Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy ilość FPS na takim laptopie jest wysoka?

GoldenCraft

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A więc witam, mam do was malutkie pytanko, odnośnie moich fpsów na laptopie.. Jest to laptop za 4000 zł, Asus, mam na nim okoo 40-60 FPS, spadki są dosyć duże, kiedyś było lepiej, było te 150+ FPS, no ale teraz on jakoś dziwnie funkcjonuje, była/jest taka opcja przy sprawdzaniu FPS, taktowanie karty graficznej jest nie równe, laptop się przegrzewa, nie wpływa jednak to na FPS w jakiej kolwiek grze, laptop sięga 100 stopni+ Ale chodzi normalnie.. ;p Tylko głośno i gorąco :D A więc moje pytanie, czy jest to normalne że posiadam tyle FPS? :P

Parametry Laptopa Asusa:

KARTA GRAFICZNA : NVIDIA GeForce GT 550M 2 GB 1650 MHz
PROCESOR : Intel® Core™ i7-2670QM CPU @ 2,20 GHz 2,20 GHz 4 x CORE
SYSTEM : Windows 7 Home Premium 64Bit
DYSK : ST9750420AS, + SAMSUNG D3 (2750 GB)
RAM : 8,097 MB DDR5

image.png

Opublikowano

Większość laptopów nie jest do grania. One się do tego nie nadają. U mnie jak gram w MC na laptopie, to podczas ładowania mi ilość energii w baterii spada (rozładowywanie się podczas ładowania). Lecz to moja opinia, ale nie odnoszę się do wszystkich.

Spróbuj zainstalować ubuntu: http://www.ubuntu.com/download/desktop/ (skanu nie będę dawać, bo to oficjalny link).

Jak uda się, to wejdź w terminal i wpisz polecenie: sudo apt-get install defaultjre

I pobierz MC, oznacz plik jako wykonywalny (terminal: chmod 777 minecraft.jar). I zobacz, ile masz FPsów. Ja normalnie na win7 mam 30FPs, na 8.1 ok. 40FPs z optifine, a na linuxie bez Optifine mam ok. 70-75 FPs.

Opublikowano

Większość laptopów nie jest do grania. One się do tego nie nadają. U mnie jak gram w MC na laptopie, to podczas ładowania mi ilość energii w baterii spada (rozładowywanie się podczas ładowania). Lecz to moja opinia, ale nie odnoszę się do wszystkich.

Spróbuj zainstalować ubuntu: http://www.ubuntu.com/download/desktop/ (skanu nie będę dawać, bo to oficjalny link).

Jak uda się, to wejdź w terminal i wpisz polecenie: sudo apt-get install defaultjre

I pobierz MC, oznacz plik jako wykonywalny (terminal: chmod 777 minecraft.jar). I zobacz, ile masz FPsów. Ja normalnie na win7 mam 30FPs, na 8.1 ok. 40FPs z optifine, a na linuxie bez Optifine mam ok. 70-75 FPs.

Hmm, czyli okłamano mnie przy kupowaniu laptopa który był prosto kupowany pod nagrywanie/granie w gry? :] Wątpię, czy komputer stacjonarny czy laptop z tymi parametrami nie bardzo będzie się różnił, parametry małe nie są, laptop był kupowany prosto do gier.

Mam zainstalować "Ubuntu", jeśli w komputerze mam wszystkie pliki i wgrany cały system, mam próbować bo takie masz upodobania? System Orginalny jest w moim przypadku, nie będę robił formatu, dziękuje, dobranoc, jeśli nie znasz się to nie pisz, bo tracisz mój cenny czas, na prawdę. 

