Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nowy komputer się nie włącza

GmbhcPL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, kupiłem niedawno części: procek i5 4460, płyta B85 - DH, ram 2x4gb Balistix sport i zasilacz Ts550. Zamontowałem te części w komputerze z dyskiem SATA 320 GB seagate i karta hd 4870 i komputer nie chce się włączyć..nawet wiatraki sie nie ruszają, nie ma żadnej reakcji..co robić? Podłączyłem te wejście do płyty 32 pinowe (czy ile to tam ma), do tego te wejście obok procesora 2x4 ATX_12V, wejścia do grafiki jedno od zasilacza pci-e a drugie to przejściówka SATA - pci-e, chłodzenie procka podłączone do CPU _ fan, dysk na SATA. Podłączyłem jeszcze power sw i inne i się nie włącza. :/

Intel i5 4460, XFX HD 6870, Ballistix sports 2x4 GB, Gigabyte B85M-D3H, XFX Pro TS550W, Thermaltake Armor, Seagate 320gb i WD 500 GB.

Opublikowano

Skutki montażu komputera bez wcześniejszego myślenia. Zestaw składa się od podstawowych części czyli płyty głównej ( podpięcie kabli z obudowy ) , zasilacza, procesora i pamięci, jeśli jest możliwość podpina się pod grafikę an płycie. Dopiero jeśli to działa montuje się właściwą grafikę, sprawdza jej działanie przepinając z karty na płycie. Potem podpina się resztę elementów jeśli działa grafika i sprawdza właściwość podpięcia.

To już raczej w twoim zakresie odkryć co masz uszkodzone albo źle zamontowane. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Patrzylem w instrukcje, wszystko jest podlaczone oprocz jakis usb itp ale to i tak raczej starczy tylko power sw jest potrzebne do odpalenia kompa, a jest podpiete power sw i sie nie wlacza. :/ Moze plyte walnieta mi dali? Odpinalem juz ramy i grafe i nic, ludzie tez pisali na innych forach ze moze byc zwarcie, to wyjelem z obudowy i nadal nic. :/ Co moze byc nie tak?

Intel i5 4460, XFX HD 6870, Ballistix sports 2x4 GB, Gigabyte B85M-D3H, XFX Pro TS550W, Thermaltake Armor, Seagate 320gb i WD 500 GB.

Opublikowano

odkręć płytę postaw na czymś co nie przewodzi prądu i odpal.

O tym juz sam pomyslalem i zrobilem, ale nic nie dalo. :/

To jest twoja płyta główna GA-B85M-D3H? Bo chyba czegoś nie ogarnąłem. Jak nie to podaj model.

Tak, to moja plyta Gigabyte B85M-D3H, pisalem tamto na telefonie i ucielo troche. :P

W ogole tak pisalem tez z BlackWhite i z innymi goscmi i sprawdze zasilacz czarnym i zielonym pinem robiac zwarcie, jesli to nie wina zasilacza (a raczej nie jest ale lepiej sie upewnic) to wtedy sproboje zainstalowac nowy bios (tylko jak to zrobic i co potrzebuje?), jak to nic nie da to chyba plyta padla?

Opublikowano

Nie wiadomo co jest uszkodzone. Skoro wszystko martwe do wyboru masz tylko zasilacz i płytę główna, albo nie podłączenie wszystkich  przewodów zasilacza lub złe z obudowy. 

Jakiekolwiek kombinowanie z wgrywaniem biosu nic nie da bo to bardzo głupi pomysł nie związany całkowicie z usterką. 

Opublikowano

Nie wiadomo co jest uszkodzone. Skoro wszystko martwe do wyboru masz tylko zasilacz i płytę główna, albo nie podłączenie wszystkich  przewodów zasilacza lub złe z obudowy. 

Jakiekolwiek kombinowanie z wgrywaniem biosu nic nie da bo to bardzo głupi pomysł nie związany całkowicie z usterką. 

Jak to nie? Niektore plyty sie nie wlaczaja jak nie wykryja Cpu. :v A co mam zrobic? Plyte wymienic? Moze sprawna jest tylko porocka nie wykrywa, jeszcze sprawdze zasilacz ale on raczej dziala.

Opublikowano

Gdyby to był procesor to by płyta chociaż ruszyła moim zdaniem, albo pikała, a skoro nie pika, że jest błąd to to płyta lub zasilacz. odpowiadają ci tutaj w większości osoby które albo są obyte w temacie albo dosłownie pracujące z komputerami na co dzień, więc trochę ogarnij i sprawdź nawet 5 razy czy czegoś nie spartoliłeś.

Sprawdź czy jest podpięty do płyty głównej zasilanie: 24-pin i 4-pin. Nie podpinaj Power SW tylko włącz zasilacz i dwa styki połącz przykładając śrubokręt, żeby zamknąć obieg. Może to sam przewód Power SW, jeżeli go wyrwałeś, a może też tak być. 

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Gdyby był to jedynie problem z biosem, to płyta by wstała, ale pewnie by nie przeszło postu i tyle, zresztą wątpię by jakakolwiek płyta na 1150 miała problem z kompatybilnością ze zwykłym haswellem.

Musiałeś czegoś nie podłączyć lub uwaliłeś piny, jedno z dwóch, może oba.

­

Opublikowano

Gdyby to był procesor to by płyta chociaż ruszyła moim zdaniem, albo pikała, a skoro nie pika, że jest błąd to to płyta lub zasilacz. odpowiadają ci tutaj w większości osoby które albo są obyte w temacie albo dosłownie pracujące z komputerami na co dzień, więc trochę ogarnij i sprawdź nawet 5 razy czy czegoś nie spartoliłeś.

