Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nagrywanie metina - problem z jakością

HarveyDent

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Nie wiem czy pisze w dobrym dziale, jeśli nie, to proszę o przeniesienie. Z góry dziękuje.

Mam problem z nagrywaniem filmów z metina.

Nagrywam przy pomocy Fraps'a, bo jest dla mnie najwygodniejszy. Nagrywam w 30 FPS'ach (mam tak ustawione w frapsie)

Obrabiam w Camtasii do MP4 w HD na najwyższych ustawieniach, a nastepnie konwertuje w Freemake Video Converter (jeśli film waży zbyt dużo)

Mój problem polega na tym, że nagrania są w takiej "średniej" jakości. Chodzi mi o to, że są płynne, ale np. obszar dookoła mojego nicku postaci jest taki "zamazany"

Dzieje się tak często. Ruchome czcionki się rozmazują i ogólnie pixele się gubią.

Oto przykładowy film:

https://www.youtube.com/watch?v=TtzGsaQJnew&feature=youtu.be

Sprawdziłem z kolegą czy aby na pewno dobrze nagrywam i renderuje okazało się, że on po zmontowaniu filmu w taki sam sposób ma dobrą jakość i nie ma takiego problemu jak ja,

Przypuszczam, że to wina mojej karty graficznej albo monitora. Nie wiem tylko czy to ma w ogóle jakiś wpływa na jakość nagrań.

Posiadam monitor Full HD i taką też rozdzielczość mam ustawioną. Nagrywam zarówno na fullscrenie jak i w okienku i metina mam ustawionego na HD (bo w takiej jakości wrzucam filmy na youtube)

Karta graficzna jaką posiadam to GeForce GT 520 (tak, wiem, słaba, zamierzam ją zmienić w najbliższym czasie - nie musicie mi tego wytykać)

Proszę o pomoc. 

Pozrdawiam.

Aktualizacja !

Zmieniłem program do nagrywania.

Teraz materiał wygląda tak:

https://www.youtube.com/watch?v=irt1nWgW4tc&feature=youtu.be

Widzicie jakąś różnicę ?

Jakość jest okej ?

Jak ją oceniacie i jak wypada w porównaniu do innych metinowych youtuberów ? Gorsza ? Taka sama ?

Czy chcielibyście oglądać filmy w takiej jakości ?

Opublikowano

dobrze jest, nie wiem w czym widzisz problem

może nieraz lekko sie zamazuje przy nicku ale każdy tak ma

Każdy tak ma ?

Żaden metinowy youtuber mający ponad 500 widzów nie ma takiego problemu :P

Opublikowano

Każdy tak ma ?

Żaden metinowy youtuber mający ponad 500 widzów nie ma takiego problemu :P

Żaden takowy youtuber nie nagrywa frapsem..

<p class='bbc_center'><span style='font-size: 24px;'><span style='font-family: lucida sans unicode'><strong class='bbc'>Hejtować będę</strong></span></span></p>

Opublikowano

Żaden takowy youtuber nie nagrywa frapsem..

Nagrywają frapsem.

Twierdzisz, że to wina programu do nagrywania ?

Próbowałem nagrywać:

- Gregionem - to samo

- Camtasia - to samo

- Bandicam - to samo

- Action - nie mogę wrzucić filmów z actiona do Camtasii (wyskakuję błąd z jakimś kodekiem FICV bodajże)

Opublikowano

Jak oglądasz ten filmik to w ustawieniach zmień jakość na HD.

Jak oglądam gdzie ?

Na youtubie ?

Tylko ja widzę te pixele ?

REF

Opublikowano

U mnie jest dobrze, zmień sobie rozdzielczość na YT? Skoro masz 360p to sie nie dziw że to tak wygląda. Zmień na 480 albo HD.

Opublikowano

Jak oglądam gdzie ?

Na youtubie ?

Tylko ja widzę te pixele ?

REF

Jak włączysz filmik to pod nim masz takiego gwoździa (ustawienia) i w nim zmień ustawienia jakości z 320p na największe.

2vju5bq.jpg

Opublikowano

spróboj też zmienić na czas nagrywania rozdzielczość w metinie na rozdzielczość hd czyli 1280x720, jak nagrywałem przy tej rozdziałce to filmy wychodziły ładnie

Opublikowano

U mnie jest dobrze, zmień sobie rozdzielczość na YT? Skoro masz 360p to sie nie dziw że to tak wygląda. Zmień na 480 albo HD.

Chodzi o tą rozdzielczość na dole po prawej ? taki okrągły trybik ?

Tam mam na HD zawsze...

Jak włączysz filmik to pod nim masz takiego gwoździa (ustawienia) i w nim zmień ustawienia jakości z 320p na największe.

