Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Alchemia, kamienie, kahruny itd.

Why

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zależy, do którego lvl zamierzasz wyexpić postać. Ogólnie polecam ten poradnik: http://www.mpcforum.pl/topic/1108013-system-mentora-oraz-plvl-w-aionie/

Ja nie jestem zwolenniczką plvlowania w Aionie, w ten sposób nowy gracz traci praktycznie całą przyjemność z odkrywania gry i zdobywania doświadczenia (i nie mówię tu o pktach potrzebnych do wbicia lvl).

Szczególnie, że jeśli go wyexpisz, to będzie do tyłu z eq, a Aion, to nie Metin, gdzie można swobodnie handlować i przerzucać eq między postaciami.

Jak zabrałem 15 lvl do Katalam, to dostawał po 4k expa z mobka, czyli o wiele mniej, zatem jaka jest najoptymalniejsza różnica poziomów między graczem a mobem?
  • Odpowiedzi 79
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Jak zabrałem 15 lvl do Katalam, to dostawał po 4k expa z mobka, czyli o wiele mniej, zatem jaka jest najoptymalniejsza różnica poziomów między graczem a mobem?

10lvl najlepiej powyżej Cap się zmniejsza. Na danym lvl masz cap Expa jaki możesz otrzymać więc nie licz na to że na katalami dostanie 2-3 lvl za mobka.

15lvl polecam Expić (z mentorem ) na mobkach pod wejściem do Fire Temple (na ziemi na mobkach nie elitarnych potem na wysepkach na elitach) Od 30 na FT właśnie z mentorem potem od 35 Alqumia / Theo lab i od 37 solo Kromeda. To chyba najłatwiejszy sposób na dobicie ~40

Opublikowano

10lvl najlepiej powyżej Cap się zmniejsza. Na danym lvl masz cap Expa jaki możesz otrzymać więc nie licz na to że na katalami dostanie 2-3 lvl za mobka.

15lvl polecam Expić (z mentorem ) na mobkach pod wejściem do Fire Temple (na ziemi na mobkach nie elitarnych potem na wysepkach na elitach) Od 30 na FT właśnie z mentorem potem od 35 Alqumia / Theo lab i od 37 solo Kromeda. To chyba najłatwiejszy sposób na dobicie ~40

Wiem jak to wygląda u Asmo, u Elyosów pewnie będzie bardzo podobnie. Ja każdą postać/każdą osobę, którą plvlowałem zawsze zabierałem (jak to wprowadzili) do Gelkmaros na Mookie (tuż przed fortecę; u Ely to będzie gdzieś przed Inggison) z paru prostych przyczyn:

1. safe MPCforum (nikt nam nie mógł przeszkodzić);
  2. nikt tam nie biegał więc wszystkie mobki stały;
  3. moby mają bardzo krótki resp time więc po skończeniu "kółka" już miałem kolejne przed sobą;
  4. są to najłatwiejsze moby w Gelku więc ginęły dosłownie na 2-3 hity;
  5. drop! osoba plvlowana co chwilę dostawała jakieś śmieci: białe bronie, jakieś fine elemental stone (przydatne w alchemii na 499p) i inne - po sprzedaży gdy już się zapełnił plecak czasem po parę kk wychodziło;

Ten sposób ma oczywiście również minusy. Do AIONa przyszedłem z gry gdzie spędziłem miesiąc życia na jednym spocie biegając w kółko między wielkimi żmijami, a wszystko to bym mógł wbić max lvl (był to najlepszy spot). Na myśl, że znowu muszę biegać w kółko i bić moby na jednej trasie mi się słabo robiło ale sposób ten jest zaskakująco efektywny i trochę kk wpada przy okazji. Wystarczy znaleźć moby, które padną na 2-3 hity i biec. 10-30 lvl to kwestia paru godzin, a moim zdaniem będzie szybciej niż biegając po normalnych spotach (tu 5 lvli, tam 2 lvle, gdzieś 4 lvle...) gdzie golda nie dostaniemy prawie wcale. Można tak dobić do ~40lvl, a później starać się robić instancje na mentorze (zdecydowanie lepszy sposób niż takie plvlowanie - pomijając, że wciąż na questach powinniśmy dużo szybciej wbić te levele). Na 37 można zrobić Kromede Trial, na 40 SRa, przelecieć na kampaniach do 46 i wtedy już idzie z górki bo Adma i Theo Lab do 50.

