Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Inne] WebEnd dla serwerów RPG

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio zastanawiam się nad stworzeniem WebEndu dla serwerów RPG. W skrócie był by to pełny system CMS dla serwerów RPG. Miał by przeróżne moduły odpowiedzialne na przykład za sklep SMS, ekonomie, informacje o graczu, newsy na stronie głównej, statystyki gildii, questy i nie tylko. Jedyne czego nie będę na pewno dodawał to forum (bo jest wiele gotowych silników na dobre forum). Co sądzicie o tym pomyśle? Ktoś byłby chętny z tego korzystać, wesprzeć lub nawet dotować ten projekt? Projekt byłby bezpłatny i otwarto-źródłowy na Githubie.

Opublikowano

Udostępniasz czy nie? Po co robisz zbędny spam, ale przydałoby się, zawsze to większy wybór o jeden projekt.

Opublikowano

@vix0n

Udostępniasz czy nie? Po co robisz zbędny spam, ale przydałoby się, zawsze to większy wybór o jeden projekt.

Cóż, jak już napisałem projekt zostanie udostępniony na Githubie, ale najpierw chcę się dowiedzieć jakie jest Wasze zdanie na ten temat. Nie ma sensu zabierać się za coś tak wielkiego jeżeli nie będzie żadnych zainteresowanych, prawda? Po za tym było by miło, gdybyś dał linki do projektów, które miałeś na myśli pisząc, że to jeden więcej projekt do wyboru. Dzięki temu będę mógł porównać założenia mojego projektu z innymi projektami tego typu i zadecydować czy pisanie go ma sens.

Opublikowano

Pod RPG to strasznie dużo pracy jak by tworzyć API pod każdą grę ? Trochę bez sensu owy projekt. Lepiej to już stworzyć konkretnie do jednej danej gry typu metin chyba nie ma jednego dobrego CMS :p

585571426179277855228.png

Opublikowano

Pod RPG to strasznie dużo pracy jak by tworzyć API pod każdą grę ? Trochę bez sensu owy projekt. Lepiej to już stworzyć konkretnie do jednej danej gry typu metin chyba nie ma jednego dobrego CMS :P

Strzelam że chodzi mu tylko o mc. Ale mogę się mylić.  :)

Opublikowano

@ZwIIaD_PL

Pod RPG to strasznie dużo pracy jak by tworzyć API pod każdą grę ? Trochę bez sensu owy projekt. Lepiej to już stworzyć konkretnie do jednej danej gry typu metin chyba nie ma jednego dobrego CMS :P

To jest pomysł WebEndu dla serwerów RPG w grze Minecraft. Najwidoczniej moderator uznał, że lepiej przenieść ten temat do działu ogólnego o tematyce stron internetowych. Aczkolwiek uważam, że skoro to tylko pomysł jak na razie i chcę poznać opinie osób, które miałby by go używać to dział związany z zarządzania serwerem Minecraft byłby odpowiedniejszy.

Opublikowano

@Warwarin

Pomysł dobry. Jeżeli masz siły i chęci czemu nie. Jeśli chcesz mogę się z tobą połączyć w współprace to pomoge. Napisz pw.

Tworzę strony internetowe.

Sklepy Minecraft, CMS-y, fora itp.

Opublikowano

@gredier

@Warwarin

Pomysł dobry. Jeżeli masz siły i chęci czemu nie. Jeśli chcesz mogę się z tobą połączyć w współprace to pomoge. Napisz pw.

Napisałem do Ciebie na PW ;) W sumie w większym gronie było by łatwiej i szybciej ten projekt zrealizować, więc zapraszam zainteresowanych do współpracy.

Opublikowano

Wszystko fajnie, tylko... co to jest WebEnd? o.O

Z nazw kojarzących się z serwerami i stronami kojarzę tylko frontend i backend.

Opublikowano

@shooly

Wszystko fajnie, tylko... co to jest WebEnd? o.O

Z nazw kojarzących się z serwerami i stronami kojarzę tylko frontend i backend.

"WebEnd" w swawolnej interpretacji "Website for End-user", czyli pełen zestaw oprogramowania potrzebny do obsługi, w tym wypadku serwera Minecraft RPG, przez serwer WWW. Innymi słowy chodzi o takie oprogramowanie dla serwera WWW, które użytkownik końcowy instaluje, potem wpisuje potrzebne dane konfiguracji i wszystko powinno działać. Tenże użytkownik nie musi mieć dużego pojęcia o serwerach WWW czy pisaniu w PHP5, aby się z tym uporać ;) Mam nadzieję, że wytłumaczyłem to dość zrozumiale :P

Opublikowano

Z przyjemnością zapoznałbym się z opcjami, jakie oferuje Twój WebEnd.

