Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

MSI Afterburner - podkręć swoje GPU

Lexus.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

770171415723508497535.png

655541415723201497535.png

909631415723440497535.png

MSI Afterburner jest dość prostym programem do zarządzania parametrami pracy kart graficznych oraz ich monitoringiem. 

Główne zadania programu:

- podkręcanie kart graficznych

- monitorowanie stanu (użycie, prędkość wentylatorów, napięcie itd)

- regulacja obrotów

Mimo nazwy, narzędzie to nie obsługuje jedynie kart producenta MSI. Każda inna karta również powinna zostać wykryta.

396391415724074497535.jpg

838411415723440497535.png

Na początku ustawiamy język polski - wchodzimy w zakładkę settings.

174741415723201497535.jpg

Następnie otwiera nam się okno, przechodzimy do Interfejsu użytkownika i tam zmieniamy język.

409031415723203497535.jpg

Możemy także wybrać czy temperatura ma być pokazywana w stopniach Celsjusza czy Fahrenheita oraz oczywiście format godziny.

Poniżej mamy możliwości doboru skórki oraz przeźroczystość programu. Skinów jest wiele i na pewno każdy znajdzie coś co mu odpowiada.

546181415723204497535.jpg

Reszta ustawień domyślnie jest ustawiona na tyle dobrze, że nie warto ich ruszać, jeżeli nie jesteś zaawansowanym użytkownikiem.

672411415723441497535.png

Tłumacząc bardzo dosłownie - "ponad blokadę". Potocznie nazywane podkręcaniem. 

Na czym to polega? Skupimy się teraz tylko i wyłącznie na GPU, choć można podkręcać także CPU oraz pamięć RAM.

Każda karta graficzna ma swoje taktowanie ustalone przez producenta. Zazwyczaj nie wykorzystują one w 100% potencjału karty.

Dlaczego? Ponieważ liczy się stabilność, są lepsze i gorsze sztuki kart. 

A więc co kryje się pod słowem podkręcanie? Ręczne zwiększenie taktowania zegara w naszej grafice. Inaczej przetaktowanie.

Pokaże to na swoim przykładzie (to tylko przykład, ja swojej karty nie podkręcałem za mocno, ale możliwy jest o wiele większy OC):

109541415723913497535.png

Taktowanie rdzenia - 1140MHz

Taktowanie pamięci - 7008MHz

334931415723913497535.png

Taktowanie rdzenia - 1280MHz

Taktowanie pamięci - 7448MHz

Im wyższe taktowanie tym lepsza wydajność i więcej FPS w grach.

Screen przed podkręceniem:

735031415723204497535.jpg

Oraz po:

989851415723205497535.jpg

Od początku:

Core Voltage - Napięcie rdzenia, im wyższe napięcie tym teoretycznie bardziej możemy podkręcić kartę. Nie możemy jednak przesadzać z napięciem! Przed podniesieniem napięcia, sprawdź jaki jest maksimum dla twojej karty.

Power Limit - Ograniczenie mocy, w większościach kart nie da się ustawić powyżej 100%, ale jeżeli można, to ustawiamy.

Core Clock - zegar rdzenia, czyli to co interesuje nas najbardziej.

Memory Clock - zegar pamięci, ją również podkręcamy.

Fan Speed - prędkość wentylatora, to akurat w podkręcaniu nam się nie przyda, bo karta sama reguluje prędkość w zależności od temperatury - i lepiej tego nie ruszać (chyba, że ma się na ten temat wiedzę, ponieważ zmniejszenie obrotów w niektórych sytuacjach może doprowadzić do przegrzewania karty i jej wyłączenia).

112581415723611497535.png

To bardzo proste - przesuwamy suwakami! Najlepiej co około 10-15MHz, następnie robimy test (odpalając jakąś wymagającą grę lub program obciążający GPU - np. MSI Kombustor).
Jeżeli wszystko jest w porządku, gra nie zacina się ani nie wyłącza, a komputer działa prawidłowo to możemy dalej zwiększać taktowanie.
Kiedy dojdziemy do momentu, gdy w grze psuje się obraz lub całkiem się wyłącza musimy obniżyć taktowanie.
W tej kwestii bardzo ważny jest też monitoring karty - dokładnie obserwujemy temperatury.
Dla większości kart okolice 80*C są znośne, powyżej zaczyna robić się już nieciekawie, choć dużo zależy też od modelu.

Kiedy już podkręcimy naszą karta, temperatury są w porządku i wszystko działa stabilnie - zapisujemy swój profil oraz zaznaczamy opcję "Apply overlocking at system startup". 

364631415723205497535.jpg

884981415723441497535.png

753711415723205497535.jpg

Mamy tu wiele wykresów i informacji na temat aktualnej pracy naszej karty. 

Między innymi:

-Temperatura GPU

- Użycie GPU

- Napięcie GPU

- Prędkość wentylatora w %

- Tachometr wentylatora (obroty na minute)

Aby powiększyć i oddzielić powyższe okno od programu Afterburner klikamy przycisk "Detach", co znaczy "Odłącz"

535231415723205497535.jpg

525791415723441497535.png

MSI AFTERBURNER 4.0.0

Mirror 

W razie jakichkolwiek problemów służę pomocą.

Opublikowano

Nie jestem mega zachwycony tym programem.

