Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nacja, TD

japroja1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem tutaj poniewaz nie wiem ktore drzewko rozwoju bedzie dla mnie odpowiednie. Nastawiam się pod tiery 5/6 i w górę. Zeby od 6 byly silne i daloby sie nimi ugrac cokolwiek. Podawajcie propozycje oraz plusy jak i minusy nacji :)

Dodam ze jestem osoba ktora lubi byc w polu bitwy a nie stac na 4 lini tylko byc chociaz w 2.

Opublikowano

Jak to się mówi- ktoś kto umie grać zagra dobrze wszystkim.

Lecz jeżeli aż tak Ci zależy i widzę masz problem z zagraniem paru bitew na testowym to np.

• we francuzach na V tierze dostajesz niszczarkę która inne V niszczy na 2 strzały a na VI po (Apex III :3) masz działo VIII - później tylko ciężej
  • we niemieckich masz jakieś dziwne niskie hetzero-podobne zabawki które działo chyba pożyczały z niższych tierów
  • u ruskich dostajesz na VI tierze 122mm z ISa- z odrobiną wiedzy jak tym działem grać
  • u amerykańćów na V jest dość dobry M10 (którym osobiście tragicznie mi się grało) a później wciąż mocny Hellcat
Opublikowano

TD słuza do campienia 

jezeli lubisz duzo jezdzic po polu to zrob sobie lighta ;)

Jeśli japroja nie wie, co będzie dla niego odpowiednie, to raczej oznacza, ze jest graczem poczatkujacym, a w tym wypadku light jest bardzo zlym pomyslem.

W zwiazku z tym proponuje mu zrobienie linii ciezkich ( najlepiej rosyjskich) na poczatek, ktora pozwoli mu poznac mechanike gry i czolgi.

Opublikowano

Tylko Ruskie, bo od 6 t masz działo 122 mm potem na SU-152 trolla, który na złotku biję po 700, a po SU-152 masz ISU-152, gdzie bije po 750.

Opublikowano

Z tego co wywnioskowalem z tego tematu to najbardziej odpowiednie bylyby tdki Zsrr i Francuskie. Dobrze odebralem? Tylko ktory wybrac? Wydaje mi sie ze Francuskie sa 'lepsze' ale to tylko moje zdanie. A co do Sh00 to mam IS :)

A jak Zsrr i Francuzi wypadaja w wyzszych tierach?

Opublikowano

TD słuza do campienia 

jezeli lubisz duzo jezdzic po polu to zrob sobie lighta ;)

Jadzia E 100 czy E3 to czołgi do 1. linii. 

Tylko Ruskie, bo od 6 t masz działo 122 mm potem na SU-152 trolla, który na złotku biję po 700, a po SU-152 masz ISU-152, gdzie bije po 750.

Ob. 268 to słaby czołg, ni na cw, ni na randomy. 

Opublikowano

Jadzia E 100 czy E3 to czołgi do 1. linii. 

Ob. 268 to słaby czołg, ni na cw, ni na randomy. 

No więc francuskie. Tak? Obym później nie żałował tej decyzji...

Opublikowano

To ja już nie rozumiem, powiedzcie wprost. Która linia jest lepsza od 6 do 10 tieru:

- Foch 155

- Jg Pz E 100

- WT auf E 100

- FV215b

- FV4005

- T110E4

- T110E3

- Ob 268

- Ob 263.

Już jestem rozkojarzony i nie mam pojęcia w co iść.. Chodzi mi o dobrą mobilność (min. 35 km/h) , bardzo dobre działo - penetracja na poziomie i uszkodzenia wysokie, szybkostrzelność na tyle dobra żeby dał radę w walce w zwarciu o ile do takiej dojdzie i to tyle. 

Opublikowano

Wysokie uszkodzenia i wysoka szybkostrzelność naraz? Albo jedno albo drugie.

