Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak pobierać torrenty, ale nie udostępniać?

Koggz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wystarczył mi, jakże wysoki, poziom Twojego pierwszego zdania w tamtym poście.

Co do konsekwencji zignorowania takiego wezwania do zapłaty - nikomu nie będzie opłacało się ciągać po sądach setek ludzi, aczkolwiek mowa była o bezkarności, a taki dokument temu po prostu przeczy.

Mówisz o moim poziomie (który z resztą musiałem dopasować do forum) samemu nie prezentując nic ciekawego. Poczułeś się urażony, bo podważyłem to co napisałeś. Nic nie poradzę, że Twój argument był słaby. Teraz próbujesz wytykać mi coś o czym nie napisałem. Nigdzie nie zawarłem słów "hulaj dusza piekła niema", stwierdziłem "Fizycznie nie jest możliwe wyłapanie wszystkich takich przypadków, co z resztą sam potwierdziłeś. Wyślij  mi swojego e-maila, to dostaniesz wezwanie do zapłaty za nieregulaminowe podnoszenie "poziomu" dyskusji. Regulamin wymyśliłem teraz. Podgląd dostępny na Moim Biurku z siedzibą w Moim Pokoju. 

Muszę z przykrością stwierdzić, że w pogoni za elokwencją Twoje posty tracą na wartości merytorycznej, czym coraz bardziej pokazujesz swoje braki - niekoniecznie wynikające z braku wiedzy, a raczej z chęci "wykazania się". 

NADAJESZ SIĘ DO TVN'u!

Opublikowano

@Miszczu

Nielegalne jest nie pobieranie, a udostępnianie. Ja rozumiem, że fajnie jest wszystko i wszystkich mieszać z błotem i podważać ich zdanie, ale jak się nie znasz, to może nie pisz. Tyle w temacie - http://www.sprawnik.pl/artykuly,10223,20037,czy-sciaganie-filmow-i-muzyki-z-sieci-moze-byc-legalne.

Jak się jakaś firma uweźmie, to i za udostępnianie na torrentach można odpowiedzieć, ale zdarza się to baaardzo rzadko i najczęściej robią to jakieś polskie agencje, zajmujące się dystrybucją swoich gównofilmów takich jak "Drogówka" czy "Kac Wawa", bo sprzedaż Blu-raya i DVD nie była wystarczająca.

2tiVkFa.png

Shinden jeździ Multiplą

Opublikowano

@Miszczu

Nielegalne jest nie pobieranie, a udostępnianie. Ja rozumiem, że fajnie jest wszystko i wszystkich mieszać z błotem i podważać ich zdanie, ale jak się nie znasz, to może nie pisz. Tyle w temacie - http://www.sprawnik.pl/artykuly,10223,20037,czy-sciaganie-filmow-i-muzyki-z-sieci-moze-byc-legalne.

Jak się jakaś firma uweźmie, to i za udostępnianie na torrentach można odpowiedzieć, ale zdarza się to baaardzo rzadko i najczęściej robią to jakieś polskie agencje, zajmujące się dystrybucją swoich gównofilmów takich jak "Drogówka" czy "Kac Wawa", bo sprzedaż Blu-raya i DVD nie była wystarczająca.

Fakt, samo pobieranie jest legalne.

Pobieranie treści objętych prawami autorskimi, które są/były w sprzedaży jest nielegalne i nazywa się to kradzież [własności intelektualnej].

I idiotyzmem jest stwierdzenie, że "można pobierać na własny użytek", a jak ktoś jeszcze doda, że "materiał ten należy usunąć po 24h, aby wszystko było legalne", to już wiem, że mam do czynienia z totalnym kretynem.

Wcześniej dałem ci przykład - wchodzisz do sklepu, bierzesz paczkę fajek, czy chipsów, wychodzisz nie płacąc, bo to przecież tylko na twój użytek. Dopiero, jak dasz komuś chipsa, to stajesz się przestępcą, bo udostępniłeś coś, co miało służyć tylko tobie.

Pobieranie płatnych treści jest legalne tylko wtedy, gdy posiadasz oryginalną [zakupioną] kopię programu/gry/czegokolwiek - wtedy taki materiał jest twoją, legalną, kopią zapasową. Acz publiczne udostępnianie go jest nielegalne.