Sprawdź czy jest podpięty do płyty głównej zasilanie: 24-pin i 4-pin. Nie podpinaj Power SW tylko włącz zasilacz i dwa styki połącz przykładając śrubokręt, żeby zamknąć obieg. Może to sam przewód Power SW, jeżeli go wyrwałeś, a może też tak być. 

Gdyby był to jedynie problem z biosem, to płyta by wstała, ale pewnie by nie przeszło postu i tyle, zresztą wątpię by jakakolwiek płyta na 1150 miała problem z kompatybilnością ze zwykłym haswellem.

Musiałeś czegoś nie podłączyć lub uwaliłeś piny, jedno z dwóch, może oba.

Wiekszosc rzeczy co mi piszecie juz sprawdzilem, takim debilem tez nie jestem zeby nie sprawdzic jakis latwych rozwiazan lub cos wyrwac. Kable mam podlaczone te najwazniejsze i pare mniej jak sys_fan, power sw, reset itp..itd..  Probowalem tez srubokretem stykac te dwa piny i nadal nic, cpu wyciaglem i wlozylem znowu, wiatraczek od cpu tak samo, podociskalem go jak i inne kable itp. Odlaczalem karte/ramy i tez nic. Nadal nie patrzylem czy zasilacz dziala, ale jestem pewny ze raczej dziala. Wyciaglem tez wszystko na karton tez nic. Juz nie wiem co mozna jeszcze robic. :/

Opublikowano

Teraz płytę mam na kartonie, wcześniej miałem normalnie w obudowie, a tam były takie "kołki". :)

Opublikowano

Musisz sprawdzić wszystkie części podpinając je do innego podobnego zestawu najlepiej działającego, innej opcji nie ma.

To możesz zrobić tylko ty. Tak samo z wyminą, skoro coś jest uszkodzone połaź sobie i wymieniaj tam gdzie kupiłeś.

Opublikowano

Kupiłem części na morele, spróbuję jeszcze coś porobić, jak ktoś ma jeszcze jakieś pomysły co może być niech pisze. :f

Opublikowano

Tak jak kolega wyżej, tylko ktoś kto ma pojęcie jak to zrobić, co sprawdzić i jak ustawić płytę główną zrobi to najlepiej a w razie usterki którejś z części powie która to.  

Sam często z początku jak uczyłem się składać komputery też miałem problemy z odpaleniem gotowego zestawu. Często wystarczyło zresetować bios ( zworka na płycie ), ustawić tą zworkę jak należy na podstawie manualu albo odpowiednio przestawić zworkę na płycie dostosowującą do procesora/zasilacza czy sposobów podpięcia napiec z niego, przeczytaj dokładnie manual płyty głównej. 

Szkoda tylko że nie masz możliwości sprawdzenia na jakimkolwiek zestawie zakupionych części. 

Jeśli masz woltomierz, wystarczy taki do 20 V  i potrafisz go używać na podstawie dowolnego tutorialu co znajdziesz na necie (  rozpiska napięć na wtyczce też się przyda ) wystarczy ze sprawdzisz napięcia. Brak tylko jednego albo zbyt niskie powie ci ze to zasilacz nie działa.

Opublikowano

Tak jak kolega wyżej, tylko ktoś kto ma pojęcie jak to zrobić, co sprawdzić i jak ustawić płytę główną zrobi to najlepiej a w razie usterki którejś z części powie która to.  

Sam często z początku jak uczyłem się składać komputery też miałem problemy z odpaleniem gotowego zestawu. Często wystarczyło zresetować bios ( zworka na płycie ), ustawić tą zworkę jak należy na podstawie manualu albo odpowiednio przestawić zworkę na płycie dostosowującą do procesora/zasilacza czy sposobów podpięcia napiec z niego, przeczytaj dokładnie manual płyty głównej. 

Szkoda tylko że nie masz możliwości sprawdzenia na jakimkolwiek zestawie zakupionych części. 

Jeśli masz woltomierz, wystarczy taki do 20 V  i potrafisz go używać na podstawie dowolnego tutorialu co znajdziesz na necie (  rozpiska napięć na wtyczce też się przyda ) wystarczy ze sprawdzisz napięcia. Brak tylko jednego albo zbyt niskie powie ci ze to zasilacz nie działa.

Wlasnie tez duzo osob pisalo zeby resetowac bios, zaraz sprobuje. ;)

Opublikowano

Resetować a nie wgrywać tak jak chciałeś zrobić, bios płyty jest aktualny i nie ma potrzeby przy nim grzebać bez potrzeby. 

Opublikowano

Resetować a nie wgrywać tak jak chciałeś zrobić, bios płyty jest aktualny i nie ma potrzeby przy nim grzebać bez potrzeby. 

Wiem ze zresetowac. :D Wyciagnac baterie na pare minut starczy? :v Resetuje pierwszy raz :D

Opublikowano

Już widać że nawet manualu do płyty nawet nie przeczytałeś. I ty chcesz składać komputer ? 

Wszystko pisze w instrukcji jaka to zworka, baterię to sobie możesz na dzień dobry wsadzić wiesz gdzie przy resetowaniu biosu.  :) 

Opublikowano

Nic to nie dało, chyba że coś źle zrobiłem. :v Pisało żeby zetknąć czymś dwa piny ma parę sekund, to zetknąłem. :)

Opublikowano

Jestem debilem, wina był kabel podłączony do sys_fan, odłączyłem go i zaczęło działać. :v Ale teraz problem, włączyłem kompa ok, ale wyskakuje "Brak pliku Ntldr", a dysk jest sprawny, działał jeszcze ostatnim razem. Co robić? Da rade to jakoś w biosie naprawić? :/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...