Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pobieranie plików (gry, programy które się kupuję) tylko dla siebie jest nielegalne?

pawlos2013

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś wie, czy pobieranie gier i programów (pełne wersje) tylko dla siebie, bez rozpowszechniania jest legalne? 

Ja nie jestem człowiekiem który rozpowszechnia jakieś piraty itp. Ale nie wiem czy to jest legalne.

Opublikowano

Nie, nie jest to legalne. Musisz posiadać licencję na grę lub program aby legalnie korzystać.

Proponowane zestawy komputerowe na bieżący miesiąc:

KLIK!

Pomogłem? Daj lajka! Potrzebujesz mojej pomocy? Oznacz proszę mój nick w poście @Nitex

:)

Opublikowano

Legalnie dla użytku własnego można pobierać jedynie muzykę. Pobieranie programów i gier jest nielegalne niezależnie od rodzaju użytkowania.

Opublikowano

Lol w sumie to co za to grozi? W sumie pytam z ciekawości bo mam ipvanisha wiec nic mi chyba nie grozi. Może mi wparować policja do domu i mi przeszukać kompa? (Wiem. Zawsze moge sie ich zapytać o nakaz a jak nie majo to adios)

Opublikowano

Jak to napisali na stronie BSA

"Zgodnie z art. 79 prawa autorskiego producent oprogramowania komputerowego, którego prawa autorskie naruszono może żądać przede wszystkim wydania korzyści uzyskanych przez osobę naruszającą takie prawa albo zapłaty w podwójnej, a w przypadku gdy naruszenie jest zawinione, potrójnej wysokości stosownego wynagrodzenia, które w normalnych warunkach na rynku przysługiwałoby producentowi. O zawinionym naruszeniu można mówić nawet wtedy, gdy wina polega na niedbalstwie osób odpowiedzialnych. Producent może również żądać naprawienia wyrządzonej szkody."

A to tylko art. praw autorskich. Do tego dochodzi kodeks karny i może być nałożona kara pozbawienia wolności do lat 5.

Co do tej zmiany IP nie byłbym taki pewien. Na 100% VPN/proxy loguje połączenia i policja bezproblemowo do Ciebie dojdzie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...