Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Psycho-Pass

KlauS.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

572211410366294440545.png

691041410366768440545.jpg

Typ widowni: Seinen
Gatunek: Dramat, Sci-Fi
Tematyka: Przemoc, Świat przestępczy
Rok produkcji: 2012
Status: Zakończone
Odcinki: 22
Klasyfikacja wiekowa: +16

2 sezon:

Typ widowni: Seinen
Gatunek: Dramat, Sci-Fi
Tematyka: Przemoc, Świat przestępczy
Rok produkcji: 2014
Status: Zakończone
Odcinki: 11
Klasyfikacja wiekowa: +16

Seria ta ma miejsce w niedalekiej przyszłości, kiedy to staje się możliwe by natychmiastowo zmierzyć i oszacować możliwości ludzkiego umysłu oraz osobowość danego człowieka. Informacja ta zostaje zarejestrowana i przetworzona, zaś określenie "Psycho-Pass" odnosi się do normy, wedle której ocenia się poszczególne ludzkie jednostki. Historia obraca się wokół “oficera wykonawczego” Shinyi Kougamiego, który walczy z przestępczością w tym zwariowanym świecie.

Seria jest super. Dużo krwi i morderstw. Praktycznie cały czas czymś zaskakuje.

Oryginalne postacie i oryginalny temat.

Żałuję, że zobaczyłem te anime, bo smutno tak trochę, gdy wszystko się kończy XDD

W sezonie jesiennym ma wyjść druga seria, co mnie trochę zaskakuje, bo według mnie dobrze się skończyło.

Zachęcam do oglądania, 10/10 :D

Źródło:

http://anime-odcinki.pl/articles.php?article_id=62

QtiV6xY.gif

Opublikowano

Chyba najlepsze anime Sci-Fi jakie oglądnąłem, jest poważne i wciąga mocno :)

Opublikowano

A mógłby mnie ktoś powiedzieć, czy warto? Chciałem zacząć, ale mnie odrzuciło na początku. Taka krótka opinia, bo te recenzje, to o kant można rozbić. ;c - Jedna w superlatywach, a druga wręcz przeciwnie.

Opublikowano

A mógłby mnie ktoś powiedzieć, czy warto? Chciałem zacząć, ale mnie odrzuciło na początku. Taka krótka opinia, bo te recenzje, to o kant można rozbić. ;c - Jedna w superlatywach, a druga wręcz przeciwnie.

To ja tak leciutko dalej wyjdę, niż pierwszy odcinek.

W kraju jest system, który ocenia ludzi na podstawie skanu fal mózgowych. Biuro Bezpieczeństwa Publicznego (główni bohaterowie należą do niego) posiada specjalne bronie, zwane Dominatorami, które mogą odczytać ten stan (stan nazywa się "Psycho-Pass"). Dominatory działają (dają możliwość strzelenia) tylko wtedy, gdy Psycho-Pass jest ponad normy (jeśli jest ponad normy, to osoba popełniła zły uczynek). Wkrótce pojawia się człowiek, któremu Psycho-Pass nie zmienia się, nawet jeśli popełni masowe morderstwa.

Zresztą łap trailer, który został zrobiony przez fana:

https://www.youtube.com/watch?v=4SoM2gzkjPA

QtiV6xY.gif

Opublikowano

@KlauS.

Oglądałem kiedyś kilka epów i porzuciłem sam nie wiem czemu, chyba przez brak czasu. Myślałem ostatnio o wznowieniu i obejrzeniu extended version, co o tym sądzisz? Robić tak czy oglądać sam zwykły Psycho-Pass? Podobno też ma być sezon drugi więc.. Lekki mętlik w głowie mam bo jeszcze na dobrą sprawę się nie zaznajomiłem z serią.

Nie wystarczy, że Urobuchi pisał skrypty? :(

417711489342956987022.png

Opublikowano

@KlauS.

Oglądałem kiedyś kilka epów i porzuciłem sam nie wiem czemu, chyba przez brak czasu. Myślałem ostatnio o wznowieniu i obejrzeniu extended version, co o tym sądzisz? Robić tak czy oglądać sam zwykły Psycho-Pass? Podobno też ma być sezon drugi więc.. Lekki mętlik w głowie mam bo jeszcze na dobrą sprawę się nie zaznajomiłem z serią.

Extended Version nie oglądałem. Podobno to jest taki remake pierwszej serii + dodatkowe sceny, no ale sam nie wiem, nie widziałem - nie mogę tego potwierdzić.

Sam Psycho-Pass ma fajną kreskę itp., według mnie nie potrzebuje remake, także da się oglądać ;p Ja polecam normalną wersję -> drugi sezon (ten, co jesienią wyjdzie).

