Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Plugin na słownik ortograficzny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam pytanie dotyczące jednego pluginu pod Bukkita. Czy byłby ktoś zainteresowany pluginem na słownik ortograficzny?

Wszystkie hasła wyszukiwane by były w bazie danych PWN używając strony http://sjp.pwn.pl/;)

Też byłbym ciekawy jak ten plugin miałby dokładniej działać.

• komenda na sprawdzenie słowa?
  • blokowanie wysłania wiadomości na chacie, jeżeli ta zawiera nieistniejącą wiadomość w bazie PWN?
  • wysyłanie wiadomości, ale informowanie gracza o istniejących błędach w jego wiadomości?
  • wsparcie tabliczek i książek?
  • wsparcie białej listy słow w configu (typu "xD", "ks", "n00b")?
Pozdrawiam,

TheMolkaPL

Plugin robiony tylko po to, aby nasza młoda społeczność działu Minecraft na MPC zaczęła się także uczyć w domu, nie tylko w szkole.

@Blezur dawaj warna za spam xD

#AntyBlezur

Opublikowano

Chciałbym to zobaczyć! Chętnie przyjmę taki plugin!

W końcu dzieci z podstawówki będą uczyć się ortografi! ;D

Opublikowano

Plugin może być dobry, lecz mam pytanie. Gdy gracze piszą "muj" "stond" itd czy momentalnie jak gracz napisze "muj" to poprawi na "Mój" ?

Edit: Nie dodawaj komend. Zrób żeby po wrzuceniu pluginu na serwer działało. Żeby było tak jak napisałem wyżej, każdy błąd orto był poprawiony ;)

Opublikowano

^^ No właśnie o to chodzi, że nie ma poprawiać. Wszyscy uczymy się pisząc, ale oczywiście poprawnie, nie z błędami, a komputer (w tym przypadku plugin) podmieni treść na poprawną i mi nawet tego nie zauważymy.

Celem pluginu byłoby blokowanie wysłania wiadomości która posiada błąd lub błędy i informowanie o nich do gracza. Graczowi nie uda się wysłać wiadomości, dopóki tej wiadomości nie poprawi.

#AntyBlezur

Opublikowano

Pomyślałeś o graczach z chorobą "Dysleksja" ?

Mówisz że będzie komunikat, zauważ przy większej ilości graczy 100+ czat jest szybki i ktoś może przeoczyć "komunikat/powiadomienie"

Opublikowano

To, że chory i trudniej mu to zapamiętać to znaczy, że się nie nauczy?

Mówisz że będzie komunikat, zauważ przy większej ilości graczy 100+ czat jest szybki i ktoś może przeoczyć "komunikat/powiadomienie"

No to w wsparciu dla 1.8 dodam wspomaganie tytułów...

#AntyBlezur

Opublikowano

To, że chory i trudniej mu to zapamiętać to znaczy, że się nie nauczy?

No to w wsparciu dla 1.8 dodam wspomaganie tytułów...

Słuchaj miałem taki przykład że w klasie był chłopak który miał taką chorobę, nauczycielka go uczyła czytania i pisania. Pamiętam gdy Pani pisała mu na tablicy poprawne wyrazy ale on i tak pisał z błędami. Wyobraź sobie jest Gracz który ma tą chorobę i on tak od razu się nie nauczy pisać poprawnie, czyli nie będzie mógł pisać na czacie bo będzie pisał z błędami. Pomysł masz bardzo dobry z tym pluginem ;)

Edit: Ten komunikat o błędzie może spowodować mniejszą ilość graczy, moim zdaniem lepiej by było jak byś zrobił to co napisałem wyżej.

Ktoś napisze "muj" to system poprawi na "mój"

Opublikowano

Ten plugin jest bardzo przydatny, najlepiej taki by sie przydal na sk*f mc*c i innych serwerach tego typu

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngTheMolkaPL. Ciekawy pomysł, przyda się dla młodych graczy którzy nie znają poprawnej polszczyzny.

Człowiek to nie maszyna ma prawo popełniać błędy :D

Może zrób tak aby wiadomości z błędem nie dało się wysłać i aby pokazywało gdzie błąd ortograficzny występuje.

// @Blezur Za to też możesz dać warna ? To przecież post, a każdy post to według ciebie spam.Lepiej zajmij się Piractwem w Minecraft sąsiednim dziale.

@dawidek951 fajna sygna :D

Jeżeli mój post podoba ci się wciśnij: napispng_wpwaara.png Dzięki

Opublikowano

Moim zdaniem pomysł fajny zrób taki plugin przydałby mi się (oczywiście na serwer nie dla mnie xD)

2x%20zakazana%20sygnatura.png

76561198266836735.png

Opublikowano

Pomysł na plugin jest rewelacyjny, jak wszystko będzie działało tak jak napisałeś, to może to być jeden z najlepszych pluginów w polsce.

Mam nadzieję że napiszesz ten plugin, przyda się na każdym serwerze, powodzenia :).

Opublikowano

Czekałem na taki plugin... teraz wystarczy, że go stworzysz. Przyda się na serwery tam gdzie grają gracze ogarnięci.

