Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Skróty i powiedzenia używane podczas gry w League of Legends.

Muo

Rekomendowane odpowiedzi

Uczeń
Opublikowano
Push- pchanie, najczęściej chodzi o  próbę zniszczenia wierzy przeciwnika, lub wyczyszczenia fali stworów.

Wave- fala, chodzi tutaj o wszystkie 6 stworów.

Freeze- zamrażanie, zadawanie tylko ostatnich ciosów stworom przeciwnika, przez co twoje stwory nie będą zwiększać swojej ilości(o ile na linii są przeciwnicy, którzy stale atakują twoje stwory). Przydatne, aby obronić się przed atakiem z pleców, i dać przepchnąć sobie linię, aby twój jungler mógł przyjść ci pomóc.

Poke/harass- atakowanie przeciwnika pojedyńczymi atakami, w ten sposób, aby nie zwrócił na to zbytnio uwagi, a żeby ułatwić sobie atak na niego.

Pozycjonowanie(tylko postaci odległościowe)- Ustawianie się na linii względem przeciwnika, w ten sposób aby nie był w stanie zadać ci obrażeń, a żebyś ty mógł spokojnie zabijać miniony.

champion/champ- Bohater.

Clear- czyścić, chodzi tutaj o czyszczenie linii z stworów wroga.

CCcroud control, efekty "kontroli tłumu". Do CC wliczają się:

Stun- Uniemożliwia jakiekolwiek działania.

Slow- Spowalnie prędkość ruchu

Silence- Uciszenie, brak możliwości rzucenia czaru.

Surpress- Uniemożliwia jakiekolwiek działania.

Fear- Strach, uniemożliwia jakiekolwiek działania i powoduje ucieczkę od rzucającego.

Taunt- Prowokacja, powoduje że zaczynasz bić przeciwnika.

Blind- Oślepienie, twoje podstawowe ataki nie zadają obrażeń.

Knock- Odepchnięcie, podrzucenie.

Charm- Urok, Uniemożliwia jakiekolwiek działania, i powoduje że podchodzisz do rzucającego

Root- Uwięzienie, blokuje ruch i rzucanie umiejętności typu odskok, czy flash.

Fling- Przerzucenie, przerzuca przeciwnika za bohatera rzucającego

Polymorph- Transmutacja(?), przemienia przeciwnika w zwierze mogące tylko się poruszać.

