Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Top anime

Kaanashi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powiem tak. Sam zamysł tematu jest ok, ale oceny powinny być obiektywne, albo nawet bez ocen. Najlepszym rozwiązaniem byłaby kombinacja różnych typów (tak jak ty chciałeś) i krótki opis anime, które się w niego wpasowuje. 

oceny nie mogą być obiektywne, to by przeczyło definicji oceny

XrgAYyk.png

Opublikowano

Wydaje mi się, że bez ocen byłoby lepiej. 

Dlaczego? Te oceny oznaczają jak średnio dane anime jest oceniane na malu, myślę, że ma to jakieś znaczenie. Nie wziąłem tych ocen z dupy, jest to meanscore, czyli inaczej średnia ocen z międzynarodowej strony myanimelist. 

XrgAYyk.png

Opublikowano

Dlaczego? Te oceny oznaczają jak średnio dane anime jest oceniane na malu, myślę, że ma to jakieś znaczenie. 

Zobacz, że bierzesz te oceny skądś. Dla kogoś jedno anime może być lepsze od tego, co niby jest lepiej oceniane na malu. Wydaje mi się, że tutaj nie powinniśmy się na tym opierać.

Opublikowano

Zobacz, że bierzesz te oceny skądś. Dla kogoś jedno anime może być lepsze od tego, co niby jest lepiej oceniane na malu. Wydaje mi się, że tutaj nie powinniśmy się na tym opierać.

ale tu nie o to chodzi co jest dla kogo lepsze, a co gorsze.. Te oceny mają byc tylko takim odzwierciedleniem co WIĘKSZOŚĆ myśli o danym anime

XrgAYyk.png

Opublikowano

ale tu nie o to chodzi co jest dla kogo lepsze, a co gorsze.. Te oceny mają byc tylko takim odzwierciedleniem co WIĘKSZOŚĆ myśli o danym anime

W takim razie weźmiesz oceny z tej strony na której ktoś mógł wbić i od tak dla żartu kliknąć prawym na jakieś anime i dać mu 5 innemu 3  itd. 

Opublikowano

W takim razie weźmiesz oceny z tej strony na której ktoś mógł wbić i od tak dla żartu kliknąć prawym na jakieś anime i dać mu 5 innemu 3  itd. 

Nie rozumiem

Ok, już rozumiem. Wyjaśnie Ci coś, na malu nikt nie daje ocen dla żartów, a nawet jesli ktoś daje to pewnie jest to jakieś 0,001% użytkowników, jak nie mniej, więc nie ma to żadnego wpływu na meanscore

XrgAYyk.png

Opublikowano

Nie rozumiem

Ok, już rozumiem. Wyjaśnie Ci coś, na malu nikt nie daje ocen dla żartów, a nawet jesli ktoś daje to pewnie jest to jakieś 0,001% użytkowników, jak nie mniej, więc nie ma to żadnego wpływu na meanscore

Zrobisz jak będziesz chciał. Według mnie lepszą opcją byłoby zebranie listy anime od osób, które są na tym forum i utworzenie wspólnej. 

Opublikowano

Zrobisz jak będziesz chciał. Według mnie lepszą opcją byłoby zebranie listy anime od osób, które są na tym forum i utworzenie wspólnej. 

rozwiń myśl

XrgAYyk.png

Opublikowano

rozwiń myśl

Chodzi mi o to, że każdy z tego forum podałby anime i ewentualną ocenę wraz z opisem. Wydaje mi się to lepszym rozwiązaniem zamiast kopiowania wszystkiego z mal'a. 

Opublikowano

Chodzi mi o to, że każdy z tego forum podałby anime i ewentualną ocenę wraz z opisem. Wydaje mi się to lepszym rozwiązaniem zamiast kopiowania wszystkiego z mal'a. 

c*****y pomysł, na forum aktywnych uzytkownikow jest z 10, na malu ocenia prawie każdy kto anime na mala dodaje i nie jest ich 10 tylko tysiące.

