Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rasy, klasy i pierwsze kroki

Shisuju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ostatnio oglądałem AION u pewnego youtubera i strasznie mi się spodobał. Jednak nie wiem którą rasę wybrać bo podobno Elyosi są silniejsi, jest ich więcej i ogólnie są lepsi, jednak bardziej z wyglądu podobają mi się Asmodianie. Druga kwestia to klasa. Gość u którego oglądałem grał bardem, strasznie chwalił go i wgl że op, jednak ta klasa nie pasuje mi zbytni, bo ani to mag ani kleryk. Za to klasy które mi się spodobały to kleryk, kantor, czarodziej i zaklinacz. Pomożecie mi wybrać coś dla mnie (strasznie lubię magów, na pewno musi to być postać walcząca z daleka, musi wytrwać dużo i robić konkretny dmg). I czy może mi ktoś ogólnie wytłumaczyć mechanikę gry, jak wygląda pvp, jak się expi itp.

Opublikowano

1. Kwestia wyboru rasy, to temat poruszany nie raz i nie dwa. Jest powszechnie wiadomo, że Elyosów jest nieco więcej niż Asmodian, przynajmniej na większości serwerów.

Jednak to wcale nie decyduje o tym, że Elyosi są dzięki temu silniejsi. Asmodianie potrafią się ze sobą zgrać i wspólnie przeciwstawić się Elyosom podczas siege, natomiast Elyosi... cóż, szczerze mówiąc idzie im dosyć kiepsko. Pomimo tego, że Elyosów jest zazwyczaj więcej, to nie ma odpowiednich osób, które mogłyby pokierować tym tłumem i w efekcie bardzo często konfrontacje z Asmodianami kończą się porażką. Powiedziałabym, że siły są mniej więcej wyrównane.

Jeśli podobają Ci się Asmodianie, to graj nimi śmiało, zwłaszcza, że stale są oni objęci systemem balansującym serwery (różnego rodzaju bonusowe itemy). Elyosi tego nie mają. System ten dotyczy praktycznie wszystkich serwerów, wyjątkiem jest Nexus.

Wykaz przedmiotów bonusowych dla Asmodian: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1FViUKizhisf8wnL-BzcYF7zKRkPq38obJdPatsq91lc/pubhtml

Więcej na temat pakietu: http://www.mpcforum.pl/topic/1291061-dyskusja-nt-pakietu-balansujacego-serwery/

2. Bard jest całkiem przyjemną klasą, mnie osobiście urzekł. Co prawda moim mainem jest kleryk, to bardem też czasem lubię pośmigać.

Kleryk jest z pewnością przeznaczony dla osób cierpliwych, pojedynki są zazwyczaj długie i wymagają od gracza skupienia, a jeden błąd może kosztować go porażkę. Mimo to, gra klerykiem daje wiele frajdy, szczególnie z wypadów grupowych, kiedy uda Ci się utrzymać całe Twoje pt przy życiu.

Czarodziej/Zaklinacz to także ciekawe klasy. Czarodziej jest nieco łatwiejszy w "obsłudze", ma niezwykle efektowne i mocne skille, ale jest też okropnie manożerny. No i raczej nie wystoi zbyt długo, gdy drugi konkretny DPS się do niego zacznie dobierać, o ile nie zacznie go usypiać jako pierwszy, etc.

Myślę, że Czarodziej byłby dobrym wyborem na początek, chociaż to i tak jest Twoja decyzja - to Ty będziesz grał tą postacią, więc musi Tobie pasować.

3. Expienie polega na wykonywaniu misji. Przede wszystkim należy wykonywać misje żółte, czyli kampanie. Dostajemy za nie najwięcej expa i lepsze itemy. Oprócz tego są również misje poboczne: niebieskie, ciemnoniebieskie, a także różowe. Ciemnoniebieskie należy wykonywać w miarę możliwości wszystkie, są to zazwyczaj misje odblokowujące wejście do jakiejś instancji, czy dodatkowego slotu na stygmaty. Różowe, czyli eventowe, warto przeglądać. Często można dostać fajne itemki, no i exp.

Zwykłe, niebieskie misje wykonuj tylko te, za które masz stosunkowo dużą ilość expa i/lub dobre itemy. Absolutnie nie opłaca się robić wszystkich, zamęczyłbyś się i zniechęcił do gry.

4. Pvp to temat rzeka, wszystko zależy od tego, jaką klasą postaci zdecydowałbyś się zagrać.

it's not who i am underneath

but what i do that defines me.

