Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Top anime

Kaanashi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Musisz to przeczytać:

Postanowilem zalozyc temat, ktory byłby w pewnym sensie konkurentem dla tematu "szukasz anime", albowiem w owym temacie jest coraz więcej spamu, ludziom nie chce się przeglądać poprzednich stron itp.

Przedstawie cel tematu, bo jak na razie to same pierdolenie w nim było. Otóż pragnę zrobić topkę inna niż w tematach o podobnym tytule w tym dziale, polegać bowiem ona będzie na przedstawieniu najlepszych anime z poszczególnych gatunków. Sugerować się będę malem, jest to bardzo popularna strona umożliwiająca wystawianie ocen konkretnym tytułom, zatem jest dosyć wiarygodna jeśli chodzi o tzw. "meanscore", jednakże nie znaczy to, że coś co na malu ma manscore: 6, nikomu się nie spodoba, przy ocenianiu zawsze istnieje subiektywizm, aczkolwiek myślę, że w pewnym stopniu można się malem sugerować, coś co ma dobre noty zapewnia większą szanse na spodobanie się aniżeli cos, co przez wiekszośc było ocenione negatywnie. 

Będę tu wymienial tylko tytuly powyżej meanscore dajmy na to 8,5, niech będzie to temat z klasykami w pewnym sensie. Niby mozna samemu na malu sprawdzić co jak wypada w konkretnych gatunkach, ale nie każdy umie z tego korzystać itp.  Ów temat może się wydawać być zamkniętym, bo co niby możecie pisać w poście, skoro wszystko wypiszę poniżej, otóż nic bardziej mylnego. W chwili założenia tematu będą topki gatunkowe, ze tak powiem, w postach możecie podawać topki tematyczne z kilkoma przykladami, to juz będzie bardziej subiektywne. Np: tematyka:  wyścigi, przykład redline. albo coś z rozbudowanym opisem, np. Inteligentny główny bohater, którego działania nie można określić jako czysto dobre: death note. Polę do popisu macie duże. Jestem pewny, ze jeśli temat stanie się popularny to będzie lepszą alternatywą dla tematu szukasz anime, ba!, może go nawet zastąpić. Jeśli tak się stanie może dorobie jakieś grafiki do niego, w sensie napisy, zadbam bardziej o jego estetykę itp. Na razie chcę sprawdzić, czy to się w ogóle przyjmie. W każdym razie - czekam na wasze propozycje. Proszę też nie zamykać mi tematu pod pretekstem, ze są już tematy, w których podaje się topki anime, bowiem cel tego tematu oraz jego forma są inne od takich tematów, w ktorych wymienia się np. 10 anime, które najbardziej się komuś spodobały.  

Do rzeczy:

1. komedia+ akcja

1. Gintama - od 8.75 do 9.15 (jest kilka sezonów)

2. Cowboy Bebop 8.83

3. Tengen Toppa Gurren Lagann  8.82

4. One Piece  8.63

5. Baccano  8.61

6. Angel Beats!  8.51

7. Samurai Champloo  8.50

2. komedia + dramat:

a) Haime no ippo - 8.86

B) Cowboy Bebop - 8.83

c) Great Teacher Onizuka - 8.80

d) Bakuman 3 - 8.75

e)  Haikyuu - 8. 68

f) One Piece - 8.63

g) Major S5 - 8.61

h) Nana - 8.60

i) Cross Game - 8.59

j) Bakuman 2 - 8.57

k) Nodame Cantabile - 8.55

l) Slam Dunk - 8.55

m)  Major S6 -  8.51

3.  Komedia + Romans

a) Monogatari Series: Second Season - 8.84

B) Bakuman 3 - 8.75

c) Major S5 - 8.61

d) Nana - 8.60

e) Cross Game - 8.59

f) Bakuman 2 - 8.57

g) Nodame Cantabile - 8.55

h) Toradora - 8.52

Dobra, dodam więcej (szacuje, że nawet z 20 lub więcej może być takich punktów z przykladowymi kombinacjami gatunków) jeśli zaakceptujecie ten temat swoją opinią w poście. Nie będę pracował kilka godzin,zeby coś zostało zamknięte ;) Już teraz spędzilem nad tym 30 minut, a co dopiero jakbym mial skonczyc pracę ;) Wiec tak, skoncze jak będziecie chcieli, zebym robil taki temat. Oczywiscie bede aktualizowalpozycje i meanscore, dodawal nowe, bede też robil ze tak powiem drugą część tego tematu w tym temacie, czyli anime z danej tematyki lub z danego opisu, jak przeczytacie mój cały wstęp to zrozumiecie wszystko ;) W przyszlosci dodam obrazki, być może opisy, jakieś napisy fajnymi czcionkami, jeśli wyrażona będzie aprobata z waszej strony :)