image.png

Opublikowano

@_Piotr_ Ale co ty mi k***a za rady dajesz, nie umiesz czytać? Pytam czy taka ilość FPS, jest normalna na tak mocnym komputerze, zgłaszam jako spam, laptop do gier też się nadaje, a moim zdaniem AMD to gówno, tanie oraz mało wytrzymałe, Procesor z tego co wiem jest bardzo dobry i procesor nie ma nic wspólnego z renderem/grami. ;] Kupiłem laptopa, bo miejsca nie było na stacjonarny i miałeś mi napisać/odpowiedzieć na moje pytanie, natomiast ty mi dajesz jakieś chore rady jak poprzednik. Pozdrawiam, żegnam. ;]

image.png

Opublikowano

Człowieku ty chciałeś do grania/nagrywania. nagrywa sięchyba filmiki nie ?? Co za mosiek... Zobacz jaki procesor jest do nagrywania filmów + AMD jest głośniejszy bo się mocniej grzeje i dlatego nikt nie poleca. A czy Twój procesor jest taki mocny to nie powiem bo mój I5 jest na bank mocniejszy... Nie patrz na to że I7 bo nie wszystko co ma większy numerek jest lepsze. 

Hmm, czyli okłamano mnie przy kupowaniu laptopa który był prosto kupowany pod nagrywanie/granie w gry? :] Wątpię, czy komputer stacjonarny czy laptop z tymi parametrami nie bardzo będzie się różnił, parametry małe nie są, laptop był kupowany prosto do gier.

Mam zainstalować "Ubuntu", jeśli w komputerze mam wszystkie pliki i wgrany cały system, mam próbować bo takie masz upodobania? System Orginalny jest w moim przypadku, nie będę robił formatu, dziękuje, dobranoc, jeśli nie znasz się to nie pisz, bo tracisz mój cenny czas, na prawdę. 

Pod nagrywanie AMD jest mocniejszy. Przy okazji twój procek może i był mocny ale to bardzo dawno. Ten warn zaraz sprawdzam przez kogo nadany i wyjaśnię to bo sam przeczytaj ten post twój. Mówisz że pod nagrywanie kupiłeś a ten kto sprzedawał się widać gó*no znał na tym więc masz pod nagrywanie I7... A napisałem Ci tez w tamtym poście że laptop nie jest pod gry bo się grzeje więc do gierek się zazwyczaj kupuje komputer stacjonarny. Widać jaki z Cb ogar że takie posty zgłaszasz.

@AntyWarn
Nie jest normalny spadek VPS na tak lipnym procku.

Opublikowano

Ale co ty oceniasz? Znowu nie odpowiadasz na moje pytanie kolego, przeczytaj jeszcze raz mój cały temat, potem pisz, bo to jest po prostu bez sensu co ty piszesz, oceniasz sprzęt kogoś, a to nie ten temat, offtopic robisz, lipny procesor możesz mieć i zarówno ty, Procesor AMD jest to gówno i tyle w tym temacie, a ja zgłaszam znowu za offtopic, ponieważ zamiast wziąć i odpowiedzieć na moje pytanie zamieszczone w 1 poście oceniasz mój sprzęt, nie wiem jaki ty masz, ale sądzę że po twoich wypowiedziach które hejtują mój procesor masz sprzęt za 1000 zł. ;]

"@AntyWarn

Nie jest normalny spadek VPS na tak lipnym procku."

Pytanie, co ma piernik do wiatraka? A nic, tak samo jest w wypadku procesora a fps,ów w grze, bez sensu się wypowiadasz. Tylko offtopujesz, spamujesz, prowadzisz do kłótni.

image.png

Opublikowano

Jaki problem jest zainstalować Ubuntu choćby na kartę pamięci 2GB? Ja mam zainstalowany na pendrive i sobie z pendrive odpalam. Nie trzeba robić żadnego formatu. Oczywiście nie napisałem, że to są moje upodobania i nie napisałem też w trybie rozkazującym (jak nie wiesz co to, to masz tu przykład: "MASZ TO ZAINSTALOWAĆ!!!")

A co do pierwszego akapitu: nie dziwi Cię, że komputery stacjonarne zużywają ok. 500 W, a ładowarki od laptopów są po ok. 90 W nawet przy podobnych parametrach? Laptopy są słabsze od stacjonarnych co do grania. Może niekoniecznie się okłamano. I jakim cudem masz 8097 MB ramu, jak pamięć RAM musi być potęgą liczby 2 (chyba, że jest ich kilka, ale to byś musiał mieć np. 4096+2048+1024+512+256+128+32+1 MB, co jest chyba niemożliwe)? Chyba masz 8192 MB...

