Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Problem z WinXP

BluemanxDD

Pytanie

Opublikowano

A więc na komputerze mam zainstalowane 2 systemy operacyjne winxp oraz win7. Zwykle korzystałem z win7 ale postanowilem wlaczyc xp. Niestety przy wlaczaniu ciagle mam niebieski ekran z logo winxp i nic dalej sie nie dzieje. Mozna jakos wlaczyc spowrotem win7?

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Naciskaj delete/tab/któryś z klawiszy funkcyjnych po POST, powinieneś mieć do wyboru system, który chcesz odpalić.

Jeśli widzi tylko xp, to raczej czeka Cię ponowna instalacja 7.

­

Opublikowano

Naciskaj delete/tab/któryś z klawiszy funkcyjnych po POST, powinieneś mieć do wyboru system, który chcesz odpalić.

Jeśli widzi tylko xp, to raczej czeka Cię ponowna instalacja 7.

Moge liczyc na dalsza pomoc?
Opublikowano

Odpalilem ale nie ma tam takiej opcji

Tutaj jest wyjaśnione, jak zmienić domyślny system.

Jeśli powyższe rozwiązanie nie pomoże i nie widać również listy systemów operacyjnych po uruchomieniu komputera, to ostatnią linią obrony przed formatem jest ręczna edycja magazynu BCD za pomocą konsoli z opcji przywracania systemu, a do tego potrzebna jest zazwyczaj płyta z systemem. 

Opublikowano

Jeśli posiadasz płytę z systemem, uruchom z niej instalator, a następnie wybierz opcję napraw komputer po czym znajdź i uruchom konsolę cmd. Napisz w niej polecenie bcdedit i przepisz lub zrób zdjęcie konsoli. Upewnij się, że zawiera ono wszystkie linijki dodane po wpisaniu polecenia.

Opublikowano

Jeśli posiadasz płytę z systemem, uruchom z niej instalator, a następnie wybierz opcję napraw komputer po czym znajdź i uruchom konsolę cmd. Napisz w niej polecenie bcdedit i przepisz lub zrób zdjęcie konsoli. Upewnij się, że zawiera ono wszystkie linijki dodane po wpisaniu polecenia.

Problem w tym, ze nie moge uruchomic instalatora.

Opublikowano

Problem w tym, ze nie moge uruchomic instalatora.

Pojawia się jakiś błąd czy w ogóle nie wykrywa płyty? Jeśli to drugie, to trzeba włączyć menu urządzeń rozruchowych i wybrać z niego płytę. Robi się to zwykle klawiszem F12, zresztą po włączeniu komputera powinno być napisane, którym.

Opublikowano

Pojawia się jakiś błąd czy w ogóle nie wykrywa płyty? Jeśli to drugie, to trzeba włączyć menu urządzeń rozruchowych i wybrać z niego płytę. Robi się to zwykle klawiszem F12, zresztą po włączeniu komputera powinno być napisane, którym.

Wpisuję bcdedit i pisze: To polecenie nie jest rozpoznawane

Opublikowano

Pewnie wykorzystałeś płytę w Windows XP, który nie zawiera takiego programu. Musisz użyć płyty z Windowsem Vista lub nowszym.

Niestety win7 wziąłem od wujka ;x W domu mam tylko XP. Jest jakiś inny sposób?

Opublikowano

Jest jeszcze jedna możliwość. 

Znalazłem w Internecie program EasyBCD, który potrafi edytować magazyn BCD. Pobierz go i uruchom na Windowsie XP w trybie awaryjnym (wspominałeś, że działa). Z menu wybierz plik -> wybierz skład BCD i wczytaj plik o nazwie BCD z katalogu D:/Boot/BCD, gdzie litera D: oznacza partycję z systemem Windows 7. (Katalog Boot jest ukryty, więc musisz włączyć widoczność ukrytych plików i folderów.) Po załadowaniu pliku przejdź do zakładki edytuj menu startowe i w opcjach czasu wybierz odpowiednią opcję, po czym wciśnij przycisk zapisz ustawienia.

Przed dokonaniem jakichkolwiek zmian, wykonaj kopię pliku BCD i zapisz ją najlepiej w tym samym folderze. W razie problemów będzie można ją łatwo przywrócić.

Opublikowano

W takim razie po włączeniu komputera wciskaj klawisz F8 aż po pokazania się listy zaawansowanych opcji uruchamiania, wybierz z niej Ostatnia znana dobra konfiguracja i wtedy spróbuj uruchomić Windows XP w trybie zwykłym i awaryjnym. Jeśli to nie pomoże, to nie obejdzie się bez płyty z Windowsem 7.

Opublikowano

W takim razie po włączeniu komputera wciskaj klawisz F8 aż po pokazania się listy zaawansowanych opcji uruchamiania, wybierz z niej Ostatnia znana dobra konfiguracja i wtedy spróbuj uruchomić Windows XP w trybie zwykłym i awaryjnym. Jeśli to nie pomoże, to nie obejdzie się bez płyty z Windowsem 7.

Niestety nie podziałało. Mam zawieść komputer do jakiegoś serwisu ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...