Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problemy z wifi, AP wszystko !

mikser38

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Dzisiaj dostałem od kuzyna jakieś urządzenie (mu już dawno nie potrzebne) które dumnie przedstawia się jako : "Speedshare Home Wireless Access Point". Powiedział, że służyło mu dzielnie jako router, a że kupił jakiś milion razy szybszy TP-Link to już mu ten niepotrzebny. Uradowany, bo w wifi w domu nigdy nie miałem, dostałem się do domu i tu zaczynają się schody. Po pierwsze, czym jest Access Point ? Czy to może zastępować router wifi ? Dodam, że mam internet z dialogu (modem ZTE-cośtam) a urządzenie od kuzyna ma jedynie 2 dziury (tzn na zasilacz i 1 wejście ethernet). Za pomoc w instalacji tego czegoś jak zwykle liki.

Opublikowano

Access Point to taki urządzenie do którego podpinasz kabel z internetem i masz WiFi. To wszystko. :) Nic innego z nim nie zrobisz.

Opublikowano

@DarHor ok, czyli jak mam śmieszny modem z dialoga będe musiał się uzbroić w takie śmieszne rozdzielniki do ethernet i zrobić to w ten sposób:

336501413747284449426.png

dodam, że na kompie muszę sie logować do internetu i w modemie jest parę gniazd rj45

Opublikowano

ale najebaliście głupot

typowy router AP to zwykły router który łączy się z siecią poprzez WIFI i dostępna internet poprzez interfejs LAN a nie odwrotnie jak większość routerów

zresztą bez znajomości jakie to dokładnie jest urządzenie można wielkie g... powiedzieć o nim

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

ale najebaliście głupot

typowy router AP to zwykły router który łączy się z siecią poprzez WIFI i dostępna internet poprzez interfejs LAN a nie odwrotnie jak większość routerów

Kolejny raz skisłem :D  Router łączy się z siecią po WIFI i udostępnia po LAN... 

Tego się nawet po pijaku nie wymyśli

@mikser38 tu masz napisane czym jest AP http://pl.wikipedia.org/wiki/Punkt_dost%C4%99pu

Opublikowano

dziecko, popraw sobie w główce definicję.

router może działać w trybie :  AP router (WDS) i router/klient AP (klient WISP)

router działający w trybie router/klient AP skonfigurowany jest do ODBIERANIA poprzez sieć bezprzewodową i udostępniania jej przewodowo albo dalej rozsyłać bezprzewodowo jako repeater . routery z jednym tylko gniazdem  lan z reguły właśnie takimi routerami są

przeczytaj sobie uważnie post i opis routera jaki dostał :

urządzenie od kuzyna ma jedynie 2 dziury (tzn na zasilacz i 1 wejście ethernet). Za pomoc w instalacji tego czegoś jak zwykle liki.

jak napisałem do czasu podania modelu routera można sobie gdybać jakiego typu jest to router bo jego działanie zależy tylko i wyłącznie od ustawienia opcji rutera

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

dziecko, popraw sobie w główce definicję.

router może działać w trybie :  AP router (WDS) i router/klient AP (klient WISP)

router działający w trybie router/klient AP skonfigurowany jest do ODBIERANIA poprzez sieć bezprzewodową i udostępniania jej przewodowo albo dalej rozsyłać bezprzewodowo jako repeater . routery z jednym tylko gniazdem  lan z reguły właśnie takimi routerami są

przeczytaj sobie uważnie post i opis routera jaki dostał :

jak napisałem do czasu podania modelu routera można sobie gdybać jakiego typu jest to router bo jego działanie zależy tylko i wyłącznie od ustawienia opcji rutera 

Haha... Twoja każda wypowiedz o sieciach = kompromitacja.

1 Do WDS potrzebne są 2 routery z WIFI, on ma 1 tak więc o czym ty w ogóle mówisz??

2 Napisałeś "router/klient AP skonfigurowany jest do ODBIERANIA poprzez sieć bezprzewodową i udostępniania jej przewodowo" a post wcześniej " router AP to zwykły router który łączy się z siecią poprzez WIFI i dostępna internet poprzez interfejs LAN" no to w końcu jak? Przez interfejs LAN czy bezprzewodowo?

Sam się już w swoich głupotach pogubiłeś....

