Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wojsko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam do was takie pytanie no i w sumie chciałbym też otworzyć dyskusję o wojsku.

Czy jeśli pójdę na komisję wojskową i wykryją mi tam jakąś wadę serca albo problem z kolanami czy krzywy kręgosłup będę mógł "na własną odpowiedzialność" zapisać się do wojska ?

Chodzę teraz do liceum i w przyszłym roku będę miał komisję, mógłby mi też ktoś opisać jak to wygląda ? :)

2utq9g5.png b6u4qg.png
  • Odpowiedzi 73
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Czy jeśli pójdę na komisję wojskową i wykryją mi tam jakąś wadę serca albo problem z kolanami czy krzywy kręgosłup będę mógł "na własną odpowiedzialność" zapisać się do wojska ?

Nie, bo nie chodzi tylko o twoje bezpieczeństwo, ale przede wszystkim oto, że twój zawał na polu walki mógłby być śmiercionośny dla kolegów z drużyny, bo np. nie miałby kto ich osłaniać.

Opublikowano

Wygląda to tak, że idziesz na komisje, rozbierasz się do majtek, badają Cię (sprawdzają czy nie masz żadnych choró B) i po badaniach dostajesz grupe (A, B, C, D i chyba E ) do której Cię zapiszą. Na własną odpowiedzialność raczej byś mógł, ale do tej grupy do której Cię wsześniej przydzielili. Byś był np. kucharzem bądz lekarzem wojskowym. 

Admin Cienia
Opublikowano

Jak nie będziesz dostatecznie krzywy to usłyszysz to magiczne pytanie " czy chce pan iść do wojska ".

Astra G 2.0 Turbo 247KM 351NM

Opublikowano

Właśnie od dłuższego czasu rozważam opcję porzucenia koncepcji kształcenia się na studiach i podjęcie się wojska.

Może byłaby to tylko jakaś tam przygoda w moim, życiu a może owe wojsko byłoby moim życiem.

Proszę o więcej odpowiedzi :)

2utq9g5.png b6u4qg.png
Admin Cienia
Opublikowano

Właśnie od dłuższego czasu rozważam opcję porzucenia koncepcji kształcenia się na studiach i podjęcie się wojska.

Może byłaby to tylko jakaś tam przygoda w moim, życiu a może owe wojsko byłoby moim życiem.

Proszę o więcej odpowiedzi :)

Pracuje juz prawie 5 lat w jednej firmie, nie jest to pierwsza i tak od 18 roku zastanawiam się czy dobrze zrobiłem, czy czasem nie lepiej było by iść do woja. ;)

Astra G 2.0 Turbo 247KM 351NM

Opublikowano

Jeśli masz jakąś wadę serca czy inną chorobę (która w znacznym stopniu ogranicza cię fizyczne) to chyba oczywiste, że komisja kategorycznie odmów i odeśle z kwitkiem.  Zaszkodziłbyś nie tylko sobie, ale też kolegom z szwadronu, bo jak dostaniesz palpitacji serca podczas strzelania do talibów (albo rusków, apokaliptyczna wizja) to raczej będzie to spory problem (ale dostarczysz trochę zabawy dla wrednych arabów/rusków)

Z drobnymi problemami typu: krzywy kręgosłup powinni cię teoretycznie przyjąć, jednak wszystko zależy od przydziału, do jakiego będziesz się ubiegać.

Do pracy jako medyk polowy, również potrzeba sporo doświadczenia (chyba że przejdziesz jakieś kursy czy cuś) Spróbuj, a nuż się uda :D

Ghost1225.gif                               

Pomogłem? To cud! Daj lajka, by uczcić to niecodzienne wydarzenie.

ale papieża to ty szanuj

Opublikowano

Najbardziej interesuje mnie piechota ew. specjalizacja na eliminację z odległości przykładowo snajper.

