Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dyskusja nt. pakietu balansującego serwery

LittleBlack

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zgodnie z ostatnim ogłoszeniem na oficjalnym forum Aiona (Przenieś mnie!), zdecydowano się na ingerencję w rozgrywkę, mającą na celu zbalansowanie ilości graczy po obu stronach frakcji na wszystkich serwerach. Na wszystkich serwerach wprowadzono ankiety z prezentami dla Asmodian, a na Telemachusie i Calindi zablokowano również możliwość tworzenia nowych postaci po stronie Elyosów. Zapowiedziano także, że prawdopodobnie na tych dwóch serwerach się nie skończy.

Moim zdaniem ankiety z prezentami to dobry pomysł. Niech sobie Asmodianie dostają, my (Elyosi) przez to nie zbiedniejemy.

Ale blokowanie możliwości tworzenia postaci po stronie Elyosów? Nie wiem, kto to wymyślił. A tym bardziej, kto to zatwierdził.
Obecnie dotyczy to tylko dwóch serwerów, na których ilość nowych stworzonych postaci z pewnością spadnie, bo jeśli ktoś chce grać po stronie Ely i nie interesują go dodatkowe nagrody, to będzie grał, ale na innym serwerze. Niech zablokują to na wszystkich serwerach, to potencjalny nowy gracz nie zagra wcale. A przynajmniej ja bym nie zagrała, gdybym na wstępie miała jakieś z góry narzucone, bezsensowne ograniczenia.
Graczy powinno się zachęcać do tworzenia postaci w Asmo, np. właśnie takimi ankietami, a nie blokować możliwość tworzenia postaci w Ely.
Mam nadzieję, że się mylę i ten pomysł z kosmosu jednak się sprawdzi, a obecna sytuacja nie potrwa zbyt długo.

Co sądzą o tym użytkownicy MPCforum? Uważacie, że było to odważne, ale konieczne posunięcie ze strony Gameforge, a może kolejny strzał w kolano?

Dotychczasowe kroki do przywrócenia równowagi sił na różnych serwerach:

• Wprowadzono ankiety z prezentami dla Asmodian - spis ankiet. Ankiety obejmują następujące serwery: Telemachus, Calinidi, Kromede, Curatus, Suthran, Balder, Barus, Thor, Vehalla, Urtem, Spatalos, Anuhart.
  • Zablokowano możliwość tworzenia postaci po stronie Elyos. Blokada dotyczy następujących serwerów: Telemachus, Calindi.
  • Wprowadzono buffy dla Asmodian: Asmodianie zadają większe obrażenia podczas ataków na bramy twierdz oraz otrzymują czar wspomagający obronę w PvP (+9%). Zmiany dotyczą następujących serwerów: Telemachus, Calinidi, Kromede, Curatus, Suthran, Balder, Barus, Thor, Vehalla, Urtem, Spatalos, Anuhart.
  • Umożliwiono Asmodianom wstęp do instancji: Hol Wiedzy, Składnica Pustki, Laboratorium Badawcze Idgel, niezależnie od tego, czy w ich posiadaniu znajduje się dana twierdza (Sillus, Bassen, Prades). Zmiany dotyczą następujących serwerów: Telemachus, Calinidi, Kromede, Curatus, Suthran, Balder, Barus, Thor, Vehalla, Urtem, Spatalos, Anuhart.

it's not who i am underneath

but what i do that defines me.

Opublikowano

GF sam sobie tego nie wymyslil, na NA jest podobnie.

No dobrze, ale to wiele nie zmienia. Jestem ciekawa opinii innych, niezależnie od tego, kto jest odpowiedzialny za te zmiany.

Opublikowano

Widocznie Ely gra się lepiej, że każdy chce nimi grać ;p Powinni wymyślić coś innego, niż blokowanie możliwości robienia postaci. Jakieś dodatkowe questy u Asmo, codzienne prezenty, etc. Źle to wymyślili.

k1hvCVp.gif

Opublikowano

Chodzi tu o to zeby np walka o fortece byla wyrownana.Niby jak asmo maja cokolwiek przejac skoro eluchow jest 2x wiecej + lepszy gear ?.Dajmy cala liga prawie ma full set officerski (ely) a asmuchow jest z 100 ? i kazdy w secie za BM ? No chlopie daj spokoj :D.Raczej nie ma innej opcji jak to, coz trzeba pcozekac mzoe cos zmienia.

