Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Tworzenie serwera Metin2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.Chodzą mi po głowie mysli alby spróbować stworzyć serwer metin2.Temat ten bedzie sluzyl jako miejsce w ktorym bede zadawal swoje pytania.

1.Ile kosztuje zalozenie malego serwera [VPS moze byc-to jest jakas czesc duzego dedyka?][ https://www.ovh.pl/vps/vps-classic.xml taki wystarczy??]Z tego co slyszalem to taki uciagnalby mi kilka osob a to wystarczy do testowania.

2.Jakie pliki sa potrzebne do zalozenia serwera?Czy to-[ http://www.mpcforum.pl/topic/1225410-czyste-server-files-40k-bozo/ ] wystarczy by zalozyc ''łysy'' serwer?Bede mogl go modyfikowac w kazdej chwili i dodawac rozne rzeczy tak?

3.Ten poradnik sie przyda?  http://www.mpcforum.pl/topic/781818-tutjak-zrobic-serwer-dedykowany/

Jesli bede mial jakies pytania to bede tutaj pisal zeby nie robic sterty tematow.

Przepraszam za chaotyczna forme mojej wypowiedzi.

Prosze o odpowiedzi i nie obrazanie mojej osoby.

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Od tych vps bedzie juz lepszy virtual u cb na pc, chodz jak chcesz serwer na 50 -250 osob nadaja sie te maszyny z hostingu chodz malo info o np procku, do nauki kazde pliki sie nadaja a jesli chodzi o tut to w plikach czesto jest

A masz gwarancje ze te maszyny obsluguja BSD ?

Jezeli chodzi o koszty to wg mnie najnizsze do postawienia serwa 500 + to 300-350 zl +

Opublikowano

Mi nie chdzi (teraz) o serwer na duzo osob.chce najpierw go stworzyc i tak myslalem zrobic go na vps' ie za 10 zl brutto miesiecznie i jak wszystko bedzie skonczone to wrzucic te pliki na dobra maszyne.

Co to jest bsd? Jbc.to ma byc dedyk nie hamachi.

Przepraszam ale jestem zielony.

Opublikowano

Mi nie chdzi (teraz) o serwer na duzo osob.chce najpierw go stworzyc i tak myslalem zrobic go na vps' ie za 10 zl brutto miesiecznie i jak wszystko bedzie skonczone to wrzucic te pliki na dobra maszyne.

Co to jest bsd? Jbc.to ma byc dedyk nie hamachi.

Przepraszam ale jestem zielony.

Berkeley Software Distribution

Odmiana systemu operacyjnego :)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Berkeley_Software_Distribution
Opublikowano

dedykowany procesor

1 GHz

PAMIĘĆarrow-10x10.png RAM

512 MB

przestrzeń dyskowa

50 GB

transfer - łącze 100Mb/s

100 GB

1.czy taki serwer za 29 zl brutto miesiecznie moze byc dla kilku osob?

2.ktora wersje free bsd wybrac?

FreeBSD 7.4 64-bit

FreeBSD 8.4 64-bit

FreeBSD 9.2 32-bit

3.czym sie rozni 32 bit od 64? czy ma to jakis zwiazek z moim systemem operacyjnym? mam windows 7 32 bit.

4.jezeli taki serwer jak wyzej jest zly (co jest w nim zlego?) to prosze pokazac mi swoje propozycje-uwaga chodzi o jak najmniejsze koszta bo nie chce wydawac fortuny na utrzymanie pustego serwera dla testów.

pozdrawiam.

Opublikowano

Szczerze to jak chcesz stworzyc serwer na testy to na kompie na lajcie możesz przecież zrobić.

Czym sie rózni i czy to ma zwiazek z twoim pc i twoimi bitami? Być moze  to ma coś do siebie.

Czerwone jest piękne! Kocham <3

Opublikowano

dedykowany procesor

1 GHz

PAMIĘĆ7584614096333031211906.png RAM

512 MB

przestrzeń dyskowa

50 GB

transfer - łącze 100Mb/s

100 GB

FreeBSD 7.4 64-bit

FreeBSD 8.4 64-bit

FreeBSD 9.2 32-bit

3.czym sie rozni 32 bit od 64? czy ma to jakis zwiazek z moim systemem operacyjnym? mam windows 7 32 bit.