Arcymistrz
Opublikowano

Jak to jest ze streamerami? Są jacyś którzy streamują regularnie, ciekawie prowadzą i pokazują coś więcej? Obojętny język. (twitch,azubu, hitbox, inne).

Opublikowano

Jak to jest ze streamerami? Są jacyś, którzy streamują regularnie, ciekawie prowadzą i pokazują coś więcej? Obojętny język. (twitch,azubu, hitbox, inne).

Z tych sensownych mogę polecić tylko Kegiego z Elyos Nexusa. Poza nim nie kojarzę sensownych ludzi streamujących AIONa ale to głównie dlatego, że po prostu się tym aż tak nie interesuję.

http://www.twitch.tv/xkegi

Arcymistrz
Opublikowano

Jak to jest z tworzeniem ceranitowych medali? Czytałem, że potrzeba minimum 517p alchemii, żeby coś z tego było. 

Jak patrzyłem na przepisy, to potrzeba idium crystal z cookingu i fragmented ceranium albo medale z mithrilu. 

1. Opłaca się crafcić?

2. Jeśli tak, to którą metodą?3.

3. Dalej opłaca się zarabiać na DP? Czy jest tam drop na 65?

4. Ograniczenie kupna ekstraktorów jest dla wszystkich npc, czy tylko dla jednego? 

Opublikowano

Jak to jest z tworzeniem ceranitowych medali? Czytałem, że potrzeba minimum 517p alchemii, żeby coś z tego było. 

Jak patrzyłem na przepisy, to potrzeba idium crystal z cookingu i fragmented ceranium albo medale z mithrilu. 

1. Opłaca się crafcić?

2. Jeśli tak, to którą metodą?3.

1&2. Cera medal można crafcić tylko z Armoursmithingu, Tailoringu i Handicraftu. Jak zdążyłeś już zauważyć pierwsze dwa wymagają Shattered Ceranium (dostajemy ograniczoną ilość z questów oraz wpada przy nieudanej wymianie Mithril Medali na Cera Medale), a Handicraft 4 Mithril Medali. Crafcenie ma bardzo dużą szansę na niepowodzenie dlatego należy wbić możliwie jak najwyższy poziom swojego craftu (520+ już jest w porządku) by nic nie failować. Czy opłaca się crafcić? Moim zdaniem tak pod warunkiem, że można zorganizować wszystkie składniki bez korzystania z Brokera czyli gdy mamy jakąś postać z rozwiniętym Cookingiem do robienia Idium Crystali. Shattered Ceranium można co prawda próbować wymienić na medale w Garnizonach ale prawda jest taka, że craft daje 100% szans (jeśli nie spali, a zwykle nie pali gdy mamy 520+p), a wymiana jest zależna od szczęścia. Idium Crystale z Cookingu jest ciężko zrobić jeśli się nie ma Gatheringu bowiem Clamfosile są od 499p (w obecnym patchu wciąż nie można awansować na 500p). Można na tym zarobić, że organizujemy materiały i je crafcimy - co więcej bardzo fajnie podbija Alchemię (jeśli takową mamy na 500+).

Moim zdaniem najlepiej mają gracze z Handicraftem (jedyna dobra rzecz dla nich jeśli nie są tak bogaci by się bawić w craft biżuterii) bowiem wymaga się od nich 4 Mithril Medali. Osobiście gdybym miał na Templarze Handicrafta to wycrafciłbym z 200-300 Cera Medali bo tyle mi się Mithrili nazbierało tak po prostu zaglądając czasem na jakieś mniej ważne siege. Nie mogę jednak sobie zmienić crafta bo mam masę kosztownych recek z Weaponsmithingu, które nie chciałbym stracić.

3. Dalej opłaca się zarabiać na DP? Czy jest tam drop na 65?

DP jest jedną z ostatnich grupowych instancji objętych systemem dropu dla postaci z lvl 10+. Jak może zauważyłeś gdy biega się po Admie czy Theo Labie to wpadają itemy chociaż mamy ponad 10 poziomów różnicy. Jest tak ponieważ Koreańczycy to wprowadzili do AIONa zachęcając przy okazji graczy do odwiedzania niskolevelowych instancji po Souveniry itp. Obejmuje to wszystkie grupowe instancje do 50lvl. W przedziale 50-55 nie ma dropu z żadnych mobów jakie spotykamy, tj. w Instancjach jakie są w Gelkmaros/Ingisson/Silentera Canyon nie będziemy mieli normalnego dropu na 65lvl lub będzie on bardzo, bardzo niski (chyba, że to nagle niedawno zmienili ale szczerze wątpię). Dlatego też na DP będziesz miał drop z wszystkich mobów/bossów. A czy warto? Znajomi czasem solują sobie DP klasami magicznymi gdy jest event na większy drop i więcej Kinahów. Niestety mogą to robić tylko klasy magiczne bowiem moby rzucają tam bindy (debuff uniemożliwiający używanie skilli przez klasy fizyczne). A czy jest warto bez eventu to musisz sam zobaczyć i ocenić czy ilość dropiących itemów Cię zadowala.

