Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy ściągnięcie gry, którą kiedyś kupiłem, ale zgubiłem płytę będzie piractwem?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Piractwo ogólnie jest dopiero kiedy materiał trafia do sprzedaży lub zostaje udostępniony, też dopiero sobie to przemyślałem po twojej wypowiedzi.

Ale ogólnie jest też nie legalne nabywanie takich plików z internetu, podczas kontroli możesz zostać poproszony o dowód zakupu produktu.

Znam przypadek u siebie że komputer został poddany kontroli i miał kilkaset piosenek, okazało się z internetu, więc za każdy utwór została nałożona kara pieniężna, bo posiadacz plików nie miał zakupu dowodu, a pobieranie muzyki jest nielegalne, bo są prawa autorskie.

Tak ale gdy muzyke puszczasz tylko i wyłącznie dla siebie to nie piractwo, w wiadomościach leciało kiedyś.
Opublikowano

Macie tutaj wszyscy znawcy na forum prawnym o tym opis:

http://forumprawne.org/prawo-autorskie/80512-sciagniecie-kupionej-gry-czy-legalne.html

łał, temat z '09 roku i nagle myślisz, że prawo nic się nie zmieniło? Poza tym nagle zmieniasz istotę problemu? I skoro się upierasz przy swoim argumencie, to powinieneś wiedzieć, ze dopóki może udowodnić legalne pochodzenie, to może ściągać ile wlezie kopie danego programu... Czy to z torrentow, czy innego ddla. ;)

Opublikowano

dopóki może udowodnić legalne pochodzenie, to może ściągać ile wlezie kopie danego programu... Czy to z torrentow, czy innego ddla

Legalne pochodzenie z torrentów, zam sobie zaprzeczasz, jeżeli wiesz co to PirateBay to wiesz czy to jest legalne,a w dodatku pliki które tam są mają pirackie klucze, lub loadery, cracki, itd.  " np: Gra Battlefield 3 ze sklepu różni się plikami językowymi od pirackiej z torrentów "  czyli na pierwszy rzut oka już od razu widać że to pirat.

Opublikowano

Legalne pochodzenie z torrentów, zam sobie zaprzeczasz, jeżeli wiesz co to PirateBay to wiesz czy to jest legalne,a w dodatku pliki które tam są mają pirackie klucze, lub loadery, cracki, itd.  " np: Gra Battlefield 3 ze sklepu różni się plikami językowymi od pirackiej z torrentów "  czyli na pierwszy rzut oka już od razu widać że to pirat.

To raczej Ty sam jesteś zaprzeczeniem logicznego myślenia. No chłopie, uwziąłeś się jednej kwestii, której w dodatku nei rozumiesz... W jaki sposób się różnią? Tym że masz Multi 9; 5? LOL. To są zwykłe wydania u wydawcy i dany cd-key o ile jest, będzie pasował do danej wersji. W dodatku o legalności niekoniecznie świadczy źródło, tylko dowód zakupu etc.(skąd pomysł dot. torrentów). Ale w sumie możesz więcej niż taki policjant. ;)

Opublikowano

To raczej Ty sam jesteś zaprzeczeniem logicznego myślenia. No chłopie, uwziąłeś się jednej kwestii, której w dodatku nei rozumiesz... W jaki sposób się różnią? Tym że masz Multi 9; 5? LOL. To są zwykłe wydania u wydawcy i dany cd-key o ile jest, będzie pasował do danej wersji. W dodatku o legalności niekoniecznie świadczy źródło, tylko dowód zakupu etc.(skąd pomysł dot. torrentów). Ale w sumie możesz więcej niż taki policjant. ;)

Nie spinaj sie tak, po prostu sobie pobierz gre z innego zrodla, a zainstaluj z plyty, bedziesz widzial rezultat, bo od kiedy podmieniasz pliki config w oryginalnej grze po instalacji, w piratach musisz to zrobic zeby uruchomic gre, a to co piszesz multi 9 to jest tylko jezyk, nie kazda gra oryginalna ma multilaunguage, niekiedy producent proponuje osobna instalacje tych plikow. Sorry za brak polskich znakow pisze z tel.