Nie czaruj.

Opublikowano

Ty chyba w takim razie nigdy na siege'u nie byles, albo no tak Barus.

Tak ciężko zerknąć pod czyjś avatar i sprawdzić, z kim rozmawiasz? Kultura tego by wymagała. Chyba, że do swoich wszystkich koleżanek też zwracasz się w rodzaju męskim. :P

Nie twierdzę, że te blokady nie zmienią niczego (i szczerze mam nadzieję, że jednak zmienią), ale uważam, że istnieją mniej radykalne sposoby na rozwiązanie tego problemu, chociażby prezenty i buffy dla Asmodian. To jest tylko kolejny dowód na to, że zdanie graczy się nie liczy.

Opublikowano

Ty chyba w takim razie nigdy na siege'u nie byles, albo no tak Barus.

Może nie BYŁAM ponieważ nie mam nawet 65lvla? Jak masz zamiar usiłować obrażać wszystkich dookoła to lepiej wyjdź na podwórko ;) Poza tym, każdy ma prawo mieć swoje zdanie i za nie się nie krytykuje.

@1373230489-U611928.pngLittleBlack zdanie graczy nie liczy się nigdy o.O W jakim Ty świecie żyjesz? xD

k1hvCVp.gif

Opublikowano

Dobrze robią, niech się wezmą w końcu za Barusa bo tam robiąc Siege można usnąć, silus to chyba dwa razy w ciągu wakacji odbili. W każdym bądź razie fakt Elyosów jest nieco więcej niż Asmo i w UG czasem przez długi czas nie ma kogo znaleźć do bicia. Poza tym jestem ciekaw, czy w końcu rozwiążą problemy z balansem postaci, kto wie może kiedyś się za to wezmą. 

lownfast

Opublikowano

Dobrze robią, niech się wezmą w końcu za Barusa bo tam robiąc Siege można usnąć, silus to chyba dwa razy w ciągu wakacji odbili. W każdym bądź razie fakt Elyosów jest nieco więcej niż Asmo i w UG czasem przez długi czas nie ma kogo znaleźć do bicia. Poza tym jestem ciekaw, czy w końcu rozwiążą problemy z balansem postaci, kto wie może kiedyś się za to wezmą. 

Co z tego, że nas, Elyosów, jest więcej, skoro i tak nie potrafimy się zgrać i odbić np. Divine. Nie wiem, które podejście z kolei dziś było - oczywiście się nie udało odbić, a wymówka brzmiała "jest nas za mało" (ja akurat byłam w lidze, w której było 6 sojuszy, a przecież były też inne sojusze), a Asmo wcale tak dużo nie było. xD (Barus)

Opublikowano

Kurde...rzeczywiscie nie sporjzalem nawet na avka i ponize ji sie zarabalem, wybacz :D Wzialem napisalem nie zerknalem i tak wyszlo.Co to tematu nic nie zrobicie jest jak jest i koniec.

Nie czaruj.

Opublikowano

Też sądzę, że to będzie trwać x miesięcy/lat zanim siły się z balansują. Przecież żeby tak było, grę musiało by zacząć dziennie sporo osób, a wątpię, żeby codziennie zaczynało grać 100 ludzi ;) Chyba, że z Ely zaczną ludzie przechodzić, w co wątpię, bo komu by się chciało jeszcze raz dochodzić do tego, co już mają? 

Mogli by dać wybór ludziom i przenieść postacie osób, którzy tego by chcieli, na stronę Asmo ze wszystkim co mają u Elyosów. 

Jest wiele możliwości ogarnięcia tego, ale wiadome, że najłatwiej wybrać te najłatwiejsze ;)

k1hvCVp.gif

Opublikowano

W 4.7 chyab bedzie mozliwy transfer z serwera na serwer, zobaczymy...

:O Skąd takie info?

Nic nie mam do Barusa, ale... witaj Nexusie. :D

Opublikowano

Może mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi z tą ankietą? Bo nie za bardzo rozumiem w sensie:
Jestem asmo
Mam już nawet 16 lvl a pisało tam że od 10-15 dostaje się coś
Trzeba być na serwerze dla początkujących czy na głównym?
No chyba że to naprawiają lub tego nie zrobili jeszcze :)

Opublikowano

Może mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi z tą ankietą? Bo nie za bardzo rozumiem w sensie:

Jestem asmo

Mam już nawet 16 lvl a pisało tam że od 10-15 dostaje się coś

Trzeba być na serwerze dla początkujących czy na głównym?

