Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dobre czołgi?

Damdus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Ponieważ jestem początkującym graczem, chciałbym zaczerpnąć od Was opinii, czy dobre czołgi wybrałem jako swój cel w tej grze. Kiedyś grałem jeszcze na otwartej becie, ale tylko do IV tieru, więc szaleństwa nie było ;)

Na te chwilę mam 4 ścieżki, którymi chcę podążać:

1. Czołg ciężki - i tu będą 2 czołgi:

a) Amerykański T57 HT - Ten czołg był moja pierwszą decyzją, jeśli chodzi o wybór czołgów. Nawet, gdy zdecydowałem się pobrać tę grę, to z zamiarem, że "będę jeździł ciężką krową, ale za to jak huknie, to klękajcie narody". W internecie wyczytałem, ze ten czołg zadaje potężne obrażenia i to mnie w sumie nakłoniło do tej decyzji.

b ) Niemiecki Maus - też kierowałem się głupią decyzją, bo ten czołg najbardziej obijał mi się o uszy. Podobno ma potężny pancerz, więc czemu nie ;)

2. Niszczyciel czołgów - Mam amerykańskiego, niemieckiego, to również coś radzieckiego by się przydało, 2 ciężkie mam, ale "niszczyciel czołgów" też brzmi fajnie (face palm). Tutaj jeszcze będę miał sporo czasu do zastanowienia, czy Ob 263, a może Ob 268.

3. Działo samobieżne - tu wybrałem francuskie działa (B-C 155 58). Nie wiem czy to dobry wybór (chodzi o narodowość), chciałem mieć coś innego niż z popularnych jak dla mnie pojazdów niemieckich, amerykańskich i radzieckich. Wspomniane działo X tieru jest najdroższym działem samobieżnym i muszę przyznać, że to mnie własnie nakłoniło do tego wyboru, bo w końcu "skoro drogie, to na pewno dobre" (face palm nr2). Wiem, że dziecinne wytłumaczenie, dlatego właśnie założyłem ten temat, byście mi doradzili.

Opublikowano

T57 to bardzo dobry czołg, ma najlepszy DPM (obrażenia na minutę) z czołgów 10 poziomu. Jest dość mobilny, ma świetne działo, ale niestety jego pancerz nie należy do najlepszych.

Jeśli chodzi o mausa, to ten czołg jest zależny od mapy. Po skątowaniu jest nie do przebicia, ale na otwartym terenie to pełzające 3k dmg. Jego lufka do najlepszych nie należy, snajperem nie jest, długo ładuje, obrażenia zaledwie 490, penetracja co najmniej słaba. Ma 2 główny weakspoty - Dolna płyta, która dla 8-9t jest często nie do przebicia gdy jest delikatnie skątowana (Centurionem 7/1 nie mogłem jakoś przebić pod minimalnym kątem), a 2 ws jest wieża. 230mm, a na samym środku praktycznie pod zerowym kątem. Z racji że czołgi tego tieru mają po 250-270 penetracji nie stanowi ona dla nich problemu nawet pod kątem. Do tego ma bardzo słabą mobilność i to uniemożliwia taranowanie, a przy wadze 190 ton nawet lekkie zderzenie powoduje obrażenia.

Odradzam ten czołg. Wymaga umiejętności, a nawet jeśli gracz je posiada, to nie gwarantują one sukcesu.

Jeśli chodzi o TD'ki, to ruskie są dość dobre, ale mógłbyś zrobić np. Focha, który jest bardzo mobilny, ma 3 pestkowy magazynek po 750 (10t może zdjąć w 10 sekund), ma dobry pancerz, ale za to trudną linię. Moim zdaniem od 4 do 7 tieru to koszmar. 8t jest już niczego sobie, 9t to 10 z inną lufką.

Jeśli chodzi o artylerie, pograłem wszystkimi na teście. Bat Chat 155 to NAJGORSZA ARTYLERIA TIERU. Strzelisz, nie wiadomo czy trafisz, bo celność 0.5 to to nie jest, a splash ta arta ma kilku centymetrowy. Jak trafisz bezpośrednio, to wejdzie za 300-400 max. W ciągu 2 minut robisz co najwyżej 1000 obrażeń. Dla porównania takim T92 w tym samym czasie możesz zrobić z 4k (przy farcie).

