Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy opłaca się grać w Aion Online?

Mroczeks

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam ..

szukam jakieś ciekawej gry i nie wiem czy nie skusić się na aiona..

czy opłaca się zagrać na tej oto grze?

czy gra na tej grze wiele osób?

czy często są aktualizacje?

czy gra nie jest monotonna?

ile jest max lvl?

Opublikowano

Opłaca, nie opłaca - zależy i ciężko powiedzieć. Jeśli lubisz gry MMORPG to na pewno nie zaszkodzi spróbować.

Czy gra dużo osób? Powiedzmy, że łącznie na wszystkich 16 serwerach wersji EU jest średnio zalogowanych prawie zawsze (w trakcie dnia) ~20.000 graczy. Na PL serwerze - Barusie - codzień jest na chwilę obecną ponad 2000 z czego większość na max lvl ponieważ na 1-55 się expi, na serwerze Rookie (serwer do którego możesz wejść z dowolnego w AIONie EU w celu wspólnej gry z ludźmi, z swojej frakcji - możesz spotkać aktualnie niemców, włochów, francuzów, arabów i razem robić questy).

Aktualizacje - duże patche posuwające fabułę do przodu są co około pół roku, czasem rzadziej. Jest to spowodowane tym, że GF tłumaczy wszystko na parę języków i dlatego np. wersja Amerykańska u innego wydawcy ma już prawie najnowszego patcha, a my będziemy mieli za około miesiąc. Aktualna koreańska wersja oczywiście jest jeszcze dalej ale z tym się nic nie poradzi, jest to koreańska gra i jak coś dodają to oczywiście gracze z Korei mają to najszybciej.

Czy jest monotonna? Wszystkie gry są w pewnym momencie monotonne. Jeśli szukasz gry żeby zabijać moby to jest masa łatwiejszych na rynku. Jeśli chcesz się bawić w PvP uczestniczac w Siegeach (walki o fortece), instancjach 1v1, 3v3, 6v6, 12v12, 24v24, a czasem pójść i po prostu pofarmić instancje to znajdziesz coś dla siebie. Najważniejsze byś grając znalazł grupę ludzi - legion - w którym będziesz się dobrze czuł i będziesz rozwijał swoją postać. Dzięki temu to, że będziesz codziennie robił praktycznie to samo (instancje PvE, PvP na mapach lub w instancjach) nie będzie tak nudne i monotonne jakbyś to robił grając samemu.

Max lvl wynosi 65 i wbija się go moim zdaniem dość szybko bowiem z każdym patchem gra jest coraz łatwiejsza. Sądzę, że zaawansowany gracz jest w stanie wbić to w tydzień jeśli nie szybciej (bez inwestowania w Item Shop bo wtedy to i w 2 dni można wbić). Nowemu powiedzmy zajmie to 2-4 tygodnie i już biega na max lvl.

Opublikowano

Trochę cię może denerwować pobyt w Katalam. Przy każdym garnizonie czają się oficerowie, żeby zabić jakiegoś świeżaka. Mnie to najbardziej denerwowało i nigdy nie zrozumiem po co to robili -.-

Opublikowano

oplaca sie grac ale musisz na nia poswiecac conajmniej 2-3 h dziennie bo inaczej to sie nawet nie oplaca wbijac na server np jak juz wbijesz ten max lvl i zechcesz miec najlepsze itemy w grze to bedziesz musial zaczac chodzic na oblezenia ktore sa dosyc pozno w katalam 20;10-21;10 potem kamar i oblezenie w abbysie o 22;10-23;10 czasami bywaja denerwujace i nudne gdy przeciwna rasa poprostu sie nie zjawia i nie dochodzi do walki a ty zostajesz bez punktow. Zaczynajac gre najlepiej wybierz server na ktorym gra duzo ludzi aktualnie takim serverem jest Barus do tego to polski server wiec bedzie ci latwiej grac i dobrze wybierz klase postaci bo np w moim wypadku to bylo tak ze zaczalem wszystkimi postaciami i sam nie wiem na ktorej grac 

Opublikowano

Trochę cię może denerwować pobyt w Katalam. Przy każdym garnizonie czają się oficerowie, żeby zabić jakiegoś świeżaka. Mnie to najbardziej denerwowało i nigdy nie zrozumiem po co to robili -.-

Oficerowie specjalnie żołnierzy ranga x nie zabijają, bo gówno za ciebie dostaną (30-40 ap xD ), chyba, że spotkasz dzieciaka to inna sprawa. Oni zabijają innych, żeby czuć się lepszym (nigdy nie uwalą nikogo ze swojej rangi). Ja nie raz miałam "przyjemność" po prostu minąć się czy nawet postać obok oficera (raz nawet obok marszałka xD). Ja go nie biłam, bo i tak bym go nie zabiła, a jemu się to po prostu nie opłacało :)

A co do gry... AION jest fajną i wciągającą grą, więc według mnie opłaca się grać. Ale to czy się opłaca według Ciebie, musisz sam stwierdzić :)

k1hvCVp.gif

Opublikowano

A jak z atmosferą w aionie?­

Powiem tam... Większość osób/legionów jest bardzo w porządku. Zawsze, gdy zapytałam o coś na lfg ktoś odpowiedział, zawsze gdy wołałam o pomoc w jakimś trudniejszym queście, znalazł się ktoś, kto przyszedł i pomógł.

