Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Riven - Top/Mid Lane, "Assasin".

R6 Heartbeat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, w tym poradniku znajdziecie wszystko, dosłownie wszystko o moim mainie czyli Riven.

1. Runy i Masterki

Na Riven jest na prawdę dużo opcji, jednak ja używam takich runek i takich masterek.

Jeżeli potrzebujemy early CDR i AD

5714014177748431108228.jpg

Runy na typowych AP tanków na topie, maokai, malphite ewentualnie Ryze chociaż na Ryze'a lepiej mi się gra na tych pierwszych runkach.

7462214177748431108228.jpg

1462414177748441108228.jpg

2. Build

Start: 

Jak kto woli

5128414128394231108228.jpg

Core:

3727314128394231108228.jpg

Z brutalizera składamy to co wolimy, ja osobiście po około 100 grach z Yommu przerzuciłem się znów na BC.

Opcjonalne itemy ofensywne:

7540414128394231108228.jpg

Opcjonalne itemy defensywne:

5040714128394231108228.jpg

Tutaj pewnie zapytacie dlaczego Frozen Heart, już tłumaczę, gdy ostro przegrywamy lane lub w enemy teamie mają strasznie dużo CC'ków można złożyć Tabiki lub Merki, ale co z brakującym CD? Uzupelniamy go tym z Frozen Hearta + jesteśmy trochę bardziej tankowaci, polecam - kilka razy wygrałem dzięki temu grę.

4. Maxowanie skilli

W zależności od tego na kogo gramy dodajemy pierwszy skill, przykładowo na Ryze'a polecam dodać E, żeby zbierać jego damage z Q, btw zawsze, gdy Ryze rzuca w Was Q róbcie E w jego stronę i starajcie się wykonać AA.

Maxowanie skilli wygląda tak, 

9427614128394231108228.jpg

Nie polecam maxować W jako drugiego, strasznie ogranicza nasze możliwości escape'u i zbierania DMG. (Maxując E zmniejsza się jego CD).

5. Fazy gry

Early game - tutaj Riven ma stosunkowo mało do powiedzenia chyba, że gra na jakiegoś papiera. Ogólnie gra Riven w early polegana tym, że harrasujemy enemy na lane poprzez użycie skilla i hita, chodzi o to, żeby wykorzystać pasywkę, która dolicza DMG do hita po tym jak użyjemy skilla. Przykładowo AA>Q>AA>Q>AA>Q>AA. Na 3lvl robimy to samo tylko dorzucamy resztę skilli, po E także należy robić AA, ZAWSZE trzeba używać pasywki. Często można zrobić FB chyba, że gra się na jakiegoś Renektona.

Mid game - Tutaj Riven jeśli ma Hydrę, Brutalizer i Ionki, może na luzie j**** kogo chce 1v1, nie ma czego się bać, możecie się napierdalać z każdym.

Late game - To samo co w Mid, możecie rozjebac każdego 1v1, no może nie Zeda jeśli zoutplayuje, ale resztę postaci z mety jak najbardziej.

Teraz chyba najciekawszy punkt poradnika, którego jeszcze nie widziałem.

6. Omijanie animacji

Na Riven jest na prawdę dużo tricków dotyczących omijania animacji, ja Wam je opiszę, a niżej wstawię filmik jksad'a, który pokaże Wam jak to wygląda w grze.

Podstawowe omijanie animacji:

1. E+R - Polega na tym, że omijamy animacje castowania ulta robiąc E, czyli używamy dwóch skilli na raz.

2. Hydra + W - Polega na tym, że castujemy Hydre + W na raz co daje nam większy DMG, skrócony czas odnowy hydry, ponieważ szybciej jej użyliśmy i ogólnie jest lepiej tak robić.

3. Hydra + Q - To samo co w punkcie drugim tylko z Q.

4. E+W - Riven wykonuje Dash i Stun w tym samym momencie, polega to na tym, że załóżmy gankuje nas Kha, wskakuje w nas, a my wykonujemy E+W i on zostaje zestunowany i w tym samym czasie odskakujemy mu z E.