Opublikowano

chyba nadal rozumem nie ogarniasz prostych rzeczy jak nazewnictwo zwykłe routerów

zasady działania identyczne tylko sposób przekazywania sygnału odwrotny

na normalny router nazwa zwyczajowa to router BEZPRZEWODOWY ( angielska nazwa Wireless Router ) połączenia typu WAN, DSL itp udostępnia przez WiFi dodatkowo też porty LAN 

router AP nazywa się router z punktem dostępowym ( angielska nazwa Access Point ) , działa dokładnie odwrotnie odbiera sygnał WiFi i udostępnia go po LAN albo dodatkowo  rozgłasza działając jako repeater

masz tu przykład współpracy zwykłego routera z routerem AP 323061413823110150374.jpg

a tu przykład sieci na AP 936331413823747150374.jpg

przestań pieprzyc że coś mówiłem, poza  opisaniem urządzenia i stwierdzeniem  że aktualnie dostał router  AP

typowy router AP to zwykły  router który łączy się z siecią poprzez WIFI i udostępnia internet poprzez interfejs LAN

to już jego problem że ma nieodpowiednie urządzenie i by działało będzie musiał mieć drugi router czy AP albo po prostu zmienić tryb jeśli się da

z resztą jak by nie było na router można mieć kilkanaście nazw zależnych w jakim trybie działa a nadal jest to to samo urządzenie ale o kompletnie odmiennym sposobie działania

podobne AP stosuje się głownie do podłączenia komputerów, telewizorów albo drukarek , posiadających tylko  interfejs LAN   bez kart WIFI do sieci WIFI

881721413824979150374.jpg

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Gość się pyta co to jest AP. Teraz jak zacytowałem twoje 2 różne definicje routerów stwierdziłeś, że to ja nie wiem co to jest router. <facepalm>

Podajesz 3 definicję routera. A ja myślałem że routerem jest urządzenie które potrafi routować pakiety. No popatrz popatrz ile nowego można się dowiedzieć. Może podasz 4 definicję?

Opublikowano

AP są routerami ale jakim  to już zależy w jakim trybie działają a tobie jak widać nadal brak informacji podstawowych o rutowaniu połączeń , nawet gówniany komputer, laptop czy telefon z WIFI czy LAN też jest routerem jeśli się wie jak go ustawić by tak działał.

zresztą patrząc an definicje dowolne urządzenie posiadające przynajmniej dwa interfejsy sieciowe automatycznie może być routerem

jak byś do cholery przynajmniej przeczytał pierwszy post wiedział byś że kompletnie nic nie podał na temat urządzenia co ma poza opisem jak wygląda wiec tylko na podstawie opisu mogę sobie przypuszczać co ma za urządzenie

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

nawet gówniany komputer, laptop czy telefon z WIFI czy LAN też jest routerem jeśli się wie jak go ustawić by tak działał.

zresztą patrząc an definicje dowolne urządzenie posiadające przynajmniej dwa interfejsy sieciowe automatycznie może być routerem

Komputer z 1 kartą sieciową może pełnić funkcję routera? może

Telefon z wifi może? może 

No to poco posiadać przynajmniej dwa interfejsy?

Dajesz definicję nr 5?

Opublikowano

dziecko, tobie chodzi o jakieś definicję i pieprzenie o bzdurach, a nie masz pojęcia o podstawowych urządzeniach sieciowych zwłaszcza o routerach jak to widać po twoich odpowiedziach na moje posty, wiedzę pewnie czerpiesz z wikipedii albo google na dodatek nie potrafiąc nawet zrozumieć co tam pisze. czasem trzeba myśleć czytając coś 

dla twojej informacji

dowolny  telefon mający WiFi  ma zawsze przynajmniej   DWA interfejsy sieciowe o czym nawet pewnie nie wiesz , jest to głownie  modem w telefonie , może też być to bluetooth albo irda.

tak samo komputery spięte kartami sieciowymi nawet przez huba tworzą sieć LAN i wystarczy że jeden z nich udostępnia swoje połączenie internetowe

jak widać wiadomości na ten temat z twojej strony potwierdziłeś sam ze są zerowe.

tematem postu  było co za urządzenie ma i jak je ma podpiąć do swojej sieci a ty nawet nie potrafisz  powiedzieć z sensem co to jest albo jak to podłączyć !

wracając do tematu, nadal czekam na podanie co to jest za urządzenie, MODEL a nie nazwa napisana na naklejce

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Nie odpowiedziałeś poco są potrzebne przynajmniej 2 interfejsy?

