Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Chce zacząć chodzić na siłownie

Baggios

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka, chciałbym zacząć chodzić na siłownie ale nie wiem jak się za to zabrać, siłownie mam w bloku więc mógłbym chodzić 6 razy w tygodniu. Mam tam atlas, sztange, hantle z obciążeniem od 0,5kg do 60kg, i sztange taką zagięta. Jakie ćwiczenia mam wykonywac? i ile serii po ile powtórzen?. Zależy mi na rzeźbie i rozbudowie żeby być trochę bardziej masywnym. Musiałbym też coś spalić z brzucha żeby zrobić kaloryfer. Czy powinienem coś do tego brać? Jakieś suple czy cos? Mam prawie 17 lat 169cm wzrostu i 55kg. I co z dietą też jakaś określona? Czego mam nie jeść a co jeść?

Opublikowano

Po pierwsze żadnej rzeźby.Najpierw musisz nabrać masy mięśniowej żeby przejść na redukcje i robić rzeźbe.Żeby brać suple musisz poćwiczyć 1 miesąc albo ze 3.Możesz jeść wszystko.Z tego co napisałeś jesteś trochę przy chudy

Opublikowano

Po pierwsze żadnej rzeźby.Najpierw musisz nabrać masy mięśniowej żeby przejść na redukcje i robić rzeźbe.Żeby brać suple musisz poćwiczyć 1 miesąc albo ze 3.Możesz jeść wszystko.Z tego co napisałeś jesteś trochę przy chudy

Z BMI wychodzi że mam dobrą wage. To jakie mam robić ćwiczenia? bo jestem w to zielony

Opublikowano

Wypisze standard 

Poniedziałek: Klata+Bic

środa:Triceps + Nogi

Piątek:Plecy + Barki

Ćwiczenia na masę 10 Powtórzeń po 3 serie na partię.

Przypominam o poprawnym wykonywaniu ćwiczeń tu na gifach złudzenie nieraz zwodzi.Musisz pracować tylko rękoma lub nogami a nie całym ciałem.

Pamiętaj tak jak nakarmisz mięśnie po treningu tak ci urośnie.Nie mówię , że należy jeść nadmiernie tylko dobrze zjeść,nie głodzić się

Poniedziałek- Klata +[biceps] 

Klata-

1.a)wyciskanie na ławeczce poziomo image008.gif

1.b)Wyciskanie na ławeczce skośnej w tym przypadku nogi mogą swobodnie spoczywać na podłodze

image012.gif

1.c)Rozpiętki 

image020.gif

nogi można sb trzymać normalnie na podłodze

2.Biceps

2.a)Pompowanie na modlitewnikiu [Jeżeli posiadasz]

image009.gif

Jeżeli nie posiadasz możesz zastąpić to ćwiczenie tym

image006.gif

2.b)Wyciskanie hantelkami stojąc

image007.gif

2.c)Wyciskanie hantelkami siedząc

image014.gif

Środa Triceps i nogi

1.a)Wyciskanie sztangą łamaną [Jeżeli posiadasz] jeżeli nie prosta też może być , lecz bd nie wygodnie

image034.gif

Strasznie słabo tu widać. sztangę trzeba chwycić wąsko. nogi na podłodze

1.b)Wyciskanie hantelkiem zza głowy NAJLEPIEJ STOJĄCO

image032.gif

1.c)Wyciskanie hantlem leżąc na ławce poziomej

image036.gif

2 NOGI

2.a)Wspięcia na palce

image064.gif

2.b)Przysiady image029.gif

Te ćwiczenie lepiej wykonywać z małym obciążeniem lub bez a wiecej przysiadów , ponieważ bardzo nadwyręża kręgosłup 

Piątek Plecy i barki

te ćwiczenie nadwyrężają kręgosłup ale spokojne nic ci się nie stanie. bierz małe obicążenia

1. Barki

1.a)Wyciskanie sztangi sprzed głowy stojąc

image004.gif

1.b)Podciąganie sztangi do brody

image014.gif

1.c) podnoszenie hantli bokiem w góre [ćwiczenie na wszystko, triceps,barki klata]

image011.gif

2.Plecy

Podnoszenie sztangi do klaty

image027.gif

Srugsy na plecy i bary

image059.gif

skopiowałem te wskazówki z poprzedniego tematu o siłowni

wg.BMI jest normalnie ale do mięśnie z czegoś musisz zrobić

Opublikowano

Wypisze standard 

Poniedziałek: Klata+Bic

środa:Triceps + Nogi

Piątek:Plecy + Barki

Ćwiczenia na masę 10 Powtórzeń po 3 serie na partię.