No chyba że to naprawiają lub tego nie zrobili jeszcze :)

Na niektórych serwerach Asmo nie mają tych ankiet. Na przykład na Nexusie.

Zresztą, nawet tam, gdzie ludzie powinni dostawać ankiety, to niektórzy ich nie mieli http://board.pl.aion.gameforge.com/board23-aion-gra/board25-pytania-oraz-pomoc/3989-czy-ankiety-balansu-w-og%C3%B3le-dzia%C5%82aj%C4%85/

PS. Trzeba być na własnym serwerze (np. Barus).

Opublikowano

Na niektórych serwerach Asmo nie mają tych ankiet. Na przykład na Nexusie.

Asmo na serwerze Nexus nie otrzymali ankiet ponieważ prawdopodobnie są uznawani za rasę "dominującą" na tym serwerze lub sam serwer za "zbalansowany" o ile balansem można było w 4.5 nazwać szukanie Elyosów po 1h dziennie w Abyssie i napotykanie tylko Asmodiańskich AP traderów zabijających własne postaci, którzy dostali bany na innych serwerach. Zawdzięczają to tylko i wyłącznie "swoim" Elyosom, którzy przy dwukrotnie większej przewadze w graczach na end-game i setach PvP nie potrafią się zmobilizować by przejąć jakąkolwiek fortecę na dłużej niż jeden dzień przy zachowaniu swoich obecnych dwóch, tj. Pradesu i Sillusa.

Nie wiem jak jest na innych serwerach ale Elyosi na Nexusie jak jeszcze grałem byli wyjątkowo żenujący jeśli chodzi o umiejętność mobilizacji. Bassen jest tego najlepszym przykładem bo nawet Asmo potrafili zebrać ligę i przejąć Sillus jakby był ich (potrzymać tydzień i stracić w ten sam, a nawet gorszy sposób ). Elyosi łacznie od wejścia 4.0 Bassen kontrolowali przez nie dłużej niż dwa tygodnie. O Abyssie nie będę się bardzo rozpisywał bowiem Elyosi od wprowadzenia 4.5 łącznie kontrolowali Kysis Fortress przez około 23h (odbili pod sam koniec siege i stracili go na początku następnego dnia). I nie chodzi tu bynajmniej o to, że Asmo są lepiej zorganizowani. Nie są. Na pewno są chciwi, ale nie zorganizowani. Małe układy pomiędzy legionami szybko by poszły w zapomnienie gdyby pojawiły się problemy i niebezpieczeństwo utraty fortec przez topowe legiony. Po prostu masę Elyosów prowadzi grupka idiotów, którzy wolą się na siebie obrażać zamiast próbować nowych sposobów żeby coś zdziałać. Przykładem może być to, że Krotan parokrotnie stracił barierę otaczającą fort przez Balaurów. GDYBY Elyosi, którzy o tym wiedzieli zarządzili atak na niczego nie spodziewających się Asmo to boss padłby w ciągu chwili. Gdyby... I tak można gdybać bo nie spróbowali ani razu. Ważniejszy był Steel Wall Bastion i inne instancje PvE.

