Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wojsko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Są jeszcze różne typy soczewek przecież.

No dziwne że ja też noszę i kilka osób się zorientowało że noszę soczewki :)

dobra ale dyskusja nie jest na temat soczewek tylko wojska.

Ile zarabia przykładowo jakaś niska jednostka ? 

Np. medyk etc ?

2utq9g5.png b6u4qg.png
  • Odpowiedzi 73
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

2000? 3000? Gdzieś w tych graniach. Wojsko to ciekawa fucha, ale na pewno nie opłacalna. Sąsiad jako pilot F-16 zarabiał 4000zł. Obecnie ma bodajże 38 lat i zarabia ponad 20 tysięcy w jakiś liniach lotniczych. Wiem tylko tyle, że chętnie zatrudniają byłych pilotów wojskowych. :P Chętnie by jeszcze sobie polatał jako pilot F-16, ale jego czas minął, ponieważ ma już za dużo lat i mogą być problemy ze wzrokiem itd.

Opublikowano

Co do tych zarobków to wiadkomka też mnie to interesuje ale bardziej jara mnie sama opcja wojska itp. 

Od jakiegoś dłuższego czasu interesują mnie sprawy wojskowe itp. Wojny na świecie też mnie interesuje ale jakoś nie pali mi się na nią wyruszać.

Aczkolwiek gdybym był w jakimś spoko batalionie mógłbym pojechać na misje i nie zastanawiałbym się gdy stanąłby przede mną jakiś p********y morderca, ale sami wiecie, że nie o to tutaj chodzi.

2utq9g5.png b6u4qg.png
Opublikowano

Miałem kiedyś wykłady z 2 Majorami, 3 Kapitanami - kilku z nich opowiadało jak to jest, było we wojsku. 2 z nich było na wojnie. Trzeba mieć dobrą psychikę, nie raz widzieli śmierć swoich kolegów. Zarobki? Na wojnie chyba 50-80 tysięcy ale człowiek po niej nie jest taki sam, odbija mu xD Jak już Valky mówił to nie Counter Strike :D ... a po kilku latach służby, ten Kapitan dzisiaj jakby mu przyszło jechać na wojnę to raczej by tego nie zrobił + nie wygląda jakoś mega sprawnie fizycznie. Duży brzuszek :P

Wojsko tyle ma fajnie do tego że masz kurs np. na ciężarówkę za darmo ( ostatecznie niewielki wkład pieniężny w to ze swojej kieszeni ) Wojsko teraz to nie to samo co kiedyś. Niektórzy przyjdą do pracy na te kilka godzin, po niej do domu. Jak wspomniałem to raczej jest praca na okres tzn. mogą Cię zwolnić po 10-12 latach jak się skończy umowa. Taki szeregowiec 2-3 tysiaki. Major mi mówił że dostaje 4,5-5 tysiaków 

Opublikowano

Jeśli chodzi o psychikę to nie potrafię określić swojej wytrzymałości ale wiem, że jeśli chcę to potrafię być bardzo opanowanym człowiekiem. 

Wręcz niemożliwym do sprowokowania jeśli chodzi o rękoczyny czy wybuchy agresji. 

Służba w wojsku to nie tylko dobry zarobek ale i ciekawa przygoda.

Zresztą nawet jak Cię zwolnią to do policji chyba bez problemu powinni przyjąć taką osobę, przynajmniej tak mi się wydaje,

2utq9g5.png b6u4qg.png
Opublikowano

2000? 3000? Gdzieś w tych graniach. Wojsko to ciekawa fucha, ale na pewno nie opłacalna. Sąsiad jako pilot F-16 zarabiał 4000zł. Obecnie ma bodajże 38 lat i zarabia ponad 20 tysięcy w jakiś liniach lotniczych. Wiem tylko tyle, że chętnie zatrudniają byłych pilotów wojskowych. :P Chętnie by jeszcze sobie polatał jako pilot F-16, ale jego czas minął, ponieważ ma już za dużo lat i mogą być problemy ze wzrokiem itd.

Głupoty pierdolisz kolego. Jeśli pilotował F-16 (w co wątpię) to musiał być doświadczonym oficerem, a do pensji lotnika dochodzi jeszcze dodatek za wylatane godziny, o czym się zazwyczaj nie mówi. Lotnik latający na bryzie zarabia po 7 tysięcy to latający f16 ile może zarabiać?