XrgAYyk.png

Opublikowano

Trochę to nie potrzebne wystarczy wejść na mal lub animeon, zaznaczyć gatunek/ki a potem wziąć sortowanie oceną  -.-

3JcjhIq.png
Pomogłem? Daj "Lubię to", to nic nie kosztuje...
MyAnimeList

Opublikowano

Bezsens. Niestety stwierdzam, iż

1. Niektórzy stali bywalcy tego działu jak to już niejednokrotnie udowodnili za chwile rozpoczną gównoburzę, bo ich zdanie jest tam ważniejsze niż jakaś średnia ważona (subiektywnych ocen) tysięcy osób i to oni wiedzą lepiej co jest lepsze.

2. Jeżeli ktoś bd szukał Anime to nie będzie wertował przecież całego tematu tylko napisze post, a ludzie mu odpiszą.

3. Tak jak napisał kolega wyżej, jak ktoś będzie chciał znaleźć jakieś anime z danego gatunku to zrobi wg. instrukcji.

Tyle w temacie.

106071453484304291456.jpeg

Opublikowano

Z tego co widzę to chyba jak na razie jest tylko twoja ocena danego anime, tak?

Nie, to nie są moje oceny tylko średnia ocen z mala.

Bezsens. Niestety stwierdzam, iż

1. Niektórzy stali bywalcy tego działu jak to już niejednokrotnie udowodnili za chwile rozpoczną gównoburzę, bo ich zdanie jest tam ważniejsze niż jakaś średnia ważona (subiektywnych ocen) tysięcy osób i to oni wiedzą lepiej co jest lepsze.

2. Jeżeli ktoś bd szukał Anime to nie będzie wertował przecież całego tematu tylko napisze post, a ludzie mu odpiszą.

3. Tak jak napisał kolega wyżej, jak ktoś będzie chciał znaleźć jakieś anime z danego gatunku to zrobi wg. instrukcji.

Tyle w temacie.

Niby tak, ale ja powoli zaczynam nie tolerować tego spamu w szukasz anime, ludziom nie chce się wejść na mala i zaznaczyć odpowiednich gatunków, nie chce im się też patrzeć na poprzednie strony w tym temacie. W tym temacie uniknęłoby się takich postów, ludzie naciskali by ctrl + f i wpisali np. dramat + thriller, 

ale skoro temat nie został zaakceptowany, prosze o zamknięcie

XrgAYyk.png

Opublikowano

Zdanie każdego jest tak samo ważne bo to nic innego jak opinia. Jednak oceniając dane anime (nawet krytycznie) nie należy się kłócić z innymi czy używać obraźliwych słów.

Opublikowano

Ludzie są zbyt głupi i leniwi żeby nawet o tym pomyśleć. 

w dodatku w tym temacie byloby wszystko w jednym miejscu. Temat szukasz anime w takim razie też powinien zostać usunięty, w większości prośby to np. szukam romansu, na malu mozna zaznaczyć romans i będzie się miało to samo. Opisów i recenzji na necie jest nie mało.

XrgAYyk.png

Opublikowano

w dodatku w tym temacie byloby wszystko w jednym miejscu. Temat szukasz anime w takim razie też powinien zostać usunięty, w większości prośby to np. szukam romansu, na malu mozna zaznaczyć romans i będzie się miało to samo. Opisów i recenzji na necie jest nie mało.

Co się rozdrabniać, od razu cały dział wypie*dolić. :)

417711489342956987022.png

Opublikowano

Zdanie każdego jest tak samo ważne bo to nic innego jak opinia. Jednak oceniając dane anime (nawet krytycznie) nie należy się kłócić z innymi czy używać obraźliwych słów.

Ty kpisz czy o drogę pytasz? Mam poszukać twojej "pokojowej" wymiany zdań nt. bodajże SAO w kilku tematach w tym dziale?

