Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Życie we wszechświecie..

Canna.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na 100% gdzieś w wszechświecie jest jakieś życie. Ja osobiscie duzo sie na ogladalem filmow o zyciu pozaziemskim i po tym

co tam powiedzieli to tak, wiem, że ktoś żyje gdzieś tam daleko ;) Albo nawet blisko nas, ale my o tym nie wiemy jeszcze:)

Jeżeli opierasz swoją wiedzę na tym, co zobaczyłeś na filmie, czy w TV, to gratuluję wysokiego poziomu intelektualnego. 

ㅈㅈ.

• Odpowiedzi 51
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Jeżeli opierasz swoją wiedzę na tym, co zobaczyłeś na filmie, czy w TV, to gratuluję wysokiego poziomu intelektualnego. 

Oceniasz mój poziom intelektualny po tym co napisałem? 

Wiesz każdy opiera sie na ty, na czym chce. :))

Opublikowano

Oceniasz mój poziom intelektualny po tym co napisałem? 

Wiesz każdy opiera sie na ty, na czym chce. :))

Owszem, bo napisałeś to ty. Dlaczego więc miałbym tego nie robić?

Doskonale wiem, że każdy wierzy w to, co chce. Niektórzy wierzą tylko w biblię, przyjmują, że życie istnieje tylko na Ziemi, która z resztą jest płaska. Chyba nawet nie wierzą w kosmos, bo przecież to bogu jest w niebie, a nie "pusta" przestrzeń. To jest idiotyzm, ale tak, jak chcą - to nie bronię im w to wierzyć. Tylko powinni te farmazony zachować dla siebie, a nie się nimi dzielić z normalnymi ludźmi. 

W TV wszystko jest fikcją, często nawet wiadomości - więc jak włączysz sobie kiedyś Telelokomotywę na TVP, to pomyśl, że to, co tam mówią wcale nie musi być prawdziwe. 

Lepiej weź się za książki, jakieś artykuły, publikacje naukowe, whatever. Byle dało się zweryfikować źródło - artykuły z dopiskiem "amerykańscy naukowcy udowodnili, że..." odpadają. ;)

ㅈㅈ.

Opublikowano

Doskonale wiem, że każdy wierzy w to, co chce. Niektórzy wierzą tylko w biblię, przyjmują, że życie istnieje tylko na Ziemi, która z resztą jest płaska. Chyba nawet nie wierzą w kosmos, bo przecież to bogu jest w niebie, a nie "pusta" przestrzeń. To jest idiotyzm, ale tak, jak chcą - to nie bronię im w to wierzyć. Tylko powinni te farmazony zachować dla siebie, a nie się nimi dzielić z normalnymi ludźmi. 

W TV wszystko jest fikcją, często nawet wiadomości - więc jak włączysz sobie kiedyś Telelokomotywę na TVP, to pomyśl, że to, co tam mówią wcale nie musi być prawdziwe. 

Lepiej weź się za książki, jakieś artykuły, publikacje naukowe, whatever. Byle dało się zweryfikować źródło - artykuły z dopiskiem "amerykańscy naukowcy udowodnili, że..." odpadają. ;)

Właśnie o to mi chodziło. Tylko ujełem to w niewłaściwy sposób! :)

Opublikowano

Jw.

Wierzycie w cywilizację poza ziemską? Macie jakieś filmiki lub artykuły o tym? 

Ja osobiście jestem co do tego troszkę zmieszany... 

Cześć @Drearku

@topic

Yep, chociażby podziemia na Marsie.

Nie. Nieskończoność określa się symbolem ∞, a nie liczbą. Podałeś konkretną liczbę - mimo tego, że jest ona ogromna, to nie jest nieskończona. 

Ktoś wyjaśni, dlaczego w filmach, teoriach, czy książkach zawsze przyjmuje się, że kosmici są na wyższym stopniu rozwoju (technologicznym i zazwyczaj również intelektualnym)? I do tego najczęściej, mimo swojej przewagi, przegrywają z ludźmi. 