Moim zdaniem najlepsze są artylerie brytyjskie. Dobry splash, wychyły działa, obrażenia, świetna parabola pocisku (może trafić w czołg stający za skałą), mobilność ujdzie.

Opublikowano

@Juri

Super dzięki za pomoc.

T57: zostaje

Maus: rezygnuję, ale potrzebuje coś za niego. Co myślisz o E100?

Niszczyciel: Hmm, w sumie mógłbym wypróbować dojść do tego Focha, jeszcze zobaczę.

B-C 155 58: Rezygnuję, idę w brytyjskie

Zostaje właśnie kwestia, niszczyciela i jednego czołgu ciężkiego.

Zależy mi, by każdy czołg był innej narodowości. Do tego chciałbym iść ścieżkami czołgów niemieckich, amerykańskich i radzieckich.

Na chwilę obecną pewniakami jest czołg brytyjski (artyleria) i amerykański (T57).

Zostaje więc do obsady na pewno ścieżka radziecka i niemiecka, a jeśli chodzi o rodzaj czołgów to niszczyciel i 1 ciężki.

Gdyby niszczyciel był francuski to wtedy potrzebuję 1 ciężkiego z Rosji lub Niemiec i wtedy mógłbym się pokusić o lekkiego bądź średniego o narodowości innej niż ten ciężki.

Może trochę to śmieszne, ale właśnie takie mam założenia na tę grę.

Opublikowano

zamiast niemieckich ciężkich idź w całe amerykańskie drzewko, jak już będziesz miał T57 to zamiast E100 zrobiłbym T110E5, dobry pancerz, świetnie działo, a z Td T110E3, linia do niego jest ciężka ale sam czołg bardzo przyjemny, no duży plus takiego rozwiązania to że będziesz miał dużo modułów zbadanych już z innych czołgów i będziesz mógł sobie załogę przerzucać jak Ci się podoba 

Opublikowano

zamiast niemieckich ciężkich idź w całe amerykańskie drzewko, jak już będziesz miał T57 to zamiast E100 zrobiłbym T110E5, dobry pancerz, świetnie działo, a z Td T110E3, linia do niego jest ciężka ale sam czołg bardzo przyjemny, no duży plus takiego rozwiązania to że będziesz miał dużo modułów zbadanych już z innych czołgów i będziesz mógł sobie załogę przerzucać jak Ci się podoba 

E5 ma dobre parametry, ale w ten ws na wieży trafia się z 300m... Mobilność, działko i kadłub ujdą, ale wieża za dobra nie jest.

Opublikowano

Witam

Ponieważ jestem początkującym graczem, chciałbym zaczerpnąć od Was opinii, czy dobre czołgi wybrałem jako swój cel w tej grze. Kiedyś grałem jeszcze na otwartej becie, ale tylko do IV tieru, więc szaleństwa nie było ;)

Na te chwilę mam 4 ścieżki, którymi chcę podążać:

1. Czołg ciężki - i tu będą 2 czołgi:

a) Amerykański T57 HT - Ten czołg był moja pierwszą decyzją, jeśli chodzi o wybór czołgów. Nawet, gdy zdecydowałem się pobrać tę grę, to z zamiarem, że "będę jeździł ciężką krową, ale za to jak huknie, to klękajcie narody". W internecie wyczytałem, ze ten czołg zadaje potężne obrażenia i to mnie w sumie nakłoniło do tej decyzji.

b ) Niemiecki Maus - też kierowałem się głupią decyzją, bo ten czołg najbardziej obijał mi się o uszy. Podobno ma potężny pancerz, więc czemu nie ;)

2. Niszczyciel czołgów - Mam amerykańskiego, niemieckiego, to również coś radzieckiego by się przydało, 2 ciężkie mam, ale "niszczyciel czołgów" też brzmi fajnie (face palm). Tutaj jeszcze będę miał sporo czasu do zastanowienia, czy Ob 263, a może Ob 268.

3. Działo samobieżne - tu wybrałem francuskie działa (B-C 155 58). Nie wiem czy to dobry wybór (chodzi o narodowość), chciałem mieć coś innego niż z popularnych jak dla mnie pojazdów niemieckich, amerykańskich i radzieckich. Wspomniane działo X tieru jest najdroższym działem samobieżnym i muszę przyznać, że to mnie własnie nakłoniło do tego wyboru, bo w końcu "skoro drogie, to na pewno dobre" (face palm nr2). Wiem, że dziecinne wytłumaczenie, dlatego właśnie założyłem ten temat, byście mi doradzili.

