Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nowa gra, pomysły ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,jako iż rozwiązałem problem z Unity 3D,rozpocząłem się bawić tym programem i pozytywnie mnie zaskoczył.Mimo,że zapoznałem się tylko z kilkoma/kilkonastoma opcjami,a są ich jeszcze setki.A im więcej możliwości odkrywam,nie mogę się skupić jaką grę stworzyć.

Napiszcie jaką grę chcielibyście zobaczyć,czy ma być to gra wyścigowa ,platformówka,survival itp. ;)

Możecie napisać jakieś elementy, który byście chcieli zauważyć w tej grze itp.

Po ukończeniu projektu wstawi ją wam abyście ocenili i sobie pograli ;)

Za każdy komentarz dotyczący tematu będę wdzięczny :D 

PS:Ciekawostka-The Forest jest zrobiony w Unity 3D !! Też się zaskoczyłem ;) 

Opublikowano

i tak pewnie nie skończysz tej gierki.

ps. hearthstone też był pisany w unity

Opublikowano

i tak pewnie nie skończysz tej gierki.

ps. hearthstone też był pisany w unity

Na pewno skoncze.Jestem przekonany na 99% . Nic innego nie mam do roboty na kompie a stworzenie gry było moim marzeniem od kiedy się urodziłem :) Teraz mam możliwości ponieważ zlozylem sobie nowy komputer który nie jest z drewna :D

Opublikowano

Wyścigi online z otwartym światem, coś podobne do nfs, ale lżejsze i z kamerą z wnętrza.

Opublikowano

Na pewno skoncze.Jestem przekonany na 99% . Nic innego nie mam do roboty na kompie a stworzenie gry było moim marzeniem od kiedy się urodziłem :) Teraz mam możliwości ponieważ zlozylem sobie nowy komputer który nie jest z drewna :D

no to zobaczysz jak męczące jest skończyć grę, kiedy dopiero się zaczniesz uczyć, sam mam porównanie, jak pisałem 4 miesiące temu gdy zaczynałem się bawić z sfmlem(biblioteka 2d) a teraz.

W ogóle uczyłeś się trochę c# (zakładam, że w tym będziesz pisał) czy od razu rżniesz na pałę z tutoriali?

Opublikowano

Wyścigi online z otwartym światem, coś podobne do nfs, ale lżejsze i z kamerą z wnętrza.

No i o takim czymś myślałem od poczatku,ale do tego jest potrzebny model samochodu a tego zrobić nie potrafię chyba ze pewien użytkownik dokoczy swój poradnik :)

Opublikowano

No i o takim czymś myślałem od poczatku,ale do tego jest potrzebny model samochodu a tego zrobić nie potrafię chyba ze pewien użytkownik dokoczy swój poradnik :)

Model samochodu robisz jak inne, oprócz tego są w assetstore na 100%. Po drugie nie wiem kto miałby hostować ten "otwarty świat", bo wyścigi, pojedynki mogłyby być hostowane przez graczy. A co myślisz o moich propozycjach?

Opublikowano

Znasz ty chociaż podstawy programowania w c#? Przeczytałeś chociaż jedną książkę o algorytmach i strukturach danych?

Wiem, pomysł na napisanie gry urodził ci się niedawno, z nudów. To tak, jak byś nauczył się przekręcać kluczyk w stacyjce samochodu, ruszać z miejsca i kręcić kółkiem i od razu chciał startować w rajdzie samochodowym. Ochłoń, poczytaj książki, napisz tetrisa, potem ponga, machnij jakieś puzzle. To tak zwane 'kamienie milowe' programowania gier.

pasek_4oo_6o.jpg

Aktualny poziom zła: 75 punktów ostrzeżeń.
Achievements:
  • 22 zajebiste posty oznaczone czerwonym kółeczkiem
  • 1 urażony modek - dwa razy! (Istny Diabeł)
  • 4365 userów forum, którym powiedziałem smutną prawdę
Opublikowano

Znasz ty chociaż podstawy programowania w c#? Przeczytałeś chociaż jedną książkę o algorytmach i strukturach danych?