4.jezeli taki serwer jak wyzej jest zly (co jest w nim zlego?) to prosze pokazac mi swoje propozycje-uwaga chodzi o jak najmniejsze koszta bo nie chce wydawac fortuny na utrzymanie pustego serwera dla testów.

pozdrawiam.

korzystam z tego i VPS'a jakiego podałeś z BSD 9.4 64bit i jestem zadowolony. co do ceny, nie jest tak drogo. a system, poleciłbym ten co ja mam, ale jeśli nie zrobiłeś ss jego, to chyba nie wchodzi w gre. więc system polecam 8.4 64bit. nie wiem dlaczego, ale wole 64bit. :)

edit:

co do punktu 4. to taki VPS utrzyma max. 5/6 osób bez lagów, więc się zastanów czy Ci wystarczy. powyżej tego będą lagi.

Opublikowano

kilka kolejnych pytan :

1.co to są snapschoty?

2.czy do strony www potrzebny jest osobny serwer?

3.o co chodzi z firewallem-co to ? cos anty ddos?jak sie bronic przed ddosami?-gdyby byly i jak je wykryc.

Opublikowano

Bez firewalla ja Ci wejdę na serwer nie mając pojęcia żadnego o hakerstwie... snapschot to raczej zdjęcie np. Maszyny czyli okno co robisz w maszynie i snapschot. Przed ddos tylko firewall za ok.600zł +100 instalacja i oczywiście osoba która się zna na konfigurowaniu.

Opublikowano

A nie da sie jakos taniej? Bo 300 zl dedyk na 500 osob a zabezpieczenia 2x tyle to dla mnie nie logiczne w chuy.z tym fire wallem mam 100% spokoj od ddosow?

Opublikowano

Da sie strone postawic na tym samym serwie, tylko musisz poczytac o instalowaniu Apache i PHP na FreeBSD ja polecam wersje 8.4 jezeli chodzi o serwer to 10 gb to za malo jak na serwer metka optymalnie 25-100gb. Snapshot jest to jakby zapis aktualnego stanu serwa przydatne jezeli wprowadzasz jakas wieksza zmiane na serwie(robi sie go przy starcie serwa i po zmianach). Zabezpieczen w cale nie musiz miec bo jak to bedzie 50-100 os to nie oplaca sie go atakowac(zadna konkurencja xD), pozatym serwerownie maja zabezpieczenia co prawda słabe ale mają.

Nigdy nie ma 100 % pewnosci , DDOS to najgorsze gowno jakie jest i przed tym sie nei da uchronic bo poprostu ktos wysyla pakiety na twoje otwarte porty logowania, i ci zmula serwa do takiego stopnia ze sie wylacza na moment, ciezko sie uchronic przed ddos.

To nie prawda ze ci wejdzie bez niczego bo do wszystkiego masz hasła np. root gowne konto, prawa plikow pod root nikt nie moze ich kopiowac ani wchodzic itd. poporstu musisz haslo jakies skomplikowane miec, pozatym port 21-22 od ftp jest zablokowany gownie :) (tylko na wewnetrzne wiec mala opcja ze ktos ci wbije)

Triskeles jakbys mial jakies problemy z serwem chetnie pomoge za free, pisz na PW

a czym sie rozni 32 od 64 , architektura procka tzn procek o architekturze 32 bitowej jest tylko na 32 bitowe systemy, za to 64 bitowy procek jest na 32 i 64 przy czym na 64 jest najbardziej wydajny :) dlatego jak masz do wyboru 64 to bierz 64

Opublikowano

Jezeli chcesz spróbowac stawiać serwer, nie sciagaj gotowej maszyny pod "hamachi", scaignij samo BSD ze strony producetna https://www. freebsd.org/where.html i pliki te ktore chcesz na dedyku i zrob u sb, mozesz  w domu na kompie zrobic normalny serwer ktory bedzie na normlnym ip nohamachi, mowisz o kosztach za interent placisz i za prad placisz, a jak serwer kupisz i tak bedziesz przy kompie siedzial i wgrywal i tak placisz i tak :D

Opublikowano

Da sie strone postawic na tym samym serwie, tylko musisz poczytac o instalowaniu Apache i PHP na FreeBSD ja polecam wersje 8.4 jezeli chodzi o serwer to 10 gb to za malo jak na serwer metka optymalnie 25-100gb. Snapshot jest to jakby zapis aktualnego stanu serwa przydatne jezeli wprowadzasz jakas wieksza zmiane na serwie(robi sie go przy starcie serwa i po zmianach). Zabezpieczen w cale nie musiz miec bo jak to bedzie 50-100 os to nie oplaca sie go atakowac(zadna konkurencja xD), pozatym serwerownie maja zabezpieczenia co prawda słabe ale mają.

