Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Pukawka - jutro serwer kupuje i czy sie opłaca

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na start pozdrawiamy Panów z Pukawki i ich nieuczciwe praktyki handlowe.

Innym użytkownikom proponujemy przejrzeć historię konta @mine_master - ewidentnie widać, że to konto propagandowe powyższej firmy.

mine_master, w 13 Lut 2015 - 22:44, powiedział:

Różnica jest taka:
- csrv od razu nakłada limity i ew. je powiększa
- Pukawka nie nakłada limitów od razu, ale zastrzega sobie do tego prawo.
Dwa różne podejścia, ale efekt jest ten sam.

Rożnica jest taka, że Pukawka nie ma pojęcia o tym co robi, albo kłamie.
Odpalcie sobie serwer testowy, wgrajcie plugin Essentials i wpiszcie polecenie /gc -> limit pamięci jest ustawiony na ~25GB.
To, że nie jest przekazywany parametr bezpośrednio w poleceniu java nie oznacza, że nie ma limitów.

Efekt nie jest ten sam - u nas źle skonfigurowany serwer laguje bez wpływu na inne, na Pukawce jest po prostu wyłączany.

mine_master, w 13 Lut 2015 - 22:44, powiedział:

Dwa procesory Intel Xeon 2670v2, 256 GB pamięci ram

Większa maszyna = więcej serwerów działających równocześnie na maszynie.
Policzcie sobie czy faktycznie dostajecie więcej procesora na każdy serwer, czy to tylko rozdawanie pustego RAMu, którego nikt i tak nie użyje?

Oficjalny profil Craftserve.pl

Nie załatwiamy spraw na PW - piszcie do supportu za pomocą formularza na naszej stronie.

Wszystkie nasze serwery można testować przez 24h za darmo, bez żadnych zobowiązań i kombinacji - wystarczy utworzyć serwer.

Opublikowano

Innym użytkownikom proponujemy przejrzeć historię konta @mine_master - ewidentnie widać, że to konto propagandowe powyższej firmy.

Rożnica jest taka, że Pukawka nie ma pojęcia o tym co robi, albo kłamie.

Odpalcie sobie serwer testowy, wgrajcie plugin Essentials i wpiszcie polecenie /gc -> limit pamięci jest ustawiony na ~25GB.

To, że nie jest przekazywany parametr bezpośrednio w poleceniu java nie oznacza, że nie ma limitów.

Efekt nie jest ten sam - u nas źle skonfigurowany serwer laguje bez wpływu na inne, na Pukawce jest po prostu wyłączany.

Policzcie sobie czy faktycznie dostajecie więcej procesora na każdy serwer, czy to tylko rozdawanie pustego RAMu, którego nikt i tak nie użyje?

Powiem tak przejrzałem i racja często się wypowiada o hostingach a szczególnie o pukawka.pl

ale też w nie których odpowiedziach padały takie zdania. 

"Oba hostingi są dobre"

"Temat jest bez sensu.

Gołym okiem widać, że oba hostingi są na poziomie.

Craftserve robi świetny soft webowy, Pukawka daje lepszy support

Dwa dobre hostingi które różnią się podejściem do hostingu serwerów Minecraft.

Przecież dla klientów to dobrze, że mają wybór.

Nie ma co hejtować na żaden hosting.

Proponuję tutaj zakończyć ten temat."

Więc radze czytać uważnie!

Craftserve nie jest taki wspaniały 6h czekałem na pomoc, wywaliło mi 2 razy serwer na którym budowałem mapkę (miałem tylko dwa pluginy essentials, authme) 

a  z jakiej przyczyny wywaliło to nie mam pojęcia. Serwer wieczorem chodził rano wchodzę offline.

Moim pukawka.pl jets dobra craftserve także i wiele innych hostingów, ale najlepiej wykupić VPS

Ps. @Craftserve

- Też beznadziejny ItemShop (reklama craftserve 1/3 itemshopu)

Pukawka.pl

- Nie podoba mi się kolorystyka konsolki

14iq0zn.jpg

Opublikowano

@xCherryPL
Zastanów się jaki ktoś ma cel w pisaniu "Oba hostingi są dobre", "Proponuję tutaj zakończyć ten temat." - ewidentnie jest przeciwny porównywaniu ofert i hostingów.
Pytanie dlaczego? Jaki ma w tym interes? Czy normalni użytkownicy piszą takie rzeczy czy dyskutują?

Edit: Przyjrzymy się kwestii loga w itemshopach. U nas wygląda normalnie - może masz jakaś małą rozdzielczość?

Nie załatwiamy spraw na PW - piszcie do supportu za pomocą formularza na naszej stronie.

Wszystkie nasze serwery można testować przez 24h za darmo, bez żadnych zobowiązań i kombinacji - wystarczy utworzyć serwer.