Ale nie wykluczam jednostki powietrzno-desantowej jak i marynarki

2utq9g5.png b6u4qg.png
Opublikowano

Nie ma co się zastanawiać , gdybać. Pójdziesz to Ci wszystko powiedzą. Większości osób dają A - braki w wojsku haha. Z tego co słyszałem egzamin sprawnościowy żeby dostać się do woja jest trudniejszy od tego w policji ale jak ćwiczysz to raczej spokojnie zdasz :D Wiele nie trzeba. Taki szeregowy wyciągnie 2-3 tysiące. Umowa jest na czas określony - ileś tam lat później mogą Cię zwolnić lub jakbyś np. był cały czas szeregowym. W policji zaś jakbyś poszedł do niej to Cię raczej nigdy nie zwolnią aż do emerytury. 

Opublikowano

Witam.

Chodzę teraz do liceum i w przyszłym roku będę miał komisję, mógłby mi też ktoś opisać jak to wygląda ? :)

Z doświadczenia wiem, że na komisji wojskowej na prawdę ciężko otrzymać inną kategorię niż A, także tego nie powinieneś się obawiać.

No chyba, że na prawdę masz jakąś poważną chorobę.

A czy warto iść do wojska, to Ci nie powiem bo nigdy o tym nie myślałem. Jedni sobie je chwalą (głównie z powodu wcześniejszej emerytury), inni narzekają. ,,Wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma".. 

Opublikowano

no z chorym kręgosłupem, wadą serca czy kolanami wątpię że w ogóle będziesz mógł iść do wojska jakby to wykryli a co dopiero co być snajperem :D 

Opublikowano

Najbardziej interesuje mnie piechota ew. specjalizacja na eliminację z odległości przykładowo snajper.

Dostanie się do wojska nie jest takie proste, a tym bardziej takie oddziały jak Ty mówisz. I nie ma takiego czegoś jak eliminacja z odległości, to jest albo strzelec wyborowy w piechocie np górskiej albo ZMECH 

951841430649214321545.png

Day after day.

Opublikowano

Do Wojska trzeba mieć powołanie. 

Dają Ci zwierzaka (psa) i się nim opiekujesz a potem wystawiają Ci go jako cel. Wszystko po to abyś potem na polu walki się nie zawahał.

Opublikowano

Chcesz być snajperem z wadą serca i problemami z kolanami? Gratulacje wiedzy na temat wojska..

no z chorym kręgosłupem, wadą serca czy kolanami wątpię że w ogóle będziesz mógł iść do wojska jakby to wykryli a co dopiero co być snajperem :D

Tylko podałem przykłady.

Kręgosłup akurat mam lekko skrzywiony więc to nie będzie przeszkadzało.

Co do choroby serca to chorowałem na nie jak byłem bardzo mały ale teraz wszystko jest w porządku.

Mam tylko stosunkowo niskie tętno bo ok 60/70 uderzeń na minutę ale to chyba jest normalne.

Do Wojska trzeba mieć powołanie. 

Dają Ci zwierzaka (psa) i się nim opiekujesz a potem wystawiają Ci go jako cel. Wszystko po to abyś potem na polu walki się nie zawahał.

Skąd takie info ? 

2utq9g5.png b6u4qg.png
Opublikowano

Tylko podałem przykłady.

Kręgosłup akurat mam lekko skrzywiony więc to nie będzie przeszkadzało.

Co do choroby serca to chorowałem na nie jak byłem bardzo mały ale teraz wszystko jest w porządku.

Mam tylko stosunkowo niskie tętno bo ok 60/70 uderzeń na minutę ale to chyba jest normalne.

Skąd takie info ? 

Słuchłem wykładu na żywo człowieka, który jest snajperem etc.

Opublikowano

Zastanów się dobrze nad pójściem do wojska bo nie jest to takie kolorowe jak się wydaję .

Po pierwsze bez wykształcenia będziesz tylko zwykłym "trepem", po drugie jeśli masz jakieś wady serca, kolan itp... to pamiętaj, że w wojsku nie siedzi się tylko na du***.

Wielu młodych ludzi w ostatnich latach zaciągnęło się do woja z racji zarobków, pamiętaj jednak, że wojsko wiąże się z wojną... pojechałbyś na misję do Iraku gdyby Cię o to "spytano" .