Opublikowano

Nie spinaj sie tak, po prostu sobie pobierz gre z innego zrodla, a zainstaluj z plyty, bedziesz widzial rezultat, bo od kiedy podmieniasz pliki config w oryginalnej grze po instalacji, w piratach musisz to zrobic zeby uruchomic gre, a to co piszesz multi 9 to jest tylko jezyk, nie kazda gra oryginalna ma multilaunguage, niekiedy producent proponuje osobna instalacje tych plikow. Sorry za brak polskich znakow pisze z tel.

Jak mam się nie spinać, jak nie używasz mózgu przy tym, co piszesz? Mowa jest o pobraniu gry z torrentów do której musi posiadać cd-keya. Bo w końcu piszę, że kupił. Tak? Tak. Więc po co ma używać cracków? Ba, sieć torrent nie dot. tylko publicznych i cracowanych wersji oprogramowania... Tak przy okazji mówię.

Opublikowano

Jak mam się nie spinać, jak nie używasz mózgu przy tym, co piszesz? Mowa jest o pobraniu gry z torrentów do której musi posiadać cd-keya. Bo w końcu piszę, że kupił. Tak? Tak. Więc po co ma używać cracków? Ba, sieć torrent nie dot. tylko publicznych i cracowanych wersji oprogramowania...

Prosze mnie nie obrazac, bo na tym stanowisku co jestes nie powinno sie to powtorzyc. Wytlumacze ci to na spokojnie, jezeli gre zainstaluje ktora nie wymaga cdkey a jest ich masa bo sa one zmodyfikowane, podam przyklad gra sim city wymaga key lecz na torrentach jest jako " burn & play " czyli ta gra jest piratem bo funkcjonuje bez klucza. A nasz klucz ktory mamy zakupiony mozemy wsadzic sobie w buty bo w profilu rejestracji klienta widnieja fikcyjne przypisane na stale dane i klucz.

Opublikowano

Prosze mnie nie obrazac, bo na tym stanowisku co jestes nie powinno sie to powtorzyc. Wytlumacze ci to na spokojnie, jezeli gre zainstaluje ktora nie wymaga cdkey a jest ich masa bo sa one zmodyfikowane, podam przyklad gra sim city wymaga key lecz na torrentach jest jako " burn & play " czyli ta gra jest piratem bo funkcjonuje bez klucza. A nasz klucz ktory mamy zakupiony miozemy wsadzic sobie w buty bo w profilu rejestracji klienta widnieja fikcyjne przypisane na stale dane.

W którym momencie Cię obrażam? Kulturalnie zwracam Ci uwagę, że nie kierujesz się logicznym myśleniem i dla Ciebie to obraza? Nie wyzywam Cię od idiotów, kretynów, czy innych nazw.

Dwa, sim city to gra na platformę origin, więc bez konta na tej platformie masz pirata. Proste jak budowa cepa. I powtarzam jeszcze raz: Problem dot. pobrania z sieci torrent gry i w momencie, gdy mogę udowodnić, że kiedyś zakupiłem tę grę, to każdy ma w gdzieś pochodzenie instalki danej gry, gdyż mam prawo posiadać tzw. kopię bezpieczeństwa. Tyle z mojej strony, bo nie piszesz na temat.

Opublikowano

W którym momencie Cię obrażam? Kulturalnie zwracam Ci uwagę, że nie kierujesz się logicznym myśleniem i dla Ciebie to obraza? Nie wyzywam Cię od idiotów, kretynów, czy innych nazw?

