Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

SmartHouse - Zarządzaj inteligentnie swoim mieszkaniem!

OczkoSX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej!
Ostatnio zacząłem zajmować się projektem SmartHouse który własnie ukończyłem.
Cały projekt jest prosty w swoim wykonaniu. Całość udało mi się zamknąć w kwocie 300zł. 
Strona została pisana przeze mnie, wszystko jest postawione na Raspberry Pi.

Zdjęcia strony:

8axkzo.jpgcqkrov.jpgbuxm77.jpg

Nagranie z przykładem działania, oraz zdjęcia samego urządzenia znajdziecie tutaj:

https://www.dropbox.com/sh/79kk89eugrmfpjy/AACs6HrPjcZiyqAHOYxPnwTqa?dl=0

Mam nadzieję, że projekt wam się spodoba ;) Ostatnio zacząłem pisać w Swift na platformę iOS więc myślę o aplikacji na telefony mobilne. Chciałbym dodać że strona jest responsywna i wejdzie na każdym urządzeniu :P

3587513.png

Potrzebujesz pomocy? Pisz śmiało na PW/Skype/Gadu-Gadu!

(albo napisz na forum... ^.^)

Opublikowano

Wygląd strony nie był moim głównym celem, tylko funkcjonalność. Ogólnie wyszło mi gdzieś chyba ze 1000 linijek w PHP, mała ilośc ale dwa dni pisania były :P. Pracuje teraz nad dodaniem przycisku reset, oraz podglądu z kamery na zywo

3587513.png

Opublikowano

Jak na razie funkcjonalność strasznie słaba. Nie nazwał bym tego nawet Smart Hous'em. Bardziej imponujące było by gdybyś przeniósł układ na laminat, bo użycie maliny do sterowania przekaźnikami to marnotrawstwo.

Po za tym jest to dział z projektami stron WWW, a ta jest wyjątkowo słaba ;)

Mimo wszystko powodzenia z projektem. bo fajnie zobaczyć coś innego niż generatory publikacji ;0.

Wprowadź jakieś innowacje typu sterowanie roletami, wykresy temperatur itp.

Opublikowano

Nie wiem czemu utworzyłem temat w Stronach Internetowych, chciałem w dziale głównym (a może ktoś przeniósł?). To co mówisz wszystko da się zrobić, prosta zabawa czujnikami. Planuję dodać jeszcze temperaturę pomieszczenia i wiele innych. Za niedługo zabieram się za nową stronę (czyt. design) oraz aplikację mobilną

3587513.png

Opublikowano

ref, lajki się nie zgadzają

3587513.png

Opublikowano

Życzę dalszych sukcesów i pomysłów.. Lecz proponuję robić bardziej rozbudowane strony. Im bardziej rozbudowana strona im łatwiejsza w obsłudze oraz bardziej zachęcająca.

Mimo wszystko, powodzenia :)

Opublikowano

Mam już w zamyśle stronę, trzeba tylko ja jeszcze narysować i dać wam ja do oceny. Dodatkowo chce wprowadzić bazę danych co umożliwi mi zrobienie aplikacji na inne urzadznia(nie tylko web) oraz obsługę kilku komputerow naraz (np po jednym do pokoju)

3587513.png

Opublikowano

Mam już w zamyśle stronę, trzeba tylko ja jeszcze narysować i dać wam ja do oceny. Dodatkowo chce wprowadzić bazę danych co umożliwi mi zrobienie aplikacji na inne urzadznia(nie tylko web) oraz obsługę kilku komputerow naraz (np po jednym do pokoju)

Jest bardzo dużo programów do tworzenia baz danych, jeżeli dopiero zaczynasz to proponuję skorzystać z Access lub Wamp Sever (także umożliwia tworzenie bazy).

Opublikowano

Już tak nie narzekajcie :P. To była moja 1wsza stron napisana za pomocą CSS i PHP :). Jak już mówiłem, gdy zapoznam się z JS przebuduje ja

3587513.png

Opublikowano

Inteligentne domy dzielą się na:
-te co je udają(twój projekt)

-te co mają ich namiastkę(gaszenie światła jak nie ma nikogo w pomieszczeniu, sterowanie temperaturą w pomieszczeniu w zależności od pory dnia i roku)

-te co są niemożliwe do wykonania(jak dla mnie to inteligencja takiego domu zacznie się dopiero wtedy, jak zaczną przynajmniej sterować światłem w zależności od humoru domownika)

Ręcznego sterowania gniazdkami przez sieć nie można nazwać inteligencją.

Nie pomagam na PW, od tego macie forum!!!

#PHP-things

08FMpDu.png

Opublikowano

Kolego, cześciowo masz racje ale tworząc projekt zawsze się od czegoś zaczynało. Czy ja napisałem ze już nic z tym nie zrobię? Wręcz przeciwnie, dodałem o tym notatle :

3587513.png

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

@OczkoSX Czy możesz dołączyć schemat ze złączami?

P.S Przepraszam jeżeli złamałem regulamin, wydawało mi się, że można jeszcze pisać przed upływem 2 mieś. od ostatniego posta :)

aw

Opublikowano

@DesperekPL

Pod moduł przełącznikowy o ile dobrze pamiętam miałem podpiętą masę, 5V oraz 4 dowolne GPIO

3587513.png

• 3 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...