Które meanscory podane w temacie CI nie pasują, ze tak próbujesz wszystko zmienić? ;)

Nie ma co rozwijać myśli tylko zabierać się za sporządzenie ocen!  B)

Wlasnie sie zastanawiam co z tym tematem zrobić. Sporo pracy by bylo przy podawaniu tych meanscore, nikt tego nie chce itp. Zrobie z tego tematu chyba takie odwrotne szukam anime, czyli podająć coś charakterystycznego dla danego anime,  w tym temacie w postach będzie trzeba polecać jakieś anime. 

XrgAYyk.png

Opublikowano

oceny nie mogą być obiektywne, to by przeczyło definicji oceny

A istnieje coś takiego jak definicja "oceny" samej w sobie (która określa co się w jej pojęciu mieści, a co nie), iż twierdzisz, że ocena obiektywna nie jest sama w sobie oceną?

Co do tematu, to szkoda Twojego czasu byś coś takiego zrobił.

106071453484304291456.jpeg

Opublikowano

c*****y pomysł, na forum aktywnych uzytkownikow jest z 10, na malu ocenia prawie każdy kto anime na mala dodaje i nie jest ich 10 tylko tysiące.

Które meanscory podane w temacie CI nie pasują, ze tak próbujesz wszystko zmienić? ;)

Wlasnie sie zastanawiam co z tym tematem zrobić. Sporo pracy by bylo przy podawaniu tych meanscore, nikt tego nie chce itp. Zrobie z tego tematu chyba takie odwrotne szukam anime, czyli podająć coś charakterystycznego dla danego anime,  w tym temacie w postach będzie trzeba polecać jakieś anime. 

Jeżeli zrobisz kopiuj/wklej z mal'a też nie będzie to fajne. A co do meanscorów zbytnio nie mam nic przeciwko, może trochę.

Opublikowano

A istnieje coś takiego jak definicja "oceny" samej w sobie (która określa co się w jej pojęciu mieści, a co nie), iż twierdzisz, że ocena obiektywna nie jest sama w sobie oceną?

Co do tematu, to szkoda Twojego czasu byś coś takiego zrobił.

Już się rozpisywalem na ten temat, więc wkleje to co napisalem w jakims komentarzu na yt:

"Ocena z definicji nie może być obiektywna, albowiem obiektywne jest jedynie to, co jest takie same niezależnie od tego kto dane słowa wypowiada. Zaś ocena zakłada podzielenie się opinią, przemyśleniami, więc jej charakter jest czysto subiektywny, a raczej taki powinien być jeśli mówimy o ocenie. Ocena jst zależna m.in od gustu osoby oceniającej, ale nie tylko, bo np. moze być też zależna od stanu fizycznego, czy psychicznego, czy nawet od tego, czy mamy w danej chwili humor. Zatem ocena obiektywna być nie może, slowo obiektywna ocena jest błędne, rozumiem, że chodzi o rzetelną ocene, ale należy to odróżniać. Obiektywne może być np. to, że temperatura ciała człowieka powinna wynosić 36,6 stopni celsjusza. Niezależnie od tego kto to powie, zawsze to będzie prawda, jest to fakt, który nie jest zależny od takich rzeczy jak gust, humor, stan psychiczny, fizyczny, czy innych czynników. Więc obiektywna jest prawda, wszelkie stwierdzenia, fakty, subiektywne są opinie, oceny, czy nawet recenzje. Zaznaczam, ze nie mam złych intencji, chcę jedynie zwrócić uwagę na błąd w rozumieniu pewnych słów, chcę uniknąć popelniania tych bledow przez innych w przyszlosci chociaz w malym stopniu, pisząc to co wlasnie napisalem. Pozdrawiam. "

Jeżeli zrobisz kopiuj/wklej z mal'a też nie będzie to fajne. A co do meanscorów zbytnio nie mam nic przeciwko, może trochę.