Jesteś nowym graczem który chce isć do T57 HT ?

O ile do 5 teiru jest jako tako to potem masz 2 LT i czeka cie nauka gry na magazynku.

Droga do mausa jest spoko oprócz 8 tieru .

Klan W-I-R Rekrutuje !

Wymagamy co najmniej jednej IX ale dobrze by było jakby ktoś miał dyszke :) Mamy własny TS3 i świetną atmosferę . Więcej info na priv .

Opublikowano

W ten weakspot nie wchodzi 3/4 pocisków, bo trzeba trafić idealnie w karabinek.

E 100 - pancerz + pieprznięcie.

T110E3 - w tej chwili najlepszy TD. Pancerz, działo, niezgorsze camo, mobilność ok.

Arty - brytyjskie/amerykańskie. Brytyjska ma najlepszy wychył działa i parabolę, amerykaniec ma ok parabolę, ok wychył i świetny dmg.

Opublikowano

W ten weakspot nie wchodzi 3/4 pocisków, bo trzeba trafić idealnie w karabinek.

E 100 - pancerz + pieprznięcie.

T110E3 - w tej chwili najlepszy TD. Pancerz, działo, niezgorsze camo, mobilność ok.

Arty - brytyjskie/amerykańskie. Brytyjska ma najlepszy wychył działa i parabolę, amerykaniec ma ok parabolę, ok wychył i świetny dmg.

Skoro powiedziałeś w amerykańcach, że mają świetny dmg, to czemu nic nie powiedziałeś o brytyjskich? To jest tylko 50 różnicy, a przy 2,1k obrażeń i rng 25% to niezauważalne :)

Opublikowano

Polecam robienie jako pierwszą arte Brytyjską, ale co do BC 155 55 to jest jednym z moich ulubionych czołgów ^^ trochę umiejętności grania ta arta i można nieźle trzepać na randomie :)

Opublikowano

Polecam robienie jako pierwszej arty Brytyjską ale co do BC 155 55 to jest jednym z moich ulubionych czołgów ^^ trochę umiejętności grania ta arta i można nieźle trzepać na randomie :)

Tia, 4 pestki, które nie wiadomo czy trafisz, brak splasha, wchodzi za 200-400 w czołgi typu is-7/jadzia e-100, 70 sekund bezczynności, słaba celność w ruchu, wieża wolniejsza od wieży mausa.

Opublikowano

Tia, 4 pestki, które nie wiadomo czy trafisz, brak splasha, wchodzi za 200-400 w czołgi typu is-7/jadzia e-100, 70 sekund bezczynności, słaba celność w ruchu, wieża wolniejsza od wieży mausa.

Zagrałeś na testowym pare gier i oceniasz. Rozegraj 2tys gier danym czołgiem i dopiero sie wypowiadaj a nie marudzisz ze trafiłeś w jarzmo działa. Celność, z taką gadką na arcie hehe skoda słów bo tak samo można mówić do innych art.

Opublikowano

Zagrałeś na testowym pare gier i oceniasz. Rozegraj 2tys gier danym czołgiem i dopiero sie wypowiadaj a nie marudzisz ze trafiłeś w jarzmo działa. Celność, z taką gadką na arcie hehe skoda słów bo tak samo można mówić do innych art.

Tak, ale gdy trafisz 5m od czołgu takim T92 to wejdzie za 1000, a przy trafieniu bezpośrednim tyle zadać nie może.

Twoim zdaniem trzeba mieć 2000 bitew na danym czołgu żeby się o nim wypowiadać? Czyli Twoim zdaniem w ogóle nie powinienem zabierać głosu na temat żadnego z czołgów, ponieważ jest tylko 1 tank, na którym mam 1000 bitew +.

Opublikowano

Tak, ale gdy trafisz 5m od czołgu takim T92 to wejdzie za 1000, a przy trafieniu bezpośrednim tyle zadać nie może.