4. Ograniczenie kupna ekstraktorów jest dla wszystkich npc, czy tylko dla jednego? 

Zakładam, że masz na myśli Aether Extractory - w patchu 4.0 dodali opcję kupowania ich bez ograniczeń od NPCów w North i South Katalamie. Z tego co pamiętam na pewno byli takowi w fortecach. Bardzo możliwe, że są również w garnizonach i głównych bazach frakcji, w Katalamie. Nie jestem Ci w stanie podać konkretnych lokacji ponieważ ostatni raz je kupowałem hurtem na bota z pół roku temu ale na pewno znajdziesz szukając po NPCach w Katalamie.

/Edit: Na pewno można je kupić w Phon (Asmo) i Pepe (Elyos) Garrisonie w South Katalamie.

Arcymistrz
Opublikowano

Jak mam już wbity aethertapping na 450p+ to lepiej sprzedawać eter, czy zorientować się w przemianach i sprzedawać drożej?

Opublikowano

Jak mam już wbity aethertapping na 450p+, to lepiej sprzedawać eter, czy zorientować się w przemianach i sprzedawać te droższe?

Postaraj się wbić 499 żebyś mógł szybciej zbierać i rzadziej failować. U Asmo można to zrobić niedaleko fortec w Gelku, u Elyosów pewnie będzie gdzieś podobnie, tj. koło fortec w Inggison.

Co do sprzedawania czy morphowania i sprzedawania gotowych itemów to zależy od cen na serwerze. Przejrzyj brokera, porównaj ceny i zobacz co ludzie kupują. Możesz też pospamować na LFG, że sprzedajesz M.Aether w dużych ilościach i się z kimś dogadać, że będziesz dostarczał Aether w zamian za Kinahy. Ale zawsze patrz na ceny brokerowe.

Zawsze też możesz wykorzystać go do swojego craftu. Masz jakiś rozwinięty?

Arcymistrz
Opublikowano

Alchemia 270p (zacząłem wczoraj wbijać) i mam zamiar zacząć też cooking. 

Wiem, że słabo, ale do końca tygodnia chcę w obu wbić po min. 400. 

Opublikowano

Alchemia 270p (zacząłem wczoraj wbijać) i mam zamiar zacząć też cooking. 

Wiem, że słabo, ale do końca tygodnia chcę w obu wbić po min. 400. 

Zastanawiaj się już teraz zanim wbiłeś 400p, który craft chcesz zrobić na Mastera, a który na Experta. Moim zdaniem tak jak wcześniej pisałem dobrze jest mieć Cooking na Masterze (z względu na unikatowe recki; czyli robisz go jako pierwszego na 400p) i Alchemię na Expercie (bowiem wciąż nawet w 4.8 materiały to nowych potek się zbiera w Gatheringu, a nie można ich morphować).

Arcymistrz
Opublikowano

Jest możliwość określenia ilości eteru/przedmiotu, który ma się otworzyć, czy trzeba cały czas PPM klikać?

Opublikowano

To skoro jesteśmy przy temacie cookingu, to czy są jakieś recki na cukierki zmiany w pandę lub innego stworka? 

Nie ma możliwości wycrafcenia cukierków zamiany w pandy i inne dodające statystyki. Są tylko z eventów. Można wycrafcić tylko przemiany w mało ważne stworzonka bez specjalnych bonusów.

Jest możliwość określenia ilości eteru/przedmiotu, który ma się otworzyć, czy trzeba cały czas PPM klikać?

Nie ma możliwości bez programów trzecich. Są boty, które umożliwiają poza domyślnymi rzeczami jeszcze otwieranie Aetheru. Zawsze też możesz użyć zwyczajnego clickera i rozdzielić itemy w plecaku tak by klikało na pole z powiedzmy 100 Brilliant Magical Aetheru, potem przesuwasz i powtarzasz z Pure Magical Aetherem jeśli potrzebujesz.