Wiem, pomysł na napisanie gry urodził ci się niedawno, z nudów. To tak, jak byś nauczył się przekręcać kluczyk w stacyjce samochodu, ruszać z miejsca i kręcić kółkiem i od razu chciał startować w rajdzie samochodowym. Ochłoń, poczytaj książki, napisz tetrisa, potem ponga, machnij jakieś puzzle. To tak zwane 'kamienie milowe' programowania gier.

[Znam program c++] (Jeżeli oto Ci chodzi ;D ) stworzyłem w nim grę kółko i krzyżyk,później był snake i na tym się skończyło.Coś o programowaniu wiem mam kilka ksi

książek o programowaniu wszystkie przeczytałem,ale teraz potrzebna mi praktyka ;)

[znam program c++]-oczywiście chodziło mi o język programowania,przepraszam za pomyłkę

Model samochodu robisz jak inne, oprócz tego są w assetstore na 100%. Po drugie nie wiem kto miałby hostować ten "otwarty świat", bo wyścigi, pojedynki mogłyby być hostowane przez graczy. A co myślisz o moich propozycjach?

Hmmm gry sportowe,raczej odpadają,a na MOBA to chyba nie jestem tak zaawansowany aby porywać się na taki projekt :D,ale jakiś RPG to nie byłoby głupie ;) Rozważę te opcje :)

Opublikowano

Znam program c++

No a Twoim językiem programowania to pewnie jest code blocks co nie?

Opublikowano

Znam program c++ (Jeżeli oto Ci chodzi ;D )

Nie, nie znasz ;p

A gierkę to na początek zrób roguelike w ascii.

pasek_4oo_6o.jpg

Achievements:
Opublikowano

Nie, nie znasz ;p

A gierkę to na początek zrób roguelike w ascii.

Całego kodu na pewno nie znam,ale to co na razie mi jest potrzebne, potrafię.

Roguelike-serio ? Szkoda na to czasu,bo jest to praktycznie podstawa,co tu dużo mówić...

Może i myślisz,że porywam się na głęboką wodę,ale ja o tym wiem.Dziękuje za uwagi i uświadomienie mi tego,szczerze cenie to sobie.

Spróbuje stworzyć to co już powoli zaczynam i postaram się skończyć jeżeli się nie uda to zrobię jak mówisz i przeczytam od nowa te wszystkie książki i zacznę od roguelike itd.

Opublikowano

no praktycznie podstawa a pewnie miałbyś problemy z zrobieniem tego.

Uwielbiam kiedy ludzie wypowiadają się,a nawet nie znają możliwości i stopnia zaawansowania innej osoby :D 

Opublikowano

Racja,pomyliłem się ... po prostu.

Przepraszam za mój błąd,wybaczycie mi ?czy już nie mam szans i przepadnę w świecie? 

Jak pisałem tamten komentarz,miałem chyba "zaćmienie" i się pomyliłem ;/

Opublikowano
czy już nie mam szans i przepadnę w świecie? 

Przejebane. Skasuj konto i załóż nowe.

Co do roguelików... Ja po prostu uwielbiam ludzi, którzy myślą, że dadzą radę ze wszystkim. Zagadnienie, którego pewnie nawet nie przeanalizowali jest dla nich za proste...

Gra to nie jest jeden element. ErPeGie to mechanika współczynników i walki (oraz buffów/debuffów, skilli i wszelkiego innego dziadostwa). Potem masz świat (questy, npc, moby z ich AI) i zapewne losowo generowane podziemia (i na tym pewnie utkniesz na długo). Grafika jest na samym, samym końcu. I nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś najpierw robił to w ascii, potem przerobił na pixelowe 2d, a na końcu na izometryczny diablo-like wygląd renderowany z użyciem modeli 3d.

pasek_4oo_6o.jpg

Achievements:
Opublikowano

Przejebane. Skasuj konto i załóż nowe.

Też tak myślę ;)

Co do roguelików... Ja po prostu uwielbiam ludzi, którzy myślą, że dadzą radę ze wszystkim. Zagadnienie, którego pewnie nawet nie przeanalizowali jest dla nich za proste...