Tam nie ma odmowy, jeśli odmówisz to nie masz honoru, który u wojskowego ma być większe od wszystkiego. 

Pójście w stronę elitarnej służby tj. snajper, powietrzne siły itp... to nie jest takie "hopsiu" . 

Ludzie w tym kierunku szkoleni są latami.

Po za samymi sprawami przyjęcia itp... pamiętasz o co chodzi w wojnie? 

To nie Counter Strike, tu masz jedno życie... byłbyś w stanie odebrać je komuś, bo to Twoja praca ? 

1363095337-U286162.png

Opublikowano

Zastanów się dobrze nad pójściem do wojska bo nie jest to takie kolorowe jak się wydaję .

Po pierwsze bez wykształcenia będziesz tylko zwykłym "trepem", po drugie jeśli masz jakieś wady serca, kolan itp... to pamiętaj, że w wojsku nie siedzi się tylko na du***.

Wielu młodych ludzi w ostatnich latach zaciągnęło się do woja z racji zarobków, pamiętaj jednak, że wojsko wiąże się z wojną... pojechałbyś na misję do Iraku gdyby Cię o to "spytano" .

Tam nie ma odmowy, jeśli odmówisz to nie masz honoru, który u wojskowego ma być większe od wszystkiego. 

Pójście w stronę elitarnej służby tj. snajper, powietrzne siły itp... to nie jest takie "hopsiu" . 

Ludzie w tym kierunku szkoleni są latami.

Po za samymi sprawami przyjęcia itp... pamiętasz o co chodzi w wojnie? 

To nie Counter Strike, tu masz jedno życie... byłbyś w stanie odebrać je komuś, bo to Twoja praca ? 

Wiem o co chodzi i zdaje sobie z tego sprawę ;) 

Jestem w stanie iść do policealnej szkoły wojskowej żeby zająć jakieś dobre stanowisko albo dostać się do jakiegoś lepszego oddziału :) 

Chybaa was coś grzeje. U mnie komisja tak, do gaci cisnienie wzrok ubierz się a nawet na cisnieniomierz nie patrzy

Hmmm mam lekka wadę wzroku ale to ta sama sytuacja co na prawie jazdy, zakładasz soczewki i wada nie zostanie wykryta :D

2utq9g5.png b6u4qg.png
Opublikowano

Wiem o co chodzi i zdaje sobie z tego sprawę ;)

Jestem w stanie iść do policealnej szkoły wojskowej żeby zająć jakieś dobre stanowisko albo dostać się do jakiegoś lepszego oddziału :)

Hmmm mam lekka wadę wzroku ale to ta sama sytuacja co na prawie jazdy, zakładasz soczewki i wada nie zostanie wykryta :D

Przecież soczewki są widoczne a jak będą cię badać to z pewnością je zauważą.

Snajper nie może mieć nawet najmniejszej wady wzroku.

Opublikowano

Witam.

Tłumaczą wszystko na komisji. Nie me sensu tutaj pytać. :-)

76561198093115115.pngAddFriend.png

Opublikowano

Przecież soczewki są widoczne a jak będą cię badać to z pewnością je zauważą.

Snajper nie może mieć nawet najmniejszej wady wzroku.

o Tym wiem.

Soczewki nie są widoczne, nawet te koloryzujące. 

Wiem co mówię bo noszę i nikt jescze nie zauważył nawet jak pytałe ;) Więc nie pleć głupot :P

2utq9g5.png b6u4qg.png
Opublikowano

o Tym wiem.

Soczewki nie są widoczne, nawet te koloryzujące. 

Wiem co mówię bo noszę i nikt jescze nie zauważył nawet jak pytałe ;) Więc nie pleć głupot :P

No dziwne że ja też noszę i kilka osób się zorientowało że noszę soczewki :)

Opublikowano

No dziwne że ja też noszę i kilka osób się zorientowało że noszę soczewki :)

Są jeszcze różne typy soczewek przecież.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...