Owszem prezentacja i tut jest bardzo estetycznie napisany ,tylko nie napisałeś o kilku problemach jakie mogą wystąpić.

Ja na przykład nie mogę tych suwaków przesuwać ,wyskakują mi maksymalne liczby jakie mogę zrobić ,ale po chwili zerują się. Program pokazuje mi tylko temperaturę. Po kilku minutach odinstalowałem ten program :D

Opublikowano

Nie jestem mega zachwycony tym programem.

Owszem prezentacja i tut jest bardzo estetycznie napisany ,tylko nie napisałeś o kilku problemach jakie mogą wystąpić.

Ja na przykład nie mogę tych suwaków przesuwać ,wyskakują mi maksymalne liczby jakie mogę zrobić ,ale po chwili zerują się. Program pokazuje mi tylko temperaturę. Po kilku minutach odinstalowałem ten program :D

Miałem 4 karty graficzne i na wszystkich program działał jak należy. Oczywiście może zdarzyć się sytuacja, że bardzo starej karty nie będzie obsługiwał.

Spróbuj zobaczyć w opcjach:

YKwX3Rw.png

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jak odblokować power limit (%) ? u mnie mam tą opcje zablokowaną i nie mogę nic przesunąć

Jaka karta graficzna?

Wejdź w ustawienia i zaznacz tak jak na poniższym zdjęciu, powinno pomóc, ale możliwe, że w niektórych kartach tej opcji zmienić się nie da. To jednak wcale nie przeszkodzi w prawidłowym podkręceniu karty.

xwHxis2.png

Opublikowano

Jaka karta graficzna?

Wejdź w ustawienia i zaznacz tak jak na poniższym zdjęciu, powinno pomóc, ale możliwe, że w niektórych kartach tej opcji zmienić się nie da. To jednak wcale nie przeszkodzi w prawidłowym podkręceniu karty.

xwHxis2.png

Karta GeForceGT 630  ustawiłem tak jak na screenie i dalej nie mogę ustawić power limit

Pomogłem ? Zostaw Okrąglutkiego +'a

j9sk.jpg

Opublikowano

Karta GeForceGT 630  ustawiłem tak jak na screenie i dalej nie mogę ustawić power limit

Tak jak wspomniałem, po prostu pomiń tę opcję. To nie jest wymagane do prawidłowego podkręcenia karty. Liczy się tak naprawdę zmiana taktowania.

Opublikowano

dzięki za pomoc ;) mam pytanie,dużo zmienia się temperatura podczas zmiany taktowania ? właśnie podkręcam i podkręciłem wszystko po 32MHz i wynik w 3dmarku jest coraz lepszy i temperatura się bardzo nie zmienia

j9sk.jpg

Opublikowano

Aby móc wydajniej podkręcić GPU będziesz musiał zwiększyć napięcie (ale możesz podkręcać bez zmiany napięcia, tylko że wtedy osiągniesz gorsze wyniki w podkręcaniu)

zwiększenie napięcia równa się wyższym temperaturom, jednak spokojnie o ile nie przesadzisz, to temperatury nie powinny za dużo wzrosnąć

Opublikowano

Aby móc wydajniej podkręcić GPU będziesz musiał zwiększyć napięcie (ale możesz podkręcać bez zmiany napięcia, tylko że wtedy osiągniesz gorsze wyniki w podkręcaniu)

zwiększenie napięcia równa się wyższym temperaturom, jednak spokojnie o ile nie przesadzisz, to temperatury nie powinny za dużo wzrosnąć

mam jeszcze kilka pytań jak odblokować napięcie ponieważ mam zablokowane,i co ile zwiększać napięcie ?

j9sk.jpg

Opublikowano

mam jeszcze kilka pytań jak odblokować napięcie ponieważ mam zablokowane,i co ile zwiększać napięcie ?

w opcjach "odblokuj kontrolowanie napięcia"

sprawdź sobie w internecie jakie jest maksymalne napięcie dla twojej karty i próbuj

im mniejsze napięcie przy stabilnej pracy tym lepiej

Opublikowano

Chyba mam jakąś wadliwą wersję programu... gdy zaznaczyłem 'odblokuj kontrolowanie napięcia' nic się nie odblokowało ;/

j9sk.jpg

Opublikowano

ściągnij ASUS GPU TWEAK, program ten działa tak samo jak Afterburner więc mam nadzieje, ze sie polapiesz. 

Jeżeli nadal nie bedzie sie dało to może po prostu zmiana napięcia jest niemożliwa. To bardzo możliwe z racji tego, że jest to bardzo tania karta. 

Mimo to, bez zmieniania napięcia dalej możesz podkręcić karte, tylko mniej wydajnie. Tak jak wspomniałem w poradniku podkręcenie to inaczej przetaktowanie, więc głównie liczy się zmiana taktowania rdzenia.

Opublikowano

dobra pobiorę ten drugi program i zobacza ale około 5miesięcy temu jak pobrałem ten program (MSI afterburner) to mogłem zmieniać napięcie ale sie bałem

j9sk.jpg

Opublikowano

Hmm mógłbym dostać paczkę twojego rozpakowanego msi afterburnera z komputera ? może coś zle pobrałem już sam nwm może to pomoże 

j9sk.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...