Dwa, sim city to gra na platformę origin, więc bez konta na tej platformie masz pirata. Proste jak budowa cepa. I powtarzam jeszcze raz: Problem dot. pobrania z sieci torrent gry i w momencie, gdy mogę udowodnić, że kiedyś zakupiłem tę grę, to każdy ma w gdzieś pochodzenie instalki danej gry, gdyż mam prawo posiadać tzw. kopię bezpieczeństwa. Tyle z mojej strony, bo nie piszesz na temat.

Tak więc trzeba napisać tak jak powyżej, a nie że nie używam mózgu, raczej inaczej to brzmi, nieprawda ?.

Kopia zapasowa płyty ? jakim cudem, jeżeli wszystkie oryginalne nośniki są zabezpieczone przeciwko kopiowaniu ?

Ty chyba mylisz grę z oprogramowaniem.

Opublikowano

Tak więc trzeba napisać tak jak powyżej, a nie że nie używam mózgu, raczej inaczej to brzmi, nieprawda ?.

Kopia zapasowa płyty ? jakim cudem, jeżeli wszystkie nośniki są zabezpieczone przeciwko kopiowaniu ?

Możesz zrobić np. obraz płyty/klonować. Jeżeli chcesz czegoś więcej na ten temat się dowiedzieć, to zapraszam do działu "Komputery", tam powinieneś dostać fachową pomoc.

Abstrahując, "używaj głowy przy tym, co robisz" to też obraza?

Ty chyba mylisz grę z oprogramowaniem.
A czym jest gra jak nie oprogramowaniem? Pozdro 600. Znowu chcesz być mądrzejszy od policjanta, czy innych ludków zorientowanych w temacie.<nie mówię o sobie, żeby nie było>
Opublikowano

Możesz zrobić np. obraz płyty/klonować. Jeżeli chcesz czegoś więcej na ten temat się dowiedzieć, to zapraszam do działu "Komputery", tam powinieneś dostać fachową pomoc.

Abstrahując, "używaj głowy przy tym, co robisz" to też obraza?

Podziwiam cię że jesteś na tym stanowisku. Samo używanie DeamonTool, CloneCD itd jest nielegalne pow względem kopiowania oryginalnych płyt.

Obrazy ISO są nielegalne.

A czym jest gra jak nie oprogramowaniem? Pozdro 600. Znowu chcesz być mądrzejszy od policjanta.

Oprogramowanie to system, Dany program napisany w danym kodzie C++ itd, Microsoft Windows jest oprogramowaniem systemu.

Widzę że chcesz zabłysnąć ale się poniżasz.

Dobranoc.

Opublikowano

Podziwiam cię że jesteś na tym stanowisku. Samo używanie DeamonTool, CloneCD itd jest nielegalne pow względem kopiowania oryginalnych płyt.

Obrazy ISO są nielegalne.

Oprogramowanie to system, Dany program napisany w danym kodzie C++ itd, Microsoft Windows jest oprogramowaniem systemu.

Widzę że chcesz zabłysnąć ale się poniżasz.

Dobranoc.

Ja się poniżam? Wybacz, ale śmiechłem hardo.

1) Co ma status moda na forum do rzeczy? Po edycji: i to jeszcze dokładnie dot. gry online?

2) Oprogramowanie zrobione w celu zapewnienia rozrywki nie jest oprogramowaniem? Aż zacytuję to kontrowersyjne źródło w postaci wikipedii:

Gra komputerowa  – rodzaj oprogramowania komputerowego przeznaczonego do celów rozrywkowych

A sam windows jest oprogramowaniem zarządzającym...

3) Podaj mi zapis prawny dot. nielegalności robienia obrazów. Bo ja Ci powiem, że są wyjątki jak np. w postaci:

Oryginalne Licencje COA sprzedawane są na terenie Unii Europejskiej i zgodnie z prawem obowiązującym na terenie UE a także zgodnie z Wyrokiem Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej z dnia 03.07.2012r. który to orzekł że na terenie UE można legalnie odsprzedawać używane programy, oryginalne licencje, odsprzedaży dokonać mogą zarówno osoby fizyczne jak i firmy.