Ahri - charm

Akali - slow

Alistar - knocked(podrzucenie i odrzucenie) i tym samym stun

Amumu - stun, przyci±ganie + stun

Anivia - slow, stun

Annie - stun

Ashe - slow, stun

Blitzcrank - przyci±ganie + stun, knocked, silence

Brand - stun

Caitlyn - slow, stun

Cassiopeia - slow, stun

Cho'Gath - knocked, slow, silence

Corki - brak

Darius - przyci±ganie, slow

Dr Mundo - slow

Draven - slow

Evelynn - slow

Ezreal - brak

Fiddlesticks - fear, silence

Fiora - brak

Galio - slow, taunt

Gangplank - 2 slowy

Garen - silence

Gragas - knocked, slow 

Graves - slow

Hecarim - knocked, fear

Heimerdinger - stun, slow

Irelia - stun

Janna - 2 knocked, slow

Jarvan IV - slow, knocked

Jax - stun

Jayce - slow, knocked, stun, 

Karma - slow, root

Karthus - slow

Kassadin - slow, silence

Katarina - brak

Kayle - slow

Kennen - stun

Kog'Maw - slow

LeBlanc - slow, stun, root

Lee Sin - slow, knocked

Leona - stun, stun, slow

Lulu - slow, polymorph, knocked

Lux - root, slow, 

Malphite - slow, knocked

Malzahar - silence, surpress

Maokai - stun, slow

Master Yi - brak

Miss Fortune - slow

Mordekaiser - brak

Morgana - stun, root

Nasus - slow

Nautilus - surpress (króciutki), knocked, slow, stun

Nidalee - brak

Nocturne - slow, fear

Nunu - 2 slowy

Olaf - slow

Orianna - slow, przyci±ganie

Pantheon - stun, slow

Poppy - stun

Rammus - slow, taunt

Renekton - stun

Riven - stun, knocked

Rumble - 2 slowy

Ryze - root

Sejuani - stun, du?o slow

Shaco - fear, slow

Shen - taunt

Shyvana - brak

Singed - slow, fling

Sion - stun

Sivir - brak

Skarner - slow, surpress 

Sona - stun, slow

Soraka - silence

Swain- slow, root

Syndra- Slow, stun

Talon - silence, slow

Taric - stun

Teemo - blind, slow

Tristana - knocked, slow

Trundle - slow

Tryndamere - slow

Twisted Fate - slow, stun

Udyr - stun

Urgot - slow, surpress

Varus - slow, stun

Vayne - stun

Veigar - stun

Viktor - slow, stun

Vladimir - slow

Volibear - fling, slow, fear

Warwick - surpress

Wukong - knocked

Xerath - stun

Xin Zhao - slow, knocked

Yorick - slow

Ziggs - slow, knocked

Zilean - slow

Kalista- 

cs- Zabijanie stworów przeciwnika, poprzez zadawanie im tylko ostatniego ciosu.

ks- Kill steal, kradzież zabójstwa. Najczęsciej pisane przez niezbyt rozgarniętych graczy, którym właśnie (przypadkowo albo specjalnie) zabrano zabójstwo.

frag- Zabójstwo.

ty- Dziękuję.

ad- Attack damage, obrażenia fizyczne.

ap- Ability power, obrażenia magiczne.

as- Attack spead, prędkość ataku

adc- Attack damage carry, postać opierająca się na obrażeniach od ataku i prędkości ataku. Bije na odległość i prawie zawsze gra na dolnej linii z supportem.

apc- Ability power carry, postać opierająca się na sile umiejętności.

care- pilnować, np. ss mid, care top- przeciwnik z środkowej linii zniknął, więc uwaga na topie, pilnuj się.

brb- zaraz wracam

tb- their blue, ich golem.

tr- their red, ich jaszczur.

d- dragon, smok.

back/b- Oznacza to- cofnij się do bazy, lub cofam się do bazy

pill- ściąganie przeciwników z sojuszników

siege- walka pod turretem

kite- ucieczka i atak (postacie walczące na odległość)

orbwalking- przemieszczanie się i atak (postacie walczące na odległość)

split push- Niszczenie wieży bez stworów, to znaczy, że bohater przyjmuje na siebie wszystkie obrażenia.

engage- Inicjacja, rozpoczęcie walki między dwoma drużynami.

disengage- Przerywanie wrogiej inicjacji, robimy to wtedy, kiedy nie ma sensu walczyć z przeciwnikiem, ponieważ na przykład mają przewagę liczebną.

afk- away from keyboard, z daleka od klawiatury. Oznacza to, że jakaś osoba w tym momencie nie siedzi przy komputerze, często ludzie używają tego jako obrazy mówiąc że "ktoś jest jak afk". Bycie podczas gry jest bardzo źle postrzegane, ponieważ zmniejsza, a czasami zeruje szansę na zwycięstwo drużyny w której jest osoba afcząca.

iniciate- Incjacia, rozpoczęcie walki między dwoma drużynami.

invade- Atak na wrogiego jaszczura/golema na początku gry.

focus- Skupienie się na jakimś przeciwniku, który ma największe obrażenia, albo robi najwięcej podczas walki. Chodzi o to aby zabić go pierwszego np. Focus Syndra

gather- Zbiórka.

feed- Karmienie, można mówić że przeciwnik jest nafeedowany (feeded), znaczy to że ma dużo zabójstw, przez co zadaje większe obrażenia od sojuszników, lub przeciwników.

feeding- Karmienie przeciwnika, celowe umieranie, lub po prostu słaba gra i częste umieranie.

haras- Obijanie, zadawanie przeciwnikowi pojedyńczych ciosów, po to żeby obniżyć jego procent życia, aby potem łatwo go zabić na przykład z pomocą junglera.