Pewnie nie wiesz, że w przypadku telefonu do udostępnienia internetu wystarczy samo wifi?

A o tym że współczesne karty sieciowe działają w trybie duplex, to w ogóle nawet nie wiesz co to jest.

I ty pracujesz w serwisie? Z czym do ludzi? Nawet mi cię nie żal.

Opublikowano

nie rób z siebie durnia większego

skoro nie wiesz po co dla urządzenia sieciowego takiego jak router  dwa interfejsy to się dowiedz

Nie odpowiedziałeś poco są potrzebne przynajmniej 2 interfejsy?

Pewnie nie wiesz, że w przypadku telefonu do udostępnienia internetu wystarczy samo wifi?

A o tym że współczesne karty sieciowe działają w trybie duplex, to w ogóle nawet nie wiesz co to jest.

I ty pracujesz w serwisie? Z czym do ludzi? Nawet mi cię nie żal.

telefon ma internet z wykopalisk !?  wróżka go dostarcza co ? modem jest interfejsem sieciowym

uśmiałem się z tego duplexu, to już definitywnie pokazało ze nie masz kompletnie  pojęcia o czym piszesz

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

@RobeM FACEPALM

teraz to się popisałeś absolutnym brakiem podstawowej wiedzy

Telefon łączy się przez WIFI z siecią w której jest dostęp do internetu, dalej tworzy się własną (drugą sieć) i w niej się udostępnia internet z pierwszej sieci. I to nie wróżka, tylko wszystko po WIFI.

Wcześniej niby coś pisałeś że wiesz co to jest AP, chyba z ta twoją wiedzą jednak nie jest tak do końca.

Opublikowano

Telefon łączy się przez WIFI z siecią w której jest dostęp do internetu, dalej tworzy się własną (drugą sieć) i w niej się udostępnia internet z pierwszej sieci. I to nie wróżka, tylko wszystko po WIFI.

Wcześniej niby coś pisałeś że wiesz co to jest AP, chyba z ta twoją wiedzą jednak nie jest tak do końca.

ciekawe, człowieku zbawiłeś ludzkość i stworzyłeś darmowy internet w telefonie !  jak widać wiedza na temat internetu w telefonie u ciebie tez praktycznie zerowa, jeśli by taki bezsens działał  udostępniał byś sieć wifi która jest dostępna dla wszystkich urządzeń z  wifi... ciekawe po co

w temacie sieci jak zwykle też zerowa, by działał tak telefon ze swoim WIFI, karta musiał by obsługiwać WISP ale tego to nigdy telefony nie obsługują z powodu ograniczeń budowy modułu wifi

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

A na PC? Wystarczy sama karta WIFI? Wystarczy

Ok na telefonie nie będzie internetu, ale można utworzyć małą sieć WLAN i grać w 5 osób. No i co? Będzie router na samym wifi.

Opublikowano

nie, to jest tylko sieć ad-hoc z routingiem nie ma nic wspólnego, wszystko odbywa się na zasadzie bezpośredniego przesyłania pakietów pomiędzy urządzeniami bez określonego urządzenia zarządzającego ( np routera ) ;)

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

no i co chcesz osiągnąć, znowu bzdurami sypiesz i mylisz sieci ? ty masz w ogóle pojecie co to za połączenie?   to najzwyklejsze udostępnianie poprzez telefon robiąc z niego AP za pomocą jakiejś  aplikacji  bez udostępniania albo z udostępnianiem internetu ( tethering )

sprawdź najpierw co to są połączenia ad-hoc, co to jest tethering w sieć typu infrastruktura a  nie ośmieszaj się ponownie, tak prostych i rożnych typów połączeń nie znasz, na dodatek mylisz je. aplikacje które przedstawiłeś działają w większości przypadków  dokładnie tak jak opisałem ( czy to w trybie ad-hoc czy infrastruktura )   więc co chciałeś przez to osiągnąć ?

