Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Stacjonarka za 3K

Atacama

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :)

Przygotowałem sobie taki zestaw:

Procesor : i5-4590 - 865,00 zł
Płyta główna : MSI B85-G43 Sc - 309,00 zł
Obudowa :  Cooler Master N600 - 295 zł (lub Cooler Master N400 za 190 zł)
Pamięć RAM : HyperX 2x8GB 1600MHz DDR3 - 530 zł 
Karta graficzna : Asus GeForce GTX660 2GB DDR5 - 705 zł 
Zasilacz : Cooler Master B500 - 180 zł
Dysk SSD : SanDisk Ultra II 120GB SATA3 - 290 zł

Suma : 3175 zł

I tu chciałbym Was prosić o rade. 

Macie może jakieś propozycje lepszego setu w tej cenie?

Z góry, wielkie dzięki.

Pozdr.

/zależy mi na RAMie

146361479076443945952.png

Więcej info na profilu : ) Zgoda na sygnature od Makina

Opublikowano

Cześć.
Zestaw jak najbardziej okej, ale według mnie nie wystarczy Ci 120GB SSD.
Mam Kingstone'a - właśnie 120GB na sam system i po ~roku użytkowania zostało mi 30GB wolnego miejsca, więc najlepiej dokup dysk, albo SSD odstaw na później.

Opublikowano

Zależy Ci bardzo na SSD? 

Raczej tak. Będę korzystał z ciężkich programów.

Cześć.

Zestaw jak najbardziej okej, ale według mnie nie wystarczy Ci 120GB SSD.

Mam Kingstone'a - właśnie 120GB na sam system i po ~roku użytkowania zostało mi 30GB wolnego miejsca, więc najlepiej dokup dysk, albo SSD odstaw na później.

hmm... rzeczywiście kiepsko. Wezmę to pod uwagę dzięki.

/z czego najlepiej zejsć (minimalizacją strat) na rzecz SSD? @DadekDesign

Opublikowano

SSD to w dzisiejszych czasach standard, na moim talerzowcu 7200 obr./min. wszystko śmiga "tak sobie" i to na OS X, na W7/8 pewnie jest jeszcze gorzej.

Lepiej zjechać z RAM'u i wziąć porządny SSD. Komputer przyspiesza razy dziesięć, nie ma o czym mówić. SSD musi być.

Ja na Twoim miejscu bym dozbierał jeszcze do 3500 zł (to raczej problem nie będzie) i wtedy wziął SSD Samsung PRO 850 250GB'ówka (bo ten San Disk niezbyt porządny jest, nie ryzykowałbym). Ten PRO 850 to aktualnie najmocniejszy SSD dostępny na rynku, z najszybszym czasem odczytu i zapisu, oraz 10-letnią gwarancją. Ten San Disk zdecydowanie nie. No i koniecznie trzeba jakiś cooler na tego procka, bo na boxowym będziesz miał traktor pod biurkiem, a nie komputer i temperatury rzędu 85 stopni.

5465845486.png

Opublikowano

Do tego jak bierzesz SSD (chociażby te 250GB) - dokup sobie HDD, robiąc grafikę będzie Ci potrzebne prawdopodobnie (tak jak mi) dużo miejsca na zasoby.

Opublikowano

SSD to w dzisiejszych czasach standard, na moim talerzowcu 7200 obr./min. wszystko śmiga "tak sobie" i to na OS X, na W7/8 pewnie jest jeszcze gorzej.

Lepiej zjechać z RAM'u i wziąć porządny SSD. Komputer przyspiesza razy dziesięć, nie ma o czym mówić. SSD musi być.

Ja na Twoim miejscu bym dozbierał jeszcze do 3500 zł (to raczej problem nie będzie) i wtedy wziął SSD Samsung PRO 850 250GB'ówka (bo ten San Disk niezbyt porządny jest, nie ryzykowałbym). Ten PRO 850 to aktualnie najmocniejszy SSD dostępny na rynku, z najszybszym czasem odczytu i zapisu, oraz 10-letnią gwarancją. Ten San Disk zdecydowanie nie. No i koniecznie trzeba jakiś cooler na tego procka, bo na boxowym będziesz miał traktor pod biurkiem, a nie komputer i temperatury rzędu 85 stopni.

Jaki cooler proponujesz (planuje zkaupić w późniejszym czasie)?

Do tego jak bierzesz SSD (chociażby te 250GB) - dokup sobie HDD, robiąc grafikę będzie Ci potrzebne prawdopodobnie (tak jak mi) dużo miejsca na zasoby.

HDD mam już ofc.