Wchodzę w tego gwoździa i nie mam tam ustawień jakości.

spróboj też zmienić na czas nagrywania rozdzielczość w metinie na rozdzielczość hd czyli 1280x720, jak nagrywałem przy tej rozdziałce to filmy wychodziły ładnie

Metina mam zawsze na 1280x720.

REF

Opublikowano

Ten "rozmazany" obraz dookoła nicku to nic wielkiego, wystarczy, że przy renderowaniu filmy zwiększysz BitRate i już to zniknie, i nie przejmuj się bo u wielu innych youtuberów też to widziałem (najbardziej "sensowny" z nich to Tream, niestety Wallander nadal bezbłędny).

Pasjonat
Opublikowano

W metinie 1280x720bpp + w frapsie 50 fps.

Nie wiem czym konwertujesz, ale polecałbym Ci sony vegas. 

Jeśli oczekujesz na moją odpowiedź - oznacz mnie @m0u

Opublikowano

Ten "rozmazany" obraz dookoła nicku to nic wielkiego, wystarczy, że przy renderowaniu filmy zwiększysz BitRate i już to zniknie, i nie przejmuj się bo u wielu innych youtuberów też to widziałem (najbardziej "sensowny" z nich to Tream, niestety Wallander nadal bezbłędny).

Bitrate mam 14-15k, więc dużo (zalecane przy 720p jest 5k)

U nich aż tak tego nie widać ;]

W metinie 1280x720bpp + w frapsie 50 fps.

Nie wiem czym konwertujesz, ale polecałbym Ci sony vegas. 

Metina mam tak ustawionego, a nagrywam w 30 fps, bo i tak renderuje do 30, więc nie widzę sensu nagrywania w 50. Na dodatek nie wyciągam stałego 50 FPS.

Renderowałem: Camtasia Studio 8, Sony Vegas Pro 13, Corel studio, Adobe Premiere CS 5.5, i jakimiś mniej znanymi programami i najlepiej wypadłą Camtasia.

Ostatnio trochę kombinowałem i udało mi się wyciągnąć taką jakość:

https://www.youtube.com/watch?v=L9rMYmTAVvI

Zmieniłem czcionke w metinie.

Macie jeszcze jakieś pomysły ? 

Może to wina rozdzielczości monitoria, albo karty graficznej ? Pomóżcie, proszę.

Odświeżam.

Pasjonat
Opublikowano

A rozumiem, że bez nagrywania takich problemów nie ma?

Jeśli oczekujesz na moją odpowiedź - oznacz mnie @m0u

Opublikowano

A rozumiem, że bez nagrywania takich problemów nie ma?

Nie ma. 

A jak nagrywam i oglądam ten film przed wrzuceniem na youtube, to wszystko wygląda pięknie.

Dopiero po wrzuceniu na youtube te pixele się rozmazują.

Opublikowano

wiesz co , jest mnóstwo programów w języku polskim do nagrywania w napradwe dobrej jakości bez jakiegoś wiekszego obciażenia sprzetu, poszukaj a napewno znajdziesz na naszych polskich stronach z programami,

Opublikowano

wiesz co , jest mnóstwo programów w języku polskim do nagrywania w napradwe dobrej jakości bez jakiegoś wiekszego obciażenia sprzetu, poszukaj a napewno znajdziesz na naszych polskich stronach z programami,

Już testowałem: Action, Gregion, Bandicam, HyperCam, Fraps, Camtasia...

To, że używałem tych mniej obciążających nic nie dało...

Z tych wszystkich najwygodniej mi się nagrywa Frapsem.

Nie mam lagów, nie trzeba się bawić w ustawienia i jest prosty w obsłudze. 

Opublikowano

Nie wiem, obejrzałam parę twoich filmów i wydaje się być ok, może coś źle robisz. Czasem tak jest ze się gdzieś źle kliknie. Ja normalnie nagrywam w camstia, renderuje i na yt i mam wszystko takie same ;p

Wychodzi na to że coś źle robisz ;D

Opublikowano

Normalnie ci śmiga masz 720p i płynnie w m1 więc normalnie ;) jak na 30 fps.

ziAxB2s.png?1

Opublikowano

Aktualizacja !

Zmieniłem program do nagrywania.

Teraz materiał wygląda tak:

https://www.youtube.com/watch?v=irt1nWgW4tc&feature=youtu.be

Widzicie jakąś różnicę ?

Jakość jest okej ?

Jak ją oceniacie i jak wypada w porównaniu do innych metinowych youtuberów ? Gorsza ? Taka sama ?

Czy chcielibyście oglądać filmy w takiej jakości ?

Opublikowano

@HarveyDent jakość jest bardzo w porządku.

Dziękuje.

Nie wiem dlaczego, ale jak oglądam ten film, to widzę rozjeżdżające się czcionki, jak jestem np. w m1.

Tylko ja tak mam ? :P

Dziwnę to trochę, bo kolega mi mówił, że u niego jest okej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...