Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Promowanie serwera.

Rayso.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W tym poradniku postaram się pomóc nowym administratorom serwerów w sprawie reklamy, bo co to za serwer bez graczy? ;)

3688414266972361098085.png
Pierwszą, pewnie dobrze wam znaną formą reklamy jest reklamowanie się na forach internetowych (najlepiej dotyczących minecraft'a), takich jak MPCforum. Zaprezentowanie serwera teraz nie daje tyle co kiedyś, ponieważ więcej osób zaczęło korzystać z tej formy, a co za tym idzie konkurencja się zwiększyła. Reklama na większości takich witryn jest darmowa, warunkiem jest napisanie X postów, które przy odrobinie inteligencji (którą powinien posiadać każdy właściciel serwera) zdobędziemy bez żadnego ostrzeżenia czy bana. Pamiętaj, że czas włożony w prezentacje przekłada się na liczbę graczy, która dzięki niej odwiedzi Twój serwer.

5957414266973201098085.png
Bardzo dobrym i o dziwo mało używanym sposobem na reklame jest stworzenie fanpage'u (na facebook'u) swojego serwera i wykupienie reklamy dla niego, koszt najtańszego promowania wynosi 17zł/dzień, ale z mojego doświadczenia mogę wam powiedzieć, że dzięki temu serwer nie będzie świecił pustkami ;) Po tygodniu, serwer powinien mieć około +60 stałych graczy, niestety wydatek jest dość spory, bo aż 119zł, ale jeżeli umiesz sprzedawać usługi premium na serwerze, to powinno Ci się szybko zwrócić - pamiętaj by codziennie dodawać posty na swój fanpage i umieszczać w nich IP, stronę internetową, teamspeaka i tego typu informacje.

1116414266973201098085.png
Jednym z popularniejszym sposobem jest reklama na youtube, która wcale nie polega na nagraniu własnego filmiku i wstawieniu na swój kanał nie posiadający widzów, ponieważ czasy, w których ludzie używali wyszukiwarki youtube, by wpisac "serwer minecraft 1.8 pvp" już minęły. Teraz, jeżeli chcesz sprowadzić większą liczbę osób na serwer musisz zapłacić jakiemuś większemu youtuberowi (pamiętaj by nie kierować się tylko liczbą widzów), a ci mają bardzo różne ceny. Zawsze też możesz spróbować poznać jakąś znaną osobe i zaoferować mu range na serwerze + jakiś dochód za nagrywanie filmów, najlepiej serii - nie pojedyńczych reklam.

1175014266972361098085.png
Witryny typu minelist.net (polski odpowiednik to mclista.pl) istnieją już od bardzo dawna, od jakiegoś czasu nie przynoszą takich korzyści jak kiedyś, ponieważ wyparły je lepsze sposoby opisane wyżej. Mimo tego, że ich złoty wiek minął, to nadal opłaca się tam opublikować swój serwer, w końcu jest to zupełnie darmowe. Na większości stron istnieje też możliwość wykupienia pakietu premium dla swojego serwer, dzięki niemu Twój serwer zawsze będzie wysietlał się na samej górze, a co za tym idzie - masz większą szansę na przyciągnięcie potencjalnych graczy.

Poradnik wykonany przez @Rayso.

• Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Poradnik jest dobry, bo dużo ludzi pyta o takie rzeczy ;).

Poprawił bym go od strony graficznej.

Dobrze, że o takim czymś pomyślałeś, ponieważ jest teraz wiele takich tematów odnośnie tego pytania. "Gdzie Zareklamować Mój Serwer".
Przydałoby się nawet przypięcie tego, lub dodanie do "Spis Najważniejszych Poradników- Minecraft" .
;)

Na razie nie przesadzajmy... Poradnik moim zdaniem nie jest skończony.

Opublikowano

jak zobaczyłem ten tutorial - o ile można to tak nazwać zaśmiałem się. Co do pomysłu myślę, że okej. Wykonanie też nie najgorsze. Na plusik dla Ciebie.

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dobry poradnik, wiele początkujących właścicieli serwerów powinno tutaj zajrzeć zanim zareklamuje się na innym serwerze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...