Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Komputer sam się wyłącza podczas grania.

xElosik123

Pytanie

Opublikowano
Witam, problem jest następujący, mam tego kompa od około roku, przegrałem wieeele godzin w różne gry i nie było żadnych problemów... Aż do teraz... Komputer przy graniu w gry sam zaczął się wyłączać, pierwszą grą w której to zauważyłem był facry 3 którego kupiłem w poniedziałek na steam (był w promocji), przegrałem w niego prawie 2 dni na średnich detalach i wszystko gicior. Nagle sam się wyłączył, potem znowu się wyłączał przy facry 3 i znowu, i znowu, i znowu... Postanowiłem że sprawdzę o co kaman z tym wszystkim. Kompa wyczyściłem z kurzu, wyczyściłem także dysk C i D. Potem z nadzieją że będzie okej znowu w farcry 3 się wyłączył. Tylko tym razem wyłączył się tak że nie mogłem go odpalić przez jakieś 30 sekund. Postanowiłem sprawdzić jakie są temperatury procesora i karty graficznej. Na drugim monitorze dałem program do sprawdzania, a na głównym dałem farcry 3. Stopnie dochodziły do 45 stopni około. Niestety i tak się wyłączył... Stopnie sprawdzałem kilkoma programami, między innymi msi afterburner, core temp, aida64 i HWMonitor. Nigdzie nie zauważyłem problemów a i tak się wyłączał. Sprawdziłem także na innych grach czy się wyłącza. Pograłem trochę w CS:GO (tak z 5 minut może) i paf... Wyłączył się. Dlatego piszę na tym forum z nadzieją że ktoś mi pomoże. Dodatkowo nie czuje żadnego dziwnego zapachu od zasilacza, nie ma dymu ani niczego, po prostu sam z siebie się wyłącza...

Parametry:

System: Windows 8 oryginalny

Procesor: Intel Core I5 3330

Karta graficzna: Nvidia Geforce GTX 650Ti (Gigabyte)

RAM: 2x4GB 

SSD: 60GB

HDD: 1TB

Zasilacz: LOGIC 620V

Tak mi się zdaje że jest to wina tego zasilacza bo czytałem opinie o tym zasilaczu. Niestety nie mam teraz pieniędzy na tyle żeby kupić nowy zasilacz i wymienić, dlatego chciałbym się was spytać czy jest sposób żeby zapobiec wyłączaniu się chociaż na jakiś czas, do póki nie zdobędę wystarczających środków na zasilacz. A i komp nie z allegro ale z ole ole, firma NTT. Pozdrawiam i z góry dziękuje :)

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

45 stopni na procesorze karty graficznej czy 45 stopni na procku (chipsecie)? Może wyschła Ci pasta pomiędzy procesorem a radiatorem, w momencie przekroczenia przez komputer jakiejś temp. automatycznie Ci go wyłącza? (w biosie sprawdź czy nie masz takiej opcji)

45C i samoczynne wyłączanie komputera jako ochrona przed przegrzaniem?...minimum to jest 70C w dzisiejszych czasach

Opublikowano

45 stopni na procesorze karty graficznej czy 45 stopni na procku (chipsecie)? Może wyschła Ci pasta pomiędzy procesorem a radiatorem, w momencie przekroczenia przez komputer jakiejś temp. automatycznie Ci go wyłącza? (w biosie sprawdź czy nie masz takiej opcji)

Opublikowano

45C może mieć na karcie graficznej, a np. na procesorze może mieć 90 i więcej. Podał tylko jedną wartość temperatury

Opublikowano

45C może mieć na karcie graficznej, a np. na procesorze może mieć 90 i więcej. Podał tylko jedną wartość temperatury

Podałem że na karcie graficznej i procesorze mam do 45-50 stopni przy graniu. Do okołu 31 stopni dochodzi RAM oraz inne podzespoły. Pozdrawiam.

Opublikowano

Zasilacz do zmiany na 100%, może powodować takie sytuacjie.

Proponowane zestawy komputerowe na bieżący miesiąc:

KLIK!

Pomogłem? Daj lajka! Potrzebujesz mojej pomocy? Oznacz proszę mój nick w poście @Nitex

:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...