Dla pewności chyba lepiej zwykły zobaczyć.

Ah, no i do mojego skromnego opisu zapomniałem dodać małe sprostowanie.

Skoro nie mogą użyć Dominatorów, to muszą go zabić normalnie, a to poskutkuje oznaczeniem ich jako przestępców, dlatego z tym gościem nieźle się bawią ;p I sam antagonista jest świetny.

QtiV6xY.gif

Opublikowano

Animas słaby, z każdym kolejnym odcinkiem robiło się coraz nudniej...

Szkoda czasu.

Oceniasz to po zobaczeniu pierwszych odcinków?

Anime jest ciekawe, wystarczy obejrzeć do końca.

QtiV6xY.gif

Opublikowano

Animas słaby, z każdym kolejnym odcinkiem robiło się coraz nudniej...

Szkoda czasu.

To ten typ anime który trafia w ludzi którzy wychodzą po za produkcje typu  sao albo naruto.  Jak by to powiedział Buki,  TYLKO ECZITARDY TEGO NIE LUBIO.

Od siebie dodam że Psycho-Pass wciągnąłem jak głodny amerykanin burgera czyli szybko mocno i naraz. Początkowe odcinki mogą lekko znużyc, #potwierdzoneinfo, ale generalnie tak sie dzieje bo wprowadzenie etc. Problem moralny, albo inaczej mówiąc głowny smaczek tego anime pojawia sie w mniej więcej połowie, bo dotyczy on własnie tego że skoro nie można zabić za pomocą dominatora, a wiadomo że koleś jest przestepcą, to co mam zrobić? ERROR 404 NIE MOZNA UZYC DOMINATORA.  Psychologiczna walka protagonisty z antagonistą ( pierwsze spotkanie twarzą w twarz genialne), co więcej postacie są w CH.UJ ŚWIETNIE WYKREOWANE.  Naprawdę, ten element propsuje jak malo co, nawet bardziej niz hajp quebo. No i koniec mocny, ten moment kiedy ideologia głownego antagonisty  wdziera się do toku myślowego głownego bohatera i co więcej powoduje pewnie spięcia, pewne wahania, pewien problem i tutaj należało by potwierdzić to slowo. Problem.  Co to oznacza? Od tego wszystko się zaczeło, od tego momentu kiedy Akane zastanawia sie czy ten system który kieruje tym wszystkim jest tak naprawde dobry.

Nie wiem czy to ja jestem jakimś dziwakiem ale cholernie lubie takie anime, bardziej niż cukierkowate sao czy też idiotyczne w swojej logice naruto. Dałem 10/10 i mam ku temu jasny powód. Anime jest zaje.biste. Chetnie podyskutuje na ten temat, Klaus wcześniej pytałeś co bedzie w 2 sezonie. Jak dla mnie, Akane będzie starała się awansowac, albo raczej awansuje wyżej i sprobuje rozwiązać problem tego systemu, bo z tego co pamietam on dalej jest i istnieje.

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngBLOCKBUSTER

Wrzuć to wszystko w spoiler bo aż w oczy kole.

// Więc postacie są bardzo dobrze zrobione? Po Urobuchim bym się tego nie spodziewał no chyba, że to nie on się nimi zajmował.

Ano, właściwie nie da się do nich doczepić ;p Są oryginalne, a szczególnie Makishima, czyli antagonista. 

QtiV6xY.gif

Opublikowano

Bardzo mocna seria. W tych klimatach chyba podobała mi się tylko 1 seria, która o dziwo wyszła trochę czasu temu - Ergo Proxy - polecam wszystkim fanom Psycho-Pass!

Na tym Fanpage rozdają kody na darmowe Referrale!

Opublikowano

Widziałem i nawet-nawet. Ale mam jedno pytanie:

Skoro przestępcy byli tym system, to dlaczego akurat ten podłączony nie mógł robić tego, co on chce? Skoro mogli wymusić tryb eliminatora, to oszukanie systemu, którym de facto byli powinno być kaszką z mleczkiem.

Opublikowano

Widziałem i nawet-nawet. Ale mam jedno pytanie:

Skoro przestępcy byli tym system, to dlaczego akurat ten podłączony nie mógł robić tego, co on chce? Skoro mogli wymusić tryb eliminatora, to oszukanie systemu, którym de facto byli powinno być kaszką z mleczkiem.

Możesz mi prościej wytłumaczyć? Bo ja albo jestem za głupi, albo nie myślę i nie rozumiem o co Ci chodzi.