Opublikowano

Albo przenośny dysk na USB 3.0, będzie miał dostęp w każdym miejscu (czy to na stacjonarce, czy na jakimś laptopie) do zasobów, dodatkowo może sobie używać tego dysku jako dysk na backupy jakiś .psd ważnych. ;)

@Atacama, jeśli chodzi o chłodzenie, to coś takiego pod ten socket będzie okej:

http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-silentiumpc-fortis-2-xe1226-spc097-639501/

­

5465845486.png

Opublikowano

Albo przenośny dysk na USB 3.0, będzie miał dostęp w każdym miejscu (czy to na stacjonarce, czy na jakimś laptopie) do zasobów, dodatkowo może sobie używać tego dysku jako dysk na backupy jakiś .psd ważnych. ;)

@Atacama, jeśli chodzi o chłodzenie, to coś takiego pod ten socket będzie okej:

http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-silentiumpc-fortis-2-xe1226-spc097-639501/

­

OK, dzięki wielkie ;)

HDD już posiadam [700GB samsunga]

Zastanawiam się nad zejściem z RAM'u [1x 8GB] i wybraniu mniejszej obudwy. Dzieki temu wrzuce lepszą grafike (GeForce gtx 760 2GB) i lepszego SSD.

Co sądzisz o nieco tańszych rozwiązaniach tj. Samsunga 850 EVO [520,-] lub SSD Intela 520 [460,-]? Oba po 240 GB.

Opublikowano

Po co ci az tak duzy SSD?

Windows to ok. 10gb

A raczej nie bedziesz robil az tyle grafiki, ale no ok...

To ze ktos kto nie umie czyscic dysku napisal ci ze 120gb nie wystarczy to nie znaczy ze musisz sie go sluchac.

Opublikowano

Po co ci az tak duzy SSD?

Windows to ok. 10gb

A raczej nie bedziesz robil az tyle grafiki, ale no ok...

To ze ktos kto nie umie czyscic dysku napisal ci ze 120gb nie wystarczy to nie znaczy ze musisz sie go sluchac.

Skoro komuś po roku użytkowania to nie wystarczyło, to mam powody do zmiany.

Co myślicie o tych SSD 2xUP?

@Risen.

Opublikowano

Kartę bym wziął radeona r9 2gb / 4gb wydajność z*******a!

Fakt, Radeony wydajnością pobijają GeForce'y, szczególnie przy akceleracji, PhotoShop też lepiej śmiga na AMD.

Z drugiej strony połączenie Intelowskiego CPU i AMD grafiki nie jest polecane przez niektórych, ale ja osobiście już 2 lata korzystam z i5/HD7850 i śmiga wszystko elegancko.

Kartę zmieniamy na ten model: Gigabyte Radeon R9 280 OC 3GB (384Bit) - o wiele mocniejsza od tego GTX, lepsza szyna, więcej pamięci i lepsza współpraca z PS'em, a nawet tańsza o 20 zł, także zmieniamy na pewno na tę kartę.

Co do dysków SSD, @Atacama - oba są bardzo dobre, wydajnością zbliżone do tego 850 PRO i bezawaryjne. Ten Intel też, ale ja bym dorzucił te kilka złociszy do tego PRO 850'tki, przy takiej kwocie to już nie jest tak dużo. 

Tak czy inaczej, oba są porównywalne wydajnością i będą okej.

­

5465845486.png

Opublikowano

karte graficzna zmeinilbym na gtx 660ti ram na 2x4gb    po co wiecej ci na razie obudowe za te 200zł ( bd mogl np pare ram sb dokupic) i jeszcze do tego minimum dysk ssd 120gb

Messpe - RL - PL - ANTICA - :) + 180

I pamiętaj jedno. Na tym świecie zawsze była,
jest i będzie w cenie tandeta,
Więc czym my się mamy przejmować...

O.S.T.R. & Marco Polo "Żywy lub martwy" feat. DJ Haem

Opublikowano

SSD jest zupełnie nie potrzebne, serio PC będzie Ci się otwierał o kilka sekund wcześniej tak samo z zapisem czy kopiowaniem plików, nie warto tyle kasy dawać 500zł, na takie coś.Zainwestuj w lepszą kartę graficzną. 

­Karta graficzna:

http://proline.pl/?p=GV-R928WF3OC-3GD

masz o kilkanaście sekund szybciej Kappa;

Zasilacz bym zmienił żeby miał przynajmniej certyfikat 80+ Bronze ;) 

x

Opublikowano

SSD jest zupełnie nie potrzebne, serio PC będzie Ci się otwierał o kilka sekund wcześniej tak samo z zapisem czy kopiowaniem plików, nie warto tyle kasy dawać 500zł, na takie coś.Zainwestuj w lepszą kartę graficzną. 