cd- cool down, czas odnowienia umiejętności, czas jaki trzeba odczekać aby użyć umiejętności ponownie

cdr- cool down reduction, zmniejszenie czasu odnowienia, przez przedmioty, lub golemy.

juke- Wymijanie, unikanie ataków przeciwnika.

sustain- Przetrwanie na linii, np. duża prędkość odnawiania punktów życia to dobry sustain.

mana sustain- Przetrwanie na linii pod względem punktów many.

greedy, greedowanie- Ganianie za zabójstwami, lub buffami. Nie zawsze się opłaca, ponieważ często jest bardzo ryzykowne.

objectives- Cele gry, tj.: niszczenie wieży, zabieranie smoków, zabieranie Barona, zniszczenie inhibitora. Głównym celem całej gry jest zniszczenie wrogiego Nexusa, budowli znajdującej się w środku bazy przeciwnika bronionej przez 2 wierze.

nuke/burst- Duże obrażenia, w małym odstępie czasowym. Dobrym przykładem jest Veigar, który większość nie tankowatych przeciwników ma na combo.

gg- good game, dobra gra, pisane pod koniec gry, po, lub podczas niszczenia Nexusa. Wyraz szacunku dla przeciwnika i sojuszników.

wp- well played, dobrze zagrane, pisane pod koniec gry, po, lub podczas niszczenia Nexusa. Stwierdzenie, że gra była wyczerpująca, ciekawa i ucząca- jednym słowem dobrze zagrana.

gl- good luck, szczęscia, pisze się to często w kombinacji z hf, na początku gry.

hf- have fun, życzę zabawy(?), pisze się to często w kombinacji z gl, na początku.

aoe- area of effect, ataki, lub umiejętności obszarowe.

turtle/stall- gra na czas, aby odzyskać utracony gold. 

dive- Wyprowadzenie ataku na wrogiego przeciwnika, który w tym momencie znajduje się pod wieżą.

gank- Atak junglera, który ma na celu zwiększenie twojej przewagi nad przeciwnikiem. Nie liczy się tylko to żeby go zabić, ale także: zużycie jego umiejętności przywoływacza, uniemożliwnienie mu zabijania stworów, wzięcie wieży, lub obrona sojusznika.

summoner spells/summonerki- czary przywoływacza, do wyboru w lobby, np. ignite

dps- damage per second, obrażenia na sekunde. O postaciach walczących na dolnej linii, tzw. strzelcach(adc) mówi się że są dps'ami, co oznacza że opierają się na dużych obrażeniach w krótkim czasie)

ss/mia- skrót od missing. Jeżeli na przykład ktoś wam zniknie z linii piszecie na chacie ss i oznaczacie(pingujecie) swoją linię żółtym znakiem zapytania.

ping/ms- opóźnienie.

pink- różowy totem, odkrywający wrogie totemy, i widoczny dla przeciwnika.

gap closer/dash- Umiejętności dające możliwość skrócenia dystansu między tobą, a przeciwnikiem. 

oom- Skrót od out of mana. Oznacza to że w tym momencie nie masz many. Dla twoich sojuszników powinno to oznaczać również "nie bijcie się, nie jestem w stanie wam pomóc"

chase/chaseing- Spychanie przeciwnika pod fontannę, lub wierzę poprzez zadawanie dużych obrażeń. Próba zmuszenia przeciwnika do powrotu do bazy.

turret- wieża

BoL- Bot of Legends, program ułatwiający grę, poprzez samoistne wypuszczanie skilli.

L#- Darmowa alternatywa BoL'a.

PS może mi ktoś napisać w komentarzu jak wstawić listę bohaterów w spoiler, albo po prostu podesłać mi to już zrobione. (jestem upośledzony)

Jeżeli popełniłem jakikolwiek błąd (ortograficzny, tłumaczenie, interpunkcja lub cokolwiek) proszę napisać mi wiadomość prywatną. Zajęło mi to trochę czasu, korzystałem z kilku źródeł, m.in. pomógł mi poradnik Nervariena, który znajdziecie na youtube. Z góry dzięki i POWODZENIA NA SUMMONERS RIFT!