Kolejna sprawa: kultura na forum też obowiązuje. Najpierw się pytasz ładnie, czy ilość FPs ..., a potem "Ale co ty mi k***a za rady dajesz"?

Opublikowano

Szanowny panie GoldenCraft, nie trzeba używać tak wulgarnych słów i być tak nie miłym w stosunku do innych. Nie jest to dziwne że masz tak mało FPS, gdyż laptopy bardzo szybko się grzeją co sprawia, że traci wydajność. Stacjonarny jest pod tym względem lepszy, że ma lepsze chłodzenie i gorące powietrze ma gdzie uciekać, gdzie w laptopie tego nie ma i nagrzewa wszystko wokół niego.

2cf6pe0.jpg

"Hmm jak by to powiedzieć... Moje pierwsze wrażenie o grupie... Nie lubię was..." - Kakashi

Opublikowano

Jaki problem jest zainstalować Ubuntu choćby na kartę pamięci 2GB? Ja mam zainstalowany na pendrive i sobie z pendrive odpalam. Nie trzeba robić żadnego formatu. Oczywiście nie napisałem, że to są moje upodobania i nie napisałem też w trybie rozkazującym (jak nie wiesz co to, to masz tu przykład: "MASZ TO ZAINSTALOWAĆ!!!")

A co do pierwszego akapitu: nie dziwi Cię, że komputery stacjonarne zużywają ok. 500 W, a ładowarki od laptopów są po ok. 90 W nawet przy podobnych parametrach? Laptopy są słabsze od stacjonarnych co do grania. Może niekoniecznie się okłamano. I jakim cudem masz 8097 MB ramu, jak pamięć RAM musi być potęgą liczby 2 (chyba, że jest ich kilka, ale to byś musiał mieć np. 4096+2048+1024+512+256+128+32+1 MB, co jest chyba niemożliwe)? Chyba masz 8192 MB...

Kolejna sprawa: kultura na forum też obowiązuje. Najpierw się pytasz ładnie, czy ilość FPs ..., a potem "Ale co ty mi k***a za rady dajesz"?

ten magik czarodziej nawet ma ram ddr5 

\@top 

tak to jest normalne ze tak malo fps 

Opublikowano

Zakładam że od zainstalowania systemu nikt nie wlączał defragmentacji dysku, oczyszczania dysku... Chłodzenie CPU czyściłeś? Jak nie to sie nie dziw że procek się gotuje.

a moim zdaniem AMD to gówno

Skąd taka opinia? Intel-maniak?

Opublikowano

Panowie, każdy może wyrazić swoją opinię, jestem jaki jestem, miły nie jestem i miłym nie muszę być, piszecie mi że w laptopach jest normalne że mam tyle fps skoro napisałem że kiedyś miałem 150+ FPS, laptopa regularnie oczyszczam z syfów, wirusów i innych niepotrzebnych rzeczy, parametry są prawdziwe, nie moja wina że mam takie ;o DDR5 RAM również jest prawdziwym parametrem. Prawda komputer stacjonarny jest lepszy od laptopów, niestety miejsca na stacjonarny komputer nie było nie każdy ma mieszkanie duże, dobrym rozwiązaniem był laptop, więc owy laptop posiadam, JaroPC Nie intel-maniak, zawsze posiadałem intela i nie zmienię mojego zdania, takie były pogłoski więc ich się trzymam i w AMD bym nie zainwestował. 

Więc wdg. was taka ilość FPS jest prawidłowa? Czyli 40-60 FPS na okoo 10 chunkach z czego na 15 jest 20 FPS i są zwykłe spadki do jednego FPS? Ahmm. Dobrze czyli już wiem żeby więcej nie zadawać takich pytań na tym forum, skoro nie można otrzymać prostej odpowiedzi, skoro każdy z was piszę sprzeczne rzeczy z prawdą.