Przez kryterium mobilności:

• Foch 155 i jego linia jest ok, tylko VI tier mułowaty
  • JgPzE-100 Tutaj też jest ok, ale tylko do VII/VIII tieru. Ostatnie tiery są bardzo wolne.
  • WT auf E-100 Mobilność ok, ale w tych czołgach się jej nie wykorzystuje
  • FV215b 183 Nope nope nope, człowiek by przed nimi uciekł.
  • FV4005 Dobra mobilność
  • T110E4 VI bardzo dobra, VII dobra, VIII-IX słaba, X średnia(mobilność ofc.)
  • T110E3 IX to najwolniejszy czołg w grze, a reszta to jego krewniaki
  • Ob 268 Prędkość daje radę
  • Ob 263 Mobilne czołgi, ale kosztem innych statystyk

O parametrach działa trudno się wypowiadać(bo różne na różnych czołgach), można co najwyżej streścić najważniejsze cechy

• Foch 155 Dobre działa bez specjalnych zalet, tylko X tier ma 3 pociskowy magazynek
  • JgPzE-100 Jak wyżej, tylko X tier wali po 1100 i ładuje 20 sekund
  • WT auf E-100 Cała linia ma OP penetrację i celność, za to X tier ładuje minutę i ma 6 pociskowy magazynek
  • FV215b 183 Spamerskie i celne działa, ale X tier ładuje pół minuty i wali po 2000
  • FV4005 Jak wyżej
  • T110E4 Bez wyjątkowych cech
  • T110E3 Jak wyżej
  • Ob 268 VI tier wali po 400, od VII w górę po 800
  • Ob 263 Tak jakby spróbować rosyjskie działa upodobnić do zwykłych, nic specjalnego
Opublikowano

• JgPzE-100 Tutaj też jest ok, ale tylko do VII/VIII tieru. Ostatnie tiery są bardzo wolne.
  • FV4005 Dobra mobilność

O parametrach działa trudno się wypowiadać(bo różne na różnych czołgach), można co najwyżej streścić najważniejsze cechy

• Foch 155 Dobre działa bez specjalnych zalet, tylko X tier ma 3 pociskowy magazynek
  • WT auf E-100 Cała linia ma OP penetrację i celność, za to X tier ładuje minutę i ma 6 pociskowy magazynek
  • FV215b 183 Spamerskie i celne działa, ale X tier ładuje pół minuty i wali po 2000
  • FV4005 Jak wyżej
  • T110E3 Jak wyżej
  • Ob 263 Tak jakby spróbować rosyjskie działa upodobnić do zwykłych, nic specjalnego

WT aud E 100 ma 5 pestek.

FV215b 183 ładuję 24 sekundy.

Opublikowano

WT aud E 100 ma 5 pestek.

FV215b 183 ładuję 24 sekundy.

Co do WTka to zapomniałem o nerfie, a FV ładuje ~28,7 sekund. Oczywiście wszystkie te wartości da się zmniejszyć dodając BiA, sprzęty, dosyłacz, wentylację itp. ale ja pisałem o zwykłych wartościach.

Opublikowano

Ok, dzięki ci Fireho za przybliżenie wszystkich linii czołgów, to mi bardzo pomogło. Połączyłem to z innymi opiniami i wychodzi na to , że linię którą będę prowadził będzie WT auf E-100 lub  FV4005. 

Posprawdzam jedną i drugą linię na tank-comp*re.com od 6-10 tieru i wybór będzie prosty :) 

Dalsze sugestie przeczytam oczywiście i będą one brane pod uwagę :)

Opublikowano

Jednak nie wiem jeszcze jednej rzeczy, chciałbym TDka który nie jest spamerski, WT auf E-1000, JgPzE100 będą dobrym wyborem ( ew. Foch155 , a Fv4005 odpada z powodu "Spamerskowości") ?

Opublikowano

W żadnym wypadku nie rób WT'ka.

Idź w Ob. 263, bo to najlepszy TD'ek na randomy i CW. OP pancerz i działo, które ładuję 9 sekund i biję po 550 - on jest spamerki i najlepszy.

Opublikowano

Ale 550 to tak dużo? Wydaje mi się że jakby walił 1100 co 18 sek. to byłby lepszy. 

Zacząłem już i jestem przy hetzerze i jeżeli to na prawdę słaby czołg ten WT to mogę zrezygnować ;/ 

http://tank-compare.com/pl/compare/object-263/waffentrager-auf-e-100#T1=404I330I263I504I182&T2=485I393I151I591I148

Zobacz...

Zarówno układ [duży dmg, długi rld] jak i [mały dmg, krótki rld] oraz [pakiet małych dmg, długi rld] ma swoje wady i zalety. To bardziej kwestia gustu i tego czym ci się gra lepiej.