Nigdy nie ma 100 % pewnosci , DDOS to najgorsze gowno jakie jest i przed tym sie nei da uchronic bo poprostu ktos wysyla pakiety na twoje otwarte porty logowania, i ci zmula serwa do takiego stopnia ze sie wylacza na moment, ciezko sie uchronic przed ddos.

To nie prawda ze ci wejdzie bez niczego bo do wszystkiego masz hasła np. root gowne konto, prawa plikow pod root nikt nie moze ich kopiowac ani wchodzic itd. poporstu musisz haslo jakies skomplikowane miec, pozatym port 21-22 od ftp jest zablokowany gownie :) (tylko na wewnetrzne wiec mala opcja ze ktos ci wbije)

Triskeles jakbys mial jakies problemy z serwem chetnie pomoge za free, pisz na PW

a czym sie rozni 32 od 64 , architektura procka tzn procek o architekturze 32 bitowej jest tylko na 32 bitowe systemy, za to 64 bitowy procek jest na 32 i 64 przy czym na 64 jest najbardziej wydajny :) dlatego jak masz do wyboru 64 to bierz 64

Ja p******e .. od kiedy na metka 25 GB ? Chyba na 5 serwerów metka 700 graczy +, 

Równie dobrze szybka instalacja apache pkg_add, 

A nie da sie jakos taniej? Bo 300 zl dedyk na 500 osob a zabezpieczenia 2x tyle to dla mnie nie logiczne w chuy.z tym fire wallem mam 100% spokoj od ddosow?

Za 300 zł jak pokąbinujesz masz dwie maszyny z zabezpieczeniami na stronę i serwer, myślę że 1200 graczy uciągnie.

Bez firewalla ja Ci wejdę na serwer nie mając pojęcia żadnego o hakerstwie... snapschot to raczej zdjęcie np. Maszyny czyli okno co robisz w maszynie i snapschot. Przed ddos tylko firewall za ok.600zł +100 instalacja i oczywiście osoba która się zna na konfigurowaniu.

C***a prawdy, hekerze Ty k***a możesz wejść do własnej matki...

Tak jak ww.

kilka kolejnych pytan :

1.co to są snapschoty?

2.czy do strony www potrzebny jest osobny serwer?

3.o co chodzi z firewallem-co to ? cos anty ddos?jak sie bronic przed ddosami?-gdyby byly i jak je wykryc.

1. https://www.google.pl/#q=snapshot

2. Nie koniecznie, możesz postawić na serwerze gry

3. http://lmgtfy.com/?q=firewall        zaopatrzyć się w maszynę z firewall zewnętrznym.

Nie wprowadzajcie ludzi w błąd !!

derin.png

Opublikowano

Ok derin, pomóż koledze ty chyba jesteś najbardziej doświadczony choć jeśli chodzi o moją wypowiedz napisałem większość tego co ty w twojej, choć nie zgadzam się z tym 10gb jak sam freebsd zajmie ci z 7 ? + baza i pliki, serw musi miec troche wolnej pamieci do swobodnej pracy myślę ze zajmie z 15 gb ja bym wziol z 20 a te 25 stosowałem się do oferty strony poruszanej w temacie

Derin ty znawco. .. weź się puknij w łeb już nie rycz wjezdzajac na matkę dow.

Ty bierzesz udział w dyskusji mało znjąc się na temacie np. z tymi zabezpieczeniami popieram swoja wypowiedz i derina.

Opublikowano

Ok derin, pomóż koledze ty chyba jesteś najbardziej doświadczony choć jeśli chodzi o moją wypowiedz napisałem większość tego co ty w twojej, choć nie zgadzam się z tym 10gb jak sam freebsd zajmie ci z 7 ? + baza i pliki, serw musi miec troche wolnej pamieci do swobodnej pracy myślę ze zajmie z 15 gb ja bym wziol z 20 a te 25 stosowałem się do oferty strony poruszanej w temacie

Ty bierzesz udział w dyskusji mało znjąc się na temacie np. z tymi zabezpieczeniami popieram swoja wypowiedz i derina.

482531409679498723759.jpg

2 serwery metina (600 i 900 graczy) + ok. 50 stron www (PROXMOX)

Derin ty znawco. .. weź się puknij w łeb już nie rycz wjezdzajac na matkę dow.

