Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Program do tworzenia gier mmorpg

evilbazard

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

FrozenShade proszę Cię o jedno, nie obrażaj tego kolesia (nauczyciela) on jest od takich przedmiotów jak UTK czy diagnostyka i naprawa, ale zna się bardzo dobrze na programowaniu w wielu językach ma już swoje lata i jest naprawdę kimś kto może być autorytetem ;).

Chodzę do technikum informatycznego nie liceum...

Z tego co wiem, to margonem jest właśnie w ajax'ie jeżeli chodzi o "klient-server", a przynajmniej długo było. Nie martwcie się, projekt wypali, a ja se poradzę :P.

Zastanów się - gość jest nauczycielem. Albo ma z*******e powołanie albo nie chce go żadna firma zajmująca się tworzeniem oprogramowania. Doświadczenia nie zdobędziesz jeśli w tym nie siedzisz niemalże 24/7, nie robisz tego zawodowo i nie znasz realiów i zagadnień z którymi można się zetknąć tylko na 'polu walki'.

Wracając do ajaxa - jeśli twój nauczyciel twierdzi, że long pooling jest wydajny i odpowiedni do takiego zagadnienia to chyba sam ten fakt coś o nim świadczy. Owszem, w zależności od mocy serwera obsłużysz tym jakąś tam ilość graczy ale wraz ze wzrostem online będziesz musiał nadrabiać coraz mocniejszą maszyną, takie rozwiązanie ma dużo większe wymagania niż np websockety. Dodatkowo, przy long poolingu nie masz czegoś takiego jak natychmiastowe poinformowanie gry uruchomionej u gracza o zaistniałych zmianach - zawsze dzieje się to z opóźnieniem. Redukcja opóźnienia np o 50% to (teoretycznie) zmniejszenie o 50% dopuszczalnego online, które maszynka może wytrzymać bez lagów. Long pooling - to przeglądarka się pyta serwera o zmiany, ciągle, zawsze, często bez sensu! Po c**j? Sprowadza się to do sytuacji, gdzie gracz zalogowany, stojący w miejscu, nic nie robiący obciąża ci maszynę niemalże tak samo, jak by aktywnie grał! Przy zastosowaniu websocketów możesz zmiany rozpropagować od strony serwera, np tylko do graczy, którzy takimi zmianami będą zainteresowani (znajdują się w okolicy). Zostaw w spokoju tego swojego nauczyciela, ściągnij sobie jakiś duży projekt gry mmo (jakiś serwer metina, lineage 2), zobacz jak się robi pewne rzeczy, jakie metody się stosuje. Doucz się, poczytaj trochę książek o programowaniu i tworzeniu gier. A dopiero potem weź się za projekt. Bo właśnie zjadł cię na śniadanie (razem z twoim nauczycielem) ktoś, kto w php napisał w życiu tylko jedną rzecz, za to znający od podszewki zagadnienia klient-serwer, mający na swoim koncie kilka tego typu systemów i jedną grę.

pasek_4oo_6o.jpg

Aktualny poziom zła: 75 punktów ostrzeżeń.
Achievements:
  • 22 zajebiste posty oznaczone czerwonym kółeczkiem
  • 1 urażony modek - dwa razy! (Istny Diabeł)
  • 4365 userów forum, którym powiedziałem smutną prawdę
Opublikowano

On ledwo rzucił okiem i powiedział, nie widząc kodu, że dobrze działa -,-... Ten człowiek pracował między innymi w banku przy wielu rzeczach, zanim, którykolwiek wypowiadający się w tym temacie się urodził... Może i ajax nie jest najlepszy, ale nie ma też co tak całkowicie tej technologi szkalować. Jeżeli są indeksy, cache, i dobry kod php to da radę, margo ma 300 tysięcy graczy i serwery połączone, których łączny koszt to 4000 zł.