ㅈㅈ.

Opublikowano

@Miszczu

Masz prawo pobrać udostępnioną wcześniej muzykę, filmy itd., ponadto możesz udostępnić to członkom rodziny i najbliższym znajomym. Jednak stwierdziłeś "Pobierać może na własny użytek, co chce" i to jest kompletna bzdura, bo za pobieranie gier, programów możesz zostać pociągnięty do odpowiedzialności karnej.

Może sam najpierw sprawdziłbyś, o co chodzi z kancelarią Artura Glass-Brudzińskiego?

http://di.com.pl/news/51075,0,Jest_dochodzenie_dyscyplinarne_ws_adwokata_Glass-Brudzinskiego-Marcin_Maj.html

http://di.com.pl/news/50931,0,Glass-Brudzinski_chce_bys_placil_za_piractwo_Spokojnie_nie_jestes_podejrzany.html

Identyczna sytuacja była z kancelarią Anny Łuczak. Te wezwania nie są nic warte i rozsyłane chyba do losowych osób. Poza tym, cytat, który został wyróżniony czerwonym kolorem na piśmie: "przedsądowe wezwanie do zapłaty w związku z podejrzeniem popełnienia przestępstwa".

Więc, proszę o skan wezwania, które jest coś warte.

Mówisz o moim poziomie (który z resztą musiałem dopasować do forum) samemu nie prezentując nic ciekawego. Poczułeś się urażony, bo podważyłem to co napisałeś. Nic nie poradzę, że Twój argument był słaby. Teraz próbujesz wytykać mi coś o czym nie napisałem. Nigdzie nie zawarłem słów "hulaj dusza piekła niema", stwierdziłem "Fizycznie nie jest możliwe wyłapanie wszystkich takich przypadków,

co z resztą sam potwierdziłeś. Wyślij  mi swojego e-maila, to dostaniesz wezwanie do zapłaty za nieregulaminowe podnoszenie "poziomu" dyskusji. Regulamin wymyśliłem teraz. Podgląd dostępny na Moim Biurku z siedzibą w Moim Pokoju. 

Muszę z przykrością stwierdzić, że w pogoni za elokwencją Twoje posty tracą na wartości merytorycznej, czym coraz bardziej pokazujesz swoje braki - niekoniecznie wynikające z braku wiedzy, a raczej z chęci "wykazania się". 

NADAJESZ SIĘ DO TVN'u!

Oczywiście, że prawomocność takiego wezwania jest wątpliwa, jednak adres IP może być zaliczony do danych osobowych, więc taki przesąd, że nikt nigdy nic sprawdzi może być zgubny.

Co do poziomu wypowiedzi, to po tamtym zdaniu stwierdziłem, że jesteś kolejnym trollem (na mpc ich niestety nie brakuje), któremu nie warto poświęcać więcej czasu na dyskusję. Byłem w błędzie, wybacz.
Opublikowano

Masz prawo pobrać udostępnioną wcześniej muzykę

Nie wiem, czy nie dopisałeś tego "małego druczku", czy też o tym nie wiesz.

Właściciel praw autorskich sam musi wyrazić zgodę na udostępnienie materiału [muzyki], inaczej jej pobieranie będzie niezgodne z prawem. Poza tym, logicznie myśląc, wyglądałoby to tak: wydanie płyty -> 1 osoba jest przestępcą i udostępnia materiał -> inni mogą pobierać legalnie. + każdy członek rodziny może pobrać album i mogę go słuchać wspólnie, każdy z osobna na własny użytek, ale z jednych głośników. ;)

ㅈㅈ.

Opublikowano

ale dyskusja rozgorzała!!! W polsce jest tak ze maja wyjebane na to. Ale czasami zdarza sie jakas sprawa. Prawda jest taka!!!! Powiem swoimi slowami. Jezeli pobieramy pliki na WLASNY UZYTEK i nie rozprowadzamy go to nikt sie nie dopierdoli.

Opublikowano

ale dyskusja rozgorzała!!! W polsce jest tak ze maja wyjebane na to. Ale czasami zdarza sie jakas sprawa. Prawda jest taka!!!! Powiem swoimi slowami. Jezeli pobieramy pliki na WLASNY UZYTEK i nie rozprowadzamy go to nikt sie nie dopierdoli.