Zaawansowane omijanie animacji:

1. W + R (strzał) - Polega na tym, że wykonujemy stuna i strzał z ulta w tym samym momencie - większy burst.

2. R (strzał) + Q - To samo co wyżej tylko z Q.

3. E + W Q - Polega na tym, że po zrobieniu dasha castujemy W i Q naraz, właściwe rzadko się przydaje, ale fajnie wygląda xD

4. E + Hydra + W Q - To samo co wyżej, tylko z hydrą, czyt. większy DMG i burst.

5. Oczywiście to co najtrudniejsze i wymaga po prostu wprawy, omijanie animacji AA. Polega na tym, że w czasie castowania Q klikamy obojętnie gdzie na obszar mapy, a następnie znów na przeciwnika. Nie wiem dokładnie jak to działa, ale myślę, że to jest coś w stylu orbwalkingu, ale dlatego, że jest wykonywana animacja Q nie widać tego jak Riven się obraca i znów auto atakuje, to jest moja teoria, nie wiem jak to działa, ale potrafię to robić. xD

Jeśli nie możecie wykonać którejś animacji spójrzcie w jakiej kolejności ja napisałem skille, w niektórych poradnikach jego filmikach jest źle ułożona kolejność, więc może Wam nie wyjść.

6. Skoki przez ścianę

Tu raczej nie będę Wam zaznaczał na mapie przez, które ściany można skoczyć. Po prostu znowu odeślę Was do filmika jksad'a.

7. "ROFL Combo"

Dopiero teraz mi się przypomniało, że mógłbym dodać ten punkt, polega on na tym, że podczas castowania Q wykonujemy emotkę śmiechu w tym samym momencie, ja przykładowo mam zbindowane `, czyli robiąc Q+` wychodzi nam coś takiego

W tym poradniku to już wszystko, nie mam już pomysłu na punkt, ale mam nadzieję, że mi pomożecie i powiecie co jest jeszcze w nim potrzebne to go poprawię. Powodzenia we wbijaniu dywizji grając Riven! Jeśli ktoś chciałby zobaczyć moją grę, żeby się przekonać, że nie robił tego jakiś bob to niech napisze, chętnie wrzucę. :)

@update 05.12.14

-Zmienione runy i masterki

-Nowy punkt "ROFL Combo"

• Odpowiedzi 65
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Ja lubię sobie czasami lubię dodać 3 lvle w W, a potem maxować E. Ale jak kto woli. Poradnik ładnie napisany, wszystko jest opisane, tylko trochę wyodrębnił bym te punkty ;)

647041416238306889721.png

Opublikowano

Gram na takich samych runkach i są okej.

Dobry poradnik :)

9875585800_1434890712.png

A myśleć trza o tym, co naprawdę ważne.

O celu, co przyświeca. Nieustannie.

Nie rozpraszając myśli na jakieś tam faramuszki.

Wtedy, i tylko wtedy, cel zamierzony się osiąga.

Opublikowano

ładny poradnik, ale czy możesz dać screena kilka swoich gier z buildami?

udxngx.jpg

Na swoim mainie nie gram już rankedów, tutaj smurf z plat 4-3.

Wyszedł tym do diaxa i myśli że fajny jest xD. Osobiście grywam "jego" riven i jest kosa nie do uj3bania :). Wrzuć mi filmik jak grasz riven bo Ci nie wierze fajo xD

Zamknij ryj, pokaż historie gier lepiej z kim do plat wyszedłeś;];];];]

Masz pedalico

Download:

http://eune.op.gg/match/observer/id=963971052

Skan:

https://www.virustotal.com/pl/file/165483fe4eb7f1c19eb7b3025cb24626e8dd39bd41e6a21edfefc43841239b1a/analysis/1413298659/

Opublikowano

40% cdr to max.

no właśnie o to mi chodzi czy przypadkiem nie marnujesz 5% cdr bo tak to by można było zamienić 3 runy na coś innego

Opublikowano

no właśnie o to mi chodzi czy przypadkiem nie marnujesz 5% cdr bo tak to by można było zamienić 3 runy na coś innego

CDR w masterkach możesz zamienić na AS, wtedy dużo lepiej robi się combo, ale dla kogoś kto zagrał nią ~1k gier nie ma różnicy. Ja wolę grać na cdr, bo mam na 13 lvl 40% cdr zamiast 35%.
Opublikowano

idzie się w 23/7 a na start zazwyczaj biorę armor i 5 potków i nawet z renektonem jestem w stanie wygrac. 

frozen heart? wat? to uzasadnienie bez sensu, z visage jest chyba 10% cd czy nawet 20, nie jestem pewien ale to nie ma znaczenia bo i tak przekracza 40% 

jak nie mamy teamu polecam bt łatwiejszy split push i jak cie gankujo masz tą dodatkową tarczkę 

warto wspomnieć o różnych early taktykach np. grając na takiego ryze mozna się schować w krzaczku i zgarniać exp bo nas zabije, albo flashnąć na niego i a-q-a-q-a-q-a i on prawdopodobnie też flashuje. mamy przewagę  bo my nawet bez flasha jesteśmy mobilni, a ryze wtedy bardzo podatny na gank jest. 