Jeszcze wypowiadając się na temat pakietu balansującego bo pomyślałem, że też się wypowiem skoro grałem w tę grę - nic z tych rzeczy, które wprowadza FailForge nie zmieni obecnej sytuacji na serwerach. Jest to próba naprawy skutku, a nie przyczyny problemu, a problemem jest fakt, że ludzie wolą grać Elyosami bo wolą być "dobrymi" i tego nie da się zmienić. Po prostu się nie da. AION jest grą bardzo dobrą i całkiem rozbudowaną ale też od zawsze był reklamowany pod frakcję Elyos przedstawiając stronę "dobrą" i postacie z białymi skrzydłami. Nie zliczę ile razy widziałem reklamy przedstawiające AIONa i Ely. Wyjątkiem jest chyba AION Live Trailer https://www.youtube.com/watch?v=nMY1ZIymGvg gdzie główna bohaterka okazuje się być Asmo. Przeciętny gracz gier MMORPG mając do wyboru bycie dobrym lub złym podejmuje prostą decyzję i nie interesują go jakieś tam itemy, które otrzyma kiedyś tam bo nie wie nawet co to jest. Ludzie w większości wolą grać postaciami ładnymi i biegającymi po kolorowych lokacjach przedstawiając siebie jako lepszych niż są w rzeczywistości. W większości oczywiście - bo nie zawsze. Nienawidzę uogólniania, że jak ktoś jest taki to wszyscy inni też są tacy na pewno. Poza tym nie zliczę ile razy słyszałem argumenty pokroju "Asmo mają włosy na plecach" , "Asmo mają pazury i świecą im się oczy na czerwono" , "Asmo mają brzydkie lokacje" czy najdziwniejsze "Asmo śmierdzą i już". Szczerze? Nigdy mi to nie robiło różnicy. Może po prostu nie zwracałem uwagi na te szczegóły? Może się przyzwyczaiłem? Może grając na maksymalnym oddaleniu żeby jak najlepiej ogarniać sytuację nie przyglądam się swojej postaci lecz wszystkiemu na około? Może jak się założy jakiś dobry set to nawet tego nie widać, że postać się krzywo patrzy czerwonymi oczami? Podobnie było w poprzedniej grze, w którą grałem - Shaiya PL. Również podział na dwie frakcje, również reklamowanie "tych dobrych" żeby przyciągnąć graczy, również jedne postaci wyglądały słodko, a inne dla niektórych wręcz paskudnie. I co? Dwu-czasem trzykrotna przewaga rasy Light Tylko serwer PL na którym grałem był wyjątkiem bo dopóki nie został rozbudowany Item Shop to Lighty nie mogły wyjść z portalu bo jedna gildia byłą w stanie siać postrach ponieważ znali tę grę doskonale i wiedzieli o niej wszystko.

Osobiście jeszcze jeśli miałbym przy obecnym doświadczeniu w grze ocenić to co zaoferował FailForge dla nowych graczy po stronie Asmo... Jest to śmiechu warte i krótko skomentowałbym to linkiem:

http://www.pown.it/1681

Nic z listy skłoniłoby mnie to bym wspomógł "braci Asmodian" na martwym serwerze. Raczej bym wolał im pomóc w robieniu postaci na Nexusie bo szybciej by zrobili AP i HP oraz podobny gear tutaj niż ja i masa innych graczy tam. Tylko przyciąganie nowych Asmo na Nexusa doprowadziło by w końcu do tego, że by była wyrównana ilość graczy... I w tym wypadku by Elyosi tutaj wszystko stracili. Po prostu nie ma tu Sensu, nie ma kto ich poprowadzić.

Odnośnie blokowania tworzenia postaci - strzał w kolano w wykonaniu FailForge, który nic nie zmieni bo nikt nie będzie chciał grać po stronie przegranych, a ewentualny skutek tego, że ktoś chciałby zacząć się tam bawić zostałby zauważony MOŻE po miesiąc lub więcej bo dopiero po takim czasie taki gracz zrobiłby ekwipunek pozwalający na udzielanie się w PvP. I to też nie jest pewne, że by w ogóle jeden czy 50 graczy coś zmieniło.

Co zaś ja bym zasugerował? Działania w moim mniemaniu dość proste. Nie wiem czy by pomogły ale raczej nie zaszkodziły, zwłaszcza pierwsze.

• 30 dniowe blokady kont i wyzerowanie AP oraz HP u graczy dopuszczających się jakiegokolwiek AP tradeowania podczas oblężeń. Momentalnie by zniknęły "topki" i by się zrobiło miejsce dla nowych ludzi, którzy chcieli by zobaczyć co dają nowe możliwości.

• Blokada permanentna dla wszystkich graczy, którzy "przypadkiem" znaleźli się w strefach takich jak 

https://www.youtube.com/watch?v=4jTvlvln8Fk

czy z Barusa: 

https://www.youtube.com/watch?v=jkdfIGAI3og

• Zmiana wielkości stref oblężeń. Czemu można sztucznie nabijać rangę latając pod fortecą w Abyssie? Dlaczego wysoko nad Pradesem jeszcze sięga strefa siege?