Opublikowano

@evilbazard ty nie jesteś twórcą margonem więc zapomnij, że napiszesz kod chociaż w połowie tak wydajny jak ich. Poza tym ich serwery są pisane w c++ a nie jakimś pehape, co już samo w sobie powoduje dużo mniejsze obciążenie CPU przez każde pojedyncze zapytanie.

Brak ci wiedzy, doświadczenia, o wzorcach projektowych pewnie tez nie słyszałeś. No i usrałeś się na technologię, która akurat do takiego zastosowania jest zła. Widzę tu kolejnego człowieczka mądrzejszego od każdego, w dodatku stawiającego za przykład coś, czemu sam pewnie nigdy nie dorówna. Ty musisz nadrabiać na każdym kroku, zyskiwać (lub nie tracić) CPU gdzie tylko się da z powodu twojej ograniczonej wiedzy i zerowego doświadczenia.

Rób sobie co tam chcesz.

EDIT: pytanie retoryczne, to czemu pan nauczyciel nie pracuje już w banku ani podobnej, porównywalnej instytucji?

pasek_4oo_6o.jpg

Achievements:
Opublikowano

On ledwo rzucił okiem i powiedział, nie widząc kodu, że dobrze działa

Ty widzisz co piszesz? Tak to każdy gimbek może powiedzieć. 

A żeby cokolwiek ocenić trzeba się wgłębić w kod. Niestety miałem nieprzyjemność widzieć wiele projektów napisanych z użyciem AJAX. Zakładam, że twój nie będzie inny.

Czemu wszyscy się tak upierają na ten AJAX. Uważacie, że jest to lepsze od websocketów? Czy po prosu nie potraficie z nich korzystać? 

gamedevmania.com

Opublikowano

@Writen, właśnie szukałem cytatów.... miał być EDIT2...

@evilbazard

baaardzo doświadczony programista zresztą mój nauczyciel, stwierdził, że jest napisane dobrze i wydajnie

On ledwo rzucił okiem i powiedział, nie widząc kodu, że dobrze działa

Znajomy mechanik, baaardzo dobry mechanik, mechanik nad mechaniki, cudotwórca normalnie oceniał dla znajomego samochód przed zakupem. Odpalił, pokręcił kierownicą, stwierdził, że jest ok.

1. czy taki mechanik to profesjonalista?

2. czy był byś pewien po takich oględzinach, że samochód jest na prawdę w porządku?

3. czy inny mechanik nie wyśmiał by takiego mechanika?

Teraz już wiem, czemu gość pracuje w szkole a nie w banku ;D

pasek_4oo_6o.jpg

Achievements:
Opublikowano

@evilbazard

Właśnie, pracował w banku.

Ale chyba tam się zgapneli, że nie jest żadnym ideałem (programistą - i to doświadczonym).

@FrozenShade

Wiesz, wedłgu niego tak. Ten mechanik był by dla niego specem (Mentorem).

Ale co ja się będę mądrzył sam znam tylko języki Ruby i Html.

baner.png

Opublikowano

@Norbertsons Może pracował w banku w dziale obsługi klienta. :p

@evilbazard A powiedz mi jeszcze jedną rzecz. Co takiego wyróżnia twój projekt na tle wielu innych tego typu? 

Na co liczysz? Że przyjdą jakieś dzieci założyć swoje własne gry na tym gotowcu i w te gry będzie grało milion osób? Bo moim zdaniem taki projekt nie ma żadnej poważnej przyszłości.

gamedevmania.com

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Projekt na pewno nie ma przyszłości (sorry realia). Nie będę już pisał, że AJAX nie nadaje się do tego bo już 

chyba Ci to wszyscy wytłumaczyli. Jeśli lubisz się bawić i robić coś co, tak jak już napisałem nie ma przyszłości,

to proszę bardzo. Możesz się z tym dzielić lecz pamiętaj jeśli liczysz na czyjąś wypowiedź/ocenę nie możesz go

krytykować za to, że powiedział prawdę/wyraził swoje zdanie.

Powodzenia, jeśli nie zniknie to za miesiąc to jeszcze tu zawitam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...