Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Problem z WinXP

BluemanxDD

Pytanie

Opublikowano

A więc na komputerze mam zainstalowane 2 systemy operacyjne winxp oraz win7. Zwykle korzystałem z win7 ale postanowilem wlaczyc xp. Niestety przy wlaczaniu ciagle mam niebieski ekran z logo winxp i nic dalej sie nie dzieje. Mozna jakos wlaczyc spowrotem win7?

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli posiadasz płytę z systemem, uruchom z niej instalator, a następnie wybierz opcję napraw komputer po czym znajdź i uruchom konsolę cmd. Napisz w niej polecenie bcdedit i przepisz lub zrób zdjęcie konsoli. Upewnij się, że zawiera ono wszystkie linijki dodane po wpisaniu polecenia.

Opublikowano

Naciskaj delete/tab/któryś z klawiszy funkcyjnych po POST, powinieneś mieć do wyboru system, który chcesz odpalić.

Jeśli widzi tylko xp, to raczej czeka Cię ponowna instalacja 7.

­

Opublikowano

Pewnie wykorzystałeś płytę w Windows XP, który nie zawiera takiego programu. Musisz użyć płyty z Windowsem Vista lub nowszym.

Niestety win7 wziąłem od wujka ;x W domu mam tylko XP. Jest jakiś inny sposób?

Opublikowano

Odpalilem ale nie ma tam takiej opcji

Tutaj jest wyjaśnione, jak zmienić domyślny system.

Jeśli powyższe rozwiązanie nie pomoże i nie widać również listy systemów operacyjnych po uruchomieniu komputera, to ostatnią linią obrony przed formatem jest ręczna edycja magazynu BCD za pomocą konsoli z opcji przywracania systemu, a do tego potrzebna jest zazwyczaj płyta z systemem. 

Opublikowano

W takim razie po włączeniu komputera wciskaj klawisz F8 aż po pokazania się listy zaawansowanych opcji uruchamiania, wybierz z niej Ostatnia znana dobra konfiguracja i wtedy spróbuj uruchomić Windows XP w trybie zwykłym i awaryjnym. Jeśli to nie pomoże, to nie obejdzie się bez płyty z Windowsem 7.

Niestety nie podziałało. Mam zawieść komputer do jakiegoś serwisu ?

Opublikowano

Jeśli posiadasz płytę z systemem, uruchom z niej instalator, a następnie wybierz opcję napraw komputer po czym znajdź i uruchom konsolę cmd. Napisz w niej polecenie bcdedit i przepisz lub zrób zdjęcie konsoli. Upewnij się, że zawiera ono wszystkie linijki dodane po wpisaniu polecenia.

Problem w tym, ze nie moge uruchomic instalatora.

Opublikowano

Jest jeszcze jedna możliwość. 

Znalazłem w Internecie program EasyBCD, który potrafi edytować magazyn BCD. Pobierz go i uruchom na Windowsie XP w trybie awaryjnym (wspominałeś, że działa). Z menu wybierz plik -> wybierz skład BCD i wczytaj plik o nazwie BCD z katalogu D:/Boot/BCD, gdzie litera D: oznacza partycję z systemem Windows 7. (Katalog Boot jest ukryty, więc musisz włączyć widoczność ukrytych plików i folderów.) Po załadowaniu pliku przejdź do zakładki edytuj menu startowe i w opcjach czasu wybierz odpowiednią opcję, po czym wciśnij przycisk zapisz ustawienia.

Przed dokonaniem jakichkolwiek zmian, wykonaj kopię pliku BCD i zapisz ją najlepiej w tym samym folderze. W razie problemów będzie można ją łatwo przywrócić.

Opublikowano

Problem w tym, ze nie moge uruchomic instalatora.

Pojawia się jakiś błąd czy w ogóle nie wykrywa płyty? Jeśli to drugie, to trzeba włączyć menu urządzeń rozruchowych i wybrać z niego płytę. Robi się to zwykle klawiszem F12, zresztą po włączeniu komputera powinno być napisane, którym.

Opublikowano

Pojawia się jakiś błąd czy w ogóle nie wykrywa płyty? Jeśli to drugie, to trzeba włączyć menu urządzeń rozruchowych i wybrać z niego płytę. Robi się to zwykle klawiszem F12, zresztą po włączeniu komputera powinno być napisane, którym.

Wpisuję bcdedit i pisze: To polecenie nie jest rozpoznawane

Opublikowano

Naciskaj delete/tab/któryś z klawiszy funkcyjnych po POST, powinieneś mieć do wyboru system, który chcesz odpalić.

Jeśli widzi tylko xp, to raczej czeka Cię ponowna instalacja 7.

Moge liczyc na dalsza pomoc?
Opublikowano

W takim razie po włączeniu komputera wciskaj klawisz F8 aż po pokazania się listy zaawansowanych opcji uruchamiania, wybierz z niej Ostatnia znana dobra konfiguracja i wtedy spróbuj uruchomić Windows XP w trybie zwykłym i awaryjnym. Jeśli to nie pomoże, to nie obejdzie się bez płyty z Windowsem 7.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...