­Karta graficzna:

http://proline.pl/?p=GV-R928WF3OC-3GD

masz o kilkanaście sekund szybciej Kappa;

Zasilacz bym zmienił żeby miał przynajmniej certyfikat 80+ Bronze ;)

36 sekund, to rzeczywiście mała różnica! Przecież tego się nie da zauważyć! Co to te 36 sekund, pff.

A tak serio, jeśli nie widzisz różnicy pomiędzy uruchamianiem w 18 sekund a prawie minutę, to pozdrawiam Cię serdecznie.

Pamiętaj, że różnice nie są tylko w szybkości uruchomienia samego systemu, ale też programów w systemie, szybkości zapisu dużych projektów w PS'ie, dane są bezpieczniejsze niż na HDD i SSD w ogóle nie słychać, bo jest sama elektronika, a talerzowce potrafią mielić, mielić i mielić... Różnica jest nawet w szybkości ładowania map w np. Battlefieldzie.

SSD teraz to standard. Koniec. Kropka.

­

5465845486.png

Opublikowano

Fakt, Radeony wydajnością pobijają GeForce'y, szczególnie przy akceleracji, PhotoShop też lepiej śmiga na AMD.

Z drugiej strony połączenie Intelowskiego CPU i AMD grafiki nie jest polecane przez niektórych, ale ja osobiście już 2 lata korzystam z i5/HD7850 i śmiga wszystko elegancko.

Kartę zmieniamy na ten model: Gigabyte Radeon R9 280 OC 3GB (384Bit) - o wiele mocniejsza od tego GTX, lepsza szyna, więcej pamięci i lepsza współpraca z PS'em, a nawet tańsza o 20 zł, także zmieniamy na pewno na tę kartę.

Co do dysków SSD, @Atacama - oba są bardzo dobre, wydajnością zbliżone do tego 850 PRO i bezawaryjne. Ten Intel też, ale ja bym dorzucił te kilka złociszy do tego PRO 850'tki, przy takiej kwocie to już nie jest tak dużo. 

Tak czy inaczej, oba są porównywalne wydajnością i będą okej.

­

wtf co ma piernik do wiatraka? wlasnie gpu amd chodzi lepiej z cpu intela niz wlasnymi buldozerami, to co napisales jest glupota

ssd intela omijamy

­

­

Opublikowano

36 sekund, to rzeczywiście mała różnica! Przecież tego się nie da zauważyć! Co to te 36 sekund, pff.

A tak serio, jeśli nie widzisz różnicy pomiędzy uruchamianiem w 18 sekund a prawie minutę, to pozdrawiam Cię serdecznie.

Pamiętaj, że różnice nie są tylko w szybkości uruchomienia samego systemu, ale też programów w systemie, szybkości zapisu dużych projektów w PS'ie, dane są bezpieczniejsze niż na HDD i SSD w ogóle nie słychać, bo jest sama elektronika, a talerzowce potrafią mielić, mielić i mielić... Różnica jest nawet w szybkości ładowania map w np. Battlefieldzie.

SSD teraz to standard. Koniec. Kropka.

­

Twoja stara jest standartem, lepiej by kupił lepszą kartę graficzą lub więcej ramu i miał bardziej wydajny Photoshop niż żeby miał SSD, dzięki któremu o kilkanaście sekund szybciej się włączy PS czy tam o kilka sekund szybciej zapisze mu się plik, pozdro600. 

­

x

Opublikowano

Twoja stara jest standartem, lepiej by kupił lepszą kartę graficzą lub więcej ramu i miał bardziej wydajny Photoshop niż żeby miał SSD, dzięki któremu o kilkanaście sekund szybciej się włączy PS czy tam o kilka sekund szybciej zapisze mu się plik, pozdro600. 

­

Heh. Beka z Ciebie typku. Więcej ramu okey, ale lepsza grafa do PS'a? Rady po chuju...

Nie wiem jak można takie głupoty gadać.

Jeżeli ktoś chce się zająć na poważnie grafiką (nie mam tutaj na myśli forumowych sygnatur), to SSD jest koniecznością. Sprawdź sobie testy wydajności i skończ p******** głupoty.

Różnice przy codziennym użytkowaniu są ogromne.

Nad pojemnością SSD'ka dużo bym się nie zastanawiał. 240GB będzie odpowiednie. Dane zajmują coraz więcej, więc docenisz to w przyszłości.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...