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngTheMolkaPL. jak zawsze z*******y pomysł na plugin, czekam aż go napiszesz. Co do słów to mógłbyś oprócz ortografi zablokować przekleństwa ;)

Dobrze mówisz, najlepiej zablokować przekleństwa bo to bardzo często jest na serwerze i byś zastąpił gwiazdkami / **** / 

Opublikowano

Wedlug mnie

Jak gracz napisalby na chacie "muj" (przyklad) to wiadomosc nie powinna zostac wyslana a do sendera sendMessage "Błąd! Popraw to zdanie!" albo "Błąd! Napisales "Mój" przez zwykle u! Popraw to!"

Opublikowano

Wedlug mnie

Jak gracz napisalby na chacie "muj" (przyklad) to wiadomosc nie powinna zostac wyslana a do sendera sendMessage "Błąd! Popraw to zdanie!" albo "Błąd! Napisales "Mój" przez zwykle u! Popraw to!"

No właśnie o to mi chodzi. Jeżeli taki ktoś zacznie pisać poprawnie, to zrobi sobie wprawę i przestanie pisać z błędami. Co do wyłapywania błędów to może być ciężko. Jedyne rozwiązanie to:

Gracz pisze muj -> wysyłanie do gracza "Niestety, nie rozumiem "muj", czy chodzilo Ci o maj, mój, mu, muc, mun, mur, mus, tuj, wuj?" (wklejone ze słownika PWN http://sjp.pwn.pl/szukaj/muj.html).

#AntyBlezur

Opublikowano

@TheMolkaPL.

Jak dla mnie pomysł super. I jeżeli będziesz miał chęci  na napisanie takiego pluginu to po udostępnieniu  z przyjemnością wrzucę twój pl na swój serwer :>

Opublikowano

@OffTopic

Powiem ci tyle mój drogi. Za czasów twoich rodziców, nie było takiego czegoś jak Dysortografia, Dysleksja itp.
Tylko taka osoba była uważana za nieuka, i wkuwała póki się nie nauczy. Obecnie, to jest tylko prosty świstek od "lekarza", że posiadasz takie coś. Ale to nie daje ci "super pro elo #mlg_420_no_scope" uprawnień, bo i tak masz się uczyć tego. I masz to wykorzystywać, bez względu na wszystko. Tak więc przyjmij sobie do wiadomości, że obecnie to są w większości to dzieci, którym nie chce się uczyć ortografii i poprawnego pisania, przez co sobie załatwiają takowy świstek, i szczęśliwi po*********ą po szkołach. U mnie minimalnie zwraca się uwagę, na takie osoby. Tyle, z lekcji historii oraz etyki świata. Żegnam @dawidek951

@topic

Plugin może zabłysnąć na scenie obecnych serwerów, szczególnie u administracji niektórych serwerów. Czekam niecierpliwie, aby przetestować plugin.

Opublikowano

Kolega u gory mowi slusznie, moja matulcia choc ma swoje latka tez ma dysleksje a to ona uczyla mnie podstaw ortografii :D

Nie mieli kiedys czegos takiego i wedlug mnie dalej nie powinno tego byc, no ale, swiat coraz bardziej sie rozleniwia i takie wlasnie "dysleksje" z tego wychodza.

Co do pluginu, swietny pomysl ktory wymaga duzej ilosci czasu, mysle ze moze byc zasobozerny, ale jak to Molka TheMolka napisze to nie ma *uja we wsi :D

PS. 400 post ;3

Opublikowano

No właśnie o to mi chodzi. Jeżeli taki ktoś zacznie pisać poprawnie, to zrobi sobie wprawę i przestanie pisać z błędami. Co do wyłapywania błędów to może być ciężko. Jedyne rozwiązanie to:

Gracz pisze muj -> wysyłanie do gracza "Niestety, nie rozumiem "muj", czy chodzilo Ci o maj, mój, mu, muc, mun, mur, mus, tuj, wuj?" (wklejone ze słownika PWN http://sjp.pwn.pl/szukaj/muj.html).

Ale jest też 1 problem

Bo jeżeli gracz wpisze: morze / może to nie uzna za błąd gdyż taki wyraz występuje w słowniku.

Może zrób tak aby wyrazy można było dodać w config.yml i znajdowały by się tam wyrazy z najczęstszymi błędami.

Jeżeli mój post podoba ci się wciśnij: napispng_wpwaara.png Dzięki

Opublikowano

@GotoFinal
nie chce ci sie cos takiego robic xD?
@Anty@Blezur
wow fajny pomysl

napewno wgralbym na swoj serwer taki plugin

szkoda, ze np. CraftGames tego nie wgralo, bo mlodsi gracze sie wkur*aja jak ich ktos poprawia

Opublikowano

Lepiej by było skorzystać z jakiegoś sprawdzacza poprawności gramatycznej online, tylko pewnie nie ma żadnego darmowego z ddobrym API :D

Bo tak to... Zawsze możesz zrobić rozbudowane, samouczące sie AI, które stopniowo będzie się uczyć jak wyglądają poprawne zdania, i potem je rozpoznawać na podstawie 200GB bazy danych xD Jak tylko masz kilka miesięcy wolnego czasu.

Korzystanie z słownika będzie dość wolne, i niezbyt dokładne, tak jak ktoś już tam pisał, morze/może, a do tego MASA nazw własnych które się tam nie pojawią.

1438614356923701010629.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...