Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Życie we wszechświecie..

Canna.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jw.

Wierzycie w cywilizację poza ziemską? Macie jakieś filmiki lub artykuły o tym? 

Ja osobiście jestem co do tego troszkę zmieszany... 

• Odpowiedzi 51
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

W mojej przewidywarce shitstormu i flamewaru wypierdoliło skalę!

Serio, to wierzę. COŚ musi być, chociażby na drugim końcu wszechświata...

Cały czas trwa dyskusja na temat przewagi DJów nad funkcją shuffle w winampie ~Paulo Coelho

Opublikowano

Zakładając, że wszechświat jest nieskończony, to matematycznie udowodnione jest, że występuje w nim wszystko. Jakbyś wyobraził sobie świat, gdzie jesteś gejem i kosmos BYŁBY nieskończony - to tak, istniał by taki.

Opublikowano

Wierzę w to, że istnieją cywilizacje poza ziemskie. Wszechświat jest nieskończony, gdzieś tam jesteś drugi Ty, który tak samo jak teraz pisze posty na innym forum ;)

"Problemem nie jest problem.

Problemem jest twoje nastawienie do problemu."

http://fabko.ovh - technik serwerów csgo:-)

Opublikowano

wrzechswiat jest nieskonczony wiec napewno jest zycie tylko my tego i tak nie dozyjemy za nim bd taka technologia ktora umozliwi nam przemieszanie sie pomiedzy galaktykami itp 

Opublikowano

Zakładając, że wszechświat jest nieskończony, to matematycznie udowodnione jest, że występuje w nim wszystko. Jakbyś wyobraził sobie świat, gdzie jesteś gejem i kosmos BYŁBY nieskończony - to tak, istniał by taki.

Tak działa nieskończoność ale jeszcze nie udowodniono czy wszechświat jest nieskończony czy po prostu ogromny. Jeśli tylko ogromny to prawdopodobieństwo spada.

Nawet jeśli istnieje jakaś cywilizacja poza naszą galaktyką to i tak w tym tysiącleciu się nie skontaktujemy dlatego na dzień dzisiejszy wątpię czy takie rozmyślanie ma jakikolwiek sens.

A jeżeli mowa o tym, że kosmici są już na ziemi (kto chce niech sobie wierzy) to gdyby to byłaby prawda to by do nas się dostać i się kamuflować muszą mieć na tyle rozbudowaną technologie, że my "szare" ludziki nie są w stanie tego wykryć a tym bardziej obalić bo to tak jakby małpy w zoo chciały się zbuntować.

Opublikowano

wszechswiat nie jest nieskonczony, bo energia jest skonczona.

Deus vult

Opublikowano

Nie wierzę.Argument, że "wszechświat jest ogromny, więc nie możemy być w nim sami", jest absurdalny, bo np. mogę zbudować sześcian o krawędzi 1 km 3 i wewnątrz jego umieścić tylko jedno ziarnko piasku i w tak dużej przestrzeni będzie się znajdować tylko jeden tak mały element.

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngKelar Sześcian ten bedzie zbudowany przez ciebie, a nie stworzony z milionów wypadkowych przez miliardy lat jak wszechświat...

Cały czas trwa dyskusja na temat przewagi DJów nad funkcją shuffle w winampie ~Paulo Coelho

Opublikowano

Praktycznie nie wiemy nic na temat wszechświata, nie znamy końca, ilości, czy wielkości, jedyne co wiemy poprzez teleskop hubble że wszechświat się powiększa, od czasu wielkiego wybuchu, ale biorąc pod uwagę wszechświat jest to zbiór galaktyk, gwiazd i wszystkiego co w nim występuje, lecz dalej jest czarna przestrzeń czyli nic....

to co jest dalej jest dopiero tajemnicze i fascynujące. Bo jak nie ma niczego czyli nie płynie tam czas, ani nie występuje fizyka.