Gra to nie jest jeden element. ErPeGie to mechanika współczynników i walki (oraz buffów/debuffów, skilli i wszelkiego innego dziadostwa). Potem masz świat (questy, npc, moby z ich AI) i zapewne losowo generowane podziemia (i na tym pewnie utkniesz na długo). Grafika jest na samym, samym końcu. I nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś najpierw robił to w ascii, potem przerobił na pixelowe 2d, a na końcu na izometryczny diablo-like wygląd renderowany z użyciem modeli 3d.

Widzę,że znasz się na tym i po przemyśleniu może warto by było zrobić tak jak mówisz.W tym  przyznaję Ci rację.

Tak jak mówisz, nic nie stoi na przeszkodzie  abym najpierw robił to w ascii,później pixel'owe 2d  itd. Ale szkoda mi teraz na to czasu.

Wydaję się to głupie i pewnie polecą hejty na mnie  pt: ,,nie masz czasu na acsii a już chcesz robić grę 3D ! "... ale człowiek uczy się na błędach,może ja też tak muszę.

Jak utknę na jakimś elemencie w tworzeniu gry,przez dłuższy okres czasu,będę zaczynał od acsii itd. aż się nie nauczę.A na na chwilę dzisiejszą,jestem wręcz napalony na Unity3D ;D 

Opublikowano

no pewnie jak utkniesz na 5 minut to przyleziesz na forum gdzie ktoś Cie "zjebie" (zapewne frozen). Człowiek nie musi się uczyć tylko na swoich błędach.

Opublikowano

Przerost formy nad treścią ?

Uwierz mi też to kiedyś przechodziłem...

Ogarnąłeś trochę podstawy i myślisz ,że możesz zrobić wszystko. Chcesz od razu zrobić jakąś wielką grę . Gdyby to było takie proste to wiesz ilu ludzi było by milionerami?

Zacznij od czegoś prostego tak jak ci mówił @@FrozenShade , żeby nabrać płynności w programowaniu i nauczyć się paru nowych rzeczy.

Inaczej szybko się zniechęcisz ,gdyż nie będziesz umiał sobie poradzić z problemami ,które napotkasz (a na pewno napotkasz).

Opublikowano

Przerost formy nad treścią ?

Uwierz mi też to kiedyś przechodziłem...

Ogarnąłeś trochę podstawy i myślisz ,że możesz zrobić wszystko. Chcesz od razu zrobić jakąś wielką grę . Gdyby to było takie proste to wiesz ilu ludzi było by milionerami?

Zacznij od czegoś prostego tak jak ci mówił @@FrozenShade , żeby nabrać płynności w programowaniu i nauczyć się paru nowych rzeczy.

Inaczej szybko się zniechęcisz ,gdyż nie będziesz umiał sobie poradzić z błędami ,które napotkasz (a na pewno napotkasz).

Hmmm macie rację,może powinienem posłuchać się was,mądrzejszych,bardziej doświadczony userów niż ja.Mimo,że nie planuje/planowałem stworzyć wielkiej gry,bardziej chodziło mi o kilu etapową,przyjemną dla oka wyścigówką,nie ma to sensu.Bo tak jak wspomniałeś,gdy nie będę potrafił uporać się z jakimiś błędami to zniechęcę się i porzucę to co bym zaczął.

Dziękuje wszystkim za rady ... ;)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Zalosne... Jak koles chce sprobowac to niech probuje jak cos to on straci czas. Ale jak ma "marzenie" to nie zniechecajcie go bo to nie wasza sprawa czy chce zrobic jakas gierke.. Zalozyl ten temat by ludzie z fora podali mu jakies rozne typy gier a nie jedynie hejtowali. Moim zdaniem nawet jak dopiero poznajesz podstawy mozesz sie jeszcze wiele nauczyc (chyba ze len jestes ;d) Wiec zycze Ci powodzenia i nie sluchaj tych za przeproszeniem "balwanow". 

Ps: Sprobuj narazie jakas przygodowke, a jak juz bardziej ogarneles to wyscigowke, strzelanke :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...