Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Optymalizacja FIFA 15 do swobodnego grania.

Phoenix.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema.

Zakupiłem ciut lepszą kartę graficzną od mojej poprzedniej, aby swobodnie zagrać w FIFA 15. Na pierwszy ogień poszło porównanie gry FIFA 14. Odpaliłem ją na wszystkich maks. wymaganiach i gra działa płynnie bez zarzutów. Okej. Odpaliłem więc 15 (na początku na niskich), wszystko okej, animacje płynne itd.. dochodzę do menu (wybranie trybu gry itp.), a tam mega lag, masakryczny spadek FPS. Wiem, że wielu ludzi ma z tym problem, więc pewnie jest jakiś poradnik czy coś. Procek mam AMD, karta graficzna z Radeona (dokładna specyfikacja: http://www.mpcforum.pl/topic/1271664-czy-pojdzie-mi-fifa-1415-sprawdz/?p=11235523), więc prosiłbym o pomoc w sprawie optymalizacji, czy to gry, czy obrazu, czy może animacji i 3D. Chciałbym grywać płynnie, bez obaw o spadek FPS.

Dzięki z góry za pomoc :)

727881401622271220780.jpeg
Opublikowano

Siema.

Zakupiłem ciut lepszą kartę graficzną od mojej poprzedniej, aby swobodnie zagrać w FIFA 15. Na pierwszy ogień poszło porównanie gry FIFA 14. Odpaliłem ją na wszystkich maks. wymaganiach i gra działa płynnie bez zarzutów. Okej. Odpaliłem więc 15 (na początku na niskich), wszystko okej, animacje płynne itd.. dochodzę do menu (wybranie trybu gry itp.), a tam mega lag, masakryczny spadek FPS. Wiem, że wielu ludzi ma z tym problem, więc pewnie jest jakiś poradnik czy coś. Procek mam AMD, karta graficzna z Radeona (dokładna specyfikacja: http://www.mpcforum.pl/topic/1271664-czy-pojdzie-mi-fifa-1415-sprawdz/?p=11235523), więc prosiłbym o pomoc w sprawie optymalizacji, czy to gry, czy obrazu, czy może animacji i 3D. Chciałbym grywać płynnie, bez obaw o spadek FPS.

Dzięki z góry za pomoc :)

Spoglądam na wymagania i jest: 4GB RAMu. Wielu graczy ma też problem z tym,że jak gra to po pewnym czasie im wywala fie z powodu zbyt małej pamięci RAM. Polecam dokupienie jeszcze jednej kostki 4GB ;) Co do tej optymaizacji.. Spróbuj też na wyższych ustawieniach. W ustawieniach zmień to coś z 2x i 4x na wyłączone i spróbuj. Jak nie pomoże możesz się pobawić ograniczeniem klatek na sekundę.

"Nie sprzęt, lecz technika czyni z Ciebie zawodnika."

Może taki małe "Lubię to", za pomoc ?

Opublikowano

Masz problem z tym, że podczas meczu (co jakiś czas) twoi zawodnicy teleportują się kilka metrów dalej ? Czy takie ścinki które są mało widoczne i trwają cały mecz ?

Opublikowano

Spoglądam na wymagania i jest: 4GB RAMu. Wielu graczy ma też problem z tym,że jak gra to po pewnym czasie im wywala fie z powodu zbyt małej pamięci RAM. Polecam dokupienie jeszcze jednej kostki 4GB ;) Co do tej optymaizacji.. Spróbuj też na wyższych ustawieniach. W ustawieniach zmień to coś z 2x i 4x na wyłączone i spróbuj. Jak nie pomoże możesz się pobawić ograniczeniem klatek na sekundę.

Mam 4GB i nie ma żadnego problemu.

Masz problem z tym, że podczas meczu (co jakiś czas) twoi zawodnicy teleportują się kilka metrów dalej ? Czy takie ścinki które są mało widoczne i trwają cały mecz ?

Przecież napisał że chodzi o drop FPS w menu, a nie o lagi spowodowane internetem...

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Nie raz te ścinki nie są spowodowane internetem.

@Phoenix.

Zobacz to: http://zfifa.blogspot.com/2014/10/fifa-15-sie-zacina-co-robic.html

Ale ty opisujesz zwykłe lagi (mówisz o przeskakiwaniu zawodników), a on o dropie w menu... to dwie różne rzeczy, nie ma mowy żeby to było przez internet. Jakiś błąd gry, był reinstall Fenigz?

A na tej stronie polecają użyć Game Boostera i włączyć wbudowane vsync, które btw ogranicza animacje do 30 klatek nie wiedzieć czemu... nie, dzięki.

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Meczu nawet nie da się zagrać, bo ledwo co po menu się ruszam, więc domyślam się, co działoby się podczas gry.

Ale ty opisujesz zwykłe lagi (mówisz o przeskakiwaniu zawodników), a on o dropie w menu... to dwie różne rzeczy, nie ma mowy żeby to było przez internet. Jakiś błąd gry, był reinstall Fenigz?

A na tej stronie polecają użyć Game Boostera i włączyć wbudowane vsync, które btw ogranicza animacje do 30 klatek nie wiedzieć czemu... nie, dzięki.