Czekam na wstawkę.

Pozdrawiam, Raxonade.

You don't know my name, if you're not worthy. My real name is in me.

If you want to know them, you first need to know the whole of me.

Instead of asking, see it yourself.

Opublikowano

Jak chcesz, to ja też mogę Cię wspomóc swoją wiedzą :)

Przy tworzeniu modułów na pewno przyda się wparcie :) Jakie masz już doświadczenie w PHP? Pisałeś już jakiś publiczny projekt na GitHubie?

Opublikowano

nikt nie robi serwerów rpg. nie.

Robi, to że ty znasz tylko serwery izi hardkor i surwiwal frakcje, to nie znaczy że nie ma żadnych serwerów innego typu.

Opublikowano

@shooly

"WebEnd" w swawolnej interpretacji "Website for End-user", czyli pełen zestaw oprogramowania potrzebny do obsługi, w tym wypadku serwera Minecraft RPG, przez serwer WWW. Innymi słowy chodzi o takie oprogramowanie dla serwera WWW, które użytkownik końcowy instaluje, potem wpisuje potrzebne dane konfiguracji i wszystko powinno działać. Tenże użytkownik nie musi mieć dużego pojęcia o serwerach WWW czy pisaniu w PHP5, aby się z tym uporać ;) Mam nadzieję, że wytłumaczyłem to dość zrozumiale :P

Sam wymyśliłeś tę definicję? Jeśli nie, to nie wiem kto Ci takie głupoty naopowiadał, mógłbyś podać link do artykułu/czegokolwiek, gdzie korzystają z tego pojęcia? Nigdy się z takowym nie spotkałem.

Nie ma czegoś takiego jak "WebEnd".

To co opisujesz to back-end strony WWW,  czyli wszystko za czego uruchamianie odpowiada serwer - np. skrypty (np. w PHP), a nie oprogramowanie.

Natomiast front-end, to wszystko za czego analizowanie odpowiada użytkownik (End-user), w tym przypadku - przeglądarka użytkownika - czyli np. HTML, CSS, JS.

Korzystając z nieistniejących pojęć mylisz ludzi.

#antywarn

Czekam na pierwszą wersję, mam nadzieję, że kod będzie dobrze napisany, zgodnie ze standardami itp.

Opublikowano

Takie jeszcze pytanko... co do tych questów to będzie to działało z Quester(czy jakoś tak, ten dodatek do citizens) lub BetonQuest?

Opublikowano

Sam wymyśliłeś tę definicję? Jeśli nie, to nie wiem kto Ci takie głupoty naopowiadał, mógłbyś podać link do artykułu/czegokolwiek, gdzie korzystają z tego pojęcia? Nigdy się z takowym nie spotkałem.

Nie ma czegoś takiego jak "WebEnd".

To co opisujesz to back-end strony WWW,  czyli wszystko za czego uruchamianie odpowiada serwer - np. skrypty (np. w PHP), a nie oprogramowanie.

Natomiast front-end, to wszystko za czego analizowanie odpowiada użytkownik (End-user), w tym przypadku - przeglądarka użytkownika - czyli np. HTML, CSS, JS.

Korzystając z nieistniejących pojęć mylisz ludzi.

#antywarn

Czekam na pierwszą wersję, mam nadzieję, że kod będzie dobrze napisany, zgodnie ze standardami itp.

Bardzo możliwe, że "WebEnd" to pojecie tylko slangowe. Spotkałem się z nim podczas wielu dyskusji na IRC i mniej więcej takie wyjaśnienie jak napisałem mi wtedy podano ;) Jeżeli jakieś pojęcie nie istnieje to przecież nic nie stoi na przeszkodzie by je zdefiniować, co nie? I co do reszty to napisałem "oprogramowanie", ponieważ PHP jest językiem programowania, więc pisze się w nim programy. Co za tym idzie zestaw programów napisanych w PHP można nazwać oprogramowaniem. I zanim zaczniesz hejtować, że PHP to język skryptowy czy coś w ten deseń - to bez znaczenia, bo kod pisany PHP można również kompilować i wykorzystywać nie tylko dla serwerów WWW. Dokładniej rzecz ujmując jest to wysokopoziomowy język programowania podobnie jak Ruby ;)

Takie jeszcze pytanko... co do tych questów to będzie to działało z Quester(czy jakoś tak, ten dodatek do citizens) lub BetonQuest?

Co do pluginu od questó to myślę, że z nich BettonQuest jest najlepszy. Tak w ogóle to nie planuje pisać WebEndu pod wszystkie pluginy, bo to nierealne. Myślę by napisać go tylko dla tych najbardziej popularnych - najlepiej wybranych w głosowaniu :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...