzie x to losowy łańcuch znaków. Zresztą sami uruchomcie bota, a następnie sprawdźcie zmiany w ustawieniach połączeń. Będzie to wyglądało mniej więcej tak:

sq5xqc_th.png

Oczywiście ścieżka z plikiem Proxy.pac będzie inna, w zależności od tego, gdzie umieścicie plik wykonywalny bota.

Dla ciekawskich:

Co to jest folder AppData?

Skąd ta ścieżka (po angielsku)?

Jeśli wszystko wszystko przebiegnie sprawnie to po wejściu do gry ujrzyjcie niebieskie napis "MargoBot aktywny" i w konsoli gry znajdzie się informacja, że program jest dołączony:

2psrof7_th.png

Zdarza się czasem tak, że gra nie chce się wczytać. Należy wtedy zamknąć bota oraz przeglądarkę i uruchomić je ponownie. Nie wiem, czemu tak się dzieje. Wykonałem tysiące testów, ale tego problemu chwilowo rozwiązać nie umiem. Tak jakby coś nie mogło zaskoczyć.

Jakieś pytania? 

Opublikowano

Wyglada mi to na autoit. No nic, nic wiecej nie chce wiedziec. Narazie nic ciekawego.

Siedziałem około 5 lat w AutoIt. Bardzo dobry język. Prosty do nauczenia, szybko robi się w nim programy. Pierwsze wersje MargoBota powstały właśnie w nim. Pozwoliłem sobie nawet zajść o krok dalej niż w obecnie przedstawionej wersji i zrobić system automatycznego chodzenia, lista kroków, znajdowanie ścieżki i te sprawy. Jednak AutoIt jest zbyt wolny. Odczytywanie średniej wielkości mapy wstrzymywało grę na kilka-kilkanaście dobrych sekund. Było to nie do zniesienia. Dlatego przeniosłem się do C++. Na dzień dzisiejszy projekt jest ogromny, tysiące linijek sprawnie napisane kodu.

rka7o9_th.png

W dodatku jestem zwolennikiem minimalizacji wszystkiego, unikam zbędnych plików i używam tylko bibliotek systemowych. Jest spora różnica w rozmiarach plików.

>Hello World napisany w AutoIt waży 840 KB

>MargoBot napisany w C++ waży 104 KB, w czym sama ikonka waży 22 KB.

Czyli rozmiar mojego zaawansowanego technicznie programu (bez ikonki) jest ponad 10 razy mniejszy niż Hello World w AutoIt. Szybkość i lekkość! 

Jest jeszcze Assembler. Też w tym programuję. Ale takie ogromne projekty zostawiłbym fanatykom tego języka.

Opublikowano

Jeden z użytkowników zgłosił mi, że program nie działa i wyskakuje taki oto komunikat:

8801488600_1338411627.png

Czy ktoś jeszcze spotkał się z czymś podobnym? Zgłaszajcie mi takie rzeczy. Bot ma ponad 20 pobrań na chwilę obecną i ani jednej recenzji. Skąd mogę wiedzieć, że coś jest nieprawidłowe, jeśli nikt mi tego nie powie. Patrząc w statystki ciekawą rzeczą może wydać się system operacyjny pobierających: 90% to użytkownicy Windowsa. Martwię się o resztę, gdyż robię tylko windowsowe aplikacje. Mam nadzieję, że pozostali to może pobrali przez jakieś urządzenie mobilne z Androidem, ale później przenieśli to na wymagany system. 

Opublikowano

Moim zdaniem bot bardzo ładnie wygląda i dobrze sie sprawuje. Brakuje mi tylko możliwości chodzenia i tego że nie działa na angielskim margonem. Można wiedzieć kiedy kolejne aktualizacje? 

Pozdrawiam.

Opublikowano

Moim zdaniem bot bardzo ładnie wygląda i dobrze sie sprawuje. Brakuje mi tylko możliwości chodzenia i tego że nie działa na angielskim margonem. Można wiedzieć kiedy kolejne aktualizacje? 

Pozdrawiam.

I działa Ci normalnie? Jaki masz system operacyjny? Pytam, bo kilku użytkowników już mi zgłaszało różne błędy, które występują gdzieś głębiej w systemie i nie mam na nie wpływy, mimo, że mieli taki sam system jak ja (czyt. Windows 7). Co do aktualizacji: w połowie maja kończą się matury i będę miał 5 miesięcy wolnego. Projekt z pewnością mocno się rozwinie w tym okresie. Mam już plany i masę pomysłów na jego rozwój. Martwią mnie jednak te błędy u niektórych. Zastanawiam się, czy nie trzeba będzie napisać aplikacji od nowa.

Opublikowano

I działa Ci normalnie? Jaki masz system operacyjny? Pytam, bo kilku użytkowników już mi zgłaszało różne błędy, które występują gdzieś głębiej w systemie i nie mam na nie wpływy, mimo, że mieli taki sam system jak ja (czyt. Windows 7). Co do aktualizacji: w połowie maja kończą się matury i będę miał 5 miesięcy wolnego. Projekt z pewnością mocno się rozwinie w tym okresie. Mam już plany i masę pomysłów na jego rozwój. Martwią mnie jednak te błędy u niektórych. Zastanawiam się, czy nie trzeba będzie napisać aplikacji od nowa.

Działa normalnie. Na początku miałem problemy bo źle uruchamiałem to. Co do systemu to win7

Opublikowano

Świetny bot, wszystko ładnie działa jak powinno, jedyna rzecz która odstrasza to stronka i brak gui, ale ogolnie duzy plus :)

Jeżeli nie potrafisz wykorzystać
każdej danej Ci chwili,
to nie zasługujesz na ani jedną
dodatkową sekundę.

Opublikowano

Świetny bot, wszystko ładnie działa jak powinno, jedyna rzecz która odstrasza to stronka i brak gui, ale ogolnie duzy plus :)

No w końcu doczekałem się recenzji jakiegoś doświadczonego użytkownika. Cieszę się, że wszystko działa. Stronka to tak tylko, żeby umieszczać wszystkie materiały w jednym miejscu. To dopiero początek. Później pomyślę nad czymś lepszym. Co masz na myśli pisząc brak GUI (Graphical User Interface)? Przecież nie jest to aplikacja konsolowa i ma normalne windowsowe okienko z kontrolkami. 

I spokojnie - projekt dopiero startuje.

@avoi123

Ekhem... I co teraz? 

Opublikowano

Nie łaczy mi się z kontem, nie działa ;/

Zdradzisz mi coś więcej szczegółów? Bo takie samo "nie działa" to zbyt wiele mi nie mówi. Rozumiem, że używasz systemu Windows z przeglądarką Mozilla FireFox. Uruchamiasz program i co dalej? Wyświetla Ci się okienko programu? Zmieniają Ci się ustawienia proxy w przeglądarce po uruchomieniu bota? To tak powinno wyglądać:

sq5xqc_th.png

A może używasz jakichś dodatków/rozszerzeń do przeglądarki?

Opublikowano

Ja też mam problem bo nie łączy mi się z kontem, najpierw uruchamiam program potem się loguję, wchodzę do gry i nic a jak wchodzę w tą konfiguracje na firefoxie tak jak pokazałeś wyżej to nie pisze mi tam nic takiego w tym adresie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...