Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Informatyk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, aktualnie jestem w stanie pytania, czy opłaca się iść na ten oto zawód.

Na myśli mam Technik Informatyk, jednak nie wiem jak jest teraz z tym zawodem i co dokładnie trzeba umieć na to.

Pomóżta. 

b1427b380f6a1da2.png5623214702585481002474.gif
Opublikowano

Nic nie musisz umieć. Po to jest szkoła aby Cię nauczyła. W szkole zbyt wiele konkretów się nie nauczysz. Tylko i wyłącznie samokształcenie.

wipek.pl

Opublikowano

A co z popytem? Dużo chętnych do technikum inf?

Ja napewno pójde, najbliżej do szkoły.
Opublikowano

Ludu, ja tu się pytam o wymagania. Jakie przedmioty trzeba ogarniać na to oprócz infy, oraz jak teraz jest z pracą dla nich.

b1427b380f6a1da2.png5623214702585481002474.gif
Opublikowano

Ludu, ja tu się pytam o wymagania. Jakie przedmioty trzeba ogarniać na to oprócz infy, oraz jak teraz jest z pracą dla nich.

Słaby z Ciebie informatyk jak nie wiesz gdzie w sieci znaleźć takie informacje. :P

OKE - Analiza wyników egzaminu gimnazjalnego, ocen końcoworocznych i osiągnięć z przeliczeniem na punkty.

Twoja przyszła szkoła - Ich interpretacja sumy punktów całkowitych liczących się przy naborze.

76561198093115115.pngAddFriend.png

Opublikowano

Idź i nie zważaj na to co mówią nauczyciele i twoi "kumple".

Jestem na tech-inf (4 rok) i wszystkiego Cię tutaj nauczą od podstaw. Jednak wielu moich kumpli mówi, że nie poszliby tutaj, ponieważ nie interesuje ich informatyka. To po ki ch*j się wybierać do takiej szkoły? Jeżeli się nie interesujesz, odpuść i idź do liceum, dając sobie 3 lata na zastanowienie.

Jestem na starej podstawie programowej, więc Ci nie powiem zbyt dokładnie co i jak, ale podpowiem, że fizyka, chemia i biologia u mnie się skończyła w 3 klasie i teraz jestem ciśnięty z podstawowych przedmiotów.

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Wymagania to języki, fizyka, matma, polski, infa a dalej to nwm

Wgl to powinno być zamieszczone na stronie szkoły...

niemieckiego też wymagają? :O 

Co do zawodu informatyka to jak będziesz dobrym informatykiem zawsze znajdziesz prace. Z resztą tak jest chyba z każdym zawodem. Jak lubisz informatykę, to co stoi na przeszkodzie, żebys na nią poszedł?

XrgAYyk.png

Opublikowano

niemieckiego też wymagają? :O

Przecież zdajesz normalnie maturę. Jak chce rozszerzony niemiecki zamiast angielskiego to będziesz miał niemiecki w większym wymiarze godzin, ale angielski nadal będzie. No i tak czy tak w 2 klasie jest nowy przedmiot językowy tzn. angielski zawodowy z tego co się orientuję.

Opublikowano

Przecież zdajesz normalnie maturę. Jak chce rozszerzony niemiecki zamiast angielskiego to będziesz miał niemiecki w większym wymiarze godzin, ale angielski nadal będzie. No i tak czy tak w 2 klasie jest nowy przedmiot językowy tzn. angielski zawodowy z tego co się orientuję.

tak jest z tym zawodowym jezykiem

liczone przedmioty to matma, polski, rozszerzony jezyk obcy, informatyka/fizyka

Idź i nie zważaj na to co mówią nauczyciele i twoi "kumple".

Jestem na tech-inf (4 rok) i wszystkiego Cię tutaj nauczą od podstaw. Jednak wielu moich kumpli mówi, że nie poszliby tutaj, ponieważ nie interesuje ich informatyka. To po ki ch*j się wybierać do takiej szkoły? Jeżeli się nie interesujesz, odpuść i idź do liceum, dając sobie 3 lata na zastanowienie.

Jestem na starej podstawie programowej, więc Ci nie powiem zbyt dokładnie co i jak, ale podpowiem, że fizyka, chemia i biologia u mnie się skończyła w 3 klasie i teraz jestem ciśnięty z podstawowych przedmiotów.

nowa sie rozni chyba jedynie iz biologie chemie itp. odchodza po pierwszym roku, ale dochodza wok'i wos'y itp.

poza tym raczej wiekszych zmian nie ma

­

Opublikowano

tak jest z tym zawodowym jezykiem

liczone przedmioty to matma, polski, rozszerzony jezyk obcy, informatyka/fizyka

nowa sie rozni chyba jedynie iz biologie chemie itp. odchodza po pierwszym roku, ale dochodza wok'i wos'y itp.

poza tym raczej wiekszych zmian nie ma

dlaczego informatyka/fizyka, a nie fizyka i informatyka?

Jesli ocena jest dobra tylko z jednego z tych przedmiotow to automatycznie nie patrzą na drugi, czy jak?

XrgAYyk.png

Opublikowano

dlaczego informatyka/fizyka, a nie fizyka i informatyka?

