Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Alchemia, kamienie, kahruny itd.

Why

Rekomendowane odpowiedzi

Arcymistrz
Opublikowano

Cześć, mam kilka pytań.

1. Czy jest szybszy sposób na wbijanie alchemii, niż robienie tego zadaniami od Diany?
  2. Jak działa współdzielenie questów dla osób w grupie? (Przycisk podziel)
  3. Kamienie zaklinające można dostać tylko z worków?
  4. Jakie manastone dla barda?
  • Odpowiedzi 79
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Cześć, mam kilka pytań.

1. Czy jest szybszy sposób na wbijanie alchemii, niż robienie tego zadaniami od Diany?

1. Niestety nie. Można użyć bota: http://www.mpcforum.pl/topic/687600-aionautocraft-automatyczne-craftowanie/

I do tego amuletów od Nebris: http://aiondatabase.net/pl/item/169620110/?sl=1

2. Gdy klikniesz przycisk "podziel", osoby z grupy będą mogły otrzymać misję, którą się dzielisz. Tj.: osoba ta nie będzie musiała lecieć do NPC przyjąć misji. Ta opcja przydaje się podczas wypadów w dużym gronie, np. w sojuszu.

3. Sposobów jest sporo, ale najbardziej efektywne jest rozbijanie niepotrzebnych części zbroi na kamienie za pomocą narzędzia wydobywczego, można je kupić u każdego handlarza artykułami wielobranżowymi. Kamienie można też znaleźć w skrzyniach w Oku Tiamaranty (na 65lv), nawożąc Poti (takie niby kwiatki, które ustawia się w mieszkaniu), lecą też z bossów w niektórych instancjach, za misje, itd.

4. Z pewnością wzmocnienie mocy magicznej, ale na ten temat niech najlepiej jakiś bard się wypowie.

it's not who i am underneath

but what i do that defines me.

Opublikowano

Cześć, mam kilka pytań.

1.Hmmm,raczej nie potem i tak nie będziesz miał tych questów od niej i dopiero zobaczysz jak trudno się wbija :3

2.To jest tak że jak masz questa i jesteś w pt to jak współdzielasz tego questa to reszta tak samo go ma,bez podchodzenia do npc mają go w quest logu chyba,jak źle mówie niech ktoś mnie poprawi

3.Można je kupić na aukcji,w domku od 21 potem będziesz miał taki cuz to też dropi,ale normalnie to idzie się do general good merchant kupujesz taki młoteczek i za pomocą niego rozwalasz broń albo zbroje dzięki czemu dostajesz kamyki,ulepszanie takie poważne na +10 np tylko i wyłącznie kamykami o 20 lv większy niż item który chcesz ulepszyć np masz item na 20 lv to kamyk na 40 lub wyżej aby była jak największa szansa.

Na kamyki opłaca się jedynie niebieskie i wyżej itemki bo inne dają mało lv kamyki.

4.Hmm magic boost,magic accuracy,i chyba critical strike jak się nie myle,dokładnie ile trzeba to musisz przeczytać w ang guidach itp 

Arcymistrz
Opublikowano

1. Mam 101p, a potrzebuję 199p do stworzenia kamienia aktywującego artefakt. 

2. Problem jest taki, że mamy ten sam lvl, a na czacie i tak wyskakuje informacja o braku możliwość współdzielenia.

3. Kwiatki mam, o zbrojach nie wiedziałem. Dzięki.

4. Dzięki. 

Wychodzi na to, że muszę być jakoś blisko osoby? 

edit:

Jest możliwość, żeby każda osobą będąca w grupie i mająca ten sam quest mogła to zebrać? W kampanii jest to możliwe, ale z pobocznymi jest spory problem. 

Opublikowano

o to się nie martw co masz wziąć na questa to weźmiesz , nikt nie podbierze ci itemu ani go nie weźmie jak nie ma questu czynnego albo quest zakończony. najwyżej dłużej pobijesz moby 

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

2. Problem jest taki, że mamy ten sam lvl, a na czacie i tak wyskakuje informacja o braku możliwość współdzielenia.

Może próbowałeś przekazać questa, który wymaga zrobienia prequesta (wykonanie niektórych misji odblokowuje kolejne), a osoba, z którą się dzieliłeś, nie miała go wykonanego (tego prequesta).

Albo osoba miała już tę misję, którą chciałeś podzielić, wykonaną.