~Muo

1792069e00b756d8gen.png

"insanity is doing the same thing over and over and expecting different results"

"głupim jest robienie w kółko tego samego i oczekiwanie innych rezultatów"

Kliknij mnie!

• Odpowiedzi 51
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Uczeń
Opublikowano

#ref: niewielki edit.

1792069e00b756d8gen.png

"insanity is doing the same thing over and over and expecting different results"

Kliknij mnie!

Opublikowano

Wieża się pisze, a co do poradnika to bardzo ładnie napisany, przyda się nowym.

Ps

Jeszcze przy ganku napisałeś przewaki

Uczeń
Opublikowano

@up Wielkie dzięki! Poprawione!

1792069e00b756d8gen.png

Kliknij mnie!

Opublikowano

wierzy - wieży *

być - bić*

Raczej, a przynajmniej na moim poziomie zamiast d - dragon, pisze się drag.

Poza tym dużo pojęć, ładnie opisane. +

Opublikowano

Był już poradnik taki na mpc ale ładnie opisane dla nowych się przyda 

Uczeń
Opublikowano

@volt2 Nie rozumiem jaki błąd? Możesz mi dokładniej wytłumaczyć? 

1792069e00b756d8gen.png

Kliknij mnie!

Opublikowano

forma przeszła od feed = fed, nie feeded

split push =/= Niszczenie wieży bez stworów, to znaczy, że bohater przyjmuje na siebie wszystkie obrażenia.

splitpush = jest to pushowanie samemu, zostawiając swoją drużynę w sytuacji 4vs5, team raczej powinien mieć dobry wave clear, a splitpusher, również dobry wave clear oraz niszczyć każdego kto po niego przyjdzie, dając drużynie szanse na walkę 4vs4

Opublikowano

Wow, naprawde jest tego dosyc sporo :) Mysle, że mi się przyda :)

siege- walka pod turretem

Turrent ?!

Ogolnie siege mi sie kojarzy w walka o zamek (z Lineage 2), natomiast pojecia Turrent nie kojarze :P Wytlumaczy ktos ? :)

Jesli Ci sie nudzi mozesz jeszcze to napisac to alfabetycznie, latwiej wyszukac ^.^

Jednak reszta jest fajnie opisana, łap like.

1390144171-U592769.png

Uczeń
Opublikowano

@Pi3GUS3K Turret, to wieża. Już dodaję do opisu. Dzięki za like.

PS Nie turreNt, tylko turrEt. ;)

1792069e00b756d8gen.png

Kliknij mnie!

Opublikowano

Użyłeś przyciągnięcie do np. Amumu i Dariusa. Nie robi to tego samego, niewielka różnica jednak jest. 

Fajne dla totalnie zielonych, bo po tygodniu gry raczej ma się to opanowane. 

­

809131449509880369478.gif
Uczeń
Opublikowano

@1373230489-U611928.pngUpss Pewnie, ale jednak czasem znajdzie się pojęcie, którego się nie do końca rozumie, lub po prostu nie zna. ;)

1792069e00b756d8gen.png

Kliknij mnie!

Opublikowano

Całkiem dobry poradnik.

Nie wszystkie pojęcia były mi znane, bo po prostu się z nimi nie spotkałem w grze :D

Dla nowych graczy przydatny, chociaż by raz przeczytać :)

Później jakoś się to ogarnie samemu.

Like :)

Uczeń
Opublikowano

@1361622928-U485574.pngDeyFo , @Marcoly Poprawione, dodane.

1792069e00b756d8gen.png

Kliknij mnie!

Uczeń
Opublikowano

@szelkoffy Poprawione, dzięki!

1792069e00b756d8gen.png

Kliknij mnie!

Uczeń
Opublikowano

#ref mała poprawka

1792069e00b756d8gen.png

Kliknij mnie!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...