QtiV6xY.gif

Opublikowano

Możesz mi prościej wytłumaczyć? Bo ja albo jestem za głupi, albo nie myślę i nie rozumiem o co Ci chodzi.

Chodzi mi o to, co powstrzymywało tych przestępców przed popełnianiem danej zbrodni? Jak w przypadku tego od lalek.- 

został wcielony jako mózg do systemu i figurował jako naczelnik biura w mechanicznym ciele, dla którego pracował Ko itd.

Opublikowano

Chodzi mi o to, co powstrzymywało tych przestępców przed popełnianiem danej zbrodni? Jak w przypadku tego od lalek.- 

został wcielony jako mózg do systemu i figurował jako naczelnik biura w mechanicznym ciele, dla którego pracował Ko itd.

Powstrzymywał ich fakt,

że teraz mogą rządzić całym państwem.

O ile dobrze Cię zrozumiałem.

QtiV6xY.gif

Opublikowano

Powstrzymywał ich fakt,

że teraz mogą rządzić całym państwem.

O ile dobrze Cię zrozumiałem.

Trochę nie che mi się w to wierzyć. -

Skoro dana osoba przejmowała mechaniczne ciało, to w zasadzie miała jakąś tam wolę. Jedynym wyznacznikiem był bilans zysków i strat w podejmowaniu decyzji. W dodatku dopóki się nie podłączył do sieci, to nie miał kontaktu z resztą ludzi/mózgów. Tak więc teoretycznie posiadał możliwość robienia tego, co on chce. Nie ma wzmianki o zabezpieczeniach, a jego osoba nie mogła zostać oceniona przez P-Pass. Jeżeli przeoczyłem coś to ok, ale jeżeli jest tak, jak mówię, to trochę słabo.

Opublikowano

Trochę nie che mi się w to wierzyć. -

Skoro dana osoba przejmowała mechaniczne ciało, to w zasadzie miała jakąś tam wolę. Jedynym wyznacznikiem był bilans zysków i strat w podejmowaniu decyzji. W dodatku dopóki się nie podłączył do sieci, to nie miał kontaktu z resztą ludzi/mózgów. Tak więc teoretycznie posiadał możliwość robienia tego, co on chce. Nie ma wzmianki o zabezpieczeniach, a jego osoba nie mogła zostać oceniona przez P-Pass. Jeżeli przeoczyłem coś to ok, ale jeżeli jest tak, jak mówię, to trochę słabo.

Ale po co ma niszczyć państwo i popełniać przestępstwa, skoro i tak w pewnym sensie byli już "martwi".

QtiV6xY.gif

Opublikowano

Ale po co ma niszczyć państwo i popełniać przestępstwa, skoro i tak w pewnym sensie byli już "martwi".

Nie no, @KlauS.. Jesteś mądrym chłopcem, a dajesz mi taki banał? :< Równie dobrze można zadać pytanie, dlaczego... zanim "to" stało się z nimi.

I otóż właśnie nie. Skoro technologia zmiany w cyborga była ogólnie dostępna, to nie można nazwać tego "być martwym". Wszystko zostało wyjaśnione w czasie polowania w podziemiach. W tym rządowym cyborgu problem czasu dot. mózgu został zniwelowany. Tak więc nadal jestem w punkcie wyjścia z moim pytaniem. ;/ Jednak scenarzysta się nie popisał.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Fajne anime, akcja niczego sobie. Efekty specjalne... Tylko podziwiać, nic dodać, nic ująć. Fabuła bardzo ciekawa. Wiele osób było przecież ciekawych, jak wyglądałby świat, gdyby wszystko było za nas zaprogramowane. No cóż, tylko oczekiwać na drugi sezon.

Opublikowano

Początek 2 sezonu mile zaskakujący, przy czym posiada ciekawego antagonistę. Widać że najprawdopodobniej będzie trzymać klimat pierwszego sezonu. Muzyka też wydaje się być porównywalnie dobra z sezonem 1. Będzie do zimy co oglądać ;D 

Opublikowano

Heh poco policji takie spluwy jak nic nie mogą nikomu zrobić puki jego wskaźnik nie spadnie ... a wszystko da się oszukać (mózg mózgowi nie równy :D jeden zabije i mu się na psychice nie odbije a inny zobaczy morderstwo i wyjdzie że to on jest mordercą )

Ja kontynuacji nie będę oglądał.  Psycho-pass oceniłem na 9 ale nie ciągnie mnie żeby to kontynuować .

Taka sytuacja była w pierwszym sezonie typek zgwałcił kobietę i jej wskaźnik poleciał no i psycha się zrąbała ^^

Anime mówi tylko że żaden system nie jest doskonały ( to są moje odczucia ^^ )

rmoiyq.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...