Więc obal mi tą teorie:

Strzelam strzałą z łuku do jakiegoś celu. Po pewnym czasie pozostało jej 1/2 drogi, następnie 1/4 drogi, później 1/8,1/16,1/32 itd (ciągle 2 razy mniejsza), więc strzała teoretycznie nigdy nie doleci do celu ;)? Więc dlaczego w praktyce wbiła się w cel?

8LTfBGw.jpg

Opublikowano

Cześć @Drearku

@topic

Więc obal mi tą teorie:

Strzelam z strzałą z łuku do jakiegoś celu. Po pewnym czasie pozostało jej 1/2 drogi, następnie 1/4 drogi, później 1/8,1/16,1/32 itd (ciągle 2 razy mniejsza), więc strzała teoretycznie nigdy nie doleci do celu ;)? Więc dlaczego w praktyce wbiła się w cel?

Ponieważ droga, którą musi przebyć strzała nie jest nieskończona. Lel. 

ㅈㅈ.

Opublikowano

Ponieważ droga, którą musi przebyć strzała nie jest nieskończona. Lel. 

Ale czysto teoretycznie ciągle będzie miała do przebycia jakąś drogę, w tym wypadku np. 1/1024cm, 1/2048cm, 1/4096cm itd.

@Wojciech

no pewka, nawet jak będzie 10 do potęgi 512085129 to i tak będzie skończona, więc masz racje, tak samo jest z wszechświatem - jest skończony o to mi chodziło, BRAWA.

8LTfBGw.jpg

Opublikowano

Co za belkot.

Biblia nie twierdzi ze ziemia jest plaska, twierdzi ze jest okragla, wiec nie wmawiaj normalnym ludziom takich bzdur, zachowaj to dla siebie.

Ale czysto teoretycznie ciągle będzie miała do przebycia jakąś drogę, w tym wypadku np. 1/1024cm, 1/2048cm, 1/4096cm itd.

Kolejna k***a logiki, to co podajesz to odcinki z calosci, mamy podany koniec drogi wiec jest skonczona.

Deus vult

Opublikowano

Wywal strzałę na bok i weź sobie za przykład stalowy pręt. Będziesz go tak dzielić, aż w końcu rozbijesz go na pojedyncze atomy, i co dalej? Następne cząsteczki nie pojawią się w magiczny sposób. Możesz jedynie nauczyć się rozbić pojedynczy atom na dwie, mniejsze części. A te "półatomy" na kolejne "ćwierćatomy". I tak dalej, do znudzenia. 

Co za belkot.

Biblia nie twierdzi ze ziemia jest plaska, twierdzi ze jest okragla, wiec nie wmawiaj normalnym ludziom takich bzdur, zachowaj to dla siebie.

Miałem na myśli fanatyków religijnych, bez problemu wyszperasz w googlach ich wypociny. Bez obrazy, ofc. Nie chcemy przecież gównoburzy ateiści vs. wierni. ;)

ㅈㅈ.

Opublikowano

Nie ma żadnego życia we wszechświecie wszystko to bajeczki z filmów. Cały temat to troll

Według Ciebie nie żyjemy? Polecam zapoznać się ze znaczeniem słowa bajka.

Wywal strzałę na bok i weź sobie za przykład stalowy pręt. Będziesz go tak dzielić, aż w końcu rozbijesz go na pojedyncze atomy, i co dalej? Następne cząsteczki nie pojawią się w magiczny sposób. Możesz jedynie nauczyć się rozbić pojedynczy atom na dwie, mniejsze części. A te "półatomy" na kolejne "ćwierćatomy". I tak dalej, do znudzenia. 

Miałem na myśli fanatyków religijnych, bez problemu wyszperasz w googlach ich wypociny. Bez obrazy, ofc. Nie chcemy przecież gównoburzy ateiści vs. wierni. ;)

Ćwierćatom? Półatom? A to ciekawe, naucz mnie plz.

8LTfBGw.jpg

Opublikowano

Według Ciebie nie żyjemy? Polecam zapoznać się ze znaczeniem słowa bajka.

Ćwierćatom? Półatom? A to ciekawe, naucz mnie plz.