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

no i doszliśmy do tego że wtedy do działania internetu jest wymagany drugi interfejs sieciowy, wyraźnie pisałeś że jeden ci wystarczy, to ty się zdecyduj o czym piszesz i co porównujesz

weź zesz się najpierw naucz a potem syp definicjami które przynajmniej zrozumiesz i potrafisz zastosować odpowiednie nazewnictwo do połączonych urządzeń  i zbudowanej na tej podstawie sieci

mogą to być te same urządzenia ale podłączone trochę inaczej czy skonfigurowane w innym trybie maja już inne nazwy w budowie sieci a nawet zasadę działania  ( z typowego  routera WIFI  można zrobić bez problemu AP jeśli jego soft i budowa elektroniki na to pozwala, jednak nie zawsze z AP można zrobić bez problemu router bo w większości przypadków są to urządzenia prostsze mimo ze są też routerami  działającymi jako klient albo serwer  )

oczywiście mówimy o sprzęcie dla zwykłego buraka przed kompem bo tylko takie multi funkcyjne sprzęty są dość tanie i proste  do zastosowań domowych, w odróżnieni od sprzętów profesjonalnych gdzie raczej nie spotyka się urządzeń o więcej niż jednej konkretnej funkcji do jakiej jest przeznaczona

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Jakiego internetu? Ja mówię o sieci WLAN stworzonej na telefonie

Poza tym w którym miejscu użyłem złej definicji, czy nazwy? Jak na razie to ty podałeś 5 różnych definicji routera.

oczywiście mówimy o sprzęcie dla zwykłego buraka przed kompem bo tylko takie multi funkcyjne sprzęty są dość tanie i proste  do zastosowań domowych, w odróżnieni od sprzętów profesjonalnych gdzie raczej nie spotyka się urządzeń o więcej niż jednej konkretnej funkcji do jakiej jest przeznaczona

Właśnie kolejny raz chciałeś się wymądrzyć, a strzeliłeś sobie w stopę. Wiesz np co to jest przełącznik wielowarstwowy? 

Opublikowano

a ty masz w ogolę pojęcie czy tylko strzeliłeś sobie pierwszą lepszą nazwę z netu jaka znalazłeś ? co to miało znaczyć, że urządzenia profesjonalne też są multi ?

nie porównuj sprzętu profesjonalnego łączącego rożne segmenty sieci ze sprzętem powszechnego użytku bo odpowiednika jego nigdzie nie znajdziesz, to urządzenia o budowie modułowej i każdy segment jest na osobnej płycie, połączone w całość moduły dopiero dają konkretne urządzenie w jednej obudowie które łatwo serwisować w razie awarii, to jest konieczność takiego montażu a nie wymysł by je tak tworzyć aby ograniczyć zakłócenia i obsługę w jednym urządzeniu.

sam mam w pracy ProSafe Netgeara L2  i gdyby nie on trzeba by ponad  14 różnych urządzeń sieciowych spiąć kablami w identyczną sieć i do tego każde z nich osobno konfigurować

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Ale jesteś smieszny i tylko utwierdziłeś, że jesteś zerem.

Po pierwsze jakie "multi"? Cały czas używasz błędnej nomenklatury. Np raz używasz "interfejs LAN", raz  samo "LAN".  A temat wcześniej kłóciłeś się, że LAN - to nie jest sieć lokalna, tylko LAN to interfejs LAN... 

Po drugie mam w pracy ProSafe Netgeara L2 czy ty masz w ogóle pojęcia czego używasz? Po samym obrazku widać, że przełącznik nie jest modułowy, a L2 świadczy o tym że to zwykły przełącznik warstwy drugiej...

Po trzecie najpierw walnąłeś głupotę "w odróżnieni od sprzętów profesjonalnych gdzie raczej nie spotyka się urządzeń o więcej niż jednej konkretnej funkcji do jakiej jest przeznaczona" a później piszesz że to ja nie mam pojęcia o czym piszę i piszesz, że  gdyby nie on trzeba by ponad  14 różnych urządzeń sieciowych spiąć kablami w identyczną sieć no ręce opadają.

Podsumowując tą całą dyskusję. 

Nie znasz definicji, nie znasz pojęć, błędna nomenklatura, w każdym kolejnym swoim poście zaprzeczasz temu co napisałeś wcześniej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...