Jeśli chodzi o psychikę to nie potrafię określić swojej wytrzymałości ale wiem, że jeśli chcę to potrafię być bardzo opanowanym człowiekiem. 

Wręcz niemożliwym do sprowokowania jeśli chodzi o rękoczyny czy wybuchy agresji. 

Służba w wojsku to nie tylko dobry zarobek ale i ciekawa przygoda.

Zresztą nawet jak Cię zwolnią to do policji chyba bez problemu powinni przyjąć taką osobę, przynajmniej tak mi się wydaje,

Jeśli chcesz się wybierać do wojska to tylko na oficerke, bo bez tego emeryturki nie będzie.

btw. korpus szeregowych to jest dosłownie małpi gaj

Opublikowano

Głupoty pierdolisz kolego. Jeśli pilotował F-16 (w co wątpię) to musiał być doświadczonym oficerem, a do pensji lotnika dochodzi jeszcze dodatek za wylatane godziny, o czym się zazwyczaj nie mówi. Lotnik latający na bryzie zarabia po 7 tysięcy to latający f16 ile może zarabiać?

Jeśli masz zamiar ze mną dyskutować to zwracaj się grzeczniej. ;) Był pilotem F-16 przechodził wieloletnie szkolenia i zarabiał 4000zł. Jak uważasz inaczej twoja sprawa. Sam się go kiedyś pytałem. ;)

Opublikowano

Wg mnie też bardzo zaniżona stawka tego twojego sąsiada. 4000 to może jako pilot zarabiał ale na pewno nie na F-16. Do pilotowania F-16 dostaje się elita więc na pewno nie za takie pieniądze.

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Opublikowano

Wg mnie też bardzo zaniżona stawka tego twojego sąsiada. 4000 to może jako pilot zarabiał ale na pewno nie na F-16. Do pilotowania F-16 dostaje się elita więc na pewno nie za takie pieniądze.

Takie są realia. Każdy ma szansę zostać takim pilotem. Są jedynie potrzebne wieloletnie przygotowania. ;) Pewnie jakieś tam bonusy dostawał za misję, bo pamiętam jak kiedyś opowiadał o wypadzie do stanów. :P

Opublikowano

Jeśli masz zamiar ze mną dyskutować to zwracaj się grzeczniej. ;) Był pilotem F-16 przechodził wieloletnie szkolenia i zarabiał 4000zł. Jak uważasz inaczej twoja sprawa. Sam się go kiedyś pytałem. ;)

Rozumiem, piloci Bryz zarabiają więcej niż piloci f-16  B)

Opublikowano

Rozumiem, piloci Bryz zarabiają więcej niż piloci f-16  B)

No cóż chyba to z tego wynika. ;) Pilot f-16 zarabia średnio 3800zł do tego dochodzą premie chociaż też nie wiem na jakiej zasadzie działają. Mało osób podejmuję tę pracę, bo przy mniejszym wysiłku zarobią na start ponad 7 tysięcy w jakichkolwiek polskich liniach lotniczych. Mieszkam nawet nie kilometr od pasa startowego. Moi sąsiedzi to głównie piloci, kontrolerzy lotów i jest też masa strażaków z wiadomych względów. :D

Opublikowano

Jeśli lubisz siebie to nie idź do wojska.

Wojsko zmienia człowieka na gorsze.(Jeśli chodzi o charakter)

681731482015096381754.png

Czytaj uważnie, masz Boga na linii.

Opublikowano

My nie mamy jak niektóre kraje + 1 mil. wojska xD bieda więc się nie dziwie. Jak ja byłem na komisji to wszystkim dawali A jak kleci xD.. jeden podobno dostał jakąś inną bo miał zrytą psyche.  

Opublikowano

Ja kilka dni temu dostalem kategorie A mimo że mam astmę, alergie i skolioze xD.

dłużej siedź przd komputerem.

Wojsko = misja w przeciagu 2 / 3 lat ? 

2utq9g5.png b6u4qg.png
Opublikowano

dłużej siedź przd komputerem.

Miałem Ci odpisać coś na temat, ale tym rozjebałeś wszystko.

Ma alergie, skolioze i astme przez siedzienie przy komputerze? Ja p******e. W takim wypadku czym jest spowodowana Twoja wada serca czy co tam miałeś?

ps. z wadą serca możesz sobie strzelać do puszek karabinem na kulki, strzelcem wyborowym nie zostaniesz.