Proszę o opuszczenie tematu ponieważ twoja obecność tylko przytłacza.

derin.png

Opublikowano

482531409679498723759.jpg

2 serwery metina (600 i 900 graczy) + ok. 50 stron www (PROXMOX)

Proszę o opuszczenie tematu ponieważ twoja obecność tylko przytłacza.

Ok, sory zwracam honor jak to się mówi, SORYYY A te zjeby tyczyly sie mnie ? :(

Opublikowano

dedykowany procesor

1 GHz

PAMIĘĆ7584614096333031211906.png RAM

512 MB

przestrzeń dyskowa

50 GB

transfer - łącze 100Mb/s

100 GB

FreeBSD 7.4 64-bit

FreeBSD 8.4 64-bit

FreeBSD 9.2 32-bit

pozdrawiam.

1. Tak ale maszyna będzie wolna strasznie

2. Najlepiej wybrać taki który ma jeszcze wsparcie u producenta 9.2 64 Bit jest Ok.

3. https://www.google.pl/#q=freebsd+32+bit+vs+64+bit

4. Wolno chodzi :D 

Ok, sory zwracam honor jak to się mówi, SORYYY A te zjeby tyczyly sie mnie ? :(

Do dzenon(czy jak on tam miał), pod cytatami pisałem.

derin.png

Opublikowano

Zamowilem vps' a tego ww. Freebsd 9.2 64 bity.

Czy to ze mam windows 7 32 bit o problem? mysle ze tak.zainstalowac windows 7 64 bity? Da sie jakos zmienic te bity bez usuwania danych? Ile kosztowalby serwer na 300-400 osob z zabezpieczeniami etc. Wszystkim co potrzebne.dziekuje za liczne odp.

Pozdrawiam

Opublikowano

Pobieram pliki by takiniesmaly : http://www.mpcforum.pl/topic/579067-pliki-serwerowe-by-taki-niesmialy/

Te pliki sie jakos rozpakowuje? bo wypakowalem z rara to co pobralem i mam taki plik : FBv82_by_taki_niesmiely.vhd -jak to rozpakowac?To sie cale wrzuca na maszyne i serwer dziala czy jak? zielony jestem. Co  myslicie o tych plikach ?Czy te pliki + client wystarcza na server? czy trzeba cos wiecej ? co to mysql? co to root?

pozdrawiam.

Opublikowano

Pobieram pliki by takiniesmaly : http://www.mpcforum.pl/topic/579067-pliki-serwerowe-by-taki-niesmialy/

Te pliki sie jakos rozpakowuje? bo wypakowalem z rara to co pobralem i mam taki plik : FBv82_by_taki_niesmiely.vhd -jak to rozpakowac?To sie cale wrzuca na maszyne i serwer dziala czy jak? zielony jestem. Co  myslicie o tych plikach ?Czy te pliki + client wystarcza na server? czy trzeba cos wiecej ? co to mysql? co to root?

pozdrawiam.

*.vdh to jest gotowa maszyna tego nie wrzucisz na VPS(tylko na Virtual'a na pc)

to znaczy wrzucisz ale z maszyny musisz pliki spakować itd. lepiej ściągnąć zapakowana paczkę, jeśli jesteś naprawdę początkujący (pliki będą miały rozszerzenie .tar,.gz)

tu jest w miare dobry tut jak postawic na VPS i virtualnej maszynie : 

http://www.mpcforum.pl/topic/501837-serwer-metin2-od-podstaw-na-32-i-64-bitowym-freebsd-82/

Opublikowano

Jezeli pobiore te SF(http://www.mpcforum.pl/topic/1196252-sf-nexanity/ ) ,zainstaluje je na vps'ie (jak sie instaluje pliki?),oraz pobiore clienta to to bedzie wszystko co jest potrzebne by stworzyc serwer?Co to mysql,navicat,i wgl prosilbym o jakiegos linka do tematu z ''jezykologia'' serwerow.

Chyba trochę za wysokie progi... każde sf ci odpali , pliki instalujesz przez wrzucenie ich na serwer i wypakowanie (jest w tutcie którym ci wysłałem). mysql to jedna z metod prezentowania(robienia,modyfikowania itd) baz danych. Navicat to program ktory prezentuje ci Baze mysql. Baza przetrzymuje wszystkie loginy hasła info o eq na koncie, itemach, mobach na serwie itd

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...