Wyrok jest wykładnia prawa tj. dyrektywy 2001/29/WE (art. 4 ust. 2). Mówi ona wprost - prawo producenta do wyłącznego rozpowszechniania wygasa wraz z chwilą sprzedaży oprogramowania licencji po raz pierwszy - wszelkie próby zablokowania odsprzedaży przez producenta są po prostu nielegalne .

To chyba ja powinienem powiedzieć "dobranoc"?

Opublikowano

legalnie oprogramowanie można bez problemu kopiować bez udostępniania i każdy ma możliwość posiadania kopii nieważne z jakiego źródła uzyskał kopie.

za samo posiadanie obrazu ( jakiegokolwiek, iso itp ) nie istnieje nawet możliwość łamania jakiejkolwiek licencji czy prawa

instalacja i używanie nielegalne bez licencji jest łamaniem prawa, talk samo instalacja legalnego systemu czy gry na innym sprzęcie niż został przypisany sprzęt czy nie posiada się legalnego klucza czy CD dopiero jest nielegalna

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Zgub syna i powiedz żonie, że nic się nie stało, ponieważ wziąłeś z Domu Dziecka nowego...

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Człowieku... Oczywiście, że piractwo. Jak to ma nie być piractwem? Co z tego, że będziesz miał pudełko? Co z tego, że będziesz miał paragon? To Ty zgubiłeś. A płyta chyba nie ma gwarancji...

Znalazłeś nasz post. Brawo. Gratulujemy. 

Masz jakieś zażalenie? Napisałyśmy coś z czym Ty się nie zgadzasz? Wytknij nam to. Kulturalnie. Lubimy miłe i sensowne dyskusje. 

Pozdrawiamy:

Głębinowe Pszczoły

Opublikowano

Tragedia, jak to czytam, jeszcze raz powtarzam że to piractwo.

Kupie sobie audi i będę kradł inne bo mam przecież fakturę zakupu takiego samego.

Opublikowano

Tragedia, jak to czytam, jeszcze raz powtarzam że to piractwo.

Kupie sobie audi i będę kradł inne bo mam przecież fakturę zakupu takiego samego.

Tylko szkoda, że fakty i argumenty przeczą Tobie... A teraz jak krowie na rowie: Jakie straty ponosi dystrybutor/autor gry w momencie pobrania gry, gdy posiadam klucz/inna forma aktywacji niż przez platformę? Otóż żadną. Ale upieraj się dalej przy swoim ograniczeniu; ba, idąc tokiem Twojego pozbawionego logiki rozumowania wychodzi na to, że w tym momencie musi kupić produkt jeszcze raz.

Opublikowano

To powiedz mi mądralo, jak skopiować płytę jeżeli jest ona zabezpieczona ? takie płyty zostają złamane przez piratów i wrzucone do sieci.

Pobierając taką wersje stajesz się również posiadaczem pirackiej gry, czy oprogramowania.

Dodam jeszcze że niektóre gry działają tylko i wyłącznie z płytą, tak więc jak włożysz płytę jak ją zgubiłeś ?  " owszem pominiesz to podmieniając pliki Crackiem "

Więc nie mów mi kolejny raz że  " Zcrackowaną Grę " posiadasz legalnie... I pamiętaj że aby to zrozumieć trzeba mieć czym myśleć, a w szczególności trzeba do tego dorosnąć...

Nie mam zamiaru już tutaj dalej kłócić się, po prostu jednemu trzeba ustąpić, żeby był spokój " jak to się mówi, głupszemu się ustępuje " tak więc poczynię...  Życzę dobrej nocy.

Opublikowano

To powiedz mi mądralo, jak skopiować płytę jeżeli jest ona zabezpieczona ? takie płyty zostają złamane przez piratów i wrzucone do sieci.

Pobierając taką wersje stajesz się również posiadaczem pirackiej gry, czy oprogramowania.