Opublikowano

Wszechświat jest skończony ,jego długość to ok. 28miliardów lat świetlnych ,problem jest taki że wszechświat ,to nie wszystko co tak naprawdę istnieję (a tak wyniki z ostatnich TEORI naukowych -teoria strun ,M-teoria oraz fizyka kwantowa [dodatkowe wymiary]) ,już wyjaśniam - nie dawno dowiedziono że wszechświat to tylko jedna "część" z ogromu przestrzeni (?) jaki naprawdę istnieję ,bo otóż w grę wchodzą WIELOŚWIATY ,czyli inne wszechświaty ,różniące się od naszego inną zawartością ciemnej materii i energi która ma wpływ na rozszeżanie lub kurczenie się świata ,lecz musimy pamiętać że nawet przyjmując teorie wieloświatów wszystko jest skończony ,inna sprawa że liczba planet może wtedy wynieść 10^49019 (tutaj akurat wpisałem randomową liczbę) ,a czy to czasami już nie jest nieskończoność?

Opublikowano

Ale wyobraźcie sobie spotkanie z obca rasa. Kosmici maja inny jezyk (jezeli wogole maja jezyk), maja inaczej zbudowane ciało. Nie znają ludzkiej myśli technicznej.

Gdy mamy dwóch ludzi nie znajacych wspolnego jezyka, to porozumieja sie za pomoca uniwersalnych znakow. Jeden bedzie umial nauczyc drugiego swojego jezyka.

Komunikacja nie będzie możliwa.

Opublikowano

Wieżę,coś gdzieś na pewno istnieje.Wkońcu grupka bakterii to też jakaś jakby ''cywilizacja'' co nie? ;)

Wszechświat jest zbyt duży żebyśmy mogli być w nim sami.

You could be the corpse and I could be the killer
If I could be the devil, you could be the sinner
You could be the drugs and I could be the dealer
Everything you say is like music to my ears

Opublikowano

Wszechświat jest po prostu za duży, żebyśmy byli "sami". Gdzieś tam daleko zapewne istnieje chociaż jedna cywilizacja, mniej lub bardziej od nas rozwinięta. Nie mniej komunikacja z nią byłaby co najmniej... trudna. Także inne cywilizacje mogły już dawno upaść, zanim nasza się dopiero narodziła.

"Wróg mojego przyjaciela jest moim wrogiem"

Opublikowano

(...) liczba planet może wtedy wynieść 10^49019 (tutaj akurat wpisałem randomową liczbę) ,a czy to czasami już nie jest nieskończoność?

Nie. Nieskończoność określa się symbolem ∞, a nie liczbą. Podałeś konkretną liczbę - mimo tego, że jest ona ogromna, to nie jest nieskończona. 

Ktoś wyjaśni, dlaczego w filmach, teoriach, czy książkach zawsze przyjmuje się, że kosmici są na wyższym stopniu rozwoju (technologicznym i zazwyczaj również intelektualnym)? I do tego najczęściej, mimo swojej przewagi, przegrywają z ludźmi. 

ㅈㅈ.

Opublikowano

Wypisane zostało dużo teorii na to jak wielki jest wszechświat, że to nie wszystko co istnieje ale odpowiadając na pytanie czy istnieje inny organizm poza ludzkim jest pewne.. Nie chodzi tu o rasy bardziej mnie rozbudowane.. tutaj w grę wchodzą już nawet małe bakterie, drobinki organiczne.. a na to już jest praktycznie pewne prawdopodobieństwo.. Praktycznie nie znaczy że pewne ale to tylko dla ludzkiej wyobraźni bo matematycznie są na to dowody tylko jak człowiek nie zobaczy to nie uwierzy

Opublikowano

Chcialbym sie tego kiedys dowiedzieć.

A moze jestesmy tak wyjatkowi, ze poza Ziemia nie ma zycia? Kto wie..

Mało prawdopodobne. Z resztą, jak ktoś napisał - jeżeli wszechświat jest nieskończony, to znajdziesz w nim wszystko. 

ㅈㅈ.

Opublikowano

Na 100% gdzieś w wszechświecie jest jakieś życie. Ja osobiscie duzo sie na ogladalem filmow o zyciu pozaziemskim i po tym

co tam powiedzieli to tak, wiem, że ktoś żyje gdzieś tam daleko ;) Albo nawet blisko nas, ale my o tym nie wiemy jeszcze:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...