Wlasnie, ze bedzie fajne, bo to mal pokazuje co jak się podoba wiekszosci uzytkownikom, bo nie ma popularniejszej strony do wystawienia ocen anime. 

@top

zapraszam do tego tematu: http://www.mpcforum.pl/topic/1390137-polecane-anime/

XrgAYyk.png

Opublikowano

Nie kłóćcie się z autorem tematu bo się nie przebijecie, a jego fejm i posty ciągle będą rosnąć..

I jestem na NIE jeśli chodzi o branie not i opisów chociażby z mal'a. To chyba mija się z celem, jaki tu próbujemy osiągnąć - masz zamiar tu walnąć jakiś podrobiony spis skopiowany z innych stron, zamiast stworzyć coś swojego, na swój sposób przydatnego. Poza tym, czy my w tym dziale nie potrzebujemy czegoś świeżego do dyskusji? Schemat 'tytuł-temat' przereklamowany i zbyt konkretny/zaspojlerowany więc większość stamtąd wychodzi tak szybko jak wchodzi.

Opublikowano

Nie kłóćcie się z autorem tematu bo się nie przebijecie, a jego fejm i posty ciągle będą rosnąć..

I jestem na NIE jeśli chodzi o branie not i opisów chociażby z mal'a. To chyba mija się z celem, jaki tu próbujemy osiągnąć - masz zamiar tu walnąć jakiś podrobiony spis skopiowany z innych stron, zamiast stworzyć coś swojego, na swój sposób przydatnego. Poza tym, czy my w tym dziale nie potrzebujemy czegoś świeżego do dyskusji? Schemat 'tytuł-temat' przereklamowany i zbyt konkretny/zaspojlerowany więc większość stamtąd wychodzi tak szybko jak wchodzi.

Wszyscy zapominacie po c**j ja w ogóle chcę brać noty z mala. Nie zalezy mi przy tego typu tematach na tym, by wyrażać wlasne zdanie, jesli chcę komus podac kilka tytulow z poszczegolnych gatunkow to zależy mi na ocenie średniej, czyli ocenie większości uzytkownikow. Niemniej jednak ten temat faktycznie jest zbędny, bowiem sporo pracy musialbym w niego wlożyć, nie został zaakceptowany no i nie ma sensu pisać tego co juz na malu mozecie sobie znaleźć, a przeciez wszyscy wiedzą o tej funkcji na malu.. Do zamknięcia

XrgAYyk.png

Opublikowano

Wszyscy zapominacie po c**j ja w ogóle chcę brać noty z mala. Nie zalezy mi przy tego typu tematach na tym, by wyrażać wlasne zdanie, jesli chcę komus podac kilka tytulow z poszczegolnych gatunkow to zależy mi na ocenie średniej, czyli ocenie większości uzytkownikow. Niemniej jednak ten temat faktycznie jest zbędny, bowiem sporo pracy musialbym w niego wlożyć, nie został zaakceptowany no i nie ma sensu pisać tego co juz na malu mozecie sobie znaleźć, a przeciez wszyscy wiedzą o tej funkcji na malu.. Do zamknięcia

Pomysł nie jest zły, ale jego wykonanie już tak. Gdybyś się bardziej przyłożył wydaje mi się, że to mogłoby wypalić. 

Opublikowano

Pomysł nie jest zły, ale jego wykonanie już tak. Gdybyś się bardziej przyłożył wydaje mi się, że to mogłoby wypalić. 

Nie chcę mi się, pracę mozna poświęcić jak coś się z tego ma, ten dział jst za mały na tak duże tematy, wiałoby tu pustkami, taka prawda. 

a co do wykonania to ja tak na prawdę jeszcze nic nie wykonalem ;) to co jest teraz to taki przyklad. 

XrgAYyk.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...