Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Komputer sam się wyłącza podczas grania.

xElosik123

Pytanie

Opublikowano
Witam, problem jest następujący, mam tego kompa od około roku, przegrałem wieeele godzin w różne gry i nie było żadnych problemów... Aż do teraz... Komputer przy graniu w gry sam zaczął się wyłączać, pierwszą grą w której to zauważyłem był facry 3 którego kupiłem w poniedziałek na steam (był w promocji), przegrałem w niego prawie 2 dni na średnich detalach i wszystko gicior. Nagle sam się wyłączył, potem znowu się wyłączał przy facry 3 i znowu, i znowu, i znowu... Postanowiłem że sprawdzę o co kaman z tym wszystkim. Kompa wyczyściłem z kurzu, wyczyściłem także dysk C i D. Potem z nadzieją że będzie okej znowu w farcry 3 się wyłączył. Tylko tym razem wyłączył się tak że nie mogłem go odpalić przez jakieś 30 sekund. Postanowiłem sprawdzić jakie są temperatury procesora i karty graficznej. Na drugim monitorze dałem program do sprawdzania, a na głównym dałem farcry 3. Stopnie dochodziły do 45 stopni około. Niestety i tak się wyłączył... Stopnie sprawdzałem kilkoma programami, między innymi msi afterburner, core temp, aida64 i HWMonitor. Nigdzie nie zauważyłem problemów a i tak się wyłączał. Sprawdziłem także na innych grach czy się wyłącza. Pograłem trochę w CS:GO (tak z 5 minut może) i paf... Wyłączył się. Dlatego piszę na tym forum z nadzieją że ktoś mi pomoże. Dodatkowo nie czuje żadnego dziwnego zapachu od zasilacza, nie ma dymu ani niczego, po prostu sam z siebie się wyłącza...

Parametry:

System: Windows 8 oryginalny

Procesor: Intel Core I5 3330

Karta graficzna: Nvidia Geforce GTX 650Ti (Gigabyte)

RAM: 2x4GB 

SSD: 60GB

HDD: 1TB

Zasilacz: LOGIC 620V

Tak mi się zdaje że jest to wina tego zasilacza bo czytałem opinie o tym zasilaczu. Niestety nie mam teraz pieniędzy na tyle żeby kupić nowy zasilacz i wymienić, dlatego chciałbym się was spytać czy jest sposób żeby zapobiec wyłączaniu się chociaż na jakiś czas, do póki nie zdobędę wystarczających środków na zasilacz. A i komp nie z allegro ale z ole ole, firma NTT. Pozdrawiam i z góry dziękuje :)

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zasilacz do zmiany na 100%, może powodować takie sytuacjie.

Proponowane zestawy komputerowe na bieżący miesiąc:

KLIK!

Pomogłem? Daj lajka! Potrzebujesz mojej pomocy? Oznacz proszę mój nick w poście @Nitex

:)

Opublikowano

45 stopni na procesorze karty graficznej czy 45 stopni na procku (chipsecie)? Może wyschła Ci pasta pomiędzy procesorem a radiatorem, w momencie przekroczenia przez komputer jakiejś temp. automatycznie Ci go wyłącza? (w biosie sprawdź czy nie masz takiej opcji)

Opublikowano

45 stopni na procesorze karty graficznej czy 45 stopni na procku (chipsecie)? Może wyschła Ci pasta pomiędzy procesorem a radiatorem, w momencie przekroczenia przez komputer jakiejś temp. automatycznie Ci go wyłącza? (w biosie sprawdź czy nie masz takiej opcji)

45C i samoczynne wyłączanie komputera jako ochrona przed przegrzaniem?...minimum to jest 70C w dzisiejszych czasach

Opublikowano

45C może mieć na karcie graficznej, a np. na procesorze może mieć 90 i więcej. Podał tylko jedną wartość temperatury

Opublikowano

45C może mieć na karcie graficznej, a np. na procesorze może mieć 90 i więcej. Podał tylko jedną wartość temperatury

Podałem że na karcie graficznej i procesorze mam do 45-50 stopni przy graniu. Do okołu 31 stopni dochodzi RAM oraz inne podzespoły. Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...