Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Mój komputer został opętany

Skayblas

Pytanie

Opublikowano

potrzebuje darmowy program antywirusowy skanujący, taki nie zwolni komputera a wykruje mi wirusy.  komputer strasznie zwolnił. nie mam antywirusa od 2 lat. jaki pobrać?

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli od dwóch lat nie miałeś antywirusa to lepiej odrazu rób formata.

"Because I'm a full grown lonely cat in the world."

Opublikowano

Norton albo Kaspersky Internet Security, płatne, ale po instalacji masz triala na 30 dni.

Opublikowano

Kaspersky, Malware Bytes, Advanced System Care.

ASC to syf jak 99,9% programów "optymalizujących".Pierw Kaspersky/Norton, potem Malware Bytes, ADWcleaner, na końcu CCleaner, jakiś defragmentator rejestru.Podejrzewam, że kompa spowolniły nie tylko wirusy, ale też śmieci zgromadzone przez 2 lata.

Opublikowano

Ja mam tylko dobrego firewalla. Antywirus nie jest mi potrzebny, zresztą IMO nie jest potrzebny nikomu kto świadomie porusza się po internecie i uważa na to co "wkłada do USB".

Raz na jakiś czas stosuję CCleaner'a, do tego jakiś skaner pod kątem malware i wsio.

Kolega wyżej podał Ci bardzo dobrą konfigurację. Zastosuj się do jego kroków a wszystko powinno być OK. 
Dobrym sposobem jest też zrobienie sobie formata, zainstalowanie wszystkiego i zrobienie obrazu systemu. Potem szybki format, zostawiasz na noc Windowsa z obrazem i gotowe. Twój komputer wraca do stanu świetności w jedną noc a Ty nie musisz się paprać z instalowaniem wszystkiego od nowa.

f.png

Opublikowano

właśnie pobieram AVG, dziękuję za pomoc.

ps. wczoraj zamknąłem komputer (pierwszy raz od daawno, bo zawsze sie wylogwywalem i czuwał) , pózniej przchodze a on sie nie wylaczyl  i pisze że " Aktualizowanie systemu windows 32 z 180. nie wylaczaj kompuera. no dobra. potem nastepnego dnia rano byl wyloczony i go wlanczam i pisze "konfigurowanie systemu windows 35% i sie zatrzymało". więc resetuje (odlaczam od pradu) komputer i podlaczam a tam pisze po uruchomieniu ze "jakis dysk wymaga sprawdzenia spojnosci danych. nacisnij klawisz w 10 sek aby nie sprawdzac" wiec olewam - przerywam. właczyl sie, odpalam lola i sie komuter ciagle resetowal caly czas wiec zostawilem zeby sie tam sprawdzil ten dysk. i to trwało całą noc. jakies partycje sektory itp i sie naprawiło i juz działa

Opublikowano

MBAM (Jak chcesz wersje PRO pisz na PW) + CCleaner + Qihoo 360 aka 360 Internet Security - Ma 3 silniki skanujące w tym jakiś chmurowy (tzn. online) i silnik BitDefender'a 

Opublikowano

właśnie pobieram AVG, dziękuję za pomoc.

ps. wczoraj zamknąłem komputer (pierwszy raz od daawno, bo zawsze sie wylogwywalem i czuwał) , pózniej przchodze a on sie nie wylaczyl  i pisze że " Aktualizowanie systemu windows 32 z 180. nie wylaczaj kompuera. no dobra. potem nastepnego dnia rano byl wyloczony i go wlanczam i pisze "konfigurowanie systemu windows 35% i sie zatrzymało". więc resetuje (odlaczam od pradu) komputer i podlaczam a tam pisze po uruchomieniu ze "jakis dysk wymaga sprawdzenia spojnosci danych. nacisnij klawisz w 10 sek aby nie sprawdzac" wiec olewam - przerywam. właczyl sie, odpalam lola i sie komuter ciagle resetowal caly czas wiec zostawilem zeby sie tam sprawdzil ten dysk. i to trwało całą noc. jakies partycje sektory itp i sie naprawiło i juz działa

System zaaktualizowałeś :D i te konfigurowanie trwa dość długo ;) a ty go wyłączyłeś więc przerwałeś ten proces w jakimś momencie i tym skutkowały dalsze problemy .

Przeskanuj pc kilka razy i zastosuj się do posta kolegi up.

rmoiyq.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...