Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Przejście w niedozwolonym miejscu - jaka kara ?

Ni0sz3K

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Może mam i głupie pytanie, ale ...

Dzisiaj śpiesząc się do apteki, przeszedłem w miejscu do tego nieprzeznaczonego, niestety policja to widziała i po kilkunastu metrach mnie zatrzymali, spisali mnie i mówili, że dostanę wezwanie do sądu. Chciałem nawkręcać mu trochę, gadając o bzdurach itp, na samym końcu spytałem się go jaka będzie kara w sądzie, bo mówił, że mandatu nie dostanę i powiedział, że na pewno nie chłosta ( śmiejąc się ) dodał, że może być pouczenie i żeby to było ostatni raz, ja podziękowałem i poszedłem. 

Teraz tak się zastanawiam czy on spisał mnie w jakimś konkretnym celu do tego wezwania o głupie pouczenie ? Czy raczej żadnego pisma nie dostanę, bo jednak do sądu kawałek mam -.- Wiem, że mogą być to trochę idiotyczne pytania, ale pierwszy raz miałem taką sytuację .

Opublikowano

Wezwanie do sądu ? xD Do sądu jest min. wtedy kiedy był jakiś wypadek, punkty karne itp. Jak uważasz że zostałeś niesłusznie oskarżony i nie przyjmujesz mandatu - wtedy do sądu ( ale rozprawa też tam coś kosztuje )

Jaja sobie robili. Tyle dobrze że dali pouczenie a nie wypisali mandat ( ile masz lat? ) Ja dostałem mandat - 50 zł ( nie na pasach )

Opublikowano

mam 17 lat, tak sobie właśnie myślałem,że za głupie przejście wezwanie do sądu to trochę ekhm dziwne, ze stresu powiedziałem, że mam 16 lat na samym początku ( sam nie wiem po co !? )

Opublikowano

­Chcieli trochę dzieciaka nastraszyć, trochę się pośmiali itp. haha :D Tak jak już pisałem wcześniej dobrze że mandatu nie wypisali. Bez sensu jest trochę okłamywać - proszą o dokument, dzwonią do swoich i się pytają o daną osobę. Policja powinna być w przeciwieństwie do straży miejskiej. Straż miejska np. nie ma prawa wypisać mandatu za szybką jazdę z tego co wiem a czasami to robi. ( w większości przypadków dobrze jest znać prawo/kodeks. Można się wtedy w razie kłopotów kłócić. Ta i ta nie powinna nadużywać władzy )

Opublikowano

W tym przypadku wezwanie do sądu nie jest możliwe - chcieli postraszyć i tyle :P Wezwanie dostałbyś jeżeli policjant chciałby wlepić Ci mandat i Ty byś go nie przyjął - wtedy sprawa jest kierowana do sądu.

2mg3y3k.jpg

Opublikowano

Jeżeli w odległości 100 metrów nie ma przejścia dla pieszych, odcinek jezdni nie jest ogrodzony barierkami itp. i nie spowodujesz tym niebezpieczeństwa na drodze, to możesz śmiało przechodzić bez konsekwencji. W innym wypadku kara to zazwyczaj 50 zł mandatu (ewentualnie sprawa sądowa jeżeli odmówisz przyjęcia).

Opublikowano

To Cię ładnie wystraszyli ;3 To nie dozwolone miejsce, czyli ? Opuszczony budynek, zamknięty plac, teren prywatny ? Z tego co wiem jakiś specjalnych praw nie złamałeś aby mogli Ciebie od razu sądzić, połapali się że jesteś nowy i psychologicznie pojechali po Tobie. ;3

Jeżeli już by tak miało być to tak ok.100/120 zł mandatu byś dostał, ale wątpie. Co do spisania - czysta rutyna, robią to bo muszą, w razie jakby się coś stało w tamtym rejonie (zabójstwo, samobójstwo, kradzież) mają listę osób co była w danych godzinach blisko miejsca wypadku, i będą ich przesłuchiwać, sprawdzać.

[*]

Opublikowano

50 zloty. dostalem ale to juz dawno temu mialem ze 15 lat wtedy, nie zaplacilem po 3 latach umorzyli.

Cpu i7 4790k : Mobo Msi Gaming 5 Z97 : Gpu GF980 Msi Gaming : Ram Ripjaws 2133 8gb : Buda Zallman HF1 : CpuKuler Zalman Reserator 3 Max Dual SSD: Crucial 100BX 500gb : Monitor AGON AG241QX +2x LG23MP65

Klawa MadCatz S.T.R.I.K.E : TE : Steel Series Rival 300 Podkładka Razer Goliathus : Słuchawki Corsair Void RGB Wirless + Syberia v2

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...