Ludzie są zbyt głupi i leniwi żeby nawet o tym pomyśleć. 

A teraz powiedz mi ile osób się w miarę regularnie tutaj wypowiada, 5-10? Ile osób mniej więcej regularnie tutaj zagląda, 30? No i teraz jaki odsetek tych osób nie wie co to jest MyAnimeList i jak sie nim posługiwać? 10%, 15%?  

Opublikowano

Ty kpisz czy o drogę pytasz? Mam poszukać twojej "pokojowej" wymiany zdań nt. bodajże SAO w kilku tematach w tym dziale?

A teraz powiedz mi ile osób się w miarę regularnie tutaj wypowiada, 5-10? Ile osób mniej więcej regularnie tutaj zagląda, 30? No i teraz jaki odsetek tych osób nie wie co to jest MyAnimeList i jak sie nim posługiwać? 10%, 15%?  

Żeby znaleźć na malu anime po gatunkach trzeba najpierw wpisać np. asdasdas, usunąć te znaki i nacisnać advanced search, uwierz mi, pewnie 70% tego nie wie. 

a nawet jeśli nie jest tak jak mowie, ze kazdy zna tą opcje, to po c**j temat "szukasz anime"?

XrgAYyk.png

Opublikowano

To, że wiedzą co to MAL to nie znaczy, że chcą i wiedzą jak z niego korzystać.

Mamy społeczeństwo debili i tego nie zmienisz, przykro mi.

Opublikowano

Przecież idealny nie jestem. Też chwilami zdarza mi się niewłaściwie zachować. :)

No i teraz jaki odsetek tych osób nie wie co to jest MyAnimeList i jak sie nim posługiwać? 10%, 15%?  

Tak w ogóle to lepsze jest anidb. Jak zastanawiam się co obejrzeć to zawsze informacje na tamtej stronie mi pomagają (chociażby kategorie, postacie, tagi, oceny).

Opublikowano

Konkurentem to tu już lepszy byłby temat na zasadzie

A: przykładowa prośba

B: tytuły

200 takich próśb, skopiowanych chociażby z tamtego tematu myślę znacznie zmniejszyłoby powielanie ciągle jednych i tych samych pytań oraz problemów. Anime wartych polecenia nie ma tak strasznie dużo przecież..

Opublikowano

200 takich próśb, skopiowanych chociażby z tamtego tematu myślę znacznie zmniejszyłoby powielanie ciągle jednych i tych samych pytań oraz problemów. Anime wartych polecenia nie ma tak strasznie dużo przecież..

Masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem, bo ja wlasnie prosilem uzytkownikow, zeby takie schematy potworzyli.. Taki jest jeden z celow tego tematu..

XrgAYyk.png

Opublikowano

Masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem, bo ja wlasnie prosilem uzytkownikow, zeby takie schematy potworzyli.. Taki jest jeden z celow tego tematu..

Czyli w skrócie mówiąc, chcecie zrobić takie "FAQ - Szukam anime".

Moim zdaniem pomysł dobry, a jeśli źle zrozumiałem to mnie poprawcie.

Opublikowano

Czyli w skrócie mówiąc, chcecie zrobić takie "FAQ - Szukam anime".

Moim zdaniem pomysł dobry, a jeśli źle zrozumiałem to mnie poprawcie.

Chcę w tym temacie wykorzystać wszelkie możliwe prośby do zrobienia z nich spisu, ale ja sam nie wymyślę takich schematów, dlatego poprosilem uzytkownikow o wypisywanie takowych. Topka gatunkowa to taki początek tego tematu, ale rowniez bylaby w pewnym stopniu przydatna, dla tych co nie mają jakichś skomplikowanych wymagan, a np. szukają po prostu romansu, a malo oglądali. 

XrgAYyk.png

Opublikowano

Od razu problemy? Nie czytałem pierwszego spojlera, a z reszty wygląda mi na to że po prostu sobie łączysz właśnie jakieś tam gatunki i wpisujesz tytuły i ich noty z mal'a, co jest trochę idiotyczne..