Teoretycznie wszystko mozemy dzielic w nieskonczonosc.

Deus vult

Opublikowano

Aa przyjmując że jest skończony.. jeśli jest skończony to musi mieć kształt ala kuli - tak jak ziemia.Czyli dochodząc do końca zaczynamy od początku, w ten sposób można okrążyć wszechświat w nieskończoność choć jego rozmiar obejmie jakąś objętość.. i skoro ciągle się powiększa to i objętość się powiększa, ale czy to znaczy że jest nieskończony?..

Opublikowano

Aa przyjmując że jest skończony.. jeśli jest skończony to musi mieć kształt ala kuli - tak jak ziemia.Czyli dochodząc do końca zaczynamy od początku, w ten sposób można okrążyć wszechświat w nieskończoność choć jego rozmiar obejmie jakąś objętość.. i skoro ciągle się powiększa to i objętość się powiększa, ale czy to znaczy że jest nieskończony?..

Ale wszechswiat ma 3 wymiary, wiec niepodruzujesz po powierzchni

Deus vult

Opublikowano

wszechswiat nie jest nieskonczony, bo energia jest skonczona.

Niby dosyć mądre stwierdzenie ale prawdopodobnie jest błędne bo o energii w całym wszechświecie wiemy tyle co nic. Nasze prawa fizyki wcale nie muszą obowiązywać wszędzie, weźmy na przykład czarne dziury :)

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Niby dosyć mądre stwierdzenie ale prawdopodobnie jest błędne bo o energii w całym wszechświecie wiemy tyle co nic. Nasze prawa fizyki wcale nie muszą obowiązywać wszędzie, weźmy na przykład czarne dziury :)

O czarnych dziurach tez prawie nic nie wiemy, mozliwe ze tworza nowe wszechswiaty z nowymi prawami fizyki, albo nic nie tworza.

Deus vult

Opublikowano

O czarnych dziurach tez prawie nic nie wiemy, mozliwe ze tworza nowe wszechswiaty z nowymi prawami fizyki, albo nic nie tworza.

Raczej ty nic nie wiesz, polecam się zagłębić w tym temacie bo wiele zostało udowodnione.

Opublikowano

Raczej ty nic nie wiesz, polecam się zagłębić w tym temacie bo wiele zostało udowodnione.

Ba, nawet udało się naukowcom utworzyć "sztuczną" czarną dziurę w warunkach laboratoryjnych.

Opublikowano

No to co zostalo udowodnione, co tworza czarne dziury?

Ba, nawet udało się naukowcom utworzyć "sztuczną" czarną dziurę w warunkach laboratoryjnych.

Masz lajka.:-)

Deus vult

Opublikowano

Szczerze mówiąc to mam do tego mieszane teorie :)

Ale jeśli naprawdę za czasów Chrystusa Bóg objawiał się w innych postaciach to nie wiem :)

Przekonam się po śmierci, nie boję się śmierci.

EDEN 2q1dnaw.pngHAZARD

Opublikowano

Dawaj źródło, bo to brzmi jak gówno prawda.

Czarna dziura to ogromna masa, która pod wpływem własnego pola grawitacyjnego zapada się w sobie i osiąga prawie nieskończenie wielką gęstość. Nie ma technologii, która by na to pozwoliła.

Może pomyliło ci się z antymaterią, która została wytworzona w francuskim ośrodku badawczym - CERN-ie.

No to co zostalo udowodnione, co tworza czarne dziury?

Masz lajka.:-)

Czarne dziury nic nie tworzą, niby czemu miałyby to robić. To po prostu obiekty we wszechświecie, które jednak mają tak niepojęcie różne parametry od czegokolwiek co znamy, że standardowe prawa fizyki nic w nich nie znaczą.

W czarnych dziurach nie ma światła, bo nawet ono jest do nich zasysane, w czarnych dziurach jedna mikrosekunda to milion lat na ziemi, wynika to z teorii względności. Nikt nie wie czego można się po nich spodziewać bo nie mamy możliwości ich zbadania.

