Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Informatyk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problemy jedynie z mata, z 3 na koniec by wzięli? :D

Jeśli czujesz, że słabo Ci idzie z matmą, to się zastanów, czy na pewno warto się pakować w ten kierunek.

Ja obecnie studiuję informatykę na wyższej uczelni i moje przedmioty w większości są matematyczne, są dosyć ciężkie i żmudne, chociaż nigdy z matematyką problemów nie miałam i można powiedzieć, że była moim "konikiem", tak teraz te przedmioty mnie strasznie męczą i stresują.

Chyba, że w jakiejś dziedzinie informatyki, np. programowaniu, jesteś dobry, z tym wiążesz przyszłość i jesteś gotowy, aby się trochę z matmą pomęczyć - wtedy próbuj.

Ale jeśli chcesz uczyć się informatyki, bo to modne lub chcesz dużo zarabiać, to naprawdę przemyśl to.

it's not who i am underneath

but what i do that defines me.

Opublikowano

Chce uczyć się informatyki bo to lubię i mnie interesuje. Modne? Nie sądzę, jednak myślę że przy wysiłku dałbym rade.

b1427b380f6a1da2.png5623214702585481002474.gif
Opublikowano

i dobra rada :D nie wybieraj elektro technika 

u nas z dwóch klas pierwszych po pierwszym roku robi się jedna 

nie wiem jak w innych szkołach ale elektrotechnika to ciężki kawałek chleba wiem nie na temat ale posty trzeba nabić D:

co do samej informatyki to mają szanse ludzie z pasją do tego zawodu ciągle się doskonalący 

Opublikowano

Chce uczyć się informatyki bo to lubię i mnie interesuje. Modne? Nie sądzę, jednak myślę że przy wysiłku dałbym rade.

Rozumiem. Chciałam jedynie powiedzieć, że nie każdy ma ku temu predyspozycje, a granie w gry 12h dziennie nie zrobi z nikogo informatyka.

To jest jeden z powodów, dla których tyle osób odpada po pierwszym roku szkoły średniej o kierunku informatycznym, czy studiów - ludzie myślą, że skoro siedzą cały dzień przy komputerze, to są dobrymi kandydatami na informatyków, a prawda jest taka, że kierunek ten wymaga dużo poświęcenia, samodzielnej nauki i samozaparcia.

Na moim kierunku na pierwszym roku było ok. 200 osób, na drugim jest połowa tej liczby, a na trzecim zapewne będzie 1/5 (tak wynika z liczby osób na roku poprzednim). Co świadczy o tym, że nie sztuką jest dostać się na daną uczelnię/szkołę, grunt to ją ukończyć.

Nie chcę Cię zniechęcać, tylko zasugerować, abyś się 50 razy zastanowił przed wyborem szkoły, aby później nie żałować.

it's not who i am underneath

but what i do that defines me.

Opublikowano

Aktualnie technikum jest u mnie Najlepsze w mieście.

Nie gram tylko w gry, nie raz coś programowalem.

Tylko tak jak mówię, problem z maty i o to się najbardziej martwię

b1427b380f6a1da2.png5623214702585481002474.gif
Opublikowano

Aktualnie technikum jest u mnie Najlepsze w mieście.

Nie gram tylko w gry, nie raz coś programowalem.

Tylko tak jak mówię, problem z maty i o to się najbardziej martwię

Skoro "coś tam programowałeś" to powinieneś wiedzieć, że w tym kierunku matematyka nie jest tak bardzo ważna, jak to mówią ludzie i wystarczy umieć dodawać i odejmować. Oczywiście sama informatyka skupia się na matematyce.

8LTfBGw.jpg

Opublikowano

Opłaca się, idź na jakąś specjalizację, na którą jest parcie i czujesz się w niej dobrze. Programista, czy grafik to dobrze płatne prace.

~ PandoraMT2 ~

Opublikowano

Skoro "coś tam programowałeś" to powinieneś wiedzieć, że w tym kierunku matematyka nie jest tak bardzo ważna, jak to mówią ludzie i wystarczy umieć dodawać i odejmować. Oczywiście sama informatyka skupia się na matematyce.

Do tej pory myślałem, że coś faktycznie wiesz o programowaniu. Może jeżeli programujesz tylko jakieś kalkulatory albo gry(chociaż też nie zawsze) to wystarczy dodawanie i odejmowanie. Widać, że nigdy nie zrobiłeś niczego poważniejszego, a tak po wszystkich jeździsz.

@topic

Po tym kierunku w technikum znajdziesz prace tylko jak masz znajomości.

Opublikowano

Do tej pory myślałem, że coś faktycznie wiesz o programowaniu. Może jeżeli programujesz tylko jakieś kalkulatory albo gry(chociaż też nie zawsze) to wystarczy dodawanie i odejmowanie. Widać, że nigdy nie zrobiłeś niczego poważniejszego, a tak po wszystkich jeździsz.

@topic

Po tym kierunku w technikum znajdziesz prace tylko jak masz znajomości.

No pewka, bo do stworzenia rts'a (nie licząc pathfindera) potrzeba mega zaawansowanej matmy.

No i gdzie ja po wszystkich jadę? @ArcheR. się nie liczy.

8LTfBGw.jpg

Opublikowano

No pewka, bo do stworzenia rts'a (nie licząc pathfindera) potrzeba mega zaawansowanej matmy.

No i gdzie ja po wszystkich jadę? @ArcheR. się nie liczy.

Czytaj uważnie! Przecież napisałem, że do większości gier wystarczy to co napisałeś, ale jeżeli będziesz chciał zaimplementować w grze jakąś fizykę to już nie będzie tak kolorowo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...