Wafel to zbyt specyficzny czołg aby oceniać go po suchych statystykach. Kyra go miał, a więc może więcej o tym powiedzieć.

Opublikowano

Najlepszy TD to leopard1 :D

A z prawdziwych TD to obecnie e3 jest najlepszy. Najlepszy pancerz i najlepsze działo... Moim zdaniem dmg 750 jest idealny na TD. TDki muszą mocno bić :D Ale z drugiej strony mając za duży dmg (jadzia... 1100) po wystrzale (nie daj boże miss albo ding) jest po nas :P Dosyć dobry jest również 263... ale... jest on bardzo nieprzewidywalny... niby ma pancerz ale w jeden bitwie dinga w innej wszystko wchodzi. dolną płytę nawet pizdziki przebiją. 10 tiery w jarzmo się wbijają często. Ogólnie nie można na tym pancerzu polegać (tak jak np. w e3) ale naprawdę potrafi zaskakiwać i odbijać kilka razy pod rząd od jp e100 (ale również łykać od isa-6 bez golda).  Oprócz tego boki i tył mają 0 pancerza (zasada 3 kalibrów) także z he/ od arty łapie wszystko za full. Działo świetne: celne, dmg/reload całkiem OK... Wychyły działa tragiczne. Linia do niego średnia. Reszty nie ma po co robić.

Podsumowując: ogólnie teraz robienie TD to średni pomysł i niezbyt polecam. Jedynie e3 jest naprawdę godny polecenia (ale linia do niego niezbyt przyjemna :/ ). Jak bardzo ci zależy na TD a nie chcesz e3 to ewentualnie 263 jest taki w miarę. Reszty TD nie ma po co robić. 

Opublikowano

Ok, dzięki ci Fireho za przybliżenie wszystkich linii czołgów, to mi bardzo pomogło. Połączyłem to z innymi opiniami i wychodzi na to , że linię którą będę prowadził będzie WT auf E-100 lub  FV4005. 

Posprawdzam jedną i drugą linię na tank-comp*re.com od 6-10 tieru i wybór będzie prosty :) 

Dalsze sugestie przeczytam oczywiście i będą one brane pod uwagę :)

FV4005 ma dobrą linię, ale Xt jest praktycznie gorszy od fv 183. Mobilność nie jest dobra, pancerz mega papier, a godzilla po buffie sporo odbija. 

• FV4005 Dobra mobilność

• FV4005 Jak wyżej
  • T110E3 Jak wyżej

Ob. 263 ma chyba najlepszy dpm. Fv na ap bije po 1200, z heshy po 1750 + ładuje 24. Foch ma dziwne pestki, multi strasznie na niego narzeka, 3 sekundy skupia.

Opublikowano

Po długim czasie myślenia już wiem w jakiego TD'ka iść :)

Będzie to Object 263. Myślę że to dobry wybór. Zapraszam wszystkich do kolejnego tematu dot. czołgów ciężkich.

Opublikowano

A potem jeżdzą takie Boby w SU-100M1 i SU-101 które giną jako pierwsze/drugie. Te TD to jedne z trudniejszych. Pancerzem nie grzeszą, działa zadka nie urywają, a mobilność im tego nie rekompensuje. Ok - mają fajne camo, ale co ci po camo jak czołgu Tier wyżej nie przebijesz?

Opublikowano

Fiereho, a u niemców nie jest dla Ciebie zaletą celność + dosyć dobry dmg na strzał ?

Jest zaletą, ale nie wyróżnia się aż tak jak np. penetracja linii do WT auf E-100 czy 800 obrażeń linii do Ob.268.

Opublikowano

Jest zaletą, ale nie wyróżnia się aż tak jak np. penetracja linii do WT auf E-100 czy 800 obrażeń linii do Ob.268.

Najlepsza odpowiedź ...

T110E3 bez specjalnych cech hahahahah. Prawdopodobnie najlepszy pancerz w grze, ale co tam, nic specjalnego, albo linia wte e 100 - op penetracja? gdzie? Przeciez 10 tier ma 276 peny podczas gdy taka jagoda ma 310, 9 maja tyle samo, 8 tiery - isu ma op penetrację. Jedynie 7  działem odstaje od innych tdkow... Podsumowując twoja odpowiedź jest tyle warta...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...