Opublikowano

Chcę w tym temacie wykorzystać wszelkie możliwe prośby do zrobienia z nich spisu, ale ja sam nie wymyślę takich schematów, dlatego poprosilem uzytkownikow o wypisywanie takowych. Topka gatunkowa to taki początek tego tematu, ale rowniez bylaby w pewnym stopniu przydatna, dla tych co nie mają jakichś skomplikowanych wymagan, a np. szukają po prostu romansu, a malo oglądali. 

Nie rozumiem dalej idei tego tematu. Zawsze można wbić do już istniejącego tematu "Szukam anime" i tam napisać, że szukam romansu i wtedy jakich użytkownik mu odpisze.

Opublikowano

Od razu problemy? Nie czytałem pierwszego spojlera, a z reszty wygląda mi na to że po prostu sobie łączysz właśnie jakieś tam gatunki i wpisujesz tytuły i ich noty z mal'a, co jest trochę idiotyczne..

No sorry, moze faktycznie przesadzilem.

Powtórze się: Topka gatunkowa sluzy jako początek tego tematu oraz jako pomoc dla tych mniej wymagających, co malo oglądali, a np. chcą walnąć sobie jakiś romans + komedia, zeby zacząć oglądać coś dla nich nowego. W tym temacie mieliby wypisane najlepsze tytuly wedlug większości rzecz jasna i mieliby co oglądać pasującego pod ich nieskomplikowaną prośbe. Zaś ci, których prośba byłaby bardzo złożona mogliby rownież znaleźć pomoc w tym temacie na znalezienie odpowiedniej propozycji anime, ale sam nei zrobie takich "schematów", więc na razie ten temat służy, zebyscie mi w tym pomogli. 

Nie rozumiem dalej idei tego tematu. Zawsze można wbić do już istniejącego tematu "Szukam anime" i tam napisać, że szukam romansu i wtedy jakich użytkownik mu odpisze.

ale po co w kólko pisać to samo, skoro mozna miec wszystko czarno na bialym w tym temacie? "Szukam anime" to powoli się robi spamerski temat..

XrgAYyk.png

Opublikowano

Powtórze się: Topka gatunkowa sluzy jako początek tego tematu oraz jako pomoc dla tych mniej wymagających, co malo oglądali, a np. chcą walnąć sobie jakiś romans + komedia, zeby zacząć oglądać coś dla nich nowego. W tym temacie mieliby wypisane najlepsze tytuly wedlug większości rzecz jasna i mieliby co oglądać pasującego pod ich nieskomplikowaną prośbe. Zaś ci, których prośba byłaby bardzo złożona mogliby rownież znaleźć pomoc w tym temacie na znalezienie odpowiedniej propozycji anime, ale sam nei zrobie takich "schematów", więc na razie ten temat służy, zebyscie mi w tym pomogli. 

O jakie schematy dokładnie chodzi? Ocenę? Gatunek?

Opublikowano

O jakie schematy dokładnie chodzi? Ocenę? Gatunek?

Np.: szukam anime, w którym walki będą raczej umysłowe, a nie fizyczne, główny bohater będzie inteligentną postacią chcącą coś zmienić, jego cel będzie dobry, ale dzialania niekoniecznie - Death Note, Code Geass, Fate/zero też po części, pewnie znalazly by się inne przyklady takich anime.

XrgAYyk.png

Opublikowano

I myślisz, że skoro ludziom się na mal'u nie chce szukać to będą przeglądać ten kilkukilometrowy (w przyszłości <skoro chcesz tu podawać tyle kombinacji gatunków>) temat w poszukiwaniu jakiegoś anime?  :huh:

3JcjhIq.png
Pomogłem? Daj "Lubię to", to nic nie kosztuje...
MyAnimeList

Opublikowano

I myślisz, że skoro ludziom się na mal'u nie chce szukać to będą przeglądać ten kilkukilometrowy (w przyszłości <skoro chcesz tu podawać tyle kombinacji gatunków>) temat w poszukiwaniu jakiegoś anime?  :huh:

fakt, masz racje, ludzie nie będą używali tego tematu, tymbardziej dlatego, że mało osób odwiedza dział anime i mogłoby się ewentualnie czymś takim zainteresować

XrgAYyk.png

Opublikowano

Powiem tak. Sam zamysł tematu jest ok, ale oceny powinny być obiektywne, albo nawet bez ocen. Najlepszym rozwiązaniem byłaby kombinacja różnych typów (tak jak ty chciałeś) i krótki opis anime, które się w niego wpasowuje. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...