Udowodnij. Pobierz piracki album w bezstratnym formacie, zainstaluj nielegalnego Windowsa i zadzwoń na milicję, że to zrobiłeś. Skoro jesteś taki pewny siebie, to nie powinieneś mieć żadnych oporów. Nagraj rozmowę.

ㅈㅈ.

Opublikowano

Jeszcze podaj swoje dane, miejsce zamieszkania, szpital w którym się urodziłeś i u kogo kupujesz bułki do szkoły/pracy.

cola! Dobrze pisze, sam korzystam od kilku dobrych lat z uTorrent pobieram, wysyłam, znowu pobieram, czasami udostępniam torrent... Dzieje się tak od kilku lat, a jeszcze w życiu nie dotarło do mnie żadne ostrzeżenie, wezwanie sądowe czy kara.

@tls01

Z tym się w 100% zgadzam.

Opublikowano

Jeszcze podaj swoje dane, miejsce zamieszkania, szpital w którym się urodziłeś i u kogo kupujesz bułki do szkoły/pracy.

cola! Dobrze pisze, sam korzystam od kilku dobrych lat z uTorrent pobieram, wysyłam, znowu pobieram, czasami udostępniam torrent... Dzieje się tak od kilku lat, a jeszcze w życiu nie dotarło do mnie żadne ostrzeżenie, wezwanie sądowe czy kara.

Gwarantuję ci, że to tylko dlatego, że nikomu nie chce się zajmować pojedynczymi przypadkami (najpierw muszą cię "wyłapać", a później udowodnić ci winę). Zwyczajnie cię nie przyłapali (a nawet nie próbowali).

I tak, przy zgłoszeniu na milicję należy podać takie dane, jak imię, nazwisko oraz miejsce zamieszkania.

ㅈㅈ.

Opublikowano

Udowodnij. Pobierz piracki album w bezstratnym formacie, zainstaluj nielegalnego Windowsa i zadzwoń na milicję, że to zrobiłeś. Skoro jesteś taki pewny siebie, to nie powinieneś mieć żadnych oporów. Nagraj rozmowę.

A jak pobiore album we flacu, windowsa 8 z aktywatorem i zadzwonie to co mi dasz? szkoda tracić baterie bezsensownie

Opublikowano

A jak pobiore album we flacu, windowsa 8 z aktywatorem i zadzwonie to co mi dasz? szkoda tracić baterie bezsensownie

Udowodnisz, że piractwo jest legalne. Może dzięki tobie na wolność wyjdą niewinni ludzie? Może ci, którzy zostali przyłapani na piraceniu i musieli zapłacić karę pieniężną dostaną zwrot swoich pieniędzy? Na pewno któryś z nich podzieliłby się z tobą gotówką.

Już nie wspomnę o tym, że sędziowie, którzy ich skazali prawdopodobnie zostaną zwolnieni.

A te 3 grosze za zużycie baterii na jeden telefon wyślę ci przelewem.

ㅈㅈ.

Opublikowano

Udowodnisz, że piractwo jest legalne. Może dzięki tobie na wolność wyjdą niewinni ludzie? Może ci, którzy zostali przyłapani na piraceniu i musieli zapłacić karę pieniężną dostaną zwrot swoich pieniędzy? Na pewno któryś z nich podzieliłby się z tobą gotówką.

Już nie wspomnę o tym, że sędziowie, którzy ich skazali prawdopodobnie zostaną zwolnieni.

A te 3 grosze za zużycie baterii na jeden telefon wyślę ci przelewem.

3 grosze, dobre sobie - a jak policjant bedzie gadal przez godzine?

http://niebezpiecznik.pl/post/poniedzialek-z-prawnikiem-o-piractwie-czyli-co-mozna-a-czego-nie-mozna-sciagac-z-internetu/

bardziej wierze prawnikowi niz komus z mpc

Opublikowano

po co wy się k***a kłócicie o moralność i całe to pierdolenie?Wg prawa Pobieranie - legalne, udostępnianie - nie.

Tyle.

shoob.png

• 2 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...