Przypominam o poprawnym wykonywaniu ćwiczeń tu na gifach złudzenie nieraz zwodzi.Musisz pracować tylko rękoma lub nogami a nie całym ciałem.

Pamiętaj tak jak nakarmisz mięśnie po treningu tak ci urośnie.Nie mówię , że należy jeść nadmiernie tylko dobrze zjeść,nie głodzić się

Poniedziałek- Klata +[biceps] 

Klata-

1.a)wyciskanie na ławeczce poziomo image008.gif

1.b)Wyciskanie na ławeczce skośnej w tym przypadku nogi mogą swobodnie spoczywać na podłodze

image012.gif

1.c)Rozpiętki 

image020.gif

nogi można sb trzymać normalnie na podłodze

2.Biceps

2.a)Pompowanie na modlitewnikiu [Jeżeli posiadasz]

image009.gif

Jeżeli nie posiadasz możesz zastąpić to ćwiczenie tym

image006.gif

2.b)Wyciskanie hantelkami stojąc

image007.gif

2.c)Wyciskanie hantelkami siedząc

image014.gif

Środa Triceps i nogi

1.a)Wyciskanie sztangą łamaną [Jeżeli posiadasz] jeżeli nie prosta też może być , lecz bd nie wygodnie

image034.gif

Strasznie słabo tu widać. sztangę trzeba chwycić wąsko. nogi na podłodze

1.b)Wyciskanie hantelkiem zza głowy NAJLEPIEJ STOJĄCO

image032.gif

1.c)Wyciskanie hantlem leżąc na ławce poziomej

image036.gif

2 NOGI

2.a)Wspięcia na palce

image064.gif

2.b)Przysiady image029.gif

Te ćwiczenie lepiej wykonywać z małym obciążeniem lub bez a wiecej przysiadów , ponieważ bardzo nadwyręża kręgosłup 

Piątek Plecy i barki

te ćwiczenie nadwyrężają kręgosłup ale spokojne nic ci się nie stanie. bierz małe obicążenia

1. Barki

1.a)Wyciskanie sztangi sprzed głowy stojąc

image004.gif

1.b)Podciąganie sztangi do brody

image014.gif

1.c) podnoszenie hantli bokiem w góre [ćwiczenie na wszystko, triceps,barki klata]

image011.gif

2.Plecy

Podnoszenie sztangi do klaty

image027.gif

Srugsy na plecy i bary

image059.gif

skośnej ławeczki niestety nie mam, czyli z atlasa nie korzystać? I te przysiady to np.: z samym gryfem robic ale więcej?

Opublikowano

a pokażesz mi zdjęcie tego atlasu? Możesz sb wziąć samo obciążenie i z tym robić przysiady wtedy ilość powtórzeń taka sama jak reszta

Opublikowano

a pokażesz mi zdjęcie tego atlasu? Możesz sb wziąć samo obciążenie i z tym robić przysiady wtedy ilość powtórzeń taka sama jak reszta

Mam taki, tylko że ta linka na dole jest zerwana i nie da się robić na nogi. A i jakie przerwy między powtórzeniami i seriami? post-312703-0-60672000-1416422730_thumb.jpg

Opublikowano

Co do atlasu to nie wiem.Niech ktoś inny się wypowie.Przerwy pomiedzy powtórzeniami 3 minuty i tak samo z seriami.A i te ćwiczenia rób na przemian np.wypychanie na ławeczce później ćwiczenie na biceps klata potem bic,klata ,bic tak samo możesz robić z tricepsem ,nogami  i z barkami i plecami

Opublikowano

Co do atlasu to nie wiem.Niech ktoś inny się wypowie.Przerwy pomiedzy powtórzeniami 3 minuty i tak samo z seriami.A i te ćwiczenia rób na przemian np.wypychanie na ławeczce później ćwiczenie na biceps klata potem bic,klata ,bic tak samo możesz robić z tricepsem ,nogami  i z barkami i plecami

okej. Mój dziadek podobno kiedyś był kulturystą ale jakoś w to nie wierze xD I on mi kiedyś pokazywał że mam robić na atlasie 10 powtórzeń 5 serii na tym wypychaniu i co się ciągnie ten kij do siębie xD nie wiem jak to się nazywa. Mógłbym to dać w wtorki i czwartki?