• Jeśli jakaś frakcja, np Elyos dominuje serwer to jest atakowana przez Balaurów częściej i mocniej. Ataki powinny być ustawione, a nie przypadkowe, tzn żeby nie było sytuacji "Elyosi mają Prades i czwarty dzień z rzędu leci do nich Dredgion, a oni sami nie przyjdą na Bassen by Asmo nie dostali nagród za obronę"). Nie piszę tu o jednym Dredgion Commanderze lecz dwóch czy trzech o HP i sile wystarczającej by być olbrzymim wyzwaniem dla całej, pełnej ligi ludzi. Tak by Balaurzy coś robili i przejmowali fortece bo nie wiem czy ktoś słyszał ale ta rasa została między innymi stworzona po to by był balans. Po np. przejęciu 75% influence ratio rasy dominującej Balaurzy odpuszczają dopóki znowu Administracja nie zrobi "inwazji" przez tydzień na dominującą rasę.

• Jeśli któraś frakcja dominuje serwer to ma stały debuff na wszystkich drzwiach w fortecach na korzyść przeciwnej przez który ci biliby je mocniej i szybciej. W ten sposób przebicie się zajmowałoby trochę krócej i dawało więcej czasu na walkę przed bossem i wpychanie / odpychanie przeciwników.

• Podczas każdego oblężenia wraz z postępem ataku spawnują się moby słabszej frakcji (do określonej ilości), które wspierają atakujących i prą naprzód. Coś co pozwoliłoby nie tyle przejąć fortecę w ciągu 5 min, a przełamać szyki w odpowiednim momencie i przez co obrona fortecy byłaby na takim zdominowanym serwerze problemem. Sądzę, że nie potrzeba by było dużo czasu by ludzie odzyskali morale do walki jeśli by faktycznie została zauważona różnica.

Pomysł przenoszenia z frakcji na frakcję byłby niezły i możliwy do realizacji jednak wymagałby odrobiny pracy oraz chęci graczy. Np. mogłaby zostać wprowadzona możliwość przeniesienia wszystkich postaci z jednej frakcji na drugą (przy utracie domów itd, więc wszystko by trzeba było sprzedać) z dominującej frakcji do słabszej w celu wyrównania. Wygląd postaci po przeniesieniu byłby nieważny jeśli by zostały zapewnione nietradeowalne scrolle na zmianę wyglądu dla każdej zmieniającej postaci. Tylko to np. w Shaiyi była opcja płatna bo przecież za chęć wyrównania szans trzeba płacić, nie?

Ale to jest GameForge i wszystko było im do tej pory proponowane i nic z tego nie ma szans bytu bo oznaczałoby potencjalną utratę klientów ("Jak to mi zresetowali moje "ciężko" zarobione AP bo niby grałem nieuczciwie? Niech się walą!") i problem "bo Korea i NCSoft..." I jest to smutne, bo można zrobić naprawdę dużo by to zmienić... A nie jest robione nic co naprawdę może pomóc.

Opublikowano

Nie wiem jak jest na innych serwerach ale Elyosi na Nexusie jak jeszcze grałem byli wyjątkowo żenujący jeśli chodzi o umiejętność mobilizacji. Bassen jest tego najlepszym przykładem bo nawet Asmo potrafili zebrać ligę i przejąć Sillus jakby był ich (potrzymać tydzień i stracić w ten sam, a nawet gorszy sposób ). Elyosi łacznie od wejścia 4.0 Bassen kontrolowali przez nie dłużej niż dwa tygodnie. O Abyssie nie będę się bardzo rozpisywał bowiem Elyosi od wprowadzenia 4.5 łącznie kontrolowali Kysis Fortress przez około 23h (odbili pod sam koniec siege i stracili go na początku następnego dnia). I nie chodzi tu bynajmniej o to, że Asmo są lepiej zorganizowani. Nie są. Na pewno są chciwi, ale nie zorganizowani. Małe układy pomiędzy legionami szybko by poszły w zapomnienie gdyby pojawiły się problemy i niebezpieczeństwo utraty fortec przez topowe legiony. Po prostu masę Elyosów prowadzi grupka idiotów, którzy wolą się na siebie obrażać zamiast próbować nowych sposobów żeby coś zdziałać. Przykładem może być to, że Krotan parokrotnie stracił barierę otaczającą fort przez Balaurów. GDYBY Elyosi, którzy o tym wiedzieli zarządzili atak na niczego nie spodziewających się Asmo to boss padłby w ciągu chwili. Gdyby... I tak można gdybać bo nie spróbowali ani razu. Ważniejszy był Steel Wall Bastion i inne instancje PvE.

