Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

tabaka, szkodliwość

Koggz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, mam pytanko, ciągle mam zawalony nos ale nie da się tego wydmuchać. żadne wody z siarką mi nie pomagają jakieś gówno to jest

jak sobie kupię tabakę jakąś dobrą i czasem sobie użyje, to będzie to mocno szkodliwe? pytam, bo lubię wiedzieć jak coś wpływa na mój organizm

NIE BOJĘ SIĘ BOGA

Opublikowano

Kwestie zdrowotne Tabace, od początków jej istnienia w Europie, przypisywano właściwości lecznicze. Już w 1560 roku Jean Nicot zaproponował Katarzynie Medycejskiej tabakę jako lek na uciążliwe bóle głowy, co zaowocowało uznaniem jej za panaceum. Ówcześni lekarze zalecali używanie tabaki jako lek na bóle zębów, katar, liszaje, obstrukcje, migreny, różnego rodzaju owrzodzenia, ślepotę, odmrożenia, podagrę, wady serca, wodogłowie, wodną puchlinę, karbunkuły, gnicie dziąseł, czy wściekłość macicy. Z czasem zaczęły powstawać pierwsze naukowe traktaty dotyczące użytkowania tytoniu, a więc i tabaki, które odnosiły się niezwykle sceptycznie do „leczniczych” właściwości tej używki. Wystarczy wymienić: Work for Chimney sweepers – a warning for tobacconists z 1602 roku, Counterblast against tobacco z 1604 roku Jakuba I, Directions for health dr Williama Vaughna z 1617 roku, czy Via Recta ad Vitam Longam Whereunto is Annexed by the Same Author an Accurate Treatise Concerning Tobacco dr Tobiasa Vennera z roku 1650. Dziś wiedza na temat wpływu tabaki na zdrowie człowieka jest znacznie większa. Tabaka jako wyrób tytoniowy (a więc zawierający nikotynę), bezdymny została zaliczona do używek o charakterze uzależniającym, tak więc zażywanie jej może prowadzić do nikotynizmu. Jednakże w odróżnieniu od większości wyrobów tytoniowych tabaka nie jest uznawana za rakotwórczą. Szczegółowe badania przeprowadzone przez WHO i IARC w 2004 roku wykazały, iż zażywanie tabaki nie wpływa w żaden sposób na stopień zachorowalności na nowotwory[32]. Jednakowoż dane epidemiologiczne z ziem afrykańskich wskazują, że stosowanie własnoręcznie robionej zuluskiej tabaki z Republiki Południowej Afryki wzrasta ryzyko zachorowania na raka. Jest to w głównej mierze spowodowane dodawaniem do tytoniu aloesu, który jest odpowiedzialny za ten efekt[33]. Jednym z negatywnych skutków długotrwałego zażywania tabaki jest wysuszenie błony śluzowej nosa, co może prowadzić do jej podrażnień, a w skrajnych przypadkach do krwotoków i czasowych zaburzeń w jej funkcjonowaniu.

Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Tabaka

1

2

3

Opublikowano

Jak ja wciągałem tabake to tylko mnie nos szczypał i czasem głowa bolała przez parę sekund, innych rzeczy nie miałem

Opublikowano

nikotynizm mi nie szkodzi, nie uzależniam się xD

jak rakotwórcza nie jest to dobrze.

jaką polecacie? może być droga.

NIE BOJĘ SIĘ BOGA

Admin Cienia
Opublikowano

Napoleon wciągał kilogramy rocznie a jakoś żył, puki nie umarł.. :)

PS; Na coś trzeba umrzeć.

Astra G 2.0 Turbo 247KM 351NM

Opublikowano

@Koggz
Moim zdaniem możesz uzależnić się nie od nikotyny, a od wciągania po prostu. Ja tak miałem kiedyś jak paliłem wodną bo lubiłem puszczać dym.

1

2

3

Opublikowano

jak to się wciąga i w jakich ilościach?

polecacie jakąś // ponawiam-

NIE BOJĘ SIĘ BOGA

Admin Cienia
Opublikowano

Rebull ma czerwone opakowanie z byczkiem, najmocniejsza mi znana, ogólnie nie polecam, nieraz źle sie po niej czułem. Wciągam miętową "ozona spearmint snuff", lajtowy niedrażniącym "posmak" tytoni wymiętoszony z bukietem świerzo zmielonej mięty daje pozasmysłowe dozniania. :) Polecam, w kosku z 7pln'ów z groszem za 10g.

Astra G 2.0 Turbo 247KM 351NM

Opublikowano

Najlepiej smakowa tabaka, ja lubię miętową i wiśniową.

Nie jest szkodliwa o ile nie będziesz przesadzał bo jak wciągniesz łyżeczkę to wiadomo że będzie Ci chciało nos rozwalić, drapać w gardło, zbierało na wymioty itp. No i przy okazji możesz sie zasmarkać na śmierć :D

Tak jak z alkoholem, jak wypijesz kielicha dla towarzystwa to sie nic nie stanie chyba że walniesz całą flaszke denaturatu to inna sprawa :)

Redbull jest mocny i nie polecam na początek.