Opublikowano

1.Hmmm,raczej nie potem i tak nie będziesz miał tych questów od niej i dopiero zobaczysz jak trudno się wbija :3

Trudno? Alchemia jest prawie najłatwiejszym craftem do wbicia. Łatwiejszy jest tylko Cooking. Dlaczego? W wszystkich innych craftach wbijasz na questach do ~400, później przecrafcasz podstawowe itemy do ~440p, a następnie trzeba się męczyć z przecrafcaniem Balicowych itemów (po 460-470p to jest po prostu horror) co wychodzi w dziesiątkach milionów lub w crafcenie zwykłych itemów (jak zbroje, bronie) co jest jeszcze mniej opłacalne.

W Alchemii natomiast tak jak w Cookingu crafci się rzeczy do użytku jak potki, scrolle, jedzenie i picie. Wszystko to można później sprzedać z zyskiem, a przynajmniej bez dużej straty. Gold zainwestowany w recki czy samo rozwijanie crafta zwróci się gdy zaczniemy poważnie robić itemy przy ich wykorzystaniu.

Jedyna filozofia polega na tym by spędzić trochę czasu na wbijaniu Aethertappingu bowiem bez niego ja osobiście sobie nie wyobrażam poważnej gry i crafcenia czegokolwiek.

4.Hmm magic boost,magic accuracy,i chyba critical strike jak się nie myle,dokładnie ile trzeba to musisz przeczytać w ang guidach itp

Crit Strike? Skąd Ci się wziął dla magicznej klasy Crit Strike?

Na bardzie należy mieć 3k+ Magic Boosta (Wzmocnienie mocy czarów - żeby mocniej bić z skilli magicznych) i 2k+ Magic Accuracy (Mag. precyzja - żeby trafiać postaci magiczne lub noszące sety przeciwko postaciom magicznym). Podczas expienia można dopuścić jeszcze kamienie na zwiększenie HP jeśli nie możemy wsadzić Magic Boostów (bo powiedzmy się skończyły). Poza tymi manastoneami nic więcej Ciebie w normalnej grze nie interesuje.

Arcymistrz
Opublikowano

Jak robię zadania od Diany to lepiej brać tylko te, które są od największej wartości punktów czy każde/dwa ostatnie/(ileś tam)?

Opublikowano

Bierzesz tylko te pierwsze czyli na najwyższy poziom. Ew pierwszy 1-2 pkt np xx1-xx2 itp. możesz robić na poprzednim Queście bo ten z "najnowszy" może Ci sfailować kilka  razy i tracisz materiały ale przy cenach tego wszystkiego to moim zdaniem nie ma sensu i najlepiej klepać cały czas tylko zadanie na najwyższy poziom.

Arcymistrz
Opublikowano

Do questa potrzebuję manastone pm +50. 

Na database wyczytałem, że dropi to z potworków obok obserwatorium w Heiron. Jest lepsze miejsce do zdobycia tego? Co najlepiej zabijać? I jaka jest szansa, że wyleci, ponieważ ja mam 38, a potworki 33-34?

Wiem, że jest możliwość craftu. 

Opublikowano

Jest to Manastone na 40lvl co oznacza, że w okolicach ~31-41 lvla moba powinny mieć szansę na drop z każdego jakiego zabijesz.

Do jakiego questa potrzebujesz tego manastone? Do tego z wymianą jednych manastone na drugie?

Arcymistrz
Opublikowano

Jest to Manastone na 40lvl co oznacza, że w okolicach ~31-41 lvla moba powinny mieć szansę na drop z każdego jakiego zabijesz.

Do jakiego questa potrzebujesz tego manastone? Do tego z wymianą jednych manastone na drugie?

Fragment Wspomnienia 2

g9uMCm1.jpg

Szansa na loot jest taka sama u potworków 33-35 jak i 35-40?

Nvm, już spadł. xD

Opublikowano

Fragment Wspomnienia 2

g9uMCm1.jpg

Szansa na loot jest taka sama u potworków 33-35 jak i 35-40?

Nvm, już spadł. xD

Ah. Jest to pierwszy quest z kampanii, który widzę, że potrzebuje manastone i to tego typu.

Arcymistrz
Opublikowano

Potrzebuję zacząć farmić złote monety, jednak w spisie questów jest spory wybór i nie wiem, który jest najbardziej opłacalny. 

Wybrałem te:

http://aiondatabase.net/us/quest/1637/

http://aiondatabase.net/us/quest/1611/

http://aiondatabase.net/us/quest/1716/

http://aiondatabase.net/us/quest/1667/

Brać wszystkie questy? Są może lepsze na złote monety? Jak tak to które.