Opublikowano

Dobra jak już na temat expa coś jest więc ja się zapytam,jak expic od 25 lv do około 65 ale tak szczegółowo jak po kolei w morheim po stronie asmo 

Opublikowano

Dobra jak już na temat expa coś jest więc ja się zapytam,jak expic od 25 lv do około 65 ale tak szczegółowo jak po kolei w morheim po stronie asmo 

Specjalistą od Asmo jest tutaj @Xanan może zechce opisać Ci to szczegółowo, ale uważam, że taka rozpiska nie jest raczej potrzebna. Wykonuj kampanie (czyli żółte misje) przede wszystkim, a one będą Cię prowadzić po kolejnych mapach.

Opublikowano

Hmm a taktyka *Patrze gdzie mam kampanie ide tam robi kampani i poboczne,ide do kolejnej kampanii i znowu biere misje poboczne i robie*

Dokładnie tak. Tylko pamiętaj, że nie warto robić wszystkich pobocznych, wybieraj tylko te bardziej opłacalne.

Opublikowano

Aha dobraa,a jak mi np mało do lv brakuje to wbijać za pomocą questa na monetki ?

i czy opłaca robić się misje takie co mają [Party]

Wgl grasz po stronie Asmodian ??

Opublikowano

Aha dobraa,a jak mi np mało do lv brakuje to wbijać za pomocą questa na monetki ?

i czy opłaca robić się misje takie co mają [Party]

Wgl grasz po stronie Asmodian ??

Jeśli brakuje Ci do lvl to można robić misje na monety albo jakąkolwiek misję poboczną (niebieską), jeśli monet już nie potrzebujesz.

Mnie osobiście misje na monety zawsze nudziły i robiłam tylko tyle, ile musiałam, bo brakowało mi parę monet do jakiegoś itemka.

Jeśli chodzi o misje grupowe [Party], to niektóre jak najbardziej się opłaca, szczególnie, że sporo część z nich możesz tak naprawdę wykonać sam. A jeśli sam nie będziesz dawał rady, a będziesz widział, że nagroda za tą misję jest fajna, to warto poszukać kogoś do pomocy na czacie lub w legionie. 

Ja jestem Elyoską. ;)

Opublikowano

Założyłem 2 konta, żeby popróbować, co do rasy to wybrałem jednak Elyos, mimo że asmo bardziej postaci mi się podobały to te mapy były zbyt ponure i nieładne (ja przy tym patrze tylko na wygląd nie na bonusy itp.).

Jest to klasa kapłana, 3 lvl, będę rozwijać pod kleryka. I teraz moje ostatnie 2 pytania: kiedy zdobywa się skrzydła oraz na którym lvl idzie sie na pierwszą instancję?

Opublikowano

Założyłem 2 konta, żeby popróbować, co do rasy to wybrałem jednak Elyos, mimo że asmo bardziej postaci mi się podobały to te mapy były zbyt ponure i nieładne (ja przy tym patrze tylko na wygląd nie na bonusy itp.).

Jest to klasa kapłana, 3 lvl, będę rozwijać pod kleryka. I teraz moje ostatnie 2 pytania: kiedy zdobywa się skrzydła oraz na którym lvl idzie sie na pierwszą instancję?

Standardowe białe skrzydełka dostajesz na 10 poziomie, po wybraniu klasy swojej postaci. Potem wpadną Ci jakieś za kampanie, eventy, z dropu, item-shopu.

Pierwszą instancją jest Haramel (lvl 16+, mapa: Verteron). Jest to instancja jednoosobowa, wykonanie w niej wszystkich misji zajmuje ok. 30 minut, o ile dobrze pamiętam.

Później jest Obóz treningowy Nochsana (lvl 25+, mapa: Eltnen) i jest to instancja maksymalnie 6-osobowa (minimalnie 2-osobowa), bardziej już przypomina instancje end game'owe (w porównaniu do Haramel oczywiście). Zaraz po niej jest Świątynia Ognia (lvl 27+, również Eltnen). Tam już można trochę pofarmić, szczególnie, że będziesz miał tam różowe misje (z reguły fajne itemki w nagrodę).

PS. Witaj po jasnej stronie mocy! :D

Opublikowano

Bardzo dziękuję za pomoc, gdyby nie @LittleBlack pewnie dalej bym się zastanawiał czy brać asmo czy elyos.

Mam nadzieję, że będę mógł liczyć na pomoc tego forum w każdej chwili. Bardzo wszystkim dziękuję.

PS. Można zamknąć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...