Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Mój komputer został opętany

Skayblas

Pytanie

Opublikowano

potrzebuje darmowy program antywirusowy skanujący, taki nie zwolni komputera a wykruje mi wirusy.  komputer strasznie zwolnił. nie mam antywirusa od 2 lat. jaki pobrać?

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kaspersky, Malware Bytes, Advanced System Care.

ASC to syf jak 99,9% programów "optymalizujących".Pierw Kaspersky/Norton, potem Malware Bytes, ADWcleaner, na końcu CCleaner, jakiś defragmentator rejestru.Podejrzewam, że kompa spowolniły nie tylko wirusy, ale też śmieci zgromadzone przez 2 lata.

Opublikowano

właśnie pobieram AVG, dziękuję za pomoc.

ps. wczoraj zamknąłem komputer (pierwszy raz od daawno, bo zawsze sie wylogwywalem i czuwał) , pózniej przchodze a on sie nie wylaczyl  i pisze że " Aktualizowanie systemu windows 32 z 180. nie wylaczaj kompuera. no dobra. potem nastepnego dnia rano byl wyloczony i go wlanczam i pisze "konfigurowanie systemu windows 35% i sie zatrzymało". więc resetuje (odlaczam od pradu) komputer i podlaczam a tam pisze po uruchomieniu ze "jakis dysk wymaga sprawdzenia spojnosci danych. nacisnij klawisz w 10 sek aby nie sprawdzac" wiec olewam - przerywam. właczyl sie, odpalam lola i sie komuter ciagle resetowal caly czas wiec zostawilem zeby sie tam sprawdzil ten dysk. i to trwało całą noc. jakies partycje sektory itp i sie naprawiło i juz działa

System zaaktualizowałeś :D i te konfigurowanie trwa dość długo ;) a ty go wyłączyłeś więc przerwałeś ten proces w jakimś momencie i tym skutkowały dalsze problemy .

Przeskanuj pc kilka razy i zastosuj się do posta kolegi up.

rmoiyq.png

Opublikowano

właśnie pobieram AVG, dziękuję za pomoc.

ps. wczoraj zamknąłem komputer (pierwszy raz od daawno, bo zawsze sie wylogwywalem i czuwał) , pózniej przchodze a on sie nie wylaczyl  i pisze że " Aktualizowanie systemu windows 32 z 180. nie wylaczaj kompuera. no dobra. potem nastepnego dnia rano byl wyloczony i go wlanczam i pisze "konfigurowanie systemu windows 35% i sie zatrzymało". więc resetuje (odlaczam od pradu) komputer i podlaczam a tam pisze po uruchomieniu ze "jakis dysk wymaga sprawdzenia spojnosci danych. nacisnij klawisz w 10 sek aby nie sprawdzac" wiec olewam - przerywam. właczyl sie, odpalam lola i sie komuter ciagle resetowal caly czas wiec zostawilem zeby sie tam sprawdzil ten dysk. i to trwało całą noc. jakies partycje sektory itp i sie naprawiło i juz działa

Opublikowano

Norton albo Kaspersky Internet Security, płatne, ale po instalacji masz triala na 30 dni.

Opublikowano

MBAM (Jak chcesz wersje PRO pisz na PW) + CCleaner + Qihoo 360 aka 360 Internet Security - Ma 3 silniki skanujące w tym jakiś chmurowy (tzn. online) i silnik BitDefender'a 

Opublikowano

Ja mam tylko dobrego firewalla. Antywirus nie jest mi potrzebny, zresztą IMO nie jest potrzebny nikomu kto świadomie porusza się po internecie i uważa na to co "wkłada do USB".

Raz na jakiś czas stosuję CCleaner'a, do tego jakiś skaner pod kątem malware i wsio.

Kolega wyżej podał Ci bardzo dobrą konfigurację. Zastosuj się do jego kroków a wszystko powinno być OK. 
Dobrym sposobem jest też zrobienie sobie formata, zainstalowanie wszystkiego i zrobienie obrazu systemu. Potem szybki format, zostawiasz na noc Windowsa z obrazem i gotowe. Twój komputer wraca do stanu świetności w jedną noc a Ty nie musisz się paprać z instalowaniem wszystkiego od nowa.

f.png

Opublikowano

Jeśli od dwóch lat nie miałeś antywirusa to lepiej odrazu rób formata.

"Because I'm a full grown lonely cat in the world."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...