Twoim zdaniem trzeba mieć 2000 bitew na danym czołgu żeby się o nim wypowiadać? Czyli Twoim zdaniem w ogóle nie powinienem zabierać głosu na temat żadnego z czołgów, ponieważ jest tylko 1 tank, na którym mam 1000 bitew +

Moim zdaniem żeby wypowiedzieć sie na dany czołg wystarczy 300+ skalując do X ale BC może jednym strzałem zadać 1k dmg+, porównałeś z t92 która może wogóle posłać pocisk w kosmos a np OB ruski nie ma takiego splasha a ma podobną celność co BC. Na temat art nie ma co dyskutować każda ma inne + i - / oraz przeznaczenie.

Opublikowano

Moim zdaniem żeby wypowiedzieć sie na dany czołg wystarczy 300+ skalując do X ale BC może jednym strzałem zadać 1k dmg+, porównałeś z t92 która może wogóle posłać pocisk w kosmos a np OB ruski nie ma takiego splasha a ma podobną celność co BC. Na temat art nie ma co dyskutować każda ma inne + i - / oraz przeznaczenie.

T92 może i ma słabą celność, ale wystarczy 3 razy trafić żeby mieć to 4k dmg w ciągu bitwy. Splasha ma świetnego, a nie jak bc - 3 metry, trafisz obok i zadasz lepsze obrażenia od BC. Pomyliłem się, zapomniałem że BC ma (teoretycznie) 1250 średnich obrażeń na OB.

Zgodzę się, że każda artyleria ma inne zastosowanie, ale na mapkę typu ensk nie weźmiesz BC, tylko GC. Trajektoria lotu tego czołgu nie należy do najlepszych, a więc to kolejna wada.

Zalety tej artylerii można wykorzystać w nielicznych sytuacjach. WTF na środku malinówki itp.

Masz trochę racji, nie znam arty a się wypowiadam, ale znam za to zalety GC i T92.

Opublikowano

Bardzo dziękuję za opinie, cieszę się, że można tutaj się Was doradzić

Jesteś nowym graczem który chce isć do T57 HT ?

O ile do 5 teiru jest jako tako to potem masz 2 LT i czeka cie nauka gry na magazynku.

Tak, chcę iść do T57 HT ;)

Zdaję sobie sprawę, że może być ciężko, ale nigdzie mi się nie spieszy. Nauka gry na magazynku? Super, zawsze to nowe doświadczenie, a to właśnie mi chodzi.

Więc to są pewne typy:

Ameryka - ciężki czołg - T57

Francja - niszczyciel czołgów - Foch

Wielka Brytania - artyleria - GC

Chciałbym jeszcze robić niemieckie i rosyjskie

Jedno z nich czołg ciężki, a drugi to myślę nad średnim lub lekkim.

Opublikowano

Tylko, że BC biję za bardzo niski DMG (czasem po 200) i łącznie może zada te 1000, a T92 może tyle zadać splash'em.

Opublikowano

Tylko, że BC biję za bardzo niski DMG (czasem po 200) i łącznie może zada te 1000, a T92 może tyle zadać splash'em.

Skończmy temat bo zaczynacie mnie dołować, gram ta artą a sredni dmg z pestki ~440<500 a te wasze 200 nie wiem skąd sie wzieło. 

Opublikowano

Skończmy temat bo zaczynacie mnie dołować, gram ta artą a sredni dmg z pestki ~500 a te wasze 200 nie wiem skąd sie wzieło. 

BC jest idealna na CW, ponieważ ciągle może przeciwnikowi ściągać gąski, a na randomach jest bezużyteczna. Biję po niski dmg, bo grałem nią i wiem co potrafi, a co nie. :)

Opublikowano

Zależy na jaką mapę ;)

Dokładnie, na taki Ensk raczek BC nie weźmiesz ;p Tam only HT + kilka medów. W ostateczności można GC wziąć.

Opublikowano

Dokładnie, na taki Ensk raczek BC nie weźmiesz ;p Tam only HT + kilka medów. W ostateczności można GC wziąć.

Na tą mape się nie bierze arty, bo na zielonym jadą medy gdzie takiego GC szybko wykryją. :)

Opublikowano

Na tą mape się nie bierze arty, bo na zielonym jadą medy gdzie takiego GC szybko wykryją. :)

W lewym dolnym/górnym rogu niech się ustawi i nie będzie tak łatwo ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...