Opublikowano

Potrzebuję zacząć farmić złote monety, jednak w spisie questów jest spory wybór i nie wiem, który jest najbardziej opłacalny. 

Wybrałem te:

http://aiondatabase.net/us/quest/1637/

http://aiondatabase.net/us/quest/1611/

http://aiondatabase.net/us/quest/1716/

http://aiondatabase.net/us/quest/1667/

Brać wszystkie questy? Są może lepsze na złote monety? Jak tak to które.

Polecam byś korzystał z aiondatabase w wersji UK (zmieniasz w prawym górnym rogu) - różni się nazwami bo niestety FailForge musiał zrobić swoje.

W wyborze najlepszego questa nie jestem w stanie doradzić bo nigdy ich nie robiłem u Elyosów (nigdy nawet ich nie zbierałem na mainie, w sensie Gold Coinów).

Domyślam się jednak, że masz już 40+ i chcesz na coś zebrać, ale na co składasz konkretnie? Nie byłoby lepiej i szybciej gdybyś wbił ~51lvl i farmił Mithril Coiny na banalnych powtarzalnych questach w Ingission? Nie zatrzymasz się na ~40-46 tak długo by opłacało się kupować coś drogiego za Gold Coiny.

Arcymistrz
Opublikowano

Polecam byś korzystał z aiondatabase w wersji UK (zmieniasz w prawym górnym rogu) - różni się nazwami bo niestety FailForge musiał zrobić swoje.

W wyborze najlepszego questa nie jestem w stanie doradzić bo nigdy ich nie robiłem u Elyosów (nigdy nawet ich nie zbierałem na mainie, w sensie Gold Coinów).

Domyślam się jednak, że masz już 40+ i chcesz na coś zebrać, ale na co składasz konkretnie? Nie byłoby lepiej i szybciej gdybyś wbił ~51lvl i farmił Mithril Coiny na banalnych powtarzalnych questach w Ingission? Nie zatrzymasz się na ~40-46 tak długo by opłacało się kupować coś drogiego za Gold Coiny.

Teraz strasznie ułatwiono, bo na 40 lvl dostaje się 3 itemy (broń, rękawice, buty) od kapłanów za darmo z takimi samymi statystykami co itemy za gold coiny. 

Brakuje tuniki i spodni (około 100 monet), dlatego chcę już to wyfarmić. 

Opublikowano

Teraz strasznie ułatwiono, bo na 40 lvl dostaje się 3 itemy (broń, rękawice, buty) od kapłanów za darmo z takimi samymi statystykami co itemy za gold coiny. 

Brakuje tuniki i spodni (około 100 monet), dlatego chcę już to wyfarmić. 

A widzisz, nawet nie wiedziałem, że tak ułatwili.

No to polecam Ci byś wziął wszystkie questy i sprawdził co się bije najszybciej. Osobiście mogę polecić tego w Górnym Abyssie - [Cash] Klaw that have taken over Bloodburn Reach o ile Asmo Ci nie będa przeszkadzać bo przy okazji zdobędziesz trochę AP. Gdybyś zrobił go 20 razy to miałbyś 5000 AP z samego questa, a jeszcze byś coś dostał z mobów, zawsze coś na początek.

Patrząc po lokacjach mam wrażenie, że [Cash] Eliminating the Undead at the Ruins jest prosty i szybki. 15 mobów w safe zonie będących niedaleko siebie, jakbyś jeszcze z kimś robił to poszło by dużo szybciej bo nie musiałbyś latać jak w Abyssie (ale nie będzie z tego AP).

Arcymistrz
Opublikowano

1.Która z opcji szybciej zapewni mi wejście do instancji? 

LbRGOQw.jpg

Czytałem "Pomoc" doszedłem do wniosku, że opcja druga, jednak wolę się upewnić. 

2. Szybciej znajdę grupę na serwerze głównym czy dla początkujących? 

3. Mogę się teleportować/przemieszać po zapisie do instancji, a i tak zostanę tam przeniesiony niezależnie od pozycji? 

Opublikowano

1.Która z opcji szybciej zapewni mi wejście do instancji? 

LbRGOQw.jpg

Czytałem "Pomoc" doszedłem do wniosku, że opcja druga, jednak wolę się upewnić. 