CPU nie czyściłem, bo skoro bym otwarł owy laptop to stracił by gwarancję, Genius. ;] (Laptop był kupowany w tym roku.)

A Tutaj Screen Shot dla Pana @barwnik4 : (Ahh.. Ludzie są tacy niedowierzający.)

http://zapodaj.net/4bcce2a1f198d.png.html

image.png

Opublikowano

Dziękuję za screenshot, którego nie chciałem. Menedżer zadań zawsze odejmuje parę megabajtów. Są one zużywane na MBR i inne tego typu rzeczy (programy rozruchowe). Jeżeli uważasz, że kiedyś było lepiej, a teraz gorzej, to po co się pytasz, czy ta ilość FPs jest normalna? Ja np. na laptopie mam 4096 MB (4GB), a pisze mi 4063 MB.

Dlatego już daję Tobie odpowiedź:

NIE

Sam sobie na to zresztą, odpowiedziałeś. Kiedyś miałeś więcej, teraz mniej. A na jakiej wersji mc miałeś te "więcej"? Być może to zależy od wersji?

I jeszcze jedno pytanie zadam (nie do tematu): nie lepiej jest mieć jeden wykres na wszystkie rdzenie procesora? (w menedżer wchodzisz na "Widok" -> "Historia procesora CPU" -> "Jeden wykres ...") .

I tak jak pisał JaroPC: uruchom defragmentor dysków (chyba, że już zrobiłeś). Ja osobiście polecam program Defraggler http://www.piriform.com/DEFRAGGLER, tej samej firmy, co CCleaner. (skanu nie muszę chyba dawać do oficjalnej strony firmy?)

Opublikowano

zawsze posiadałem intela i nie zmienię mojego zdania, takie były pogłoski więc ich się trzymam i w AMD bym nie zainwestował

Odp.:

@cody3223 napisał w temacie "Czemu Amd jest lepszy od Intela?"

AMD -> Grafika, Programowanie, Modelowanie 3D i wszelkie takie "profeszjonal" rzczeczy

Intel -> Głównie gry, i7 też nadaje się do "profeszjonal" ale jest droższy.

Jeżeli chodzi o SS to ta ilość procesów nie jest dobra. Jest 2X więcej niż być powinno do wydajnej pracy. Proponuję trochę oczyścić system. (To sugestia, nie rozkaz)

Im nowsza wersja MC, tym większe ma wymagania sprzętowe. (zazwyczaj)

Opublikowano

Dziękuję za screenshot, którego nie chciałem. Menedżer zadań zawsze odejmuje parę megabajtów. Są one zużywane na MBR i inne tego typu rzeczy (programy rozruchowe). Jeżeli uważasz, że kiedyś było lepiej, a teraz gorzej, to po co się pytasz, czy ta ilość FPs jest normalna? Ja np. na laptopie mam 4096 MB (4GB), a pisze mi 4063 MB.

Dlatego już daję Tobie odpowiedź:

NIE

Sam sobie na to zresztą, odpowiedziałeś. Kiedyś miałeś więcej, teraz mniej. A na jakiej wersji mc miałeś te "więcej"? Być może to zależy od wersji?

I jeszcze jedno pytanie zadam (nie do tematu): nie lepiej jest mieć jeden wykres na wszystkie rdzenie procesora? (w menedżer wchodzisz na "Widok" -> "Historia procesora CPU" -> "Jeden wykres ...") .

I tak jak pisał JaroPC: uruchom defragmentor dysków (chyba, że już zrobiłeś). Ja osobiście polecam program Defraggler http://www.piriform.com/DEFRAGGLER, tej samej firmy, co CCleaner. (skanu nie muszę chyba dawać do oficjalnej strony firmy?)