Podobna sytuacja jest właśnie na Barusie. Mimo tej przewagi Elyosów, nie potrafimy się zorganizować i przeprowadzić porządnego oblężenia. Twierdze są odbijane głównie wtedy, gdy przewaga liczebna jest miażdżąca. Co jest naprawdę demotywujące. Masa Elyosów, przeciwko dużej grupie Asmo (ale nadal z przewagą) - zamiast pushować, boją się ich i wycofują, próbując na przykład odbić inną twierdzę, licząc na to, że Asmo tam akurat nie ma. Jest super, bijemy bramę, ale nagle sojusz Asmo wpada nam na plecy i wybija całą ligę, bo nikt nie wpadnie na to, żeby przestać na chwilę bić bramę, odwrócić się i wybić Asmo. W tym momencie liderzy zaczynają opuszczać sojusze i kto wtedy ma poprowadzić ludzi? Dziwi mnie to, że mimo takich akcji, ci sami ludzie kolejnego dnia znów biorą się za dowodzenie.

Co zaś ja bym zasugerował? Działania w moim mniemaniu dość proste. Nie wiem czy by pomogły ale raczej nie zaszkodziły, zwłaszcza pierwsze.

• 30 dniowe blokady kont i wyzerowanie AP oraz HP u graczy dopuszczających się jakiegokolwiek AP tradeowania podczas oblężeń. Momentalnie by zniknęły "topki" i by się zrobiło miejsce dla nowych ludzi, którzy chcieli by zobaczyć co dają nowe możliwości.

• Blokada permanentna dla wszystkich graczy, którzy "przypadkiem" znaleźli się w strefach takich jak 

https://www.youtube.com/watch?v=4jTvlvln8Fk

czy z Barusa: 

https://www.youtube.com/watch?v=jkdfIGAI3og

• Zmiana wielkości stref oblężeń. Czemu można sztucznie nabijać rangę latając pod fortecą w Abyssie? Dlaczego wysoko nad Pradesem jeszcze sięga strefa siege?

• Jeśli jakaś frakcja, np Elyos dominuje serwer to jest atakowana przez Balaurów częściej i mocniej. Ataki powinny być ustawione, a nie przypadkowe, tzn żeby nie było sytuacji "Elyosi mają Prades i czwarty dzień z rzędu leci do nich Dredgion, a oni sami nie przyjdą na Bassen by Asmo nie dostali nagród za obronę"). Nie piszę tu o jednym Dredgion Commanderze lecz dwóch czy trzech o HP i sile wystarczającej by być olbrzymim wyzwaniem dla całej, pełnej ligi ludzi. Tak by Balaurzy coś robili i przejmowali fortece bo nie wiem czy ktoś słyszał ale ta rasa została między innymi stworzona po to by był balans. Po np. przejęciu 75% influence ratio rasy dominującej Balaurzy odpuszczają dopóki znowu Administracja nie zrobi "inwazji" przez tydzień na dominującą rasę.

• Jeśli któraś frakcja dominuje serwer to ma stały debuff na wszystkich drzwiach w fortecach na korzyść przeciwnej przez który ci biliby je mocniej i szybciej. W ten sposób przebicie się zajmowałoby trochę krócej i dawało więcej czasu na walkę przed bossem i wpychanie / odpychanie przeciwników.

• Podczas każdego oblężenia wraz z postępem ataku spawnują się moby słabszej frakcji (do określonej ilości), które wspierają atakujących i prą naprzód. Coś co pozwoliłoby nie tyle przejąć fortecę w ciągu 5 min, a przełamać szyki w odpowiednim momencie i przez co obrona fortecy byłaby na takim zdominowanym serwerze problemem. Sądzę, że nie potrzeba by było dużo czasu by ludzie odzyskali morale do walki jeśli by faktycznie została zauważona różnica.