Dodam jeszcze że niektóre gry działają tylko i wyłącznie z płytą, tak więc jak włożysz płytę jak ją zgubiłeś ?  " owszem pominiesz to podmieniając pliki Crackiem "

Więc nie mów mi kolejny raz że  " Zcrackowaną Grę " posiadasz legalnie... I pamiętaj że aby to zrozumieć trzeba mieć czym myśleć, a w szczególności trzeba do tego dorosnąć...

Nie mam zamiaru już tutaj dalej kłócić się, po prostu jednemu trzeba ustąpić, żeby był spokój " jak to się mówi, głupszemu się ustępuje " tak więc poczynię...  Życzę dobrej nocy.

No chyba ja powinienem się zastosować do tej zasady. Marnuje czas i chęci, by wytłumaczyć Ci, że się mylisz, to zamiast to zaakceptować, to w histerie wpadasz. Żal mi Ciebie tylko dlatego, że wniosków nie potrafisz wyciągnąć z poprzednich wypowiedzi. Pobierzesz obraz płyty, emulujesz/nagrywasz obraz płyty na zwykłą dvd i lecisz.<wspomniane wcześniej> Jeżeli jest to za trudne dla 25 latka, to nie mam pytań.

przykład czystego obrazu bez cracków.... Szkoda słów na Ciebie już.

/edycja

@Linaxis

Koniec "argumentów" i ucieczka. Nie mam już pytań.

Opublikowano

no no, widzę, że pan @Linaxis zna się na rzeczy

Kradnięcie auta, owszem jest przestępstwem, ale jakbyś podlazł i je skopiował urządzeniem z filmu sci-fi, nic by się nie stało. Owszem szkodzi to producentowi, bo nie kupiliśmy auta, tylko je skopowioaliśmy. Jendakże, gdy kupiliśmy auto to producent już zarobił. Z torrentów da się pobrać ORYGINALNE pliki gry - choćby s*****w daję pliki oryginalne i czy wgramy cracka, jest tylko naszym wyborem. Możemy pobrać grę z takiego źródła i wpisać do niej nasz ORYGINALNY key. Jeżeli mamy wersję pudełkową, bez kodu steam, nie ma innej możliwości.

Opublikowano

Żal mi Ciebie tylko dlatego, że wniosków nie potrafisz wyciągnąć z poprzednich wypowiedzi

Nie wnioskuje, bo nie czytam już dawno twoich poprzednich wypowiedzi, są one stratą czasu moim zdaniem.

Powiedziałem już co miałem do powiedzenia, resztę myśl co chcesz.

Opublikowano

co do cracków powiem tak, można je używać oficjalnie bez problemów o ile posiada się legalną kopię gry na nośniku na którym została kupiona.

samo kupno takiej gry i nie posiadanie nośnika nie powoduje legalności w jakikolwiek sposób. legalna jest tylko z NOŚNIKIEM ORYGINALNYM , nigdy kopią

nie dotyczy to Steam czy innych platform tego typu, gra jest przypisana do konta za pomocą kodu który można kupić bez gry albo z gra na nośniku

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Czytałem trochę odnośnie tego Cracka i wyszukałem na innym forum że jednak crack nie jest legalny bo to jest integracja w pliki gry, a każda modyfikacja plików jest niezgodna z regulaminem producenta. Ewentualnie Cracki producenta ale czy istnieją takie ? 

Opublikowano

zgadza się, cracki nie są legalne ale dopuszczalne w przypadku o jakim napisałem wyżej.

na świecie nie istnieje precedens by ktokolwiek został ukarany za posiadanie oryginalnej gry na nośniku i używanie cracków

zresztą od tego jest artykuł w prawie polskim o prawach autorskich który umożliwia to : Artykuł  75 ustawy prawo autorskie stanowi że wolno legalnie nabyty program rozkodować, zmodyfikować czy skopiować w dowolny sposób jeśli jest to konieczne do współdziałania programu z innymi programami czy elementami systemu.

oczywiście tylko na własny użytek z legalnym oprogramowaniem

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...