Bc jest lepsze od youmu - zanim zultujesz robisz duzo dmg ze skilli przez co maksymalnie zmniejszasz armor. 

cdr w runach bez sensu bo właśnie masz i tak 40 - visage, ionians i bc 

chaotycznie napisałem, ale może coś zrozumiesz ^^ ale ogólnie poradnik na + 

­

Opublikowano

idzie się w 23/7 a na start zazwyczaj biorę armor i 5 potków i nawet z renektonem jestem w stanie wygrac. 

frozen heart? wat? to uzasadnienie bez sensu, z visage jest chyba 10% cd czy nawet 20, nie jestem pewien ale to nie ma znaczenia bo i tak przekracza 40% 

jak nie mamy teamu polecam bt łatwiejszy split push i jak cie gankujo masz tą dodatkową tarczkę 

warto wspomnieć o różnych early taktykach np. grając na takiego ryze mozna się schować w krzaczku i zgarniać exp bo nas zabije, albo flashnąć na niego i a-q-a-q-a-q-a i on prawdopodobnie też flashuje. mamy przewagę  bo my nawet bez flasha jesteśmy mobilni, a ryze wtedy bardzo podatny na gank jest. 

Bc jest lepsze od youmu - zanim zultujesz robisz duzo dmg ze skilli przez co maksymalnie zmniejszasz armor. 

cdr w runach bez sensu bo właśnie masz i tak 40 - visage, ionians i bc 

chaotycznie napisałem, ale może coś zrozumiesz ^^ ale ogólnie poradnik na + 

Jeżeli w enemy bocie masz nafeedowanego adc frozen heart jest dobrym wyborem, daje w c**j deffa i brakujące CDR, kiedy ludzie zrozumieją, że Riven jest taka mocna dzięki temu, że ma tak małe cooldowny przy 40%. Visage nie ma sensu składać odkąd dostał nerfa na cd (tylko na postacie typu mundo, dla których ten item jest core). Im wcześniej złapiesz 40% cdr tym lepiej, shield co 4s ułatwia ucieczkę i zwiększa zdolności mechaniczne. To z tymi taktykami chyba sobie odpuszczę, bo człowiek, który ma mózg chyba wie, że jeżeli ktoś może go harrasować to lepiej się z nim nie bić i czekać do tego szóstego, aż się zdejmie na burst. BC = Yomu, dla mnie nie ma różnicy aczkolwiek teraz gram z BC, pewnie niedługo wrócę do yomu. CDR - Bc 10%, Ionki 15%, Visage (Jeśli złożysz, choć ten item według mnie jest niepotrzebny) 10%, Masterki 5% = 40% cdr, jeżeli będziesz miał kille i farmę przez cała grę, a zanim złożysz tego Visage to mogą skończyć Ci gre, bo zazwyczaj pierwsze itemy jakie kupujesz to bruta, hydra, ionki, lw i dopiero potem jakieś itemy typu randuin czy visage.

//Edit 

To z 23/7 to masz na myśli masterki?

//Edit2

Wygrzebałem coś takiego,

vm2mnn.jpg

Opublikowano

Ładny poradnik tylko mam jedno pytanie.

Dlaczego jako "Item Defensywny" dałeś Frozen Heart? CD można uzupełnić tak jak podałeś:

- Runy na 18 lvl (15% CD)

- Youmuu Ghostblade (10% CD)

- The Black Cleaver (10%)

- Masterki (5%)

To wszystko daje nam łącznie 40% CD, czyli max. Jeszcze można kupić zamiast The Black Cleaver potke na CD (na full buildzie), więc według mnie Omen / Sunfire byłby / byłaby lepszy / a jako defensywny item.

Ale leci + bo ładnie napisałeś. :)

//edit

Opublikowano

frozen hearth nie ma sensu (w late na tych runach jest useless i mana, wiec placisz za armor i pasywke), skoro raduin daje to samo, tylko ze wiecej?

reszta w zasadzie bez zastrzezen

­

Opublikowano

Pytanie mam co do riven mid, na kogo warto ją brać, a na kogo odradzasz?

Riven na midzie teraz średnio pasuje ze względu, że teraz w mecie są takie picki jak Xerath, Ahri itd. Mi się łatwo gra na Zeda, Jayce, Talona, Fizza, Kate, Ori ogólnie na postacie, które możesz obijać. Odradzam na Ahri, Xeratha, Lissandre, na postacie z mocnym poke i escapem Riven jest średnia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...