Pomysł przenoszenia z frakcji na frakcję byłby niezły i możliwy do realizacji jednak wymagałby odrobiny pracy oraz chęci graczy. Np. mogłaby zostać wprowadzona możliwość przeniesienia wszystkich postaci z jednej frakcji na drugą (przy utracie domów itd, więc wszystko by trzeba było sprzedać) z dominującej frakcji do słabszej w celu wyrównania. Wygląd postaci po przeniesieniu byłby nieważny jeśli by zostały zapewnione nietradeowalne scrolle na zmianę wyglądu dla każdej zmieniającej postaci. Tylko to np. w Shaiyi była opcja płatna bo przecież za chęć wyrównania szans trzeba płacić, nie?

Ale to jest GameForge i wszystko było im do tej pory proponowane i nic z tego nie ma szans bytu bo oznaczałoby potencjalną utratę klientów ("Jak to mi zresetowali moje "ciężko" zarobione AP bo niby grałem nieuczciwie? Niech się walą!") i problem "bo Korea i NCSoft..." I jest to smutne, bo można zrobić naprawdę dużo by to zmienić... A nie jest robione nic co naprawdę może pomóc.

Twoje propozycje zmian wydają się być dobre, problem w tym, że pomysł z blokadą tworzenia postaci po stronie Ely również padł ze strony graczy, jak wiele innych pomysłów, ale wybrano pomysł najwygodniejszy i najłatwiejszy w realizacji, zamiast faktycznie usiąść, może porozmawiać z doświadczonymi graczami, przemyśleć całą sprawę i wyciągnąć wnioski. A może ktoś sobie zrobił wyliczankę z pomysłów graczy, może to jakiś bot podejmuje decyzje? Z Gold Packami była podobna sytuacja. Wybrano wtedy najwygodniejsze i najgłupsze wyjście z sytuacji. Nie wspominając już o eventach organizowanych przez GF, z których gracze są niezadowoleni, delikatnie mówiąc (kolejny event dla graczy afk, problemy techniczne na początku eventu + bezwartościowe nagrody).

Mamy dalszy ciąg super akcji https://pl.aion.gameforge.com/website/news/server_balance/

Jeśli dobrze zrozumiałam - Asmodianie otrzymują teraz dostęp do 3 instancji, znajdujących się w twierdzy Sillus, Bassen i Prades, niezależnie od tego, czy ich frakcja zajmuje właśnie daną twierdzę.

Ciężko jest to mi skomentować, jako Elyos. Może nie byłabym do końca obiektywna w tej sprawie, ale odnoszę wrażenie, że Asmodianie znajdą się w o wiele bardziej uprzywilejowanej pozycji niż Elyosi (przynajmniej na niektórych serwerach). Przykładem jest wyżej wspomniany Barus, na którym Asmodianie wcale nie potrzebują żadnego wsparcia ze strony GF.

Domyślam się również, że ostatnie zmiany (z instancjami i buffem) weszły w życie dlatego, że blokada tworzenia postaci po stronie Elyosów zupełnie nic nie zmieniła. Niepokojące jest to, że taką decyzję podjęto w tak krótkim odstępie czasowym. Do niektórych graczy zapewne nawet nie dotarła informacja o poprzednich zmianach, bo byli na przykład zbyt zajęci afkowaniem, by zdobyć pióra, a tu BOOM kolejne. A większość nowych graczy nie przywiązuje zbytnio uwagi do tych newsów, bo nie rozumieją, co to wszystko oznacza w praktyce. Szczególnie jeśli chodzi o instancje, do których dostęp mają po ~1 miesiącu gry. :D

Opublikowano

Mamy dalszy ciąg super akcji https://pl.aion.gameforge.com/website/news/server_balance/

Jeśli dobrze zrozumiałam - Asmodianie otrzymują teraz dostęp do 3 instancji, znajdujących się w twierdzy Sillus, Bassen i Prades, niezależnie od tego, czy ich frakcja zajmuje właśnie daną twierdzę.

Ciężko jest to mi skomentować, jako Elyos. Może nie byłabym do końca obiektywna w tej sprawie, ale odnoszę wrażenie, że Asmodianie znajdą się w o wiele bardziej uprzywilejowanej pozycji niż Elyosi (przynajmniej na niektórych serwerach). Przykładem jest wyżej wspomniany Barus, na którym Asmodianie wcale nie potrzebują żadnego wsparcia ze strony GF.