Opublikowano

Jaki set po tym za BM?

Za Ceranium Medale i AP. Teraz wraz z nowym patchem wyszły nowe sety do których potrzeba tylko ~2.5k medali i ~25kk AP. Więc tak.  xD

Arcymistrz
Opublikowano

Nie ma jakichś bardziej realnych do wyfarmienia, ale również dobrych, czy trzeba po prostu zbierać te? Jak tak to w jaki sposób zdobyć taką ilość. 

Opublikowano

Nie ma jakichś bardziej realnych do wyfarmienia, ale również dobrych, czy trzeba po prostu zbierać te? Jak tak to w jaki sposób zdobyć taką ilość. 

Ogółem są jeszcze itemy dropiące w instancjach lub z World Bossów w Inwazji ale AP+Cera Medals wciąż są najlepsze. Zawsze też możecie kupić tańsze itemy (nie za te 2.5k medali) i je upgradeować ale przed tym trzeba się upewnić co jest potrzebne.

Arcymistrz
Opublikowano

Ogółem są jeszcze itemy dropiące w instancjach lub z World Bossów w Inwazji ale AP+Cera Medals wciąż są najlepsze. Zawsze też możecie kupić tańsze itemy (nie za te 2.5k medali) i je upgradeować ale przed tym trzeba się upewnić co jest potrzebne.

Jest jakiś szybszy sposób niż zabijanie potworków (np. w UG), dzienne w oku i dredgiony na zebranie takiej ilości AP? 

Czas nie jest ważny, chodzi o opłacalność

#edit

Gdzie można przyjrzeć się temu ekwipunkowi? 

Opublikowano

Skoro jesteśmy już przy setach na end game, to i ja o coś zapytam. Podobno sety dla soliderów rank 1 mają podobne staty do tych dla oficerów. Gdzie się je kupuje? ( widziałem jakiegoś shugo w ug, który miał jakieś, ale nie jestem pewny  czy to te) i czy mają w sobie bony typu ''slience, paralize rezistance'' ?

Opublikowano

Jest jakiś szybszy sposób niż zabijanie potworków (np. w UG), dzienne w oku i dredgiony na zebranie takiej ilości AP? 

Czas nie jest ważny, chodzi o opłacalność

#edit

Gdzie można przyjrzeć się temu ekwipunkowi?

Aktualnie... Nie bardzo. Sam aktualnie szukam sposobu na wyfarmienie takiej ilości AP ale nie ma jakiegoś specjalnego, super opłacalnego sposobu na farmienie AP. Kiedyś tj. w 3.0+ się robiło np. Esoterrace duo i wpadało po ~30k AP w 30min. Teraz możesz próbować robić Shattered Abyssal Splinter (instancja w Divine Fortress - Core w Abyssie) i np. mieć 60-70k AP na 3 osoby (jeśli Twoja frakcja ma fortecę). Poza tym ogółem wszystko co daje AP będzie opłacalne: Instancje PvP (DG, JMR, Kamar, SWBB), siege, PvP... Robić BMy i wymieniać na AP u Shugo w Underground Katalamie. Teoretycznie w Pangaei będzie można farmić olbrzymie ilości AP za moby - ale to trzeba będzie kontrolować min. jedną fortecę. Dobrze też jeśli jesteś w stanie chodzić na zwykły Steel Wall Bastion bowiem daje 42k AP za rank S. 

Jest to koreańska gra i te nowe sety zostały zrobione trochę na starych zasadach, z czasów co zakładało się "za pół roku je kupię". I się farmiło tyle czasu.

Nowy ekwipunek możesz zobaczyć w Kaisinel Academy - tam gdzie masz arenki tylko w dodanym niedawno nowym pomieszczeniu.

Skoro jesteśmy już przy setach na end game, to i ja o coś zapytam. Podobno sety dla soliderów rank 1 mają podobne staty do tych dla oficerów. Gdzie się je kupuje? ( widziałem jakiegoś shugo w ug, który miał jakieś, ale nie jestem pewny  czy to te) i czy mają w sobie bony typu ''slience, paralize rezistance'' ?

Prawdopodobnie masz na myśli lokację w Kaisinel Academy. Tam są te wszystkie sety. Chyba, że jest coś jeszcze innego w np. strefie dla Generałów. Nie mam tam dostępu więc nie jestem pewny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...