Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Enderchest - wybór opcji.

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

@michalp1011 ograniczenie świata.

Wypromuje twój serwer minecraft na mclista :)

* 1000 diamentów w niecałe 24h,

* Twoj serwer znajdzie sie na 1 stronie,

* Po wiecej informacji zapraszam na PW,

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Opublikowano

@Staku

100 slot i ok. 2300 MB ram, idealna konfiguracja..

Owszem, worldborder jest dobry ale tylko na start gdy się mapa generuje.

@topic

Widać, że zaczynasz z "majnkraftem", a więc zacznij od craftserve, w tej cenie co na enderchescie masz dużo wydajniejszy serwer.

@Edit

Fiberhost, ma dobry Bok, ale nie zawsze wydajne maszyny (zależy od pakietu i ich lokalizacji)

~Pozdrawiam.

logo-mpc.png

Opublikowano

Może być 50-100 (~). Zależy jaka konfiguracja. Przy + 50 graczach (3 gb ram) było TPS: 20. (Główny serwer nie testowy).

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Opublikowano

@Staku100 slot i ok. 2300 MB ram, idealna konfiguracja..Owszem, worldborder jest dobry ale tylko na start gdy się mapa generuje.@topicWidać, że zaczynasz z "majnkraftem", a więc zacznij od craftserve, w tej cenie co na enderchescie masz dużo wydajniejszy serwer.@EditFiberhost, ma dobry Bok, ale nie zawsze wydajne maszyny (zależy od pakietu i ich lokalizacji)~Pozdrawiam.

@Kresrek007 też się dziwie, ale jak 1,5 GB ramu (10 slot) kilka pluginów, wb 2000x2000, stoplag uciągnął 60 graczy przy TPS 18-20 to może zalecane 20 slot uciągnie te ~ 100 graczy. Nie zapominaj o ~ wiesz chyba co to oznacza. Powinienem mieć ss'a wykorzystania zasobów jeszcze.

Opublikowano

@Staku

Nie ma szans, by to musiał być serwer parkour lub jakiś który ją najmniej obciąża serwer (brak mobow/leżących przedmiotów, oraz brak skript).

A co do tej osoby, z pewnością jest to naciągane, posiadasz ta informację z niepewnego źródła.

Minimum pamięci to około 50 mb/s przy SV :).

@michalp1011

Można prosić o nazwę hostingu? (Użyj opcji edycji, aby nie tworzyć spamu)

logo-mpc.png

Opublikowano

@Kresrek007 60 graczy było przez jakieś 2-3 h patrzyłem wytrzymałość maszyn. Graczy zachęciłem FREE-OPAMI oczywiście z ograniczonymi permissiami. Ram raz był +1400, +700, skakał. Serwer dominował na procesorze. Jak uda mi się tyle graczy zwołać i tym razem podam IP lub wyśle ss wykorzystania zasobów. Jak cały dzień grałaby stała liczba to wiadomo, że by nie wytrzymało. Ale poszło 60 graczy przez pewien czas to i tak jestem zakoczony tym hostingiem. Co do pluginów: essentials, world guard, world edit, world border, funny guilds, skript.

Opublikowano

@Offtopic

@Staku

Może i dałeś rade, ja kiedyś miałem 230 graczy na 4 GB RAM (w ciągu 1 sekundy wbił i od razu crash serwera (live polskiego pingwina), ale wątpię abyś utrzymał 20 tpsow.

@topic

Jeśli, chcesz jakąś ofertę "bez limitu" w fiberhoscie, to nie polecam.

Ostatnio w lava, gdy byłem 1 na serwerze zalecanym dla 10, procesor nie ogarnia przy małej ilości tnt :).

@down

Nie jest to konwersacja, o wydajności i o optymalizacji twojego serwera. Wątpię, aby autor tego tematu potrafił odpowiednio optymalizować serwer.

~Pozdrawiam

logo-mpc.png

Opublikowano

TPS monitorowałem co jakiś czas i przy czyszczeniu przedmiotów, mobów tps było zmienne wahało się od 18-20 :). Ciekawe jak uznałeś, że posiadam tę informację z niepewnego źródła jeżeli testowałem to na własnym serwerze? Regularnie sprawdzałem ilość tps (możliwe, że jak byłem off-line było niższe) + pytałem się graczy czy mają lagi, od większości otrzymałem odp. "nie". Może słyszałeś coś o serwerze CT-OP przez kilka dni był ON dla graczy.

//EDIT

Dobra jak coś na PW, tematu nie będę zaśmiecał.

//EDIT 2

@michalp1011 jak nie masz zbyt dużego doświadczenia w konfiguracji dokup więcej slotów. Przypominam, że tyle graczy było przez pewien czas, gdyby było tak dłużej serwer z pewnością zasypałby się opóźnieniami + crash. ~ 100 chodziło mi bardziej o 50+ przy 100 moje przypuszczenia, bo jak 1,5 gb = 60 graczy - brak lagów, nie oznacza że serwer przy 3 gb = 100 (przez określony czas może tak, lecz na dłuższą mete nie, patrzyłem na to z mojej perspektywy testowej, ale jak zalecane 10 slotów utrzymało tyle i tyle to nie znaczy, że to utrzyma drugą połowę osób. Możesz spróbować z "Universal" też się nad tym zastanawiam (będę tworzył drugi serwer). A ze slotami próbuj na własną rekę bo testy to testy, a gra to gra :). Na TopC*afcie tps kiedyś = 13-16, a gra chodziła płynnie przynajmniej u mnie. Napisz ile, jakie preferujesz pluginy i inne rzeczy typu border [wielkość] to ustalimy wygodną liczbę slotów,

Pozdrawiam :)

Opublikowano

@Staku na serwer chciałbym wgrać pluginy na serwer freebuild, jest trochę tych pluginów. No i właśnie zastanawiam się nad wyborem opcji Bukkit czy Universal.