Błąd gry? Nic z tych rzeczy raczej, wszystko działa jak trzeba, tylko klatkuje mi okropnie gdy pojawia mi się okno z menu.

984191416070443220780.png

Tak wygląda screen z ustawień.

Opublikowano

Robiłeś reinstall? I wyłącz limit klatek.

Tak, to widocznie jakiś błąd gry, bo przecież nie wina wydajności karty skoro 14 śmiga.

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Robiłeś reinstall? I wyłącz limit klatek.

Tak, to widocznie jakiś błąd gry, bo przecież nie wina wydajności karty skoro 14 śmiga.

Ale jak może to być błąd gry? Ściny to wina błędy? Na mecz nawet nie mam co liczyć, bo lagi jak cholera.

A 14 na wysokich bez najmniejszego problemu :v

Gdzie wyłączyć limit klatek?

Opublikowano

Ale jak może to być błąd gry? Ściny to wina błędy? Na mecz nawet nie mam co liczyć, bo lagi jak cholera.

"Brak limitu kl/s" zaznacz ;)

Opublikowano

Wymagania między 14 a 15 diametralnie sie zmieniły i to, że 14 działa na wysokich, nie musi oznaczać, że 15 będzie działać.

Podaj wydajność komputera podczas meczu.

Jedna wiara, jeden klub, Real Madryt aż po grób.

Opublikowano

Brak limitu klatek zmniejsza jedynie wydajność, a zwiększa wymagania gry.

Może do gry w FIFA 15 masz ustawioną na domyślną kartę zintegrowaną zamiast dedykowanej?

636451494245979649038.gif

Opublikowano

Wymagania między 14 a 15 diametralnie sie zmieniły i to, że 14 działa na wysokich, nie musi oznaczać, że 15 będzie działać.

Podaj wydajność komputera podczas meczu.

Okej, nie musi oznaczać, ale 14 na full bez najmniejszego laga, a 15 na możliwie najmniejszych jest do dupy.

Nawet tego nie sprawdzę, bo włączenie meczu to katorga.

Może do gry w FIFA 15 masz ustawioną na domyślną kartę zintegrowaną zamiast dedykowanej?

Raczej nie, bo FIFA 14 normalnie działa pod dedykowaną, bo na zintegrowanej to nawet nie odpali xD

A gdzie to mogę sprawdzić?

Opublikowano

Okej, nie musi oznaczać, ale 14 na full bez najmniejszego laga, a 15 na możliwie najmniejszych jest do dupy.

Nawet tego nie sprawdzę, bo włączenie meczu to katorga.

Raczej nie, bo FIFA 14 normalnie działa pod dedykowaną, bo na zintegrowanej to nawet nie odpali xD

A gdzie to mogę sprawdzić?

Powinieneś mieć na komputerze jakiś domyślny program do zarządzania kartami graficznymi.

Opublikowano

Nie ma takiej opcji. Limit albo nic nie zmienia, albo wprowadza niepotrzebne mikrościnki. A ustawiony na 60FPS powoduje, że animacje i np. rzuty wolne/rożne są ograniczone do 30...

Jeśli już ma używać synchronizacji, to tylko i wyłącznie tej w panelu Radeona, nie in-game.

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Nie ma takiej opcji. Limit albo nic nie zmienia, albo wprowadza niepotrzebne mikrościnki. A ustawiony na 60FPS powoduje, że animacje i np. rzuty wolne/rożne są ograniczone do 30...

Jeśli już ma używać synchronizacji, to tylko i wyłącznie tej w panelu Radeona, nie in-game.

O to mi właśnie chodzi. Te mikrościnki wpływają na wydajność.

Opublikowano

No tak, wpływają negatywnie, co jest chyba logiczne. A ty napisałeś, że "brak limitu zmniejsza wydajność"...

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

No tak, wpływają negatywnie, co jest chyba logiczne. A ty napisałeś, że "brak limitu zmniejsza wydajność"...

Bo w większości przypadków powoduje ścinanie się gry, a to spadek wydajności. O to mi chodzi.

Opublikowano

Bo w większości przypadków powoduje ścinanie się gry, a to spadek wydajności. O to mi chodzi.

No to nie brak limitu, tylko właśnie limit...  8S

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Dobra koledzy, ale pomóżcie mi rozwiązać problem :D

Co jeszcze mogę zrobić?

Ostatecznie możesz przeczyścić kompa CCleanerem. Potem jedynie reinstall. Ja nic nie pomogę więcej,może koledzy wyżej mają jeszcze jakieś pomysły..

Opublikowano

Ostatecznie możesz przeczyścić kompa CCleanerem. Potem jedynie reinstall. Ja nic nie pomogę więcej,może koledzy wyżej mają jeszcze jakieś pomysły..

Komputer świeżo po formacie.

Wyłączone mam @Kiceł

Zauważyłem coś ciekawego... Po włączeniu FIFY jak wbiłem w menedżera, zdziwił mnie widok pracy procesora...

299661416082151220780.png     814741416082151220780.png

Czemu aż takiego wysokie? Te lagi to pewnie przez to, tylko czemu? Da radę jakoś to zmniejszyć?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...