Opublikowano

Craftserve to mega słaby hosting. Jedynie co to wyróżniają się niesamowitym itemshopem i panelem ,bo serwery są słabe jak dirt. 
Podczas zmieniania 5.000 bloków z dirta na grassa spadły tps'y z 20 do 10 z hakiem. A miałem zainstalowane tylko 6 pluginów. Essentials , World Edit , World Guard , VoxelSniper.

Pukawka to dobry hosting. Polecam z niego wziąć serwer.

Opublikowano

­Nie polecam Ci tego hostingu ze względu na słabe maszyny, mimo iż są w Polsce.

Lepiej zakup na enderchest.pl, lub craftserve.pl. ;)

Nie słuchaj go, jak zajdziesz komuś za skórę a ten ktoś będzie miał stressera choćby za 5$ to masz gwarantowane offline serwerów po 5 godzin dziennie.

Sieć serwerów Minecraft IP: nstorm.maxc.pl

Opublikowano

Craftserve czy możesz nas oświecić kto wypowiada się używając tego konta?

Nie wierzę, że to Karol i pokuszę się zwrócenie mu uwagi na to.

Całe lata Craftserve nie wdawało się w głupie dyskusje na forach, a tym bardziej o charakterze "kto ma dłuższego".

Takie podejście budowało wizerunek poważnej firmy, który teraz jest rujnowany. Szkoda. Przykro się na to patrzy.

Nie ma czegoś takiego jak "nieuczciwe praktyki handlowe".

Istnieje natomiast: Czyn nieuczciwej konkurencji

Dz.U.2003.153.1503 t.j. - Ustawa z dnia 16 kwietnia 1993 r. o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji

Tego publiczne oskarżenie, to bardzo poważna sprawa.

Na pewno nie wypowiada się Karol :)

GC pokazuje ile pamięci jest aktualnie używane przez serwer, a nie jaki jest limit :)

http://screenshooter.net/100631422/iubeuho

Przy braku ustawionego limitu (java nie potrzebuje w praktyce żadnych limitów aby działać) o ilości aktualnie używanej w danym momencie pamięci decyduje sam serwer Minecraft.

Również bez wpływu na inne, bo przy założeniu odpowiedniego zapasu mocy cpu źle skonfigurowany serwer nie ma wpływu na inne serwery. Dla klienta efekt jest ten sam. Jeżeli ma źle skonfigurowany serwer to ten serwer jest dla niego bezużyteczny.

Sądzisz, że nie policzyli tego?

Nie wiem czy zauważyłeś, ale Pukawka przesiadła się z  procesorów Xeon E5 1650 około roku temu na maszyny z dwoma procesorami z serii Xeon E5 26xx

Rzecz w tym, że im większa moc cpu na serwerze, tym więcej można zostawić na nagłe wzrosty obciążenia. Xeon 1650 może być tylko jeden i raczej nie zostawia zbyt wiele mocy jako zapas :)

Ps. Skoro ktoś nadgorliwie zbanował oficjalne konto Pukawki na tym forum z wiadomością, że była to reklama, a teraz Wy macie oficjalne niezbanowane konto, to może uda Wam się załatwić odbanowanie konta?

Maxcraft.pl to możliwość wgrania własnego silnika np forge, najniższe ceny, profesjonalna pomoc już do 10:00 rano!
Mamy 10 lat doświadczenia najniższe ceny, profesjonalny i intuicyjny panel.
Do tego: ochrona przed ddos , aż 31 dni w miesiącu (to 12 dni w roku za darmo) , itemshop w domenie itemshop.pl, najlepsze stawki sms, płatności Paysafecard, hosting www, Dynmapa, konsola serwera w czasie rzeczywistym,

Opublikowano

Na pewno nie wypowiada się Karol :)

GC pokazuje ile pamięci jest aktualnie używane przez serwer, a nie jaki jest limit  :)

http://screenshooter.net/100631422/iubeuho

Przy braku ustawionego limitu (java nie potrzebuje w praktyce żadnych limitów aby działać) o ilości aktualnie używanej w danym momencie pamięci decyduje sam serwer Minecraft.

Na pewno nie wypowiada się Michał, który przecież miałby wystarczająco odwagi cywilnej aby podpisać się własnym nazwiskiem :)

Niestety, nie ma Pan racji, bo JVM wymaga ustawienia limitu - jest to częścią designu Garbage Collectora.

Essentials wyświetla maksymalny rozmiar pamięci heap (sterta) jako "Maximum memory" - to jest maksymalna alokowalna przez grę pamięć heap.

Zazwyczaj jest trochę mniejsza niż to, co podajemy w parametrze -Xmx ponieważ JVM musi gdzieś trzymać skompilowany kod maszynowy (JIT), własne metadane itd.