Opublikowano

A Ty masz zamiar iść do wojska? Wiesz, że podstawowe szkolenia trwa 90 dni - i będziesz 90 dni poza domem, przyjaćiół, kolegów, koleżanek, itd.

Mi tak ojciec powiedział, że tyle to trwa. Mój ojciec też był w wojsku.

bez gif

Opublikowano

Wygląda to tak, że idziesz na komisje, rozbierasz się do majtek, badają Cię (sprawdzają czy nie masz żadnych choró B) i po badaniach dostajesz grupe (A, B, C, D i chyba E ) do której Cię zapiszą. Na własną odpowiedzialność raczej byś mógł, ale do tej grupy do której Cię wsześniej przydzielili. Byś był np. kucharzem bądz lekarzem wojskowym. 

rozbierasz sie do majtek po badaniach idziesz do drugiej baby i zdejmujesz majty i patrzy ci na ptaka i dotyka jak coś źle 

Opublikowano

Jestes debilem i do ciebie trzeba tak. Nie rozumiesz, że w tematach na które nie masz pojęcia nie powinieneś się udzielać? Bo robisz z siebie debila?

Od nowego roku żołnierze Sił Powietrznych zarobią więcej w kraju. Szacuje się, że piloci wyszkoleni na F-16 oraz latający innymi maszynami Marynarki Wojennej, tzw. naddźwiękowymi, będą zarabiali o prawie 20 tys. zł (rocznie) więcej niż dotychczas, a ich koledzy latający na zwykłych maszynach, np. migach czy tupolewach, mogą liczyć na podwyżki rzędu ok. 10 tys. zł. rocznie.

A tobie autor o co chodzi? Z takimi wadami to co najwyżej do obierania ziemniaków w wojsku Cię wezmą, a nie do jednostek elitarnych. Mojego kumpla nie wzieli przez jakieś ciśnienie! A ty się pchasz z wadą serca?

Opublikowano

A tobie autor o co chodzi? Z takimi wadami to co najwyżej do obierania ziemniaków w wojsku Cię wezmą, a nie do jednostek elitarnych. Mojego kumpla nie wzieli przez jakieś ciśnienie! A ty się pchasz z wadą serca?

Naoglądał się chłopak filmów typu Snajper albo Wróg u bram, co zrobisz? Do żadnej elitarnej jednostki nie wezmą Cię z takimi wadami, chyba, że masz plecy gdzieś u wyższej rangi.

Opublikowano

Czy jeśli pójdę na komisję wojskową i wykryją mi tam jakąś wadę serca albo problem z kolanami czy krzywy kręgosłup będę mógł "na własną odpowiedzialność" zapisać się do wojska ?

Chodzę teraz do liceum i w przyszłym roku będę miał komisję, mógłby mi też ktoś opisać jak to wygląda ? :)

Ogólnie jest tak że twoja kategoria kwalifikuje ciebie do odbycia służby i mówi o twoim stanie czy nadajesz się czy też nie, dlatego zależy od komisji jaką kategorie ci przyznają.

• kategoria A – zdolny do czynnej służby wojskowej w czasie pokoju i wojny
  • kategoria B – czasowo niezdolny do czynnej służby wojskowej na czas określony przez komisję
  • kategoria D – niezdolny do czynnej służby wojskowej w czasie pokoju
  • kategoria E – oznaczała trwałą i całkowitą niezdolność do czynnej służby wojskowej zarówno w czasie pokoju, jak i w czasie mobilizacji oraz w czasie wojny

Jeżeli uzyskasz kategorię D lub E nie będziesz mógł odbyć służby wojskowej.

Opublikowano

a ja tesz chce isc do wojska co mam zrobic

Musisz zgłosić się do Wojskowej komendy uzupełnień w twoim rejonie tak zwane WKU

Opublikowano

Musisz zgłosić się do Wojskowej komendy uzupełnień w twoim rejonie tak zwane WKU

mam 17 lat za 5 miech 18 ale mam skończoną tylko podstawówkę dostanę się ( nie chciało mi się chodzić do szkoły narkotyki alkohol i te sprawy )

a i chcę dodać że jestem bardzo sprawny i umięsiniony obecnie 35 cm w bicepsie na napięciu 

1393532913-U1060386.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...