Opublikowano

Chyba najmniej wciągający taki produkt na rynku. Wciągałem parę razy i jakoś się nie uzależniłem, a nawet mnie teraz nie ciągnie. Ogółem miałem zwykła białą i brązową z kiosku oraz właśnie tego redbulla i śmiało ci mogę polecić go. Za 10 zł w kiosku zaopatrzysz się w nią + jakaś rurka do wciągania np. zrobiona z długopisu lub czegoś podobnego. 

Kiedyś używało się tego na katar, więc czy takie szkodliwe jest? 

I  tak każdy umrze, więc czego się bać?

Na początek kupuj te tańsze i słabsze oraz w mniejszych ilościach dawkuj ;-)

exKidMod 4Story | Redaktor 4Story

Lord Phoenix | The Phoenix | Falem

Opublikowano

jestem jednym z tych, którzy wolą zapłacić więcej ;>

NIE BOJĘ SIĘ BOGA

Opublikowano

Pamiętam jak w 1 gimbie wciągałem to z koleszkami dla szpanu, że faza itd ... ah to dzieciństwo.

Raczej organizmu nie niszczy, uzależnić też nie uzależni.

:lenny: :lenny: Gracz Metin2 oraz YouTuber dla Fun'u :lenny: :lenny:

Nagrywam Serie / Zapowiedzi / GamePlay'e

Kanał -> KLIKNIJ TUTAJ

Opublikowano

no to tak z tych słabszych to:

president (tytoń, eukaliptus), alpina(owoce lesne), ozona cherry(wiśniowa), ozona spearmint(mięta), gawith apricot(morela,menthol), gletscher prise(olejek kolumbijski bardzo specyficzna), grado caffe(smak idealnej kawy), ozona orange (pomarańczowa)

mocniejsze:

redbull(każdy zna), trzej muszkieterowie (są 3 rodzaje niestety nie pamiętam jakie)

wypierdalające z orbity:

biały słon (smakuje jak tynk)

a teraz moje opinia

president 7/10

alpina 6,5/10

ozona cherry 5/10 (zbyt chemiczna wiśnia)

ozona spearmint 7/10

gawith apricot 8/10

gletscher prise 4,5/10 (nie przypadł mi do gustu)

grado caffe 10/10

ozona orange 5/10 (tak samo jak cherry zbyt chemiczna)

redbull 6/10

trzej muszkieterowie biorąc pod uwagę 3 rodzaję daje 7/10

biały słon względem smaku 1/10 ale pod względem mocy 10/10

Opublikowano

no to tak z tych słabszych to:

president (tytoń, eukaliptus), alpina(owoce lesne), ozona cherry(wiśniowa), ozona spearmint(mięta), gawith apricot(morela,menthol), gletscher prise(olejek kolumbijski bardzo specyficzna), grado caffe(smak idealnej kawy), ozona orange (pomarańczowa)

mocniejsze:

redbull(każdy zna), trzej muszkieterowie (są 3 rodzaje niestety nie pamiętam jakie)

wypierdalające z orbity:

biały słon (smakuje jak tynk)

a teraz moje opinia

president 7/10

alpina 6,5/10

ozona cherry 5/10 (zbyt chemiczna wiśnia)

ozona spearmint 7/10

gawith apricot 8/10

gletscher prise 4,5/10 (nie przypadł mi do gustu)

grado caffe 10/10

ozona orange 5/10 (tak samo jak cherry zbyt chemiczna)

redbull 6/10

trzej muszkieterowie biorąc pod uwagę 3 rodzaję daje 7/10

biały słon względem smaku 1/10 ale pod względem mocy 10/10

Swojskiej tabaki spróbuj to Ci sie skala skończy :)

Opublikowano

które z nich dorwę w kiosku (powiedzmy np. ruchu)?

z tych lepszych

NIE BOJĘ SIĘ BOGA

Opublikowano

Ja wciągałem w dużych ilościach przez 2 miesiące i nic mi nie było. Polecam czerwonego redbulla. Nie polecam wiśniowych. Teraz na zapach tabaki chce mi się rzygać.

wipek.pl

Opublikowano

Polecam Golden Shot.

Bierzesz dlugopis,wyrzucasz wkład,otwierasz górę od długopisu,sypiesz trochę tabaki na kartkę i wciągasz ;)

@topic

Szczerze mówiąc to tabaka jest naprawdę świetna,jeśli masz problemy z zatokami to śmiało.Mojej Mamie nawet lekarz zalecił wzięcie tabaki,więc nie jest ona szkodliwa.Tylko pamiętaj,aby nie wciągać co godzine bo będzie głowa bolała.Co 3-4 powinno starczyć :)

Opublikowano

Od wszystkiego się możesz uzależnić. I nie ma gadania "a nie bo ja sie nie uzaleznie". Uzaleznic sie mozesz od masturbacji czy nawet od oglądania czegoś i nawet tego nie zauważysz.

579571423327107377857.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...