Jedyny minus, to kłótnie na ogólnym czacie, zwykle po siege. Każdy każdego obwinia o stratę twierdzy i się kłócą. Ale na to po prostu nie ma co patrzeć :)

Więc atmosfera jest jak najbardziej przyjemna, przede wszystkim jeśli znajdziesz jakiś fajny legion :P

k1hvCVp.gif

Opublikowano

A jak z atmosferą w aionie?­

Prawda jest taka, że zawsze w każdej grze trafisz na normalnych ludzi z którymi możesz normalnie pograć i na debili, których po prostu się ignoruje. Jak dołączysz do legionu w którym jest fajna atmosfera to spędzisz czas w grze bardzo przyjemnie. Jak trafisz i postanowisz zostać w legionie gdzie drama dramę dramą pogania i co chwilę ktoś się obraża, i wychodzi, a za chwilę wraca jak gdyby nigdy nic to prędzej się zniechęcisz niż znajdziesz odrobinę przyjemności z gry, z takimi ludźmi.

Swoją drogą polecam serwer Thor Elyos i grę z Niemcami. Niesamowicie mili ludzie jeśli któryś rozumie angielski.

Jedyny minus, to kłótnie na ogólnym czacie, zwykle po siege. Każdy każdego obwinia o stratę twierdzy i się kłócą. Ale na to po prostu nie ma co patrzeć  :)

Kłótnie przed/w trakcie/po siege są całkowicie normalne i są jakby częścią tej gry. To coś jest z mentalnością "Pro PvP graczy" że muszą się kłócić z wszystkimi bo "oni mają rację i to co oni piszą jest najważniejsze". Wystarczy zignorować i wyłączyć LFG. Chociaż nie ukrywam, że czasem śmiesznie jest popatrzeć co to ludzie nie są w stanie wymyślić. Zwłaszcza ruscy. No i czasem się trafiają jacyś pro PvP hipokryci mający pretensje do wszystkich tylko nie siebie, że przeciwna frakcja przejęła fortecę.  :D

Opublikowano

Pobieram, mam jednak pytanie - czy Aion nie reprezentuje pay2win? Ostatnio zainwestowałem w Infinite Pack do Ghost Recon Phantoms i jest pięknie. Tu jednak chcę pobawić się trochę inaczej. :)

Poomoglem? Daj plusa, Ciebie to nic nie kosztuje, a ja będę wiedział, że do czegoś się nadaję!

Opublikowano

Ostatnio miałem podobną przekminke.

Wybrałem jednak TERE. Moim zdaniem bardziej rozległy świat, do tego animacje wszystkiego i fajna szata graficzna.

Ja od siebie AIONa nie polecam, szybko się nudzi ;/

ARIONE-MINI.png

Opublikowano

Pobieram, mam jednak pytanie - czy Aion nie reprezentuje pay2win? Ostatnio zainwestowałem w Infinite Pack do Ghost Recon Phantoms i jest pięknie. Tu jednak chcę pobawić się trochę inaczej. :)

Nie powiedział bym. Patrząc na innego gry IS jest na średnim poziomie - możesz grać bez niego i na pewno dasz rade. Żeby być pro dzięki IS ktoś musiał by włożyć naprawdę naprawdę dużą kase więc jest raczej mało takich przypadków.

Wybrałem jednak TERE. Moim zdaniem bardziej rozległy świat, do tego animacje wszystkiego i fajna szata graficzna.

Grałem w Tere i właśnie ona mi się znudziała dlatego gram w AIona ;D

Przyznaje szata graficzna lepsza a może raczej bardziej z optymalizowana więc można uruchomić na wysokich detalach ale w porównaniu do AIona moim skromnym zdaniem Tera jest bardziej monotona i szybciej się nudzi :) ale każdy ma swoje zdanie i swój styl gry więc opinie są różne.

Opublikowano

Również pograłem w Tere i jak zobaczyłem jak wygląda mass pvp - zrezygnowałem. Trudno się expi, questów powyżej 40lvl wgl. nie ma i gra jakoś odpycha.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...