Hmm.. Jak kiedyś grałem w MC, to była wersja 1.7.2 bo przestałem grać, na 2-3 miesiące, w innych grach również są tak duże spadki, sądzę że coś jest nie tak z kartą graficzną już, ponieważ laptop tak się grzeje, karta się grzeje, a no i w mc była taka funkcja która pozwalała sprawdzić taktowanie karty graficznej i te takty wychodziły po za normę, a w sumie podejrzewam o to zepsucie dlatego iż.. w wszystkich grach są takie spadki oraz no grzeje się po pół roku użytkowania.. Wentylatorów nie wykrywa wgl. system oraz inne programy, 2 najlepsze klawisze wylatują *_*.. Tak chciałęm Asusa to mam Asusa xD

Pamiętam również że na wersji MC 1.6.4 na Modyfikacjach jak grałem no było to już dosyć dawno, było chyba z 40 modów to bez problemu chodziło, to jeszcze wtedy gdy nie było problemów z tym taktowaniem karty, bo te problemy już mam no dosyć długo, wtedy Laptop wyciągał 400 FPS o dziwoo ;p

Odp.:

@cody3223 napisał w temacie "Czemu Amd jest lepszy od Intela?"

AMD -> Grafika, Programowanie, Modelowanie 3D i wszelkie takie "profeszjonal" rzczeczy

Intel -> Głównie gry, i7 też nadaje się do "profeszjonal" ale jest droższy.

Jeżeli chodzi o SS to ta ilość procesów nie jest dobra. Jest 2X więcej niż być powinno do wydajnej pracy. Proponuję trochę oczyścić system. (To sugestia, nie rozkaz)

Im nowsza wersja MC, tym większe ma wymagania sprzętowe. (zazwyczaj)

Hmm, i tak będę niedługo formatował, ale pierwsze co zrobię to po prostu oddam go do naprawy, to co się dzieje z tym Asusem to przesada, wgl. Asus przy reinstalacji systemu posiada podobną ilość procesów, instaluje tyle śmiecistych programów itp.. że szok, no nic trudnoo ;p Poczekam jeszcze z tydzień na moje słuchawki jak przyjdą z naprawy i pożegnam się z laptopem na okres 3 miesięcy, bo tak pewnie będzie :D Jak prędzej go nie wyrzuce przez okno ;3!

image.png

Opublikowano

@GoldenCraft nie tylko asus. Ja mam Sony Vaio i miałem chyba z 30 programów na start... Dlatego wolę dystrybucje linuxowe. U mojej mamy na HP też ma jakieś gówna, takie jak: HP Advisior, HP MediaSmart photo,... Ale ona tam tylko na allegro.pl :P Spróbuj wgrać może drugi system (podziel dysk na dwie partycje, i na drugiej). I jak ten drugi system też tak działa, to wiesz, że to 100% wina sprzętu. I przed daniem do naprawy: zrób sobie kopię ważnych plików, mi raz Sony jak dałem laptopa to trochę misji poprzechodzili mi w GTA...

Opublikowano

@GoldenCraft nie tylko asus. Ja mam Sony Vaio i miałem chyba z 30 programów na start... Dlatego wolę dystrybucje linuxowe. U mojej mamy na HP też ma jakieś gówna, takie jak: HP Advisior, HP MediaSmart photo,... Ale ona tam tylko na allegro.pl :P Spróbuj wgrać może drugi system (podziel dysk na dwie partycje, i na drugiej). I jak ten drugi system też tak działa, to wiesz, że to 100% wina sprzętu. I przed daniem do naprawy: zrób sobie kopię ważnych plików, mi raz Sony jak dałem laptopa to trochę misji poprzechodzili mi w GTA...

Hahahah, Misje poprzechodzili w GTA? O ku*wa leże i nie wstaje xDD <Płaczee :D>

HP Też miałem, ale wydawało mi się że mniej tych syfów jednak było, no chociaż w sumie to już nie pamiętamm ;p

Ogólnie to ja zrobię formata komputera takiego ogólnego, przyda się jednak przed tym zrobię jakies kopie i oddam do naprawy i od razu lepiej zablokuje dostęp do steama bo mi Roboty w Robocrafcie pobudują lub w GTA 4 Misje poprzechodzą, hahah xD:O Temat do zamknięcia :D

image.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...