Opublikowano

Ściąganie tego drążka  do siebie siedząc to alternatywa podciągania się na drążku.Jest to ćwiczenie na plecy.Kiedy będziesz ściągał drążek do siebie stojąc ćwiczysz w ten sposób triceps

Opublikowano

Ściąganie tego drążka  do siebie siedząc to alternatywa podciągania się na drążku.Jest to ćwiczenie na plecy.Kiedy będziesz ściągał drążek do siebie stojąc ćwiczysz w ten sposób triceps

A co mam robić zamiast wyciskania na ławeczce skośnej?

Opublikowano

na atlasie chwytasz za te dolne rączki i wypychasz nie jest to samo ćwiczenie.Albo po prostu pomijasz przez pierwszy cykl

Opublikowano

na atlasie chwytasz za te dolne rączki i wypychasz nie jest to samo

ćwiczenie.Albo po prostu pomijasz przez pierwszy cykl

właśnie wróciłem z siłowni :) a co ile zwiększać ciężar?

Opublikowano

zależy jak ci wchodzi.Na początku bardzo szybko ci powinno wchodzić za tydzień spróbuj 1.25kg więcej założyć na ławeczce

Opublikowano

zależy jak ci wchodzi.Na początku bardzo szybko ci powinno wchodzić za tydzień spróbuj 1.25kg więcej założyć na ławeczce

a mogę ćwiczyć też w wtorek i czwartek?

Opublikowano

Raczej nie.Po każdym treningu danego dnia mięśnie muszą odpocząć w zależności do intensywności treningu.

Opublikowano

Raczej nie.Po każdym treningu danego dnia mięśnie muszą odpocząć w zależności do intensywności treningu.

w te wtorki i czwartki bym miał taki leciutki trening, brzuszki i coś tam na atlasie

Opublikowano

już od środy czuje ból w zgieciu obu rąk,, boli jak prostuje i praktycznie nie mogę wyprostować rąk całkiem bo tak boli, jak ćwicze to nie odczuwam bólu, czy to jest normalne?

Opublikowano

już od środy czuje ból w zgieciu obu rąk,, boli jak prostuje i praktycznie nie mogę wyprostować rąk całkiem bo tak boli, jak ćwicze to nie odczuwam bólu, czy to jest normalne?

"Siemka, chciałbym zacząć chodzić na siłownie" , standard. potem gdy będzie szedł na mase, czyli wyciskał więcej a mniej powtórzeń to dopiero będziesz czuł ból. najprawdopodobniej zakwasy tylko się nie poddawaj, to dopiero początek, a jak ból nie przestanie to do lekarza.

tumblr_nrthjyZ6c31u4ug6zo1_500.gif
exMPC Media Team Lider || exMPC Graphic Team || exModerator || exMentor || VIP

Opublikowano

"Siemka, chciałbym zacząć chodzić na siłownie" , standard. potem gdy będzie szedł na mase, czyli wyciskał więcej a mniej powtórzeń to dopiero będziesz czuł ból. najprawdopodobniej zakwasy tylko się nie poddawaj, to dopiero początek, a jak ból nie przestanie to do lekarza.

na masę to jest dieta a nie wyciskanie więcej czy mniej takim czy innym ciężarem.

Opublikowano

@Vanosh ale on jedzie na masie

a to nie przeczytałem.

na masę to jest dieta a nie wyciskanie więcej czy mniej takim czy innym ciężarem.

to i to. więcej a mniej bardziej utwardnia mięsień.

tumblr_nrthjyZ6c31u4ug6zo1_500.gif
exMPC Media Team Lider || exMPC Graphic Team || exModerator || exMentor || VIP

Opublikowano

Ból od ćwiczeń czy coś innego się stało?Być może to bardzo silne zakwasy

Ale od  ćwiczeń nie mogą chyba boleć zgięcia rąk co nie? dzisiaj mi to już przeszło

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...