Opublikowano

@michalp1011 pakiet "Universal", a nad jakim podtypem się zastanawiasz?

Opublikowano

@DoriiSuperPies UNIVERSAL lepsze gdyż masz większą pamięć ram :)

No to robię tabelkę zalet CRAFTSERVE vs ENDERCHEST

-------------------------------------------------------------------------

Craftserve:

PLUSY:
+ Wysokie doświadczenie

+ Możliwość podglądu mapy
+ Szybki support
+ Praktycznie mało problemów (już nie mam)
+ Maszyny są wydajne
+ Panel jest bardzo miły dla oka, jest funkcjonalny
MINUSY:

- Mało ciekawych ofert
- Podgląd mapy i itemshop jest w panelu CraftServe (ewentualnie craftserve.pl/s/NumerSerwera/shop?widget nie przenosi do panelu)
- Brak opcji ,,Dotacje" (która jest w enderchest)
- Brak możliwości wgrania własnego silnika serwera
- Podgląd mapy nie jest aktualizowany często

- Duży limit plików serwera

- Brak opcji restartu serwera/zapisu mapy co jakiś czas
EnderChest:
PLUSY:
+ Strona WWW serwera w ofercie

+ Całkiem wydajne maszyny
+ Szybki support
+ Praktycznie mało problemów

+ Możliwość ustawienia czasowego restartu/zapisu mapy
+ Panel jest miły dla oka, jest funkcjonalny
MINUSY:

- Konsola nie jest przewijana (ale chyba można wejść w logi)

- Brak możliwości wgrania własnego silnika

- Brak możliwości zmiany domeny strony WWW na nazwaserwera.enmc.pl albo inną
- Brak dostępu do FTP strony WWW

- Brak podglądu mapy

bannergif.gif

Opublikowano

@PlayerOWN

Na craftserve masz ~10x więcej CPU, a RAM możesz mieć do 24 GB (bez dopłat), a wiec te argumenty przebiły twoje, gdyż wydajność najważniejsza.

W craftserve jest lepszy itemshop (masz iframe) i możesz wrzucić na swoja, jest to bardzo wygodna opcja

~Pozdrawiam

@down

Nabijanie postów? -,-

logo-mpc.png

Opublikowano

@PlayerOWN

Na craftserve masz ~10x więcej CPU, a RAM możesz mieć do 24 GB (bez dopłat), a wiec te argumenty przebiły twoje, gdyż wydajność najważniejsza.

W craftserve jest lepszy itemshop (masz iframe) i możesz wrzucić na swoja, jest to bardzo wygodna opcja

~Pozdrawiam

@down

Nabijanie postów? -,-

CraftServe PREMIUM to dobra oferta, ale max 5.000 plików? Szybko się zapełni limit. Co do Universal niby dają "32GB", ale to chwyt reklamy.

Opublikowano

@up

Może i otrzymasz te 32Gb ram, ale ~10 razy mniej CPU. Na co ci pamięć RAM, skoro procesor nie wyrabia, nawet 4 GB pewnie nie użyjesz.

A co do limitu plików na crsftserver to owszem, lecz wydaje mi się ze po kontakcie z bokiem limit ci powiększą, ew. za drobną opłatą.

logo-mpc.png

Opublikowano

@Kresrek007 też prawda, ale jak na serwer typu PvP, ess można czyścić :), zastanowie się nad zakupem. Ale jak u nich z wydajnością to nie wiem :/.

Opublikowano

@up

Jeśli używasz innego pluginu do banowania to możesz czyścić, lub zastąp ess autorskim pluginem (kup/napisz) z połączeniem mysql i po sprawie :).

logo-mpc.png

Opublikowano

@Kresrek007

Jeśli używasz innego pluginu do banowania to możesz czyścić, lub zastąp ess autorskim pluginem (kup/napisz) z połączeniem mysql i po sprawie :).

Wiesz w ogole, ze essentials/commandbook to jeszcze nic? W folderze world/player-data zapisuja sie pliki graczy, z eq, lokalizacja itp.

Opublikowano

@filippop1 licząc zapisy mapy to szybko się zapełni :). Czego się spodziewać po takiej cenie. Najlepiej dedyka z ovh kupić.

Opublikowano

@Staku

Uważasz, że osoba która zakłada taki temat zna (przynajmniej) podstawowe komendy do Ubuntu (chyba najlepszy linux) ;), oraz potrafi maszynie postawić serwer oraz stronę, dodatkowo trzeba pamiętać o opłacie dedyka, brak PayPala/konta w banku = brak możliwości zakupu.

@filippop1

Trochę umiejętności i da się rade zapisać ekwipunek do MySQL/configu (tak jak masz na sektorach).

Essentials zmieniasz na jakąś inną alternatywę (coś się zawsze znajdzie) i gotowe :)

logo-mpc.png

Opublikowano

@Staku

Uważasz, że osoba która zakłada taki temat zna (przynajmniej) podstawowe komendy do Ubuntu (chyba najlepszy linux) ;), oraz potrafi maszynie postawić serwer oraz stronę, dodatkowo trzeba pamiętać o opłacie dedyka, brak PayPala/konta w banku = brak możliwości zakupu.

@filippop1

Trochę umiejętności i da się rade zapisać ekwipunek do MySQL/configu (tak jak masz na sektorach).

Essentials zmieniasz na jakąś inną alternatywę (coś się zawsze znajdzie) i gotowe :)

"troche umiejetnosci" Trudne nie jest, ale dla przecietnego steve jest.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...