Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dzielenie dysku

RutherforPolska

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy dzielenie dysku na partycje jest bezpieczne i możliwe bez formatowania? Bo ostatnio zwalnia mi start pc a kolega doradził mi podzielenie dysku na partycje bo to może przyśpieszyć start czy to prawda?

76561198342061369.png

Opublikowano

Czy dzielenie dysku na partycje jest bezpieczne i możliwe bez formatowania? Bo ostatnio zwalnia mi start pc a kolega doradził mi podzielenie dysku na partycje bo to może przyśpieszyć start czy to prawda?

Bezpieczne tak, reszta nie. 

Chcesz kopa to kup szybszy HDD, przeinstaluj system, bo zawalony Windows do niczego się nie nadaje albo popatrz za tanimi SSD. 

Opublikowano

Da się bez formatowania programem GParted. Program utworzy nową partycję odejmując miejsce na poprzedniej i przenosi dane w bezpieczne miejsce.

Opublikowano

Utworzenie partycji nic nie przyspieszy. Bez formata możesz podzielić przez gparted albo easeus partition master. 

Jak chcesz przyspieszyć start, to wyczyść ze śmieci autostart. Jak chcesz ostrego kopa, to kup SSD

graphic.png

Opublikowano

Aha czyli chcesz sobie kupić drugi dysk za 1500zł? Ja miałem dysk HDD i dokupiłem dysk SSD i zformatowałem PC i dałem na każdy dysk oprócz dysku SSD prawy i formatuj i jak na razie działa wszystko.

Opublikowano

Dzielenie na partycje jest bezpieczne i nie wymaga żadnego formatowania. Najlepiej zrobić to zaraz po instalacji windowsa, wtedy mamy porządek. Śmieci trzymamy na magazynie a jakieś ważniejsze programy, gry tam gdzie system.

4008f620557c76b9gen.jpg
Opublikowano

Przecież dzielenie partycji bez formatu zaczęło się gdy wyszło partition magic czyli kilkanaście lat temu i co niby to takie fajne teraz jest? Odkryliście amelinium.

Też radze kupić szybki hdd (7200RPM, 64/128mb najlepiej, wtedy prędkości dochodzą do 250mb/s czyli szybciej niż na ssd no name tylko że ssd od razu działa a hdd ''musi się rozbujać'')

Maksymalnie 5 linii w sygnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...