2. Szybciej znajdę grupę na serwerze głównym czy dla początkujących? 

3. Mogę się teleportować/przemieszać po zapisie do instancji, a i tak zostanę tam przeniesiony niezależnie od pozycji? 

1. Druga opcja. W tym wypadku dołączasz do już istniejącej grupy, a w przypadku pierwszym, grupę tworzysz od zera.

2. Zapewne na początkującym, ale to tylko moje przypuszczenia, ponieważ ja zawsze korzystałam z głównego, a grupy szukałam na LFG (na czacie, kanał Znajdź grupę). Musisz się liczyć z tym, że na serwerze początkującym możesz trafić na ludzi, którzy po angielsku potrafią napisać jedynie "ok" lub "noob".

3. Tak.

• 2 tygodnie później...
Arcymistrz
Opublikowano

1. Opłaca się farmić odznaki kahruna? 

2. O co chodzi z umiejętnościami zmniejszającymi gniew przeciwnika? W jaki sposób mogą dać nam przewagę?

3. Dlaczego u barda "Przeszkadzający taniec" nie teleportuje, a jedynie jest animacja i jesteśmy dalej w tym samym miejscu? Na filmiku widziałem, że ktoś po zaznaczeniu targetu normalnie mógł się przenieść. 

Opublikowano

2. O co chodzi z umiejętnościami zmniejszającymi gniew przeciwnika? W jaki sposób mogą dać nam przewagę?

3. Dlaczego u barda "Przeszkadzający taniec" nie teleportuje, a jedynie jest animacja i jesteśmy dalej w tym samym miejscu? Na filmiku widziałem, że ktoś po zaznaczeniu targetu normalnie mógł się przenieść. 

1. Zależy, jaką grasz postacią. Nie na każdą postać warto robić całe eq kahrunowe. Niestety nie orientuję się, jak to jest w przypadku bardów (mój bard ma ~40 lvl). Na pewno możesz pofarmić odznaki, aby kupić np. wierzchowca lub skrzydła. Nie wiem, czy na MPC znajdzie się jakiś spec od bardów, jeśli nie, to polecam zapytać pierwszego lepszego barda-oficera w grze, czy zbieranie kahrunów jest w Waszym przypadku opłacalne.

2. Ta umiejętność dotyczy jedynie mobów. Gdy zaggrujesz na siebie moba, a nie planowałeś tego, czyli po prostu chciałbyś się go "pozbyć", to możesz użyć umiejętności zmniejszenia gniewu, aby aggro przeszło z Ciebie na kogoś innego z Twojej grupy (będąc bez grupy, nie będziesz mógł przerzucić na nikogo aggro, więc skill jest w takim wypadku bezużyteczny).

Opublikowano

1. Zdania na ten temat są podzielone. Jedni uważają, że nie "bo stary content i w ogóle Kahrun jest marny", a inni, że tak, ponieważ "lepsze to niż nic". Według mnie warto je farmić przynajmniej do wbicia 65lvl bo questy nie zajmują jakoś specjalnie dużo czasu, dają trochę expa i jak się nazbiera ich wystarczająco dużo to można kupić pierwsze poważne wingi (bard jest szczególnie dobrą postacią do zbierania Aetheru i Kahrunowe Wingi będą dobre na rozpoczęcie zabawy w Aethertapping).

Set zależy - według mnie np. Templarowi się opłaca jeśli dopiero expi bo coś do tankowania będzie musiał założyć. Czy Bardowi? Moim zdaniem nie ale nie jestem jakimś fachowcem jeśli chodzi o Bardów. Kahrunowy set jest dobry pod Magic Resista, a ten aż tak bardzo Bardowi nie jest potrzebny do PvE. BM jako set do bicia raczej wystarczy, a będzie służył zarówno do podstawowego PvP jak i PvE.

Broni i biżuterii z całą pewnością się nie opłaca zbierać bo z kampanii 61-65 dostajemy całkiem ładną i dobrą dla nowego gracza. Później ją łączymy pod BMa i na 65lvl mamy podstawową broń dopóki nie złożymy tej za Ancient Coiny lub czegoś nie wyfarmimy po drodze grając z znajomymi.

Mounta również bym nie kupował teraz bo można lepszego można wydropić z Rentusa.

3. Z tego co wyczytałem wiele osób zwracało na to uwagę zarówno na forum EU jak i NA. Najczęściej pojawiały się odpowiedzi, że skill ten teleportuje ale w miejscu przez co bodajże przeciwnik traci Ciebie z targetu. Prawdopodobnie zostało to zmienione i jest tak jak jest.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...