Plan wejścia do tych trzech instancji bez posiadania fortecy znany jest od dawna, miała to być któraś paczka właśnie "wspierająca" słabszą frakcję, tj. praktycznie zawsze Asmo. Propo bonusów dla tejże rasy - Na NA nawet Asmo mają specjalną zakładkę w IS: http://store.aiononline.com/store/category?categoryPath=1_46_100

Dodatkowe wejście jest na pewno dobrym rozwiązaniem dla serwerów takich jak Telemachus gdzie Asmo możliwe, że nigdy nie widzieli wnętrza HoKa na żywo. Pozwoli im się to ubrać w composite manastone i da dodatkowe pieniądze FailForgeowi za 100%-wki i inne. Mimo wszystko jednak nie naprawi balansu. Dziwi mnie, że stosują to rozwiązanie również na Barusie skoro nie jest tam sytuacja aż tak tragiczna. Udowadnia to, że się nie znają na tym co otrzymują i robią.

Dostałem dzisiaj linka do nowości w Item Shopie i znowu wybuchnąłem śmiechem.

http://pl.aion.gameforge.com/website/shop/category/0/item/1180/

oraz

http://pl.aion.gameforge.com/website/shop/category/0/item/1170/

W dużym skrócie: Życzę miłej gry wszystkim, którzy nie wydają kosmicznych pieniędzy na grę lub nie mają kosmicznych ilości golda. Fakt, że ma być tylko przez 3 tygodnie jest nie ważny bo jak ktoś będzie chciał (np. Arabowie z Nexusa, którzy dostali bany na Telemachusie lub przeszli z znajomymi, którzy takowe otrzymali za "Telemachus Telehackers") to w ciągu trzech tygodni zrobi całą biżuterię +5 i Plumę na +10. Czemu to tak zaboli? Sorc mający parę k HP i paręset MB więcej oraz bijący z dodatkowymi bonusami w postaci % do PvP atk na pewno będzie miłym przeciwnikiem dla gracza F2P, który po długim czasie gry wreszcie spróbuje sił na Arena of Glory. Przecież P2W gdy można zdobyć te itemy po miesiącach farmienia to nie P2W, nie?

Opublikowano

Dodatkowe wejście jest na pewno dobrym rozwiązaniem dla serwerów takich jak Telemachus gdzie Asmo możliwe, że nigdy nie widzieli wnętrza HoKa na żywo. Pozwoli im się to ubrać w composite manastone i da dodatkowe pieniądze FailForgeowi za 100%-wki i inne. Mimo wszystko jednak nie naprawi balansu. Dziwi mnie, że stosują to rozwiązanie również na Barusie skoro nie jest tam sytuacja aż tak tragiczna. Udowadnia to, że się nie znają na tym co otrzymują i robią.

Ale chyba nie chodzi o to, żeby od tak za darmo dać Asmodianom dostęp do instancji, tylko wspomóc ich buffami, czy czymkolwiek, aby mogli sami sobie podbić te twierdze i tym samym zapracować na dostęp do instancji. :f Wydaje mi się, że niektórzy mylą wsparcie z podawaniem wszystkiego na tacy.

Doszły mnie słuchy że ponoć nasz serwer ma to [chodzi o pakiet balansujący] ominąc z powodu chwilowej dominacji Asmo na barusie.Nic bardziej mylnego Ely jest nadal średnio 1,5 do 2x więcej a to że nie potrafią się zorganizować to nie nasza sprawa.Domagamy się balansu!!!

Wypowiedź gracza (Asmodiana) z Barusa. Są w pełni świadomi tego, że Elyosi mimo swojej przewagi nie mogą się zorganizować i przeciwstawić Asmodianom, ale i tak "domagają się" balansu, bo przecież jest ich mniej. Mam wrażenie, że skoro GF zaczął działać w kierunku równowagi sił na serwerach, to gracze zaczną to wykorzystywać, bo są chciwi i chcą mieć z obecnej sytuacji jak najwięcej korzyści dla siebie.

Przedmioty w Aion Shopie, to jednak trochę odrębny temat. Te przedmioty dostępne są zarówno dla Asmodian, jak i Elyosów. Tutaj z kolei wytwarza się podział szary gracz vs. dziecko aion shopu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...