Jesli ocena jest dobra tylko z jednego z tych przedmiotow to automatycznie nie patrzą na drugi, czy jak?

roznie szkoly na to patrza, wiadomo licza sie 4 przedmioty, jedna szkola ma fizyke, jedna ma informatyke, nie jest regula czego wymagaja w TI 

­

Opublikowano

roznie szkoly na to patrza, wiadomo licza sie 4 przedmioty, jedna szkola ma fizyke, jedna ma informatyke, nie jest regula czego wymagaja w TI 

Ale generalnie jesli chodzi o takie zwykle technikum informatyczne to nie ma chyba duzych wymagań, nie? Tzn. Przyjac pewnie przyjmą, ale jak ktos bedzie za slaby to sie nie utrzyma i wyleci, tak mi sie wydaje. W sumie dużo to zalezy też od szkoły.

XrgAYyk.png

Opublikowano

Witam, aktualnie jestem w stanie pytania, czy opłaca się iść na ten oto zawód.

Na myśli mam Technik Informatyk, jednak nie wiem jak jest teraz z tym zawodem i co dokładnie trzeba umieć na to.

Pomóżta. 

trzeba umieć grać w cs 1.6 :D kolega jest na inf zazwyczaj graja w csy 

nie jest to strasznie trudny kierunek ma zazwyczaj 

mat  ifno

fiz info nie polecam trudniej [ fizyka kwantowa np :D ]

po za tym informatyków jest już dużo ale to zawód z przyszłością 

Opublikowano

trzeba umieć grać w cs 1.6 :D kolega jest na inf zazwyczaj graja w csy 

nie jest to strasznie trudny kierunek ma zazwyczaj 

mat  ifno

fiz info nie polecam trudniej [ fizyka kwantowa np :D ]

po za tym informatyków jest już dużo ale to zawód z przyszłością 

akurat fizyka kwantowa jest ciekawa, jedynie jej matematyka jest skomplikowana, ale teoria, interesująca. Nie wiem czy sprawia problemy, bo nie mialem ;) ale ciezko mi uwierzyc, ze fiz info jest trudniejsze od mat info

XrgAYyk.png

Opublikowano

no to co powiecie jak bede mial rozszerzona matme, angielski, infe (zawodowe) i fizyke? matma, jezyk, infa to 3 przedmioty ktore sa zawsze rozszerzone na TI, a w nowym programie (w starym chyba tez) musi byc jeszcze jeden rozszerzony przedmiot oprocz tych 3

Ale generalnie jesli chodzi o takie zwykle technikum informatyczne to nie ma chyba duzych wymagań, nie? Tzn. Przyjac pewnie przyjmą, ale jak ktos bedzie za slaby to sie nie utrzyma i wyleci, tak mi sie wydaje. W sumie dużo to zalezy też od szkoły.

dostac to jest banal, nie patrza ile osob (przyklad moja klasa 30 osob (mialo byc pierwotnie 32), na zawodowych 2 grupy), iora kazdego aplikujacego (czy to technikum czy liceum), gorzej przetrwac 1szy rok, gdzie w zasadzie odpadaja ludzie ktorzy nie powinni byc tam gdzie sie wybrali

­

Opublikowano

Zawsze się dostaniesz. Szkoła bierze wszystkich chętnych, bo za każdego ucznia ma $$$. Potem nauczyciele pozbywają się słabych, by szkole nie psuć średniej i by jakoś to było na maturze. Tak jest, było i i będzie. Wystarczy spojrzeć... 1 rok po około 30 osób, do 4 czy 3 klasy dochodzi trochę więcej jak połowa.

Opublikowano

Zawsze się dostaniesz. Szkoła bierze wszystkich chętnych, bo za każdego ucznia ma $$$. Potem nauczyciele pozbywają się słabych, by szkole nie psuć średniej i by jakoś to było na maturze. Tak jest, było i i będzie. Wystarczy spojrzeć... 1 rok po około 30 osób, do 4 czy 3 klasy dochodzi trochę więcej jak połowa.

Ale mimo tego, ze sie teraz nie staram, to mam szanse w technikum sie utrzymac jesli bede sobie powtarzal po 15 minut chociaz to co przerabialem, uczyl sie na sprawdziany i kartkowki, uwaznie sluchal na lekcjach i odrabial prace domowe? Bo teraz nie robie ani jednej z tych rzeczy, ale tak mysle, ze musze kurczę się zmienić.

@cichy. Masz racje.  no troche jestem teraz zmotywowany, zeby w koncu cos robic, bo obecnie jestem strasznie leniwy, nic sie nie ucze. Moze to wina malej ilosci snu, bo spie tylko po 6h, a chcialbym tak 8,5 ale to aktualnie niemozliwe. W kazdym razie musze sie w koncu ogarnąć. Dzieki. 

XrgAYyk.png

Opublikowano

Ale mimo tego, ze sie teraz nie staram, to mam szanse w technikum sie utrzymac jesli bede sobie powtarzal po 15 minut chociaz to co przerabialem, uczyl sie na sprawdziany i kartkowki, uwaznie sluchal na lekcjach i odrabial prace domowe? Bo teraz nie robie ani jednej z tych rzeczy, ale tak mysle, ze musze kurczę się zmienić.

No jak będziesz się uczył to raczej będziesz sobie szedł w górę. No to chyba logiczne. :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...