Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Piątek trzynastego :)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,co myślicie o przesądach z wiązanych z tą datą.Nie chodzi mi tu o wydarzenia historyczne,które znam :)

1370621278-U708240.png

By me

Obecnie nie wykonuje zleceń

Opublikowano

No tak, data 13sty luty 2015 przypomina mi, że to jest piątek - czyli rozpoczęcie weekendu i że '13' to jest pechowa liczba. To mi przypomina ta datę.

bez gif

Opublikowano

Normalny dzień i nic się nie dzieje, jedynie ten dzień przypomina mi horror "Piątek Trzynastego" nic więcej a ludzie boją się jak by było czego ale niektórzy w ten dzień robią sobie "Maraton Horrorów". 

Opublikowano

Czym człowiek bardziej w coś wierzy tym większa szansa, że to się zdarzy. Więc proponuje więcej dystansu :D Siła autosugestii :D

Opublikowano

@up: Prawda

Dzień jak co dzień gdyby był pechowy to nie zaliczył bym dzisiaj 2 przedmiotów na studiach a zaliczyłem więc pierdolenie o Chopinie

Tylko Lucyfer

Jestem Hujston

Opublikowano

Nie wiem czy trzeba mieć niedojebanie mózgowe albo raka dupy czy coś żeby w takie coś wierzyć...no ale są taki łaki które w to wierzą...co zrobisz? Nic nie zrobisz

Opublikowano

Jako,że jestem osobą,która jak ZOBACZY to uwierzy więc nie wierze w takie brednie. Co ma być to będzie. Żadne przesądy tego nie zmienią. 

#rein

Opublikowano

Nie wierzę w tą date, aczkolwiek mój przyjaciel z 5-6 lat temu potknął się i wylał sobie na klatkę piersiową gorący napój podczas wycieczki szkolnej :P

Opublikowano

Piątek trzynastego jest uznawany za dzień pechowy w krajach anglojęzycznychfrancuskojęzycznych iportugalskojęzycznych. Taki sam status posiada w takich krajach jak: PolskaEstoniaNiemcyFinlandiaAustriaIrlandia,SzwecjaDaniaSłowacjaNorwegiaCzechySłoweniaBułgariaIslandiaBelgia i Filipiny.

GrecjiRumunii i Hiszpanii za pechowy jest uznawany wtorek trzynastego, zaś we Włoszech piątek siedemnastego.

Strach przed piątkiem trzynastego jest nazywany paraskewidekatriafobią. Słowo to powstało z greckiego słowa paraskevi(piątek), dekatreis co oznacza trzynasty, zaś fobia to po grecku strach.

Istnieje nieuzasadniony pogląd, że feralność tej daty bierze początek od faktu, że w ten dzień (13 października 1307) aresztowano Templariuszy, kłamliwie oskarżonych przez króla Francji Filipa IV m.in. o herezję, sodomię i bałwochwalstwo (w rzeczywistości był on u nich ogromnie zadłużony i chciał się pozbyć wierzycieli). Według tej hipotezy Ostatni Wielki Mistrz Zakonu, Jacques de Molay, tuż przed spłonięciem na stosie przeklął Filipa IV i papieża Klemensa V, a rok później obaj nie żyli. Przekonanie o pechowości tej daty pojawiło się dopiero na początku XX w.[1]

Data pt. 13. może w ciągu jednego roku przypaść co najmniej 1 raz i maksymalnie 3 razy[2].

Zrodło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Pi%C4%85tek_trzynastego_%28przes%C4%85d%29

Opublikowano

Wstałem, byłem o dziwo PIERWSZY RAZ wyspany, ale potem zaczął się koszmar!

Nie miałem kompletnie siły. Z wf zamiast 6 dostałem 5 (skandal, nie przebiłem piłki od siatki bo za słabo uderzyłem x2). Pisałem prace z polskiego, ale tematy były z dup# wzięte i na 2 bd. 

Brat zajumał mi komputer.

Z życia wzięte, wszystko tak szybko się działo, że napiłem się wody oraz się zakrztusiłem. Pierdo$e wszystko i idę spać. 

Jakby nie było jutra, jakby nie istniał czas, chwila to dziś sekunda, ale zegar dawno już zgasł...

Trzyma przy sobie nas tylko wspomnienie tego, jak było tu nam na początku

4875_blue.png [*] 30.09.2016r. [*] 9368_gold.png

Opublikowano

Teraz też chciałem założyć ale już jest.

U mnie dupa !!!!!!!!W grze robiłem coś kilka dni i duże doświadczenie w miarę w tym mam a nie wiem jak to zrobiłem i kilka dni pracy poszło w d.... Dzisiaj też w pracy miałem jedno niepowiedzenie.Dokładnie to teraz robię przy mechanice i jeden element odkręcaliśmy i śruba była bardzo schowana ,że nie dało się jej zobaczyć było trzeba wykręcać element ,żeby się tam dostać nikt o tym nie pamiętał i myśleli ,że to  zapiekło się na pałę rwali i śrubę urwali i została w środki :O jutro trzeba kminić jak pozbyć się tego.No po prostu dali się zrobić jak dzieci.xD

Ja to wierze w te "przesądy" ponieważ mi zawsze , no może nie zawsze ale bardzo często się coś dzieje.Myślę z domu nie wychodzić ,ale to i w domu zabić się też można xD.

1373701876-U969346.jpg

Opublikowano

"A na domiar złego, premiera w piątek 13-tego
Sekstyn, Marsa z Saturnem
Nabyć trumnę może urnę?"

:D

Dzień jak co dzień dla mnie był udany bo napisałem kartkówę z matmy na 5 :D

6jnc40.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...