Wszechświat jest niesamowity, i w którymś jego miejscu na pewno istnieje życie. Prawa wielkich liczb są nieubłagane i nie pozostawiają cienia wątpliwości :)

Problem jest taki, że możemy nigdy nie odnaleźć tego życia bo nie będziemy w stanie po prostu do niego dotrzeć. Na szczęście, już w dzisiejszych czasach mamy pewien pomysł na poruszanie się po ogromnych odległościach. Jest to tzw. hipoteza/teoria tuneli czasoprzestrzennych (z ang. "Wormholes"). Jak na razie udowodnione jest, że czasoprzestrzeń jest jak elastyczny materiał. Używając odpowiednich środków można ją ściskać i rozciągać. Podstawa UDOWODNIONEJ części teorii względności. Wg. tego rozumowania, przestrzeń może się również samoistnie naginać i tworzyć przejścia, pozwalające pokonać miliardy lat świetlnych. Istnienie takich tuneli jest niemalże pewne, jednak nie mamy obecnie możliwości ich zaobserwować ponieważ otwierają się na bardzo krótko i są niesamowicie małe. Jednakowoż, wg. wielu naukowców w tym znanego popularyzatora nauki Michio Kaku, tunele te można podtrzymać korzystając z antygrawitacji, której źródłem jest antymateria, obecnie już możliwa do wytworzenia :)

Cześć @Drearku

@topic

Więc obal mi tą teorie:

Strzelam strzałą z łuku do jakiegoś celu. Po pewnym czasie pozostało jej 1/2 drogi, następnie 1/4 drogi, później 1/8,1/16,1/32 itd (ciągle 2 razy mniejsza), więc strzała teoretycznie nigdy nie doleci do celu  ;)? Więc dlaczego w praktyce wbiła się w cel?

To jest akurat banalnie prosta, podstawowa fizyka. Równanie przemieszczenia od czasu strzały, czyli po prostu ruchu jest równaniem liniowym bądź hiperbolicznym, posiadającym miejsce zerowe i tylko jedną asymptotę zerową. Oznacza to tyle, że:
1)Pozycja i czas ruchu strzały nie mogą być ujemne
2)Parametr przemieszczenia ma wartość maksymalną, określoną równaniem.

Najpierw się poucz, potem kombinuj ;)

Wszechświat jest skończony ,jego długość to ok. 28miliardów lat świetlnych ,problem jest taki że wszechświat ,to nie wszystko co tak naprawdę istnieję (a tak wyniki z ostatnich TEORI naukowych -teoria strun ,M-teoria oraz fizyka kwantowa [dodatkowe wymiary]) ,już wyjaśniam - nie dawno dowiedziono że wszechświat to tylko jedna "część" z ogromu przestrzeni (?) jaki naprawdę istnieję ,bo otóż w grę wchodzą WIELOŚWIATY ,czyli inne wszechświaty ,różniące się od naszego inną zawartością ciemnej materii i energi która ma wpływ na rozszeżanie lub kurczenie się świata ,lecz musimy pamiętać że nawet przyjmując teorie wieloświatów wszystko jest skończony ,inna sprawa że liczba planet może wtedy wynieść 10^49019 (tutaj akurat wpisałem randomową liczbę) ,a czy to czasami już nie jest nieskończoność?

To ciekawe, skoro galaktyka z8_GND_5296 jest 30 miliardów lat świetlnych OD NAS, nie mówiąc już o długości wszechświata, która obecnie szacowana jest na 93 mld lat świetlnych ;)

I nie, to nie jest nieskończoność. Nieskończoność, jak sama nazwa wskazuje jest nieskończenie większa od tej liczby ;)

Ale wszechswiat ma 3 wymiary, wiec niepodruzujesz po powierzchni

Co najmniej cztery, których istnienie już udowodniliśmy a hipotetycznie istnieje też piąty.
3 Wymiary przestrzenne oraz czas, tworzące czasoprzestrzeń. Teoretycznym piątym wymiarem jest ładunek elektryczny dodający do wektora cząstki piątą kolumnę.

Hipotetycznie może istnieć nieskończona ilość wymiarów.

742611478555387739101.jpeg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...