W przypadku braku tego parametru JVM samodzielnie dobiera tą wartość.

https://stackoverflow.com/questions/2915276/what-is-the-default-maximum-heap-size-for-suns-jvm-from-java-se-6

Jeżeli ktoś chce sprawdzić jaka jest domyślna wartość parametru -Xmx na jego maszynie to można to zrobić tym poleceniem:

n1.craftserve.pl ~ # java -XX:+PrintFlagsFinal -version 2&>1 | grep MaxHeapSize
    uintx MaxHeapSize                              := 32126271488     {product}   

Jak widać dla n1.craftserve.pl jest to domyślnie 32GB.

Możecie też napisać prosty plugin który wyświetla wartość na podstawie klasy Runtime:

http://docs.oracle.com/javase/7/docs/api/java/lang/Runtime.html

Również bez wpływu na inne, bo przy założeniu odpowiedniego zapasu mocy cpu źle skonfigurowany serwer nie ma wpływu na inne serwery. Dla klienta efekt jest ten sam. Jeżeli ma źle skonfigurowany serwer to ten serwer jest dla niego bezużyteczny.

Maskowanie technicznych niedociągnięć durnymi argumentami.

Samolot nie spadnie jeżeli żaden z pasażerów nie wniesie zbyt ciężkich walizek. Lepiej ufać pasażerom czy po prostu je zważyć? Jak by postąpiła rozsądna firma?

Lepszy jest samochód, który jedzie 30km/h niż taki, który w ogóle nie jedzie. Podobnie z lagującymi serwerami - to nie kanterstrajk.

Sądzisz, że nie policzyli tego?

Nie wiem czy zauważyłeś, ale Pukawka przesiadła się z  procesorów Xeon E5 1650 około roku temu na maszyny z dwoma procesorami z serii Xeon E5 26xx

Rzecz w tym, że im większa moc cpu na serwerze, tym więcej można zostawić na nagłe wzrosty obciążenia. Xeon 1650 może być tylko jeden i raczej nie zostawia zbyt wiele mocy jako zapas  :)

Trudno ufać wiedzy technicznej osób zarządzających Pukawką, po tym jak piszą na stronie, że serwery nie mają limitu pamięci, mimo, że mają.

Ps. Skoro ktoś nadgorliwie zbanował oficjalne konto Pukawki na tym forum z wiadomością, że była to reklama, a teraz Wy macie oficjalne niezbanowane konto, to może uda Wam się załatwić odbanowanie konta?

Może faktycznie używali tego konta do spamu i reklam zamiast merytorycznej dyskusji? Fiberhost też ma konto i nie jest zbanowane.

Odbanowywanie kont konkurencji z pewnością nie jest naszym zadaniem, nie wiem skąd takie pomysły.

Pozdrawiam,

Karol Piłat

Opublikowano

Panie Karolu

Trudno rozmawiać z oficjalnego zbanowanego konta, które zostało zbanowane, przez osobę która przynajmniej wtedy była zdecydowanie przychylna Craftserve.
Zostało ono zbanowane po pierwszym poście który nie był spamem, ale prostował nieprawdziwe informacje.
W przenośni można powiedzieć, że sami "stworzyliście" to konto :)
Kolejne próby rejestracji oficjalnego konta niestety się nie powiodły, nie wiem czy to jest błąd na forum, czy też jakieś zabezpieczenie...

Byłem absolutnie przekonany, że osoby tworzące tak dojrzałe oprogramowanie, są równie dojrzałe przynajmniej w zakresie biznesowym.
Przyznam, że bardzo się rozczarowałem.
Otrzymaliście zaproszenie do grupy na FB, gdzie hostingi współpracują i w zasadzie tylko Was brakuje.
Pól do współpracy jest wiele: informacje o 0 day, kwestie prawne i finansowe (ostatnio temat potocznie zwany MOSS) itp...

Widzę, że całość zmierza do wykazania, iż nie posiadamy kompetencji do hostingu serwerów Minecraft i powinniśmy się zająć tylko tym "a pfe kanter starjkiem" :)

Panie Karolu

Pukawka to marka zespołu doświadczonych ludzi z Open Makers.
Linuksem zajmujemy się od 1997 roku, javę wykorzystujemy w Pukawka.pl dokładnie od samego początku czyli do 2006 roku (Minecraft powstał w 2009 roku).

Zespół ludzi oznacza, że każdy ma pewną specjalizację. Ja nie jestem specjalistą od javy i ma Pan rację, faktycznie nie zwróciłem uwagi na maksymalną wartość pamięci heap.
Osobiście nie zajmuje się też wsparciem dla serwerów Minecraft. Mamy w zespole techników, którzy jak widać z wielu wypowiedzi klientów, są bardzo skuteczni :)

W takiej  sytuacji mamy limit:

java -XX:+PrintFlagsFinal -version | grep  MaxHeapSize
    uintx MaxHeapSize                              := 32038191104     {product} 

Czyli 32GB na proces.

Natomiast nadal twierdzę, że java nie potrzebuje ustawionego limitu przez Xmx aby serwer Minecraft działał poprawnie.

Sami twierdzicie przecież, że 24 GB są maksymalną wystarczającą wartością, to co dopiero 32GB?

Nie było i nie ma takiej potrzeby, dla tego oferta bez limitu na pamięć ram jest ofertą dorozumianą jako brak limitu ustawionego przez Xmx

Wy natomiast napisaliście, że w praktyce limit jest wymagany i dla tego właśnie ustawiacie go na 8 GB z możliwością powiększenia do 24 GB
Zdecydowanie bardziej wiarygodnie brzmiałoby, że limit jest po to aby nie dochodziło do nadużyć, co jest w pełni zrozumiałe.

Maskowanie technicznych niedociągnięć durnymi argumentami.

Skromność nie jest Pańską mocną stroną.
Niech Pan przyjmie do wiadomości, że kiedy odkrywał Pan system Linux, my robiliśmy profesjonalne wdrożenia o których pisała między innymi Gazeta Wyborcza.

Brak limitów na: cpu, ram, hdd i sloty jest w pełni świadomą decyzją.
Mamy zdroworozsądkowe obawy jak to będzie działać, ale mamy też solidną podstawę doświadczeń, która sugeruje, że będzie to działać dobrze, zwłaszcza, że działa to na innych hostingach od kilku lat w sposób poprawny.

Różnimy się w podejściu do tematu i cóż z tego?
Nie widzę powodu, aby na siłę udowadniać sobie, które podejście jest lepsze.
To zweryfikuje rynek, albo klienci będą zadowoleni, albo nie.

Nie zamierzam nikogo przekonywać, wystarczy przetestować serwer.

Dla tego uważam, że dyskusje rodem z piaskownicy typu "ja jestem lepszy do was", są nie dość, że nie poważne, to jeszcze pozbawione sensu.

Maxcraft.pl to możliwość wgrania własnego silnika np forge, najniższe ceny, profesjonalna pomoc już do 10:00 rano!
Do tego: ochrona przed ddos , aż 31 dni w miesiącu (to 12 dni w roku za darmo) , itemshop w domenie itemshop.pl, najlepsze stawki sms, płatności Paysafecard, hosting www, Dynmapa, konsola serwera w czasie rzeczywistym,

Opublikowano

@mine_master

Panie Michale, nadal mnie Pan nie przeprosił za nocne telefony i bezpodstawne straszenie prokuraturą w listopadzie.

Przyznam, że bardzo się rozczarowałem.

Naprawdę jest Pan zdziwiony takim podejściem do Pana i Pańskiej firmy z mojej strony?

Opublikowano

Jeżeli odbierze Pan telefon to z przyjemnością to zrobię :)

Opublikowano

No i polać mu!
A tak poza tym to: http://youtu.be/_s4XutFKCA8?t=11s

Opublikowano

Chcesz mieć niską jakość, dostawać wielogodzinne ataki DDoS/DoS - wybieraj craftserve.pl

SSYN

jeu5z5.jpg

Chcesz dobrą wydajność, szybki i kompetentny support - wybieraj pukawka.pl

Sieć serwerów Minecraft IP: nstorm.maxc.pl

Opublikowano

Jak dla mnie to pukawka jest bezkonkurencyjna jeśli chodzi o hostowanie serwerów do minecrafta. 

Mają dobre maszyny a cena jest proporcjonalna do jakości oferowanej usługi.

2utq9g5.png b6u4qg.png
Opublikowano

Według mnie wszystkie wymienione tutaj hostingi są na dobrym poziomie i niczym się nie różnią miałem serwer na pukawka.pl lagów dużych nie było a jak były to z mojej winy (błędna konfiguracja pluginów) w tej chwili posiadam serwer Minecraft na http://craftserve.plz tego hostingu również jestem zadowolony. na hostingu Enderchest.pl też posiadałem serwer ale to na zasadzie pomocy i też nie było dużych problemów a na wszystkich hostingach jakie miałem to nie miałem problemu ze stroną jak i również wyłączeniem serwerów (jeżeli nie działały to ja to rozumiałem ponieważ wolałem żeby nie było lagów na serwerze podczas ataków DDOS na hostingi) wszystkie serwery miałem po 3-4 miesiące na tych hostingach. A ceny nie są duże !.

